9 neuvoa yksinolon hyväksymiseksi

Vaikka saatatkin pelätä sitä että joudut joskus olemaan yksin, yksinäisyys voi auttaa ihmistä kasvamaan henkisesti. Se on mahdollisuus tuntea itsensä paremmin.

”Yksinäisyys on syvällisin ihmisolon fakta. Ihminen on ainoa olento, joka tietää olevansa yksin.”

– Octavio Paz –

Ei ole mitään hyvää tai huonoa asiaa, joka liittyisi automaattisesti yksinoloon. Tämä riippuu aivan siitä, kuinka päätät käyttää aikasi yksin.

Suurin osa ihmisistä on jossain vaiheessa elämää tuntenut pelkoa yksinolon suhteen.

On tietysti niin, että ihminen on sosiaalinen olento. Siten sosiaaliset suhteet ovat elintärkeitä ihmisen mielenterveydelle, mutta miksi yksinäisyys nähdään kauhistuttavana joidenkin näkökulmasta, ja joidenkin toisten mielestä taas nautinnollisena asiana?

Kulttuurin osalta voidaan sanoa, että monessa yhteiskunnassa on luotu pelko yksinolosta, ja sillä on usein negatiivinen ja huolestuttava sävy. Meillä on taipumusta yhdistää yksinäisyys huonoon mielialaan ja masennukseen.

Tässä artikkelissa jaamme eräitä neuvoja, jotta voisit helpommin muuttaa asennettasi näihin yksin viettämiisi hetkiin – niihin, jotka saattavat saada sinut ahdistuneeksi. Seuraavien neuvojen avulla pystyt helpommin muuttamaan nämä ajat mahtaviksi hetkiksi itsesi kanssa.

1. Tunnista pelkosi

Joskus vaatii paljon, että ihminen pystyy ymmärtämään että yksinolo vaikuttaa häneen negatiivisesti. Näin on siksi, että käytämme erilaisia pakoteitä, jotta voisimme jättää omat tunteemme huomioimatta.

Jokainen ihminen on erilainen. Siksi on vaikeaa tunnistaa ne aktiviteetit, joita teet siksi että saisit ”ajan kulumaan”, mutta jotka eivät auta sinua pääsemään tavoitteisiisi tai saa sinua tuntemaan itseäsi täydemmäksi ihmisenä.

2. Kuuntele omaa kehoasi

yksinolo tuo yhteyden itseesi

On ehdottomasti niin, että kehosi osoittaa ja tunnistaa jokaisen tunteen, joka sinulla on päiviesi kuluessa.

Kun olet yksin, yritä sulkea silmäsi muutamaksi minuutiksi, hengitä, ja kuuntele kehoasi, jotta voisit selvittää, mistä tämä yksinolon pelko oikein tulee.

3. Siivoa omat ajatuksesi

Päivän kuluessa saat paljon tietoa viestinnän kautta, ystäviltäsi, työtovereiltasi ja perheeltäsi.

Alitajuntaisesti kaikki tämä tieto kulkee mielesi lävitse. Siten on tärkeää että vietät aikaa yksin, jotta voit kuunnella itseäsi sekä hankkiutua eroon kaikesta sellaisesta, joka saattaa vaikuttaa sinuun huonosti.

4. ”Keksi” itsesi uudestaan

nainen metsässä yksin

Kun ihminen on yksin, on tavallista, että tylsyys saattaa saada olon vaikkapa nostalgiseksi tai musertuneeksi.

Jotta voisit välttää tätä, yritä löytää hauskoja aktiviteetteja tavallisen rutiinisi ulkopuolelta, kuten esimerkiksi uusi urheilulaji.

Lue sellaisista aiheista, joista et tiedä mitään, opettele uutta kieltä, tai kuuntele erilaista musiikkia kuin mihin olet tottunut.

5. Kirjoita prioriteettisi ylös

Kirjoittamalla ylös kaiken sen, mikä sinun tulisi tehdä ja minkä haluaisit tehdä kuukauden aikana, olipa tämä paperille tai digitaalisesti kirjoittamista, annat itsellesi mahdollisuuden lukea nämä asiat viettäessäsi aikaa yksin. Näin voit helpommin päästä eroon levottomista ajatuksista ja tunteista, joita sinulla saattaa olla.

Näin tekemällä pystyt korostamaan, mitkä näistä tarpeista ovat sinulle prioriteetteja ja mitkä taas saattaisivat olla jonkun toisen ihmisen prioriteetteja.

Muista tämä: kaikkein tärkein henkilö omassa elämässäsi olet sinä itse.

6. Etsi ammattilaisen apua

surullinen nainen ja lohduttaja

Mielenterveyden hoitaminen on elintärkeää, jotta voisit tuntea olosi harmoniseksi ja rauhalliseksi maailman ja itsesi suhteen, jokaisena hetkenä.

Jotta tähän päästäisiin, on tärkeää tietää lähtökohdat ja syyt omille peloille. Tämä voidaan tehdä toisten avun, terapian tai muiden sellaisten vaihtoehtojen kautta, jotka voivat auttaa sinua elämään rauhallisempaa elämää sekä hyväksymään yksinäisyyden.

7. Aikaa yksin kasvulle

Sosiaalisuus on ihmiselle normaali asia. Ei siis ole mitään väärää siinä, että ystävystytään ja eletään toisten kanssa. Pelko yksinolosta alkaa kuitenkin yleensä riippuvuudella niistä ihmisistä, jotka ympärillämme ovat.

Omaksumalla se tapa, että vietät aikaa yksin, pystyt luomaan tunnetasapainon sisällesi. Tämä on välttämätön asia, jos haluat olla onnellinen. 

Näin tekemällä pystyt ymmärtämään kokemasi riippuvuuden syyn – sen, joka estää sinua elämästä henkisesti itsenäisenä, vapaana ja terveenä. Pikkuhiljaa tulet päästämään irti muiden ihmisten hyväksynnän tärkeydestä.

Sitten voit alkaa tuntea olosi varmemmaksi ja itsenäisemmäksi.

8. Ota töpseli irti kaikesta, jotta saisit yhteyden omaan itseesi

nainen lukee

Yhteyden katkaiseminen ympärilläsi olevaan maailmaan voi olla äärimmäisen hyödyllistä, jotta saisit yhteyden itseesi. Näin pystyt kuuntelemaan tarkasti omia ajatuksiasi ja tunteitasi.

On terveellistä kysyä itseltäsi ja kyseenalaistaa näinä hetkinä, oletko onnellinen itsesi suhteen. Tai ainakin olisi hyvä miettiä, haluaisitko muuttaa jotakin elämässäsi tai haluaisitko antaa itsellesi uusia tavoitteita.

9. Yksinäisys vahvistaa henkilökohtaista itsenäisyyttäsi

Yksinolo on mahdollisuus hemmotella itseäsi ja pitää itsestäsi huolta. Nauti ajastasi yksin useammin, ja anna itsesi löytää uusia kykyjä. Kokeile vahvistaa henkilökohtaista varmuuttasi ja kasvaa yksilönä.

Tämä saattaa tuntua yllättävältä, mutta vapaus on yksi kaikkein hyödyllisimmistä saavutuksista, joita yksinolo antaa. Se mahdollistaa sen, että kyseenalaistat ja opit, sekä teet kaikkia niitä asioita jotka saavat olosi tuntumaan hyvältä.

Oletko itsekin pelännyt yksinoloa? Miten on, alatko katsoa sitä nyt toisesta näkökulmasta – positiivisemmasta?

UUTISIA VERKOSSA