Halaa lujaa ja karkoita epävarmuuteni

Halatessa keho vapauttaa hormoneja, jotka auttavat rauhoittumaan. Halaus saa olon turvalliseksi, ja halaus vahvistaa siteitä rakkaimpiin ihmisiin.

Henkinen epävarmuus ja epäilykset, sekä tunne siitä että ei saa rakkautta muilta osakseen, aiheuttavat eniten tuskaa ja kärsimystä ihmisten välisissä suhteissa.

Ei ole olemassa tiettyä ikää, johon epävarmuuden tunteet liittyvät. Lapsuudesta vanhuuteen saakka ihminen voi epäillä toisten tunteiden aitoutta. Jokaisella lapsella on synnynnäinen henkinen tutka, jonka avulla he voivat määrittää, onko toisten välittämä rakkaus aitoa vai ei. Pelot ja epäilykset voivat kuitenkin rikkoa ihmisen sisäistä tasapainoa.

Tärkeintä on rakastaa itseään täysillä ja kokonaan, mutta siltä tosiasialta ei voi välttyä, että ihminen on tunteellinen olento, joka kaipaa elämäänsä myös aitoja ihmissuhteita tunteakseen elämänsä merkitykselliseksi ja onnelliseksi.

Halauksella on parantava voima, ja jokaisen ihmisen pitäisi vastaanottaa ja antaa halauksia säännöllisesti.

Epäilykset ovat tyhjiä aukkoja sielussa

Epäilyksiä on olemassa erilaisia. Osa niistä on synnynnäinen osa ihmisen luontoa ja osa niistä auttaa meitä kasvamaan ja kehittymään henkilökohtaisella tasolla.

Esimerkkejä arkipäivän epäilyksistä:

 • Epäilyksiä voi nousta uravalinnasta ja työpaikasta.
 • Epäilykset siitä, keihin ystäviin kannattaa pitää yhteyttä ja kenestä kannattaisi etääntyä.
 • Epäilykset siitä, mitä henkilökohtaisia intressejä meidän tulisi jahdata ja mitä asioita elämässä kannattaa ajaa.

Kaikesta ei voi olla varma, eikä ihminen pysty ennustamaan tulevaisuutta. Tässä vaiheessa epäilykset astuvatkin kuvioihin.

Suositeltua lukemista: Mitä suurempi haava, sitä yksityisempi on kipu

Henkinen epävarmuus voi olla tuhoavaa

 • Vietät ehkä paljon aikaa kumppanisi kanssa. Vuodet vierivät ja suhteenne on vakaa ja vahva. Yhtäkkiä koet kuitenkin epävarmuuden tunteita.
 • Epäilet ehkä sitä, haluaako kumppanisi yhä olla kanssasi vuosien jälkeen. Haluaako hän yhä sinua, vai onko hän kyllästynyt ja katselee muita ihmisiä sillä silmällä.
 • Pitkässä suhteessa voi vallita tunne siitä, että taika on kadonnut ja arjen kiireet johtavat tylsistymiseen ja suhteen kuivumiseen. Olette ehkä tottuneet tiettyyn rutiiniin ja otatte toisenne ja välillänne vallitsevan rakkauden itsestäänselvyytenä.

Kaikki edellä mainitut asiat voivat rikkoa suhteen tasapainoa ja johtaa vaikeuksiin.

lapsi ja kissa

Muista kuitenkin yksi asia henkisestä epävarmuudesta: se ei rajoitu pelkästään parisuhteisiin. Kuten mainitsimme artikkelin alussa, henkinen epävarmuus on osa ihmisyyttä ja se on kokemus, jonka jokainen lapsi ja aikuinen tarvitsee.

Henkinen epävarmuus voi olla erityisen vaikeaa lapsille. Joissain tapauksissa se voi olla jopa traumaattista. Tunne siitä, etteivät vanhemmat rakasta ja ettei lapsen ja vanhempien välillä vallitse ymmärrystä ja vahvaa sidettä voi johtaa siihen, että lapsen itsevarmuus kärsii.

Yleisesti ottaen vahvoilla epävarmuuden tunteilla voi olla pitkässä juoksussa vakava vaikutus ihmisen psyykeen. On tärkeää vahvistaa sidettä rakkaisiin ihmisiin joka päivä, olipa kyseessä kumppani tai lapsi. Yksi loistava keino tähän ei vaadi sanoja tai suuria tekoja.

Halaukset.

Suositeltua lukemista: 9 tapaa, jotka edesauttavat pitkää ja tervettä elämää

Halaaminen on terapeuttista

Sydän sykkii

Henkiset aukot löytyvät sydämestä. Epäilyksen ja epävarmuuden aiheuttama kipu ja tuska, pelko hylätyksi tulemisesta, torjunnasta ja yksinäisyydestä muodostuvat osaksi kehoa ja aivot kärsivät niiden aiheuttamasta stressistä.

Halaukset ja oksytosiini

Ymmärtääksesi paremmin halausten positiivista vaikutusta, mieti tätä esimerkkitapausta. Kuvittele mielessäsi pariskunta, joka on etääntynyt toisistaan kuukausien aikana. Työkiireet, lasten kasvattaminen ja arjen huolet ovat johtaneet siihen, että parisuhde tuntuu viilentyneen.

 • Epäilykset ja pelko siitä, ettei kumppani enää rakastakaan, muuttaa aivojen biokemiaa. Kortisolin, dopamiinin ja noradrenaliinin määrä kohoaa elimistössä ja voi johtaa vakaviin stressikausiin.
 • Tutkimusten mukaan halaukset voivat kumota stressin vaikutuksen aivoissa ja vähentää stressihormonien määrää.
 • Esimerkkitilanteessa tilanteen voisi laukaista pelkästään se, että pariskunta pysähtyisi kesken kiireen katsomaan toisiaan silmiin ja halaamaan toisiaan kunnolla ja aidosti. Sanoja ei edes tarvittaisi. Halauksen voimasta aivoissa vapautuu saman tien suuri määrä oksytosiinia, kiintymyksen, rakkauden ja myötätunnon hormonia.

Halaukset vahvistavat ihmisten välisiä siteitä.

Ihminen on ohjelmoitu tunnistamaan halaukset symbolina hyvinvoinnista

halaukset

Koko ihmiskunta tunnistaa viipymättä, että halaukset ovat hyväksi. Aivot palkitsevat kehoa halauksesta vapauttamalla endorfiineja ja oksytosiinia.

Suositeltua lukemista: Joskus välittävä kosketus korjaa kaiken

 • Ihokontakti, kosketus, ystävälliset sanat, ja intensiivinen, aito halaus ovat rentouttavia tekoja. Ne ehkäisevät negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta, stressiä ja masennusta.
 • Halausten voima tuntuu sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla, eikä mikään lääke tai huumausaine pysty tuottamaan samalla tavalla aitoa ja miellyttävää kokemusta. Halaus saa olon kevyeksi ja rakastetuksi.
 • On tärkeää istuttaa välittämisen ja vuorovaikutuksen siemen rakkaaseen ihmiseen. Yllättävä halaus voi saada maailman pysähtymään ja olon tuntumaan rutkasti paremmalta.

Kuinka monta halausta sinä olet antanut tänään? Halaa lapsiasi, vanhempiasi, kumppaniasi, ystäviäsi ja tuttujasi aidosti ja usein – tämä parantaa sidettänne ja tunnetta läheisyydestä.