Logo image
Logo image

Kuinka siirtää kaktus loukkaamatta itseään ja vahingoittamatta kasvia

3 minuuttia
Jos sinulla ei ole aavistustakaan siitä, miten kaktus siirretään ruukusta toiseen turvallisesti, lue eteenpäin niin kerromme.
Kuinka siirtää kaktus loukkaamatta itseään ja vahingoittamatta kasvia
Viimeisin päivitys: 16 kesäkuuta, 2023

Kaktusperheen kasvit ovat jo kauan aikaa sitten siirtyneet ulkoa myös sisätiloihin. Niitä näkee usein olohuoneissa, hyllyjä koristamassa tai pöydällä. Sen lisäksi että tutustumme kaktusten hoitoon, meidän täytyy myös osata siirtää kaktus ruukusta toiseen vahingoittamatta sitä tai itseämme.

Kaktusten erityisominaisuus on tietysti piikkisyys, josta University of Minnesota Extension kommentoi, että piikit vaihtelevat pituudeltaan ja ominaisuuksiltaan lajista toiseen. Ne suojaavat kasvia saalistajilta ja auttavat kestämään aurinkoa. Tältä osin Yhdysvaltain National Park Service väittää, että piikit suojaavat myös tuulelta ja varjostavat kasvin vartta.

Mutta juuri piikit tekevät kaktuksen käsittelystä vaikeaa. Miten pidellä kaktusta ilman, että se pistää käsiä? Miten pitää sitä kiinni työkalulla satuttamatta itse kasvia? Tässä artikkelissa paljastamme tämän.

Kaktus: piikkinen, kaunis ja helppo kasvi

Kaktukset ovat kestäviä kasveja, joilla on erikoinen ulkonäkö, joka tekee niistä houkuttelevan koristeen. Niiden ylläpito on yksinkertaista, ja ne selviytyvät sekä ulkona että sisätiloissa.

Ne ovat tyypillisiä kuivien ja puolikuivien alueiden lajeja, kuten Research and phytotherapy -lehden artikkelissa selitetään. Julkaisussa kuvataan kaktusten hyödyllisyyttä muun muassa seuraavien tarkoitusten vuoksi:

 • Rehu
 • Ruoka
 • Lääketiede
 • Koriste

Toinen artikkeli Food Chemistry -lehdessä puhuu kaktuksista eräänlaisina mehikasveina, joilla on lehdetön varsi ja hyvin paljon piikkejä, ja se on samaa mieltä edellisen lehden kanssa niiden elintarvike- ja lääketeollisuudelle hyödyllisistä ominaisuuksista.

Kaktusten muodot vaihtelevat litteistä sylinterimäisiin ja pyöreisiin. Monet kaktukset kukkivat, ja niiden silmut ovat yleensä hermafrodiittisia. Kaktukset voidaan istuttaa suoraan maahan, mutta niitä voi pitää myös ruukuissa.

Riskit sinulle ja kasville kaktusta siirrettäessä

Vaikka kaktukset eivät helpon ylläpidon ansiosta vaadi jatkuvaa siirtämistä, silloin kun ne sen tarvitsevat, se on tehtävä oikealla tavalla. Näin et vahingoita kasvia etkä myöskään loukkaa itseäsi.

Siirto suurempaan ruukkuun on aiheellinen, jos juuret työntyvät ulos ruukun rei’istä. Tämä tapahtuu lajista riippuen 2-4 vuoden välillä.

Kaktuksen irrottaminen paljain käsin itseään vahingoittamatta on lähes mahdotonta. Jos näin käy, haava on varsin kivulias. Lisäksi voi syntyä tulehdus, kuten Actas Dermo-Sifilográficas -julkaisussa raportoidaan. Samoin kaktus ja sen juuret ovat alttiita vaurioitumaan, jos et käytä asianmukaisia välineitä kasvin siirtämisessä.

Sinua saattaa kiinnostaa lukea myös tämä: Kuinka opuntia istutetaan: täydellinen opas

Kuinka siirtää kaktus ilman vahinkoja

Jotta vältyttäisiin vaaratilanteilta kaktusta istutettaessa, kerromme mitä sinun tulee tehdä.

