Logo image
Logo image

Kuinka vähentää rasvan kertymistä elimistöön?

4 minuuttia
Jaamme seuraavaksi sinulle hyödyllisiä vinkkejä siitä, kuinka voit elämäntapojasi muuttamalla vähentää rasvan kertymistä elimistöön. Voit aloittaa niiden lisäämisen päivittäiseen rutiiniisi jo tänään!
Kuinka vähentää rasvan kertymistä elimistöön?
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yritätkö pudottaa painoa, mutta yrityksesi eivät ole tuoneet sinulle toivottuja tuloksia? Oletko koskaan ajatellut, että ehkä toistat tiettyjä virheitä, jotka estävät sinua pudottamasta painoa? Listaamme seuraavaksi 5 tehokasta tapaa, joiden avulla voit sekä vähentää rasvan kertymistä elimistöön että tätä kautta edistää tehokkaampaa painonpudotusta.

Meidän kaikkien tulisi pitää mielessä, että jotkut päivittäisistä rutiineistamme ja tavoistamme voivat vaikuttaa meihin paljon enemmän kuin mitä olemme aluksi voineet luulla. Lisäksi kannattaa muistaa, että ihanteellisen painon saavuttamisella ei ole mitään tekemistä erittäin tiukkojen ja samalla myös epäterveellisten dieettien ja ruokavalioiden kanssa.

Tutusti siis seuraaviin vinkkeihin ja ota tarvittavat muutokset käyttöön jo vaikka tänään! Voit huomata jo lyhyessä ajassa, kuinka suhteellisen pienten, mutta terveellisempien valintojen avulla voit vähentää huomattavasti rasvan kertymistä elimistöösi.

Näin vähennät rasvan kertymistä elimistöösi

1. Vältä tiukkoja dieettejä

Näemme, kuulemme ja törmäämme lähes joka paikassa mitä ihmeellisimpiin dieetteihin ja ruokavalioihin, joiden avulla voimme pudottaa jopa useamman kilon jo muutamassa päivässä. Vaikka nämä dieetit voivatkin toimia välittömästi, eivät ne todellisuudessa auta vähentämään rasvan kertymistä elimistöön.

Itse asiassa on mahdollista, että jo parin viikon jälkeen dieetin lopettamisesta voit painaa jopa enemmän kuin mitä painoit ennen sen aloittamista. Kyseessä on niin sanottu jojo-efekti, joka tapahtuu silloin, kun kehosi huomaa, ettet ravitse sitä oikealla tavalla ja alkaa ryhtyä toimenpiteisiin riittävän energiamäärän turvaamiseksi.

Eli toisin sanoen silloin, kun lopetat syömisen, kehosi pyrkii varastoimaan rasvaa vastatakseen tarvitsemaasi energiantarpeeseen. Pidä myös mielessä, että sekä hiilihydraatit että rasva auttavat tarjoamaan energiaa päivittäisten toimintojen suorittamiseen.

Näin ollen parasta, mitä voit tehdä, on syödä terveellisesti ja suosia useita pieniä annoksia pitkin päivää. Tällä tavalla kehosi ymmärtää, että se saa juuri niitä ravintoaineita, joita se säännöllisesti tarvitsee ja näin lopettaa myös ylimääräisen rasvan varastoimisen elimistöön.

2. Suosi luonnollisia ruoka-aineita jalostettujen tuotteiden sijaan

Some figure

Toinen hyödyllinen vinkki rasvan kertymisen vähentämiseksi on suosia kaikkia mahdollisia ruoka-aineita niiden luonnollisimmissa tiloissa. Tässä suhteessa kannattaakin pitää mielessä, että jalostetut tuotteet on valmistettu sellaisista rasvoista, makeutusaineista ja kemikaaleista, jotka vain kerryttävät energiaa elimistöön. Ja silloin, kun kehosi ei pysty polttamaan tätä energiaa tarpeeksi nopeaan tahtiin, muuttuu se tällöin elimistössä suoraan rasvaksi.

