Vinkkejä aavikkoruusun istuttamiseen ja hoitamiseen

Aavikkoruusun tekemä ensivaikutelma on halu saada sellainen omaksi. Kuinka voimme saada sen viihtymään kotona?
Vinkkejä aavikkoruusun istuttamiseen ja hoitamiseen

Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2023

Aavikkoruusu on runsaskukkainen laji, joka kiehtoo ainutlaatuisella ulkonäöllään. Sen tieteellinen nimi on Adenium obesum. Se on eräänlainen minipuu, joka tuottaa trumpetin muotoisia kukkia.

Sopeutumiskykynsä ansiosta se menestyy ongelmitta ruukussa, astiassa tai bonsai-tekniikalla. Vaikka sen herkkyys viittaa erityisiin hoitotarpeisiin, se on mehikasvi, joka kykenee selviytymään ja näyttämään parhaat puolensa jo pienellä perushoidolla. Katsotaanpa, mitä se tarvitsee.

Hellävarainen mehikasvi

Aavikkoruusua viljeltiin ennen vain Afrikassa, mutta nykyään sitä tavataan kaikkialla maailmassa. Malaya Journal Biosciences luetteloi sen koristekasviksi, joka tarjoaa hyötyjä myös lääketeollisuudessa ja kalanviljelyssä käyttökelpoisten fytokemikaalien lähteenä.

Laji on ulkonäöltään pensasmainen mehikasvi, joka voi kasvaa lähes kaksi metriä korkeaksi. Voit istuttaa sen ruukkuun tai astiaan ja “työstää” sitä, jotta se pysyy halutun kokoisena. Kukat vaihtelevat kooltaan ja ovat vaaleanpunaisia, punaisia tai valkoisia.

Kasvi ei pelkää kuivuutta, sillä se varastoi vettä juuriinsa ja paksuun runkoonsa. Se osoittaa kuitenkin jonkin verran varovaisuutta kylmiä kausia kohtaan, joten näinä aikoina sitä on syytä suojata lämpimässä huoneessa.

Aavikkoruusun paikka ulkona.
Adenium obesum ruukussa.

Suositukset aavikkoruusun istuttamiseen

Talon olohuoneeseen, terassille tai suoraan puutarhaan sijoitetuissa ruukuissa kasvia on mahdollista pitää melko helposti. Istutustapa on pistokkaiden tai siementen avulla.

Pistokkaiden avulla tapahtuvaa viljelyä pidetään agroteknologian opetussuunnitelma Iskandarissa parhaana tapana, jos varren ja juurten paksuuntumista ei haluta odottaa pitkään. Menettely on seuraava:
.

  1. Valitse joitakin pistokkaita, jotka ovat vähintään 15 cm:n pituisia.
  2. Aseta ne kostealle paperipyyhkeelle ja anna niiden levätä kuivassa, lämpimässä huoneessa poissa suorasta auringonvalosta.
  3. Valmista ruukku soralla ja mullalla varmistaen optimaalinen salaojitus. Siihen voit istuttaa pistokkaat, mutta ripottele ensin pistokkaiden alaosaan juurrutusjauhetta.
  4. Kastele ne 2 päivän välein. Ole kastelematta liikaa, jotta juuret eivät vahingoitu.
  5. Istuta ne halutessasi uudelleen, esimerkiksi isompaan ruukkuun.
Kun aavikkoruusu istutetaan siemeniä käyttäen, taataan varren maksimaalinen kehitys, sanoo asiantuntijalehti Rural Science. Menettely perustuu alla lueteltuihin vaiheisiin:
  1. Valmista matala ruukku, jossa on 50 % kookoskuitua ja 50 % multaa. Voit korvata ne vastaavasti turpeella ja perliitillä.
  2. Hajota siemenet alustaan ja anna niille hiekkapeitto.
  3. Ripottele vettä 2 päivän välein, ja viikon kuluessa alat nähdä ituja.
  4. Vaihda yksittäiseen ruukkuun kuukauden kuluttua istutuksesta.

Aavikkoruusun hoitovinkkejä

Asianmukaisen hoidon saaneesta aavikkoruususta tulee pölyttäjien ja kolibrien suosima, silmiä hivelevä yksilö.  Jos haluat, että kasvistasi tulee todella houkutteleva, ota huomioon seuraavat suositukset.

Lannoitteet ja kasvualusta

Nestemäiset tai hitaasti vapautuvat lannoitteet sopivat erinomaisesti aavikkoruusun ravitsemiseen. Keväällä anna sitä kasville 15 päivän välein keväällä ja syksyllä, ja kesällä kerran kuukaudessa. Talvella lannoitetta ei tarvitse käyttää, koska ruusu on lepotilassa.

Mitä tulee kasvualustaan, Ornamental Horticulture suosittelee valitsemaan sellaisia, jotka edistävät vedenpidätyskykyä ja ilmavuutta. Taimien itämistä varten suositellaan substraatteja, jotka perustuvat puoliksi kompostoituneeseen männynkuoreen yhdistettynä kookoskuituun.

Valaistus

Tämä kasvi vaatii paljon auringonvaloa, vähintään 6 tuntia päivässä. Jos haluat pitää sitä sisätiloissa, valitse ikkunalauta tai sijoita se parvekkeelle.

Vesi

Adenium obesum tykkää sateesta, joten se pärjää hyvin sadekaudella. Mutta kun sää on viileä, ei tarvitse kastella usein. Kastele se 2 viikon välein, koska se auttaa varastoimaan vettä ja estää maaperän vettymistä.

Karsiminen

Karsiminen on mekanismi, jolla säädellään tämän minipuun kokoa. Hyödynnä kasvukautta ja poista itsepäiset kukannuput ja varsien kärjet sekä muut vaurioituneilta näyttävät alueet. Muista, että terveet osat toimivat pistokkaina.

Aavikkoruusun kukat.
Aavikkoruusun kukat ovat näyttäviä, ja ne koristelevat minkä tahansa ympäristön, niin sisällä kuin ulkona.

Istuttaminen

Ruukusta toiseen vaihtaminen on tehtävä vähintään 2-3 vuoden välein. Tämä johtuu siitä, että ne ovat hitaasti kasvavia pensaita. Ole varovainen, ettet liioittele ruukun koon kanssa, koska niin annat juurille tilaa laajentua liikaa, mikä paradoksaalisesti vaikuttaisi kukintaan.

Varotoimenpiteet aavikkoruusun istuttamisessa

Adeniumo besum kuuluu oleanterikasvien heimoon. Sen vuoksi sen mehu, joka sisältää runsaasti kardiotonisia aineita, on myrkyllistä. On suositeltavaa, että kasvin käsittelyssä käytetään kumihanskoja, erityisesti istutettaessa tai karsittaessa, ärsytyksen ehkäisemiseksi.

Jos kotona on lemmikkejä tai pieniä lapsia, on suositeltavaa sijoittaa kasvi korkealle, jotta he eivät pääse koskettamaan aavikkoruusua.

Joissakin tapauksissa voi esiintyä ihottumaa, ripulia ja oksentelua. Vakavassa tapauksessa voi ilmetä kouristuksia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
9 pientä ruukkuihin istutettavaa puuta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
9 pientä ruukkuihin istutettavaa puuta

Pienet, ruukkuihin istutettavat puut ovat loistava vaihtoehto puutarhaan. Se on kuin minimetsä, jonka voi luoda pienempäänkin tilaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.