Mitä tehdä laiskalle lapselle? Lue parhaat vinkit

Lasten kasvattaminen on vanhempien vastuu. Jos sinulla on tapana kutsua lastasi laiskaksi, kyseessä on vakava tilanne, sillä lapsen kuullessa olevansa laiska uudelleen ja uudelleen, voi hän omaksua tämän käsityksen ja alkaa myös käyttäytyä sen mukaisesti.
Mitä tehdä laiskalle lapselle? Lue parhaat vinkit
Bernardo Peña

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Bernardo Peña.

Viimeisin päivitys: 20 lokakuuta, 2022

Jokainen lapsi on valtava potentiaalin lähde. Useissa tapauksissa tämän potentiaalin annetaan kuitenkin valua hukkaan. Tässä ärsykkeiden ylikuormittamassa maailmassa näyttää siltä, ​​että lapsen on yhä vaikeampaa keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan.

Mutta kuka on todella tähän syypää? Tietääksemme laiskuuteen johtavaa geeniä ei ole vielä löydetty. Tämän vuoksi laiskuus johtuu epäonnistumisesta sitoutumaan tiettyjen tehtävien suorittamiseen ja sellaisen tahdonvoiman puutteesta, joka mahdollistaisi toimettomuuden voittamisen, ja jotta yksilö voisi saavuttaa itselleen tärkeät tavoitteet.

Jotkut vanhemmat eivät kykene vaalimaan pienissä lapsissaan tarvittavaa tahdonvoimaa, jotta lapset tekisivät ensin sen mikä heidän on tehtävä, ja vasta sitten sen mitä he haluavat. Jaamme seuraavaksi muutamia hyödyllisiä vinkkejä siihen, mitä tehdä laiskalle lapselle ja millä keinoin tämä ongelma voitaisiin ratkaista.

Miksi lapsi on laiska?

Adjektiivi “laiska” tarkoittaa sellaista henkilöä, joka ei pysty suorittamaan velvoitteitaan. Sellainen ihminen, joka mieluummin tekee miellyttäviä tai hauskoja aktiviteetteja, koska velvoitteisiin sisältyy vaivannäköä ja uhrauksia. Kun vanhemmat eivät kykene vaatimaan lapsiltaan kotitehtäviensä suorittamista ja sittemmin antavat heille luvan tehdä omia juttujaan, kasvattavat he laiskaa lasta.

Ennen kuin sanot, että lapsesi on laiska, on tärkeää katsastaa ensin, millainen olet itse vanhempana. Huomaatko olevasi vanhempana erittäin salliva ja annat lapsesi tehdä mitä hän haluaa; vai päinvastoin, oletko vaativa ja kurinalainen vanhempi lastasi kohtaan.

Mitä tehdä laiskalle lapselle? Vinkkejä vanhemmille

Syyt lapsen laiskuuteen, olivatpa ne sitten lääketieteellisiä, perheen sisäisiä tai sosiaalisia syitä, on selvitettävä

Syiden ymmärtäminen

Jos olet huomannut, että lapsesi on laiska ja se huolestuttaa sinua, sinun on käytettävä kekseliäisyyttäsi laiskuuden syiden selvittämiseksi. Ja laiskuus ei tarkoita samaa kuin kömpelyys, sillä lapsen laiska käytös ei riipu hänen älykkyydestään.

Syyt lapsen laiskuuteen, olivatpa ne sitten lääketieteellisiä, perheen sisäisiä tai sosiaalisia syitä, on selvitettävä. Tämä taas auttaa panemaan käytäntöön ne ratkaisut, jotka tulevat korjaamaan lapsen laiskuutta.

On suositeltavaa, että alhaisen motivaation tapauksessa lasta rohkaistaan sanallisesti aina tietyn toiminnan päätteeksi, lopputuloksesta riippumatta. Tällä tavalla rohkaisu toimii lapselle kannustimena jatkaa tehtävien suorittamista innolla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta?

Asenteen muuttaminen

Lapsen laiskuus johtuu useimmissa tapauksissa siitä, että vanhemmat ovat olleet lastaan kohtaan liian sallivia. Tämä käyttäytyminen heijastaa siis sitä, että lapsi on saanut ylisuojelevaista kasvatusta.

Siksi tapaa, jolla lasta kasvatetaan, on muutettava niin, että hän ei juurtuisi persoonallisuuteensa ja muuttuisi laiskaksi. Vanhempien tulisi myös etsiä tukea ​​yhdistääkseen voimansa lastensa hyväksi sekä ongelman estämiseksi että sen ratkaisemiseksi.

Esimerkiksi: muut sukulaiset, joilla on tuntemusta tällaisista tapauksista, kokemuksesta ja lasten kasvatuksen vakavuudesta; lisäksi, vanhemmille suunnatut koulutukset sekä moniammatilliset tiimit monien muiden joukossa.

Esimerkeillä näyttäminen

Vanhemmat toimivat malleina lapsilleen. Siksi heidän on näytettävä parasta mahdollista esimerkkiä ja heidän on osoitettava vastuun ja kurinpidon merkitystä työssään.

Tällä tavalla lapset ovat kiinnostuneita tunnistamaan kutsumuksensa ja alkavat tekemään töitä sen eteen. Esimerkkeinä toimivien vanhempien kanssa eläminen ei jätä myöskään lapsien elämässä tilaa laiskuudelle.

Lapsen palkitseminen

Lasta on muistettava palkita silloin, kun hän on sen ansainnut

Sinun on palkittava lastasi silloin, kun hän on sen ansainnut. Jos palkinnot ovat aineellisia, olisi niiden oltava hyödyllisiä esineitä, ja aika ajoin voit myös hemmotella heidän mielihalujaan. Tällä tavalla ehkäistään sitä, että vanhemmista tulisi vain helpon rahan toimittajia.

Lisäksi nämä keinot auttavat lasta ymmärtämään, että palkinnon saamiseksi hänen on ensin ansaittava se. Tämän strategian avulla et anna lapsen haaskata niitä taloudellisia varoja, jotka vanhempina olette investoineet lapsen kasvatukseen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Opeta lapselle rahan säästämistä

Pysyvien sääntöjen ja määräaikojen asettaminen

Vanhempien on oltava johdonmukaisia ​​ja asetettava määräajat määrätyille säännöille ja tehtäville. Näin he välttävät antamasta lapselle moniselitteisiä tai sekalaisia ohjeita. Laiskalle lapselle on ominaista nimittäin se, että hän pyrkii kaikin tavoin käyttämään mitä tahansa konstia välttääkseen velvollisuuksiensa täyttämistä.

Toisaalta laiska lapsi pyrkii aina pyytämään anteeksi ja aiheuttamaan sekaannusta vanhempien välillä saadakseen heidät tekemään hänen kotitehtävänsä; tämän vuoksi onkin tärkeää, että vanhemmat noudattaisivat asetettuja määräaikoja eivätkä anna näissä määräajoissa periksi minkään verukkeen myötä.

Lopuksi meidän on muistettava, että lasten kasvatuksesta vastaavat aina ensin vanhemmat. Laiskoja lapsia ei ole olemassa, vaan pikemminkin luonteeltaan heikkoja vanhempia, jotka eivät kykene luomaan kotona kurinalaisuutta ja selkeitä sääntöjä. On toisin sanoen välttämätöntä, että vanhemmilta löytyisi aikaa lasten kasvattamiseen, jotta tällä tapaa myös lapset saavuttaisivat kaikki heille asetetut tavoitteet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.