1. Ota työkalut esiin

On selvää, että kaktusta ei saa koskaan ottaa suojaamattomiin käsiin. Tarvitset puutarhatyökaluja. Paksut käsineet ja pinsetit, jos kaktus on pieni, ovat välttämättömät. Muita työvälineitä tehtävään ovat seuraavat:

 • Sanomalehtiä
 • Paksua kangasta
 • Multaa
 • Ruukku

2. Löysennä multa

Löysennä multaa painelemalla sitä kevyesti lastalla. Painele joka puolelta ruukkua.

3. Poista kaktus

Sinulla on jo käsineet, mutta kaktus on peitettävä usealla kerroksella sanomalehteä tai paksua kangasta, jotta vältytään pistoksilta. Nosta kasvia hitaasti, jotta et vahingoita sitä tai katkaise juuria.

4. Ravista juuria ja tarkista ne

Kun kaktus on irrotettu, ravista juuria, jotta et kuljeta suurta määrää multaa uuteen ruukkuun. Hyödynnä tätä vaihetta juurien tarkastamiseen ja puhdista ne harjalla tai suurella pensselillä kasvin koosta riippuen.

Tarkista, että juurissa ei näy sieniä tai muita merkkejä taudeista. Hankkiudu eroon kaikista kuolleista juurista ja suihkuta tarvittaessa sienitautien torjunta-ainetta.

5. Siirrä kaktus uuteen ruukkuun

Tässä vaiheessa vastaanottavan ruukun on oltava valmis. Saviruukut ovat suositeltavia tämäntyyppisille kasveille, koska ne auttavat imemään liiallista kosteutta. Ruukun on oltava suurempi, siinä on oltava tyhjennysaukot, ja juuret saavat pysyä samassa syvyydessä kuin edellisessä astiassa.

Aseta puhdas kaktus ruukkuun ja lisää vähitellen uutta multaa. Pidä kaktusta samalla kädessäsi ja suojaudu käsineillä tai liinalla. Päästä kasvista irti, kun ruukku on täynnä ja kaktus on pystyssä.

6. Älä kastele kaktusta

Kun kaktus on siirretty, älä kastele sitä heti. On parasta antaa kaktukselle mahdollisuus sopeutua uuteen ympäristöön.

Aloita kastelu viikon kuluttua.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Vinkkejä aavikkoruusun istuttamiseen ja hoitamiseen

Paras aika siirtää kaktus

Varhainen kevät tai kevään puoliväli on suositeltava vaihe kaktuksen siirtämiseen. Tässä vaiheessa kasvi on aktiivisessa kasvuvaiheessa. Siksi se käyttää energiansa sopeutuakseen uuteen ympäristöön ja toipuakseen siirrosta.

Älä unohda peittää käsiäsi paksuilla käsineillä ja käyttää pinsettejä, kun kaktus on pieni. Tämä on ainoa tapa välttää vahingoittamasta sekä itseäsi että kasvia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carpena, M., Cassani, L., Gomez-Zavaglia, A., Garcia-Perez, P., Seyyedi-Mansour, S., Cao, H., … Prieto, M. A. (2023). Application of fermentation for the valorization of residues from Cactaceae family. Food Chemistry410. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135369
 • Das, G., Lim, K. J., Tantengco, O. A. G., Carag, H. M., Gonçalves, S., Romano, A., … Patra, J. K. (2021, March 1). Cactus: Chemical, nutraceutical composition and potential bio-pharmacological properties. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.6889
 • Izquierdo, M. J., & Requena, L. (1999). Granulomas por cuerpos extraños. Actas Dermo-Sifiliograficas90(11), 543–557. https://www.actasdermo.org/es-granulomas-por-cuerpos-extranos–articulo-13003554
 • Marrón, D. (2018). Cactus y suculentas. Extensión de la Universidad de Minnesota. https://extension.umn.edu/houseplants/cacti-and-succulents#fertilizing-1421913
 • Servicio de Parques Nacionales USA. Cactus/Suculentas del desierto. (2021).  https://www.nps.gov/arch/learn/nature/cacti.htm#:~:text=Cacti%20are%20plants%20that%20have,and%20help%20shade%20the%20stem

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.