Logo image
Logo image

Kun unet heijastavat terveydentilaasi

3 minuuttia
Kun unet heijastavat terveydentilaasi
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Vaikka uniimme liittyy paljon mysteereitä, niin tiettyjen teorioiden mukaan unet voivat joskus heijastaa emotionaalista eli tunnepohjaista maailmaa, jossa pelot, ahdistus ja stressi kääntyvät unenomaisiksi kuviksi liittyen siihen mitä olemme kokeneet. Esimerkiksi: Oletko koskaan nähnyt unta, että tiput tyhjyyteen? Aiomme selittää miksi.

Nukkumisella on parantava vaikutus ihmisiin. Et ainoastaan tarvitse sitä fyysisesti, mutta aivot on myös uskomattoman aktiiviset levätessäsi, järjestelemällä muistoja ja ajatuksia. Jos kärsit esimerkiksi unettomuudesta, sinulla on ehkä ongelmia keskittymisen tai asioiden muistamisen kanssa. Mutta faktat ovat vieläkin mielenkiintoisempia: unesi heijastavat henkistä terveyttäsi, minkä vuoksi on mielenkiintoista tulkita niitä.

Mitkä ovat emotionaaliset unet?

Some figure
  • Päivän aikana kohtaat useita tilanteita, joita et ehkä täysin tiedosta. Sinulla saattaa olla paineita töissä tai saatat tuntea jääväsi huomiotta, mutta et kiinnitä näihin asioihin paljon huomiota. Ehkä sinulla on myös jonkinlainen ongelma kotona, mutta et halua tai uskalla sanoa sitä ääneen. Kaikki nämä aspektit kääntyvät sisäisiksi huoliksi, joita et päivän aikana kohdannut ja selvittänyt, ja ne uppoutuvat sitten alitajuntaan.
  • Henkinen terveytesi vaatii sinua selvittämään nämä asiat pyytäen rauhaa ja tasapainoa. Kun elämäntilanteeseesi liittyy paljon huolia, silloin esiintyy usein myös stressiä, päänsärkyä ja vaivaantuneisuutta. Ja kaikki tämä voi heijastua uniisi.
  • Unet ovat erinomainen tapa kohdata näitä tunteita. Ihmismieli esittää pelot ja ongelmat unenomaisina ​​kuvina, ja lähes jokainen kokee ne samalla tavalla. Täten henkinen terveytesi ns. maalaa tietynlaisen maiseman näinä yöllisinä hetkinä, kun syöksyt alitajuntaasi. Kohtaatko unessa pelkosi kasvotusten vai onko ne naamioitu metaforisiin eli vertauskuvallisiin hahmoihin? Haluatko oppia niistä lisää?

Selityksiä eniten toistuville unille

Näet unta, että joku seuraa sinua

Some figure

Oletko koskaan nähnyt tällaista unta? Tämä on yksi yleisimmistä unista. Kävelet ympäriinsä ulkona tai tutun maiseman ohi ja tunnet että joku seuraa sinua. Sen ei tarvitse olla henkilö, vaan se voi olla jopa eläin tai joku määrittelemätön hahmo jonka läsnäolon tunnet.

Tämä uni voi tarkoittaa sitä, että pelkäät kohdata jonkin asian elämässäsi, tai ehkä piilottelet jotain asiaa, jota et uskalla mainita. Voi olla että haluat vaatia jotain esimieheltäsi tai sanoa jotain puolisollesi, mutta sinulla ei ole vielä tarpeeksi rohkeutta tehdä niin.

Näet unta, että putoat

Some figure

Tämä on yksi kaikkein toistuvimmista unista. Joskus se on hyvin lyhyt, ja aiheuttaa jopa sen, että heräät hikisenä ja huohottaen. Olet kävelemässä ja yhtäkkiä putoat läpi jyrkänteen, tai reikä ilmaantuu jalkojesi alle.

Mitä se tarkoittaa? Nämä unet osoittavat, että olet käymässä läpi hyvin stressaavaa aikaa elämässäsi. Hermot ovat äärirajoilla ja kehosi reagoi. Jos tämä uni toistuu usein, sinun on kohdattava ne asiat elämässäsi, jotka sinun tulee muuttaa tehdäksesi siitä paremman.

Näet unta, että olet loukussa

Some figure

Tietämättä miten olet tilanteeseen joutunut, huomaat että olet loukussa pienessä tilassa, tukahtuen. Et pääse ulos etkä pysty hengittämään, sydämesi tykyttää kiivaasti, olet uupunut ja peloissasi.

