Koulurepun ja selkäkivun välinen yhteys
Näkemys siitä, että koulurepun ja selkäkivun välillä olisi läheinen yhteys, on laajalle levinnyt. Tämä on periaatteessa totta, mutta kyseessä on kuitenkin teema, johon liittyy useita eri näkökulmia. Ensimmäinen asia, joka meidän tulisikin tietää, on se, että ongelma ei ole itse repussa, vaan sen käytössä.
On selvää, että suuria taakkoja kannettaessa, ja kun kantamista ei suoriteta oikein, sillä on seurauksia sekä lihaksien että luiden kunnolle. Vaikka onkin totta, että koulurepun ja selkäkivun välillä näyttäisi oleva selkeä ja säännöllinen yhteys, todellisuudessa painon ja kuorman vääränlainen jakautuminen vaikuttavat merkittävällä tavalla selkäkipujen ja muiden vaivojen ilmaantumiseen.
Tämän lisäksi on otettava huomioon, että reput ovat päivittäin käytettäviä esineitä, ja siksi niiden käyttö on jatkuvaa. Tämä toistuva koulurepun kantaminen vaatiikin, että sekä koululainen että vanhemmat ottavat käyttöön tarvittavia toimenpiteitä lihasten ja luiden hyvinvoinnin takaamiseksi. Tarkastellaanpa seuraavaksi tarkemmin koulurepun ja selkäkivun välistä yhteyttä.
Koulurepun ja selkäkivun välinen yhteys
On olemassa useita eri tutkimuksia, jotka puhuvat koulurepun ja selkäkivun välisestä yhteydestä. Lähes kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että noin puolet alle 15-vuotiaista lapsista on kokenut koulureppujen käyttöön liittyvää selkäkipua ja muita vaivoja.
Lisäksi tutkijoiden keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, että yhdenkään lapsen ei tulisi kantaa koulureppua, jonka paino ylittää 10–15 prosenttia lapsen omasta kehonpainosta. Esimerkiksi Itävallan opetusministeriö on kieltänyt lapsia kantamasta sellaisia reppuja, joiden paino on yli 10 prosenttia lapsen omasta kehonpainosta. Myös Saksassa on annettu vastaava asetus.
Viime vuosina aiheesta on tehty useita tutkimuksia, joissa on vahvistettu yhteys koulureppujen ja selkäkivun, niska- ja hartiaseudun vaurioiden, selkärangan kaarevuuden, asennon sekä keuhkojen toiminnan välillä. Aiheesta on kasvanut tärkeä ja laajasti puhuttu teema nimenomaan näiden lasten keskuudessa esiintyvien ongelmien lisääntymisen vuoksi, mikä oli vielä aikaisemmin hyvin epätavallista.
Jotkut asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että näiden ongelmien lisääntyminen ei johdu pelkästään koulurepun käytöstä, sillä lasten yleistyneisiin terveysongelmiin on kietoutunut myös tekijöitä, ja näkyvin näistä on lasten passiivinen ja liikkumaton elämäntapa, joka heikentää sekä heidän luidensa että lihastensa rakennetta.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt lapsilla
Huomioonotettavia seikkoja
Hollannissa tehdyssä tutkimuksessa on todettu käänteinen yhteys jonkin urheilulajin harrastamisen ja lasten selkäkipujen välillä. Eli toisin sanoen; mitä enemmän tunteja urheilulajin parissa lapsi vietti, sitä vähemmän hänellä esiintyi myös selkäkipuja ja muita vaivoja.
Toinen, myös Hollannissa suoritettu, tutkija van Gentin johtama tutkimus, on tuonut esille erittäin mielenkiintoisen tosiasian: monilla selkäkivuista kärsivillä lapsilla esiintyi myös merkkejä psykosomaattisista ongelmista. Toisin sanoen joko perheen tai yksittäisten tekijöiden takia ärsyyntyneet tai häiriintynet lapset kärsivät normaalia enemmän selkäkivuista.
Edellä olevista tuloksista huolimatta on totta, että liian painavat koulureput sekä niiden epäasianmukainen käyttö voivat johtaa lapsella erilaisiin terveyteen liittyviin ongelmiin. Näistä ongelmista esille nousevat muun muassa seuraavat:
- Lihasjännitys: Väärin koulureppua kantavalla lapsella esiintyy usein alaselän alueella olevaa lihasjännitystä. Tämä johtuu siitä nimenomaisesta syystä, että lapsi kallistaa vartaloaan eteenpäin, kun repussa on liikaa painoa.
- Selkärangan vääristyminen: Selkärangan vääristymistä tapahtuu pääasiassa kaularangan tasolla samasta syystä kuin edellisessä tapauksessa.
- Lantion kaarevuuden lisääntyminen.
- Olkapäiden epäsymmetria: Kun reppua tai laukkua kannetaan koko ajan vain yhdellä olkapäällä, sekä selkärangan kierouman että skolioosin riski kasvaa.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 6 selkäkipua aiheuttavaa arjen tottumusta
Suosituksia koululaiselle ja vanhemmille
Ensimmäinen huomioon otettava suositus on lasten liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Passiivinen elämäntapa ei ole hyväksi kenellekään, ja vielä vähemmän lapsille ja nuorille, joiden elimistö käy vielä läpi lihasten ja luuston kehitysprosessia.
Lisäksi sekä vanhempien että koululaisten tulisi ottaa huomioon joitakin ehkäiseviä toimenpiteitä koulureppujen ja koululaukkujen kanssa. Näitä toimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:
- Varmista, että koulurepun mitat ovat lapsen kehoon nähden oikeat: Reppu ei saa laskeutua vyötäröä alemmaksi, eikä sen leveys saa ylittää lapsen hartioiden leveyttä.
- Varmista, että repusta löytyy asianmukaiset olkaimet: Koulurepun olkainten tulee olla pehmustetut ja lapsen tulisi itse kyetä säätämään niitä niin, että reppu tukeutuu kunnolla selkään. Lisäksi on suositeltavaa, että repun yläosasta löytyy lenkki, jonka avulla lapsi voi helposti nostaa sen lattialta.
- Repusta tulisi löytyä lokeroitu sisätila: Kun repun sisäosa on lokeroitu, sen sisällä olevat kirjat ja muut tavarat liikkuvat vähemmän ja tämä puolestaan tarjoaa lapselle parempaa tasapainoa.
- Vältä repun ylikuormittamista: Liian painavaa reppua on vältettävä kokonaisuudessaan, sillä kyseessä on lapsen selkäkipujen ja muiden vaivojen kannalta kaikkein haitallisin tekijä.
- Opeta lapselle repun oikeaa jakautumista ja kuljettamista: Raskaat kirjat tulisi aina sijoittaa lähemmäksi vartaloa. Lisäksi reppua tulisi aina kantaa molemmilla hartioilla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Calvo-Muñoz, I., & Gómez-Conesa, A. (2012). Asociación entre las mochilas escolares y el dolor de espalda. Revisión sistemática. Fisioterapia, 34(1), 31-38.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.