Logo image
Logo image

Kuinka pääset eroon kotonasi olevista termiiteistä

2 minuuttia
Mikä tahansa puusta tehty – oli se sitten huonekalu tai lattiat – on altis termiiteille, varsinkin kosteilla alueilla. Kuinka siis pääset eroon termiiteistä?
Kuinka pääset eroon kotonasi olevista termiiteistä
Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

On olemassa muutamia vitsauksia joita taloja tuhoavat termiitit aiheuttavat. Nämä hyönteiset syövät puuta ja kykenevät huonekalujen tuhoamisen lisäksi myös tuhoamaan kotisi perusrakenteet. Tämän artikkelin vinkit voivat auttaa sinua pääsemään eroon termiiteistä.

Kuinka voit todeta kodissasi olevan termiittejä? Huomaat kellertäviä osia puussa, aivan kuin sille olisi ripoteltu leivänmuruja. Saatat myös huomata pieniä koloja puussa. Nämä ovat kaksi ehdotonta merkkiä siitä, että sinulla on epätoivottuja vieraita kotonasi.

Nämä oliot pitävät tietystä puutyypistä enemmän kuin muista. Jos sinulla on setripuuta tai guanacaste-puuta, olet suhteellisen turvassa. Termiitit eivät juurikaan pidä näistä puutyypeistä. Niiden suosikkipuulajikkeita ovat:

  • Mänty
  • Sypressi
  • Kapokki
  • Balsapuu
  • Leppä

Vinkit termiittien tuhoamiseen

Ollaan käytännöllisiä. Kuinka voit päästä termiiteistä eroon ennen kuin on liian myöhäistä? Alta löydät joitakin suosituksia ja tapoja, joilla voit päästä eroon tästä pedosta.

Some figure

1. Appelsiinit ja kamferi

Yksi helppo tapa päästä eroon termiiteistä on laittaa purkillinen appelsiinin kuoria ja kamferia lipastosi vetolaatikoihin. Kamferi on valkoista ainetta joka näyttää suolalta, ja sitä voidaan käyttää muun muassa hyönteisiin. Ole kuitenkin varovainen ettei se kosketa vaatteitasi, sillä se voi värjätä ne.

2. Hyönteisiin tarkoitettu boorihappo

Boorihappoa voi löytää tavarataloista tai puutarhakaupoista. Huom: se ei ole samaa kuin apteekeissa myytävä lääkeboorihappo.

  • Sekoita teelusikallinen boorihappoa ruokalusikalliseen sokeria ja maitoa.
  • Täytä pullonkorkkeja ja laita ne vaikutuksen alaisina oleville alueille.
  • Älä laita niitä paikkoihin, joihin lapset tai lemmikit pääsevät; se voi olla myrkyllistä.
  • Jätä vaikuttamaan kolmeksi tai neljäksi viikoksi. Termiitit lisääntyvät nopeasti ja niitä voi olla melko runsain määrin. Koska termiitit yleensä kuljettavat ruokaa kotiinsa, niin myrkyttämällä niistä osan, levittävät ne sen myös muihin.
Some figure

3. Muita vinkkejä

Termiiteistä eroon pääsemiseksi on kaikenlaisia vinkkejä ympäri internetiä. Jotkin niistä ovat kuitenkin tehottomia ja kerromme sinulle miksi.

Esimerkiksi bensiinin suihkuttaminen puulle ei auta. Se ei pääse puun sisuksiin, jossa hyönteiset elävät ja syövät. Lisäksi se haisee pahalta ja on erittäin syttyvä aine.

Olet saattanut myös törmätä vinkkeihin, joissa kehotetaan käyttämään kerosiinia, moottoriöljyä tai muita samankaltaisia tuotteita. Niitä ei suositella niiden syttymisalttiuden takia.

4. Kemiallinen vaha

On olemassa yrityksiä, jotka ovat omistautuneet täysin vain termiiteistä eroon pääsemiseen. Koska yhdessä kodissa voi olla miljoonia hyönteisiä ja koska ne ovat niin vahingollisia, ei välttämättä ole huono idea kääntää sitä eduksi.

Yritysten etuna on se, että ne käyttävät hallittuja keinoja ja hyökkäävät suoraan termiittien kotiin kerralla ja lopullisesti. Sillä tavalla ongelmasta huolehditaan puolestasi, etkä sinä anna niille mahdollisuutta moninkertaistua.

Kuinka termiittejä voidaan ehkäistä?

Jos asut alueella jossa termiitit ovat yleisiä, on parasta välttää ongelma kokonaan siten, että et hanki ollenkaan puisia huonekaluja. Jos päätät hankkia puisia huonekaluja, hanki korkealaatuisia huonekaluja, jotta termiiteiden on vaikeampi tuhota ne.

Kodin puhtaana ja desinfioituna pitäminen voi myös olla avuksi, mutta se ei ole taattua. Yritä pitää puu kuivana ja suojaa varsinkin putkistot. Se on paikka, jossa hyönteiset elävät ja lisääntyvät – ja ne tekevät sen erittäin nopeasti.

Termiiteistä eroon pääseminen ei ole helppoa ja vaatii ehdottomasti kärsivällisyyttä. Älä kuitenkaan ole huolissasi. Jos seuraat ohjeita, pääset niistä eroon. Aloita heti, sillä vahingot ovat pysyviä!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.