Logo image
Logo image

Kotitekoiset hiusnaamiot kihartuville hiuksille

4 minuuttia
Kotitekoiset hiusnaamiot kihartuville hiuksille
Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2019

Halusitpa sitten muuttaa hiustesi ulkonäköä ja saada niihin kevyttä lainetta tai kiharaa, tai jos sinulla on jo entuudestaan kiharat hiukset, joiden ulkomuotoa haluat siloittaa ja vahvistaa, sopivat tämän artikkelin ohjeet kumpaankin tapaukseen. Jos haluat hiuksistasi kiiltävät, pehmeät ja kauniit joko juhlatilaisuuteen tai muuten vain arkea piristämään, jatka lukemista, sillä annamme sinulle eväät kihartuvien hiusten hoitoon. Nämä kotitekoiset hiusnaamiot valmistuvat luonnollisista ja hellistä aineksista, jotka ravitsevat hiusta ja vahvistavat kiharaa.

Vinkit hiusten kihartamiseen

Täydellisten laineiden tai kiharoiden teko ilman kiharrinta ja hiustenkuivaajaa saattaa tuntua mahdottomalta, mutta se ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin aluksi saattaa vaikuttaa. Lämpöä hyödyntävät hiusten muotoiluvälineet kuivattavat hiusta ja voivat pitkässä käytössä haurastuttaa hiusta niin, että se katkeilee ja pörröttyy helposti. On olemassa monta keinoa hiusten hellävaraiseen kihartamiseen, jotka eivät vaadi lämpöä. Jos hiuksesi ovat suorat ja kaipaat niihin lainetta, tai jos omat luonnollisesti kihartuvat hiuksesi tarvitsevat tukea kiharaan, seuraa näitä vinkkejä.

Hiusten kihartaminen sormin

Yksi loistokeino kauniiden kiharoiden luomiseen on hiusten niputtaminen pieniksi nyyteiksi päälaelle. Kun hiukset ovat vielä märät suihkun jäljiltä, anna niiden kuivahtaa hetki, niin etteivät ne ole täysin läpimärät vaan hieman kosteat. Jaa hiukset pieniin osioihin ja kiepauta tiukaksi rinkulaksi sormien avulla, aseta paikoilleen pinnien avulla. Anna hiusten kuivahtaa muutaman tunnin ajan, avaa rinkulat varoen ja kampaa läpi sormilla. Käytä hiuslakkaa tai muuta muotoilutuotetta kiharan viimeistelyyn.

Some figure

Jaa hiukset pieniin osioihin ja pöyritä osio kerrallaan tiukasti sormen ympärille

Hiusten kihartaminen papiljoteilla ja pinneillä

Edellisillä sukupolvilla ei ollut kihartimia tai kuivaajia käytössään, mutta he onnistuivat silti luomaan kauniit kiharat. Useimmat naiset käyttivät papiljotteja ja hiuspinnejä kiharoiden luomiseen. Papiljottien ja muiden samanlaisten apuvälineiden käyttö on helppoa – käväise kampaamoalan liikkeessä ja pyydä neuvoja kotikiharruksen tekemiseen muotoilurautoja käyttämättä.

Papiljotteja on erilaisia, vanhanaikaisista suurista rinkuloista pehmeisiin patukoihin, jotka voi jättää yön ajaksi päähän. Kääräise osio kerrallaan papiljotin ympärille, kiinnitä suortuva pinneillä ja peitä pää lopuksi huivilla tai hiusverkolla. Anna hiusten kuivua kunnolla tai nuku rullat päässäsi, jos mahdollista. Poista rullat hellävaroen ja kampaa auki sormilla.

Some figure

Hiusten kihartaminen lettien avulla

Toinen hyvä kikka kiharoiden luomiseen (niille, joiden hiukset ovat luonnostaan suorat) on hiusten letittäminen märkänä. Lettien teko on helppoa ja niissä nukkuminen on huomattavasti mukavampaa kuin papiljoteissa. Voit letittää hiukset perinteisesti yhdelle letille, kahdelle ranskanletille tai monelle pienemmälle letille, riippuen siitä, minkälaisen lopputuloksen haluat. Tiukka ranskalainen letti kiharruttaa hiukset päälaelta latvoihin saakka, kun taas tavallinen letti luo kiharat vain hiusten pituuksiin, latvaosaan. Pyydä kaveria tai perheenjäsentä auttamaan letittämisessä.

Kotitekoiset hiusnaamiot kiharille hiuksille

Seuraaaksi esittelemämme kotitekoiset hiusnaamiot on tarkoitettu kosteuttamaa hiusta ja korjaamaan hiuksen rakennetta.

Kosteuttava hiusnaamio

Luonnollisesti kiharat hiukset pörröttyvät usein helposti ja saattavat vaikuttaa kuivilta. Hiusnaamioiden käyttö on helppo tapa kosteuttaa hiusta ja vähentää sen pörröttymistä, sillä hiusnaamiot ravitsevat hiusta ja tekevät sen pinnasta sileän ja helposti hoidettavan.

