Logo image
Logo image

Kuinka löytää itsensä uudelleen eron jälkeen?

3 minuuttia
Sen sijaan että katsot eroa tragediana, kannattaa yrittää nähdä se mahdollisuutena kasvaa ihmisenä ja käyttää aikaa itseesi.
Kuinka löytää itsensä uudelleen eron jälkeen?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos käyt nyt läpi eroa, tai jos olet eron jälkeisessä vaiheessa, sinusta saattaa tuntua että olet hiukan hukassa. Ehkä et osaa oikein suuntautua mihinkään. Tämä tunne on aivan normaali, ja se johtuu siitä, että sinun tarvitsee löytää itsesi uudelleen eron jälkeen.

Kun elät tai vietät kovin paljon aikaa toisen ihmisen kanssa, elämä ei ole samanlaista kuin yksineläjällä.

Kenties aikataulusi, aktiviteettisi ja harrastuksesi muuttuivat aikoinaan, jotta ne sopivat kumppanisi elämään. Jaoit ehkä jopa viihteen ja ystävät kumppanisi kanssa.

Sitten kun ero on edessä, olosi on yhtäkkiä tyhjä. Et tiedä kuka olet ja mitä haluat elämältäsi eron jäkeen.

Ehkä et ole ajatellut itseäsi yksilönä, vaan pariskuntana, ja nyt sinun täytyy löytää itsesi uudelleen – ilman kumppaniasi.

Itsesi löytäminen uudelleen on loistava asia

Some figure

Voi olla, että tämä muutos eron jälkeen tuntuu ihan kauhealta. Olet niin hukassa ja sinuun sattuu niin paljon, että menetät toivosi. Ja ehkä menetät myös halun elää taas onnellisena.

Muista kuitenkin, että se suhde joka on nyt poissa, rikastutti sinua. Sinun tulee nähdä tilanne mahdollisuutena liikkua eteenpäin ja kehittyä paremmaksi ihmiseksi.

Oman itsesi löytäminen uudelleen eron jälkeen on mahtavaa. Saat nähdä paljon asioita, joista olet luopunut ja joita et suhteen aikana tehnyt, kun sinulla ei ollut aikaa – kumppanisihan vei kaiken liikenevän aikasi.

Nyt on siis aika mennä niille tennistunneille tai vaelluksille, jotka aikoinaan saivat olosi niin hyväksi.

Eron jälkeen saat myös löytää uudelleen kaikki ne tärkeät ihmiset elämässäsi, jotka olet siirtänyt syrjään suhteen vuoksi. Monelle tähän ryhmään kuuluvat ystävät.

Uskot ehkä, että sinulla ei nyt ole ketään kenen kanssa lähteä ulos tai tehdä suunnitelmia. Onhan kulunut aikaa siitä, kun jätit ystäväsi kumppanisi vuoksi.

Ero ja siitä johtuva itsensä uudelleen löytäminen auttavat sinua arvostamaan niitä suhteita, jotka olet päästänyt menemään. Luovuit ystävistäsi rakkauden järjettömyyden vuoksi. Näiden ystävien arvostaminen tästä lähtien estää samaa tapahtumasta tulevaisuudessa.

Muista, että ystävät – jos pidät heistä huolta – tulevat aina olemaan vierelläsi. He tukevat ja kunnioittavat sinua. He eivät tuomitse. He hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet – vikoinesi ja hyveinesi.

Elämä jatkaa muuttumistaan

Some figure

On luonnollista tuntea kipua ja syyllisyyttä siitä, että kaunis suhteesi on nyt lopussa. Tämä eron jälkeinen kipu tulee kuitenkin menemään ohi. Elämä jatkaa kulkuaan eteenpäin. Se kärsimys, jota surussasi koet, vaatii loppuakseen eteenpäin menemistä.

Ei ole syytä tuntea itseäsi surulliseksi tai syylliseksi siitä, että suhde ei toiminut. Ei myöskään ole hyväksi ajatella, että olet olosuhteiden uhri.

Tulet näkemään, että eron jälkeenkin elämä jatkaa kulkuaan. Ja tulet huomaamaan, että monet suhteet loppuvat, ja tämä on normaali asia.

Se tunne, että kaikki on lopussa, etkä tule löytämään ketään muuta ja olemaan onnellinen, on normaali. Sitä turvaa, jonka kumppanistasi sait, ei enää ole olemassa. Sen sijaan tunnet nyt suurta yksinäisyyttä.

Tämä yksinäisyys pelottaa sinua ja yrität välttää sitä. Se kuitenkin – oikein katsottuna – mahdollistaa itsesi tuntemisen paremmin. Se myös auttaa sinua kulkemaan omalla polullasi.

  • Mitä kaikkea teit kumppanisi kanssa? Useimmiten näistä asioista ei tarvitse luopua. Voit siis jatkaa niistä nauttimista yksin tai ystävien kanssa.
  • Mistä pidit tai et pitänyt? Nyt on aika tehdä sitä, mikä sinut täyttää ja mikä saa sinut äärimmäisen onnelliseksi.
  • Opitko jotakin tästä menneestä suhteesta? Analysoi, mitä tapahtui, mitkä olivat virheet ja menestykset, ja mitä olet oppinut kaikesta. Näin voit käyttää tietoasi kaikissa tulevissa suhteissasi.
  • Pelkäätkö yksinoloa? Syleile sitä! Et ehkä koskaan ole uskaltanut olla yksin, ja nyt on hyvä tilaisuus. Ei ole mitään parempaa tapaa tuntea itsesi kuin olemalla yksin.
Some figure

Eron jälkeen itsensä löytäminen uudelleen on hyvä asia, mutta se ei ole helppo. Usein on tarpeen kääntyä ammattilaisen puoleen, joka voi auttaa tämän prosessin läpikäymisessä.

Selvitä mikä sinut täyttää, olemalla tietoinen siitä mikä sinut tekee onnelliseksi – tee tämä yksin. Sinun tulisi myös nähdä, ketkä ovat ne ihmiset, jotka hylkäsit suhteesi aikana.

Eron jälkeinen elämä ei ole mikään katastrofi, vaan mahdollisuus kasvaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.