Kuinka kehomme reagoi äärimmäisiin tilanteisiin

Lue täältä, kuinka kehomme reagoi joihinkin äärimmäisiin tilanteisiin, joita voimme kohdata.
Kuinka kehomme reagoi äärimmäisiin tilanteisiin
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2023

Kun kohtaamme äärimmäisiä tilanteita, kehomme kokee sarjan tuntemuksia ja automaattisia reaktioita. Jos olet koskaan miettinyt, kuinka kehomme reagoi äärimmäisiin tilanteisiin, jatka lukemista.

Miten kehomme reagoi äärimmäisiin tilanteisiin?

Tutustu yleisimpiin reaktioihin:

1. Painovoima

Painovoima vaikuttaa kaikkiin. Sen yksikkö on putoamiskiihtyvyys (g).

Miten kehomme reagoi siihen? Tämän voiman vaikutus kehoomme riippuu sen suunnasta. Jos painovoima vaikuttaa päästä jalkoihin, sisäiset elimet siirtyvät alaspäin tietyn ajan sisällä.

Jos se esiintyy jaloista päähän, vatsan elimet kohdistavat painetta palleaa vasten ja siten sydämeen ja keuhkoihin.

Jos voima suunnataan rinnasta selkään tai vasemmalta oikealle ja päinvastoin, sen vaikutus kehoon on paljon pienempi.

2. Verenpaineen muutokset

Verenpaine vaihtelee myös äärimmäisissä tilanteissa. Jos sinulla on alhainen verenpaine, voi ilmetä dekompressio-oireyhtymä. Tämä on yleistä myös sukeltajilla, esimerkiksi nopean nousun aikana pintaan.

Tämä johtuu siitä, että veressä olevat laimennetut kaasut voivat muodostaa kuplia, jotka yleensä aiheuttavat trombeja ja tuhoavat verisuonten seinämiä.

Se voi johtaa verenkierron tukkeutumiseen, mikä johtaa kuolemaan. Vakavissa tapauksissa myös selkäytimen valkoinen aine voi vaurioitua, mikä voi johtaa halvaukseen.

3. Hiilimonoksidimyrkytys

Jos kärsimme hiilimonoksidimyrkytyksestä, kehomme kokee sarjan reaktioita.

Ensinnäkin hiilimonoksidi pääsee nopeasti vereen ja osa hemoglobiinista muuttuu karboksihemoglobiiniksi. Näin ollen punasolut eivät pysty välittämään happea kehon soluihin ja kudoksiin. On huomattava, että hermosolut ovat riippuvaisia hapesta.

Tästä syystä tällainen myrkytys vaikuttaa ensisijaisesti hermostoon. Tämä aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja koordinaatiohäiriöitä.

4. Hypotermia

Kuinka kehomme reagoi äärimmäisiin tilanteisiin, kuten kylmään.

Kun altistamme kehomme kylmälle pitkäksi aikaa, keho pyrkii vähentämään lämmönhukkaa. Tätä varten se turvautuu verisuonten supistumiseen.

Tämä selviytymismekanismi mahdollistaa suuremman määrän lämmintä verta, jota sisäelimet tarvitsevat toimiakseen kunnolla.

Pitkäaikainen altistuminen kylmälle aiheuttaa muutoksia kudossoluissa. Kun näin tapahtuu, ei ole suositeltavaa juoda alkoholia. Jos teemme niin, se laajentaa verisuonia, mikä johtaa lisääntyneeseen lämmönhukkaan kehossa.

5. Lämpöhalvaus

Kun kehomme kärsii lämpöhalvauksesta, kärsimme ihon kuumenemisen lisäksi myös aivojen pinnan ylikuumenemisesta. Tämä aiheuttaa vasodilataatiota ja voi jopa johtaa aivoturvotukseen.

Jos auringonpistos on liian voimakas ja meillä ei ole happea, hermosolut kuolevat. Tätä ei voi tapahtua solariumissa, koska siellä altistamme kehomme UV-säteille, jotka eivät pysty nostamaan kehon lämpötilaa.

6. Nälkä

Jos kehomme kärsii nälästä, keho alkaa alentaa verensokeritasoaan. Kehon on säilytettävä nämä tasot ja saavuttaakseen tämän se alkaa käyttää varantojaan. Nämä varannot löytyvät glykogeenin muodossa maksasta ja lihaksista.

Kun keho on nälkäinen, ensimmäinen asia, johon se vaikuttaa, ovat omat lihaksemme. Rasvakudoksen väheneminen tapahtuu, jos elimistöstä loppuvat glukoosivarat.

Tämän jälkeen elimistö alkaa kuluttaa proteiinireserviä, mikä johtaa luiden ja hampaiden ja jopa immuunijärjestelmän heikkenemiseen. Jos kärsimme proteiinivajeesta, kärsimme kwashiorkor-nimisestä taudista. Sen myötä kehomme alkaa turvota ja voi kärsiä sydänlihasdystrofiasta.

Kehomme suojeleminen on velvollisuutemme

Eikö olekin mielenkiintoista tietää, kuinka kehomme reagoi äärimmäisiin tilanteisiin?

Ota aina yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on epätavallisia tai huolestuttavia oireita!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten ihmiskehon ydinlämpö liittyy terveyteemme?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten ihmiskehon ydinlämpö liittyy terveyteemme?

Lue täältä, miten ihmiskehon ydinlämpö liittyy terveyteemme ja miten sen seuranta voi auttaa parantamaan suorituskykyä liikunnan aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.