Näin valmistat kosteuttavan superhoidon:

Lämmitä kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä mikrossa ja sekoita desilitraan juoksevaa hunajaa. Hiero seos päänahkaan ja levitä kohti latvoja. Peitä hiukset suihkulakilla, anna naamion imeytyä puoli tuntia ja pese sulfaatittomalla shampoolla. Jos hiuksesi ovat vaaleat, voi hunaja auttaa kirkastamaan niiden sävyä.

Eteeriset öljyt ja luonnon kasviöljyt auttavat saavuttamaan kauniit kiharat. Sinun tarvitsee vain lämmittää pari desiä oliiviöljyä tai kookosöljyä kattilassa liedellä ja levittää se lämpimänä hiuksiin. Lämpö avaa hiusta ja päästää öljyn ravitsevan vaikutuksen tunkeutumaan syvälle hiukseen. Peitä pää suihkulakilla ja anna öljyn imeytyä puolisen tuntia. Pese hiukset kylmällä vedellä ja toista hoito muutaman kerran viikossa. Jokaisen hoitokerran jälkeen on suositeltavaa kuivata hiuksia hieman ja tehdä jokin edellämainituista kiharruskikoista: näin saat kiiltävät ja sileät kiharat.

Some figure

Korjaava hiusnaamio

Tiesitkö, että ruokavaliolla on suuri vaikutus siihen, miten ravitut hiuksesi ovat? Juomalla paljon vettä päivän aikana (vähintään kaksi litraa) varmistat sen, että kosteutat kehon lisäksi hiuksia ja pidät hiukset hyvinhoidetun näköisinä, olivat ne sitten suorat tai kiharat. Lisää myös kalanmaksaöljyä ruokavalioosi (joko kapselin, nesteen tai tuoreen kalan muodossa) ja panosta myös laadukkaisiin kasviksiin ja vihanneksiin.

Tee hiusten syvähoito kerran viikossa, sillä tämä pitää hiukset kauniina, terveinä ja vahvoina. Syvähoito auttaa hiusta korjaamaan viikon aikana syntyneet vauriot ja ehkäisee hiusten katkeilun ja pörröttymisen.

Näin valmistat korjaavan hiusnaamion:

Sekoita yhden kokonaisen avokadon hedelmäliha ruokalusikalliseen oliiviöljyä. Lisää teelusikallinen ruokasoodaa ja levitä naamio hiuksiin. Anna hoidon vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele huolellisesti. Pese hiukset shampoolla normaaliin tapaan ja viimeistele huuhtelemalla kylmällä vedellä.

Jos hiuksesi ovat kevyesti kihartuvat, mutta pörröttyvät helposti ja kaipaavat ryhtiä ja tukea kiharalle, voit kokeilla tätä: pese hiukset shampoolla ja hiustyypillesi sopivalla hoitoaineella. Huuhtele hyvin ja kampaa hiukset suurella, harvalla kammalla juoksevan veden alla. Näin hiuksesi pysyvät vahvempina kuivuttuaan. Purista pois ylimääräinen vesi, kuivaa hellävaroen pyyhkeellä ja jaa hiukset eri osioihin. Kääri osiot sormen ympärille vahvistaaksesi hiuksen omaa kiharaa, vapauta ja anna kuivua rauhassa, äläkä käytä hiustenkuivaajaa. Tämä kikka tekee hiuksista sileät, sulkee hiussuomut ja antaa litteille lainelle kunnon tukea ja ryhtiä. Hiuksesi ovat ilmavat ja kauniit koko päivän.

Pidä huolta hiusten kosteutuksesta

On tärkeää pitää huolta hiusten kosteutuksesta, sillä kuivat hiukset hapertuvat ja näyttävät epäsiisteiltä. Käytä pieni määrä muotoiluvaahtoa tai muuta muotoilutuotetta hiuksissa ennen hiusten kihartamista pienillä papiljoteilla. Levitä muotoiluaine kosteisiin hiuksiin ja käytä papiljotteija koko pään alueella, kiinnitä pinneillä ja anna kuivua ainakin puoli tuntia. Poista papiljotit varovasti rullaten ne auki. Muista, että jos hiukset ovat liian kosteat papiljotteja poistettaessa, ei kihara pysy paikoillaan, vaan hius suoristuu nopeasti. Anna siis hiuksille tarpeeksi aikaa kuivua. Ravistele avattuja kiharoita hellästi ja kampaa läpi sormilla. Viimeistele hiuslakalla.

Some figure

Ota nämä edellämainitut kotitekoiset hiusnaamiot osaksi hiustenhoitorutiiniasi, niin saat kiharoistasi kauniit ja kiiltävät!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Camacho-Bragado, G. A., Balooch, G., Dixon-Parks, F., Porter, C., & Bryant, H. (2015). Understanding breakage in curly hair. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13241
  • Sinclair, R. D. (2007). Healthy hair: What is it? In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650046

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.