Tämän välttääksesi pyri nauttimaan aterioillasi mahdollisimman luonnollisia ruoka-aineita jalostettujen tuotteiden sijaan. Esimerkiksi kaupallisten mehujen sijaan syö mieluummin hedelmät kokonaisena tai valmista niistä sekä terveellisempi että luonnollisempi vaihtoehto omassa keittiössäsi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Punainen mehu apuna terveellisessä painonpudotuksessa

3. Nauti päivittäin ravitseva aamiainen vähentääksesi rasvan kertymistä elimistöösi

Viime vuosien aikana yhä useammat tutkimukset ovat todistaneet, että päivittäin ravitsevan aamiaisen nauttivien ihmisten paino nousee pienemmällä todennäköisyydellä, jolloin myös rasvan kertyminen elimistöön on vähäisempää verrattuna niihin ihmisiin, jotka eivät syö ollenkaan aamiaista. Tämä liittyy vahvasti listamme ensimmäiseen kohtaan, sillä päivän alkaessa elimistömme tarvitsee runsaasti ravintoaineita, kuitua ja energiaa päivittäisten toimintojen suorittamiseksi.

Jos kuitenkin syystä tai toisesta päätät olla syömättä aamiaista tai nautit aamiaisella epäterveellisiä ruoka-aineksia, kehosi alkaa varastoida rasvaa. Ihannetapauksessa tämä usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi nimetty aamiainen sisältää kaikkea kolmea makroravinnetta, eli terveellisiä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraatteja. 

Tällä tavalla saat tärkeimmät makroravinteet jo päiväsi alusta alkaen, jolloin myös kehosi on valmiina kaikkeen, mitä kuluva päivä päättääkin tuoda mukanaan.

4. Tee kastikkeiden suhteen järkevämpiä valintoja

Some figure

Toinen suhteellisen vaivaton, mutta tehokas vinkki rasvan kerääntymisen vähentämiseksi on välttää sellaisia kastikkeita, jotka sisältävät runsaasti tyydyttyneitä ja epäterveellisiä rasvoja. Toisin sanoen sen sijaan, että valitsisit salaatteja varten kaupoissa myytäviä perinteisiä kastikkeita, voit valmistaa ne kotona kevyempien ja laadukkaampien rasvojen avulla.

Tätä varten voit suosia esimerkiksi kevyitä vinaigrette-reseptejä, kokeilla sinappia tai valmistaa oman kotitekoisen majoneesin. Vaikka tämä voi kuulostaa aluksi työläältä ja isolta prosessilta, tulet huomaamaan elimistösi hyvinvoinnissa merkittäviäkin eroja jo lyhyessä ajassa.

Lisäksi voit täydentää näitä kastikkeita sellaisilla laadukkailla luonnollisilla rasvoilla, jotka eivät saa painoasi nousemaan. Mikä parasta, nämä laadukkaat rasvat auttavat pitämään yllä myös sydämen ja valtimoiden terveyttä. Joitakin parhaimmista luonnollisista ja pehmeistä rasvoista ovat muun muassa avokado, kookospähkinä ja ekstra-neitsytoliiviöljy.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Valmista herkullinen vinaigrette appelsiinimehusta

5. Suosi rasvojen käyttöä ruoanlaitossa sprayn muodossa

Laitatko usein ruokaa käyttäen voita ja margariinia? Epäilemättä nämä ainesosat tuovat ruokaan erityisen miellyttävää makua, mutta ongelmana on kuitenkin se, että ne ovat suuri este silloin, kun tavoitteenamme on vähentää ylimääräisen rasvan kertymistä elimistöömme.

Suosituksemme on, että suosisit rasvan käyttöä ruoanlaitossa sprayn muodossa. Spray-pulloissa myytävät öljyt auttavat nimittäin vähentämään huomattavasti ruoanlaittoon tarvittavan rasvan määrää, sillä jo muutama suihkaus riittää valmistamaan runsaasti ruokaa.

Toisena vaihtoehtona on kasviöljyjen hyödyntäminen. Ole kuitenkin varovainen, sillä myös kasviöljyjen tapauksessa liiallisen rasvan käyttäminen ruoanlaitossa on mahdollista. Joka tapauksessa, jos hyödynnät ruoanlaitossa mieluusti kasviöljyjä erilaisiin makuyhdistelmiin, pyri aina mittaamaan tarkka määrä teelusikalla ja vältä määrien liioittelemista mahdollisuuksien mukaan.

Nouseeko mieleesi muita tapoja, joiden avulla voit vähentää ylimääräisen rasvan kertymistä elimistöösi? Pidä myös mielessä, että painon pudottamista ja ihannepainon ylläpitämistä ei saavuteta pelkästään runsaalla liikunnalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.