Kuinka jooga vahvistaa lihaksia?

17 joulukuun, 2018
Moni pitää joogaa "kevyenä" liikuntana. Todellisuudessa se on koko kehon harjoitus, joka auttaa vahvistamaan ja kiinteyttämään lihaksia.

Vaikka saattaakin vaikuttaa siltä ettei jooga voimista lihaksia, todellisuudessa tämä laji on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Tänään katsomme kuinka jooga vahvistaa lihaksia ja heitämme väärät uskomukset romukoppaan.

Jooga auttaa harmonisoimaan kehoa ja mieltä ja työstää samalla tasapainoa. Mahtava asia joogassa on se, että se saa meidät keskittymään lihaksiimme.

Jooga vahvistaa lihaksia

Yksi syy siihen miksi jooga vahvistaa lihaksia on se, että se vaatii voimaa. Kaikentyyppiset joogat eivät kuitenkaan vaikuta samalla tavalla; jotkut ovat enemmän ”fitness-tyyppisiä” tai ”atleettisia” kuin toiset.

Esimerkiksi astanga-, vinyasa- tai powerjoogaa pidetään parhaana vaihtoehtona voiman lisäämiseen. Kysymys kuuluukin: kuinka ne tekevät sen?

  • Astanga: Koostuu erilaisista asennoista, joita tehdään peräjälkeen sujuvalla liikkeellä. Liikkeitä nopeutetaan, eikä niiden välillä ole lepotaukoja.
  • Vinyasa: Tunnetaan myös flow-joogana. Tässä joogassa hyödynnetään asanoita, jotka peräjälkeen tehtyinä muodostavat tietynlaisen kuvion ja soljuvat tasaisesti.
  • Power-jooga: Sisältää fitness- ja pilates-liikkeitä. Musiikki voi vaihdella jazzista souliin tai hip hopiin. Tämä on tyypiltään innovatiivinen jooga.
Jooga vahvistaa lihaksia

Asennot ovat haastavia

Jotkut jooga-asennot ovat haastavia. Esimerkiksi kurki eli bakasana ei sovellu aloittelijoille. Tässä asennossa tasapaino on hyvin tärkeää, kuten myös käsivarsien vahvuus.

Jokainen asana tulee pitää tietyn ajan. Osa tehdään kehon painoa hyödyntäen. Tämä saa lihakset jännittymään ja tekemään töitä.

Katsotaan joitakin muita asentoja:

  • Aurinkoasento (purvottanasana): ihanteellinen painonpudotukseen ja käsivarsien kiinteyttämiseen.
  • Tuoliasento (utkatasana): Työstää tasapainoa ja lisäksi auttaa vahvistamaan ja kiinteyttämään pakaroita ja reisiä.
  • Lankkuasento (utthita chaturanga dandasana): Kiinteyttää käsivarsia, jalkoja ja pakaroita. On tärkeää olla yrittämättä näitä liikkeitä väkisin, sillä jos et ole tarpeeksi notkea tai olet vasta aloittanut joogan, saatat satuttaa itsesi. Vaikka jooga vaikuttaakin riskittömältä lajilta, vaara on kuitenkin olemassa.

Joogaa treenaa koko kehoa

Jooga vahvistaa lihaksia, koska niitä ei työstetä erikseen. Kaikki lihakset joutuvat tekemään töitä yhtä aikaa, jotta päästään tiettyyn asentoon.

Haastavimmissa liikkeissä voidaan työstää yhtä aikaa esimerkiksi rintaa, käsivarsia (ojentajia ja hauiksia), hartioita, jalkoja, vatsalihaksia, vinoja vatsalihaksia jne. Tällaisissa liikkeissä ei siis työstetä vain yhtä lihasryhmää kuten painonnostossa, vaan useita lihaksia kerralla.

Jotkut jooga-asennot vaativat voimaa

Työstämällä monia lihaksia yhtä aikaa osa lihaksista joutuu tukemaan toisia lihaksia liikkeen mahdollistamiseksi. Jos nuo osat kehosta eivät toimi yhteistyössä, asento ei onnistu.

Jooga työstää lihaksia vähitellen

On totta, että painoja nostamalla lihaksia voi kasvattaa nopeammin. Mutta joogan harrastamisen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin kuntosalilaitteilla treenaamisen hyödyt. Jooga rakentaa lihasta vähitellen, parantaen samalla tasapainoa ja tehden hyvää myös psyykelle.

Jooga voi täydentää painonnostoa. Mutta jos haluat ainoastaan kiinteyttää kehoa ja saada lisää voimaa, jooga voi riittää.

Avainasia joogassa on sinnikkyys ja siirtyminen asteittain vaikeampiin asentoihin. Monet niistä ovat aluksi turhauttavia, sillä ne eivät onnistu heti. Jooga-asennon tekeminen oikeaoppisesti vaatii aikaa ja harjoittelua.

Harrastatko joogaa säännöllisesti? Näitkö muutoksia kropassasi harrastettuasi sitä muutaman kuukauden? Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan tätä lajia, sillä sillä on niin paljon annettavaa.

 

  • Ni, M., Mooney, K., Harriell, K., Balachandran, A., & Signorile, J. (2014). Core muscle function during specific yoga poses. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.01.007
  • Hart, C. E. F., & Tracy, B. L. (2008). Yoga as steadiness training: Effects on motor variability in young adults. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31818200dd
  • Balasubramanian, B., & Pansare, M. S. (1991). Effect of yoga on aerobic and anaerobic power of muscles. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
  • Smith, E. N., & Boser, A. (2013). Yoga, vertebral fractures, and osteoporosis: research and recommendations. International Journal of Yoga Therapy. https://doi.org/B46687Q87M790745 [pii]