Jos olet koskaan nähnyt tällaisen unen, pysähdy ja kysy itseltäsi, onko olemassa jokin ongelma, joka huolestuttaa sinua paljon? Tämän tyyppiset huolet saattavat sinut ansaan ja “tukahduttavat”.

Näet unta, että lähdit kotoa alasti tai että hampaasi putoavat irti

Tämän tyyppisiin uniin liittyy heikko itsetunto tai itseluottamuksen puute jossain tietyssä tilanteessa. Nämä unet joissa yllättäen ja ilman selkeää syytä, lähdet kotoa alasti liittyvät sen tyyppiseen todellisuuteen.

Sama pätee uniin hampaiden putoamisesta. Puhut jonkun kanssa ja yhtäkkiä hampaita alkaa tippumaan irti. Voi olla, että kun näit tämän unen, tunsit itsesi haavoittuvaksi jostain asiasta tai tapahtumasta oikeassa elämässä.

Näet unta luonnonkatastrofeista

Some figure

Myrskyt, tulipalot, voimakas tuuli joka pystyy repimään taloja ja puita sijoiltaan… miksi näin tapahtuu? Tämä on merkki ahdistuksesta. Tämä saattaa olla lisääntyneen ahdistuksen tila, jossa tunnet itsesi hauraaksi kaikkeen mikä sinua ympäröi. Nämä luonnon elementit edustavat todellisuutta ja kaikkea mikä aiheuttaa elämässäsi harmia, esimerkiksi työ ja henkilökohtaiset ​​ongelmat.

Tämä on mahdollisesti kaikkein huolestuttavin unityyppi, koska se edustaa tunteitasi kun olet kaikkein herkimmilläsi ja haavoittuva.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jesús Navarro Egea. 2006. SUEÑOS Y PESADILLAS. Universidad de Murcia. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832314024.pdf
  • Christoph Nissen; Corinna Kloepfer; Eric A. Nofzinger; Bernd Feige; Ulrich Voderholzer; Dieter Riemann. 2006. Impaired Sleep-Related Memory Consolidation in Primary Insomnia—A Pilot Study. https://academic.oup.com/sleep/article/29/8/1068/2708464
  • Wayne A. Myers. 1989. The Traumatic Element in the Typical Dream of Feeling Embarrassed at Being Naked. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000306518903700106
  • What Happens When You Sleep?. Web MD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects
  • Darlington, H.S. (1942). The Tooth-Losing Dream. Psychoanal. Rev., 29(1):71-79. https://www.pep-web.org/document.php?id=psar.029.0071a
  • Ernest Hartmann. The Dream Always Makes New Connections: The Dream is a Creation, Not a Replay. Tufts University School of Medicine. http://ostenta.net/files/Dreaming-always-makes-new-connections.pdf
  • Ernest Hartmann. 2011. The Nature and Functions of Dreaming. https://www.researchgate.net/publication/232599511_The_Nature_and_Functions_of_Dreaming
  • Castrejón, Gilberto. (2009). El sentido ético en los sueños y su relación con los interdictos en el ámbito de lo sagrado, una interpretación psicoanalítica. En-claves del pensamiento3(5), 35-46. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-879X2009000100002&lng=es&tlng=es
  • Morales Soto, Nelson Raúl. (2009). El sueño, transtornos y consecuencias. Acta Médica Peruana26(1), 4-5. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172009000100001&lng=es&tlng=es
  • Munévar, M. C., Pérez, A. M., & Guzmán, E. (1995). Los sueños: su estudio científico desde una perspectiva interdisciplinaria. Revista Latinoamericana de psicología27(1).
  • Sierra, M. L. (2009). Los sueños de Sigmund Freud. Historia y grafía, (33).
  • Talero, C., Durán, F., & Pérez, I. (2013). Sueño: características generales. Patrones fisiológicos y fisiopatológicos en la adolescencia. Revista Ciencias de la Salud11(3).
  • Soto, E. (2010). Dormir y soñar. Elementos: Ciencia y Cultura17(80), 3-11.
  • Vilchez-Cornejo, Jennifer, Quiñones-Laveriano, Dante, Failoc-Rojas, Virgilio, Acevedo-Villar, Tania, Larico-Calla, Gabriel, Mucching-Toscano, Sergio, Torres-Román, Junior Smith, Aquino-Núñez, Priscila Tereza, Córdova-De la Cruz, Jhomar, Huerta-Rosario, Andrely, Espinoza-Amaya, Juan Jesús, Palacios-Vargas, Luis Alberto, & Díaz-Vélez, Cristian. (2016). Salud mental y calidad de sueño en estudiantes de ocho facultades de medicina humana del Perú. Revista chilena de neuro-psiquiatría54(4), 272-281. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272016000400002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.