Logo image
Logo image

Kuningatarmehiläisen syndrooma naisissa

3 minuuttia
Kuningatarmehiläisen syndrooma on naamioitu useilla uskomuksilla ja epävarmuuksilla, jotka saavat sen vaikutuksen alaisena olevan henkilön heijastamaan omia ongelmiansa muihin naisiin.
Kuningatarmehiläisen syndrooma naisissa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuningatarmehiläisen syndrooma on ilmiö, joita asiantuntijat eivät ole tunnustaneet. On kuitenkin monia ihmisiä, jotka hakevat apua sen tunnistamiseen ja haluavat todentaa tekijät,  joita heillä on kilpailuhenkisyyteen perustuen.

Kunigatarmehiläisellä on päähenkilön rooli mehiläispesässä: sitä ympäröivät useat koirasmehiläiset, kuten myös hedelmättömät naaraat. Tämä saa sen tuntemaan itsensä paremmaksi kuin sen ympärillä olevat ja se on asema, jota monet naiset kaipaavat.

Yhteiskunta ja kilpailu

Some figure

Meitä opetetaan nuoresta iästä lähtien kilpailemaan ympärillämme olevien ihmisten kanssa. 

Tuntemamme kilpailemisen mielijohde tulee innostuksesta verrata itseämme muihin, mitä näkee usein aikuisten kohdalla. Siinä yritetään tuntea itsensä paremmaksi, mutta oikeastaan se vain aiheuttaa itsetuntomme huonontumista. 

Kun yritämme parantaa itseämme, emme tee sitä tullaksemme paremmiksi, vaan ennemminkin näyttääksemme muille. Tosiasiassa me teemme sitä usein ollaksemme parempia kuin he, jotka ovat ympärillämme, ja jotta he voisivat olla kateellisia. Kuningatarmehiläisen syndrooma tarkoittaa juuri tätä, ja etenkin naisten keskuudessa ilmenevää ilmiötä.

Naiset yhteiskunnassa

Some figure

Naiset kokevat paljon sosiaalista painetta. Heidän täytyy käsitellä mahdottomia kauneusstandardeja, täydellisenä olemisen painetta sekä tehdä kaikki oikein. Kaiken muun lisäksi heidät opetetaan näkemään muut naiset kilpailijoinaan.

Miksi koemme muut naiset kilpailijoina, mutta emme miehiä?

Se johtuu usein siitä, että samaistumme enemmän muihin naisiin. Se kuitenkin johtuu myös käytöksistä, joita opimme nuoresta iästä lähtien: muiden naisten kritisoimista, heidän arvostelemista ja halua olla parempi. 

Tällainen käytös on hyvä lopettaa. Se on kuitenkin läsnä niin vahvasti, että se saa monet naiset kärsimään kuningatarmehiläisen syndroomasta.

Kuningatarmehiläisen syndrooma: kuinka se havaitaan

Some figure

Jotta tietäisimme naisella olevan kuningatarmehiläisen syndrooma, meidän täytyy vain keskittyä hänen käytökseensä. Tapauksesta riippuen saatat ajatella, että hänellä on iso ego, hän on erittäin kilpailuhenkinen tai hän on kateellinen. Jos katsot kuitenkin tarkemmin, on muitakin käyttäytymistapoja:

  • Hänet löytää aina puhumasta pahaa muista naisista ja juoruamassa siitä, mitä he tekevät tai eivät lakkaa tekemästä. Kaikki mitä hän sanoo, on aina negatiivista, alentavaa ja nöyryyttävää.
  • Hänen halunsa leveillä ja laittaa itsensä muiden edelle hinnalla millä hyvänsä on silminnähtävää. Siihen saattaa liittyä ystävyyssuhteiden menettämistä sekä hyvin hämmentävän passiivis-aggressiivisen käytöksen rakentamista.
  • Hän yrittää tehdä muista naisista “alaisiaan” tehdäkseen itsestään vahvemman. Tekemällä näin hän alentaa vihollisinaan pitämien ihmisten itsetuntoa ja moraalia.

Kuten huomaamme, tämä asenne on hyvin myrkyllinen. Se aiheuttaa paljon kipua muille ihmisille, jotka olivat vain epäonnisia sattuessaan olemaan tällaisesta syndroomasta kärsivän ihmisen lähellä.

Mutta mitä tämän syndrooman takana on?

Todella epävarmat naiset

Some figure

Naisten, jotka kärsivät kuningatarmehiläisen syndroomasta, täytyy sortaa ja heikentää niiden ihmisten itsetuntoa, joita he pitävät kilpakumppaneinaan. He tekevät sen siksi, että he eivät tunne omaa oloaan itsevarmaksi. 

Sen takia he todellisuudessa heijastavat omaa epävarmuuttaan muihin naisiin. Sillä tavalla he yrittävät vahingollisella tavalla saada sitä turvaa, joka heiltä puuttuu.

Joka kerta kun näemme jonkun kohtelevan toista huonosti, joku yrittää leveillä tai joku on tosi “cool”, meidän pitäisi ymmärtää, että hän ei ole sellainen siksi, että hän pitää itseään parempana, vahvempana ja voimakkaampana. Tosiasiassa tuon ulkokuoren takana on haavoittunut, herkkä ihminen, jolla on huono itsetunto ja paljon ratkaisematonta epävarmuutta

Kaikesta tästä huolimatta meidän täytyy oppia olemaan varovaisia tällaisten ihmisten ympärillä, koska he voivat aiheuttaa paljon kipua. Tajuamatta sitä itse, he tekevät meistä osallisia heidän uskomuksissaan, epävarmuudessaan ja pelossaan, jota he eivät kykene itse tunnistamaan.

Oletko koskaan kärsinyt kuningatarmehiläisen syndroomasta? Oletko tunnistanut jonkun ympärilläsi olevan (töissä, vapaa-ajalla…) kärsineen siitä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


García-Velasco Rubio, O. (2013). El síndrome de la abeja reina. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/dctes?codigo=96188


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.