Logo image
Logo image

Kosteusvahinkojen ehkäisy

2 minuuttia
Onko kosteuden aiheuttama vahinko näkyvää kotonasi? Älä huoli, näihin ongelmiin on olemassa ratkaisu! Tämän päivän artikkelissa on joitain vinkkejä kotisi kosteuden vähentämiseksi.
Kosteusvahinkojen ehkäisy
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kosteuden aiheuttamat vahingot ovat ongelma monissa kotitalouksissa. Vesi on todellakin korvaamaton luonnonvara, mutta liiallinen kosteus talon rakenteissa voi aiheuttaa terveysongelmia. Kosteusvahinkojen ehkäisy on tietenkin parempi vaihtoehto kuin jo ilmestyneiden vahinkojen korjaus, ja tänään kerrommekin mitä itse voit tehdä niiden ehkäisemiseksi.

Valencian ammattikorkeakoulussa tehty tutkimus osoittaa, että ensimmäinen askel kosteuden poistamiseksi on sen alkuperän määrittäminen.

Kondensaatio ja kosteus

Kosteutta esiintyy eri muodoissa talon ympärillä. INVI -lehden artikkeli kokoaa erilaiset kotitalouksien kosteustyypit niiden alkuperän mukaan:

 • Lattiat
 • Vahingot
 • Ilmakehä
 • Rakentaminen
 • Tiivistyminen

Edellä mainitun artikkelin kirjoittajat toteavat, että tiivistymisestä johtuva kosteus on sekä syy että seuraus orgaanisten prosessien tuotannosta. Ne osoittavat myös, että se ei ainoastaan ​​vaaranna ihmisten terveyttä, vaan vahingoittaa asunnon olennaisia ​​materiaaleja.

Some figure
Home johtuu kosteudesta. Se edistää näiden mikro-organismien kasvua.

Mikä aiheuttaa kosteuden kertymistä?

Kondenssiveden kertymistä tapahtuu, kun höyryllä täytetyt ilmatasot alentavat lämpötilaa kastepisteeseen joutuessaan kosketuksiin talon kylmien pintojen kanssa.

Edellä mainitussa INVI -lehden artikkelissa ehdotetaan menetelmää, jolla lasketaan kotien sisällä olevien höyrykuormitettujen ilmamassojen kastepistettä. Tätä varten kirjoittajat toteavat, että ihmisten tulisi linkittää seuraavat muuttujat tiettyjen kaavojen kautta:

 • Höyrynpaine
 • Sisäilman lämpötila
 • Kylläisyyspaine

Kosteusvahinkojen ehkäisy

Kodin katossa tai seinillä olevat mustat täplät voivat osoittaa homeen esiintymistä. Lisäksi ole varovainen, jos huomaat että ikkunoissa on höyryä tai vesipisaroita ja voimakas tunkkainen haju. Siinä tapauksessa on mahdollista, että kondenssiveden aiheuttama kosteus on tunkeutunut kotiisi.

Älä kuitenkaan huolestu, mahdollisia ratkaisuja on olemassa.

1. Kuivaa vaatteet ulkona

On tavallista, että vaatteet kuivataan sisätiloissa sateisina tai kylminä päivinä, ja tämä voi aiheuttaa kosteutta tietyissä kodin huoneissa.

Siksi on parempi kuivata ne hyvin ilmastoiduissa ulkotiloissa aina kun mahdollista, jotta kosteus ei tiivisty.

2. Tuuleta huoneet

Samoin on tavallista, että hometta muodostuu talon sisimpiin huoneisiin. Siksi sinun tulisi avata kotisi ikkunat 10 minuutiksi vähintään kahdesti päivässä.

3. Eristä ikkunat, katot ja seinät

Kenties tehokkain tapa estää kodin kosteusvaurioita on eristää ikkunat, katot ja seinät. Lisäksi lämmöneristysjärjestelmä voi auttaa sinua:

 • Säilyttämään terveempi ja puhtaampi ilma talon sisällä
 • Välttämään ulkoilman pääsyä sisään
 • Pitämään sisälämpötila vakaana, jotta se ei aiheuta ilmastointia
 • Samalla estetään lämpövuodot

4. Käytä ilmankuivaimia estääksesi kosteuden aiheuttamat vahingot

Näin voit vähentää kotisi kosteustiheyttä ja estää metallielementtien eroosion, jota kosteus voi aiheuttaa.

Some figure
Ilmankuivaimet ovat teknologisia laitteita, jotka voivat pitää kodin kuivana.

5. Sisä- ja ulkolämpötilojen tasapainotus

Lopuksi tämäntyyppinen kosteus kasvaa, jos kodin sisälämpötila on korkeampi kuin ulkona. Yritä siksi pitää sisäilman lämpötila noin +20 asteessa.

Kosteuden aiheuttamat vahingot terveydelle

Lopuksi yhdessä kosteustutkimuksessa tutkijat varoittavat kosteuden sekä homeen vaikutuksista terveyteemme. Tutkijoiden mukaan asuminen tai työskentely kosteassa asunnossa lisää mahdollisuuksiasi hengitysvaikeuksiin.

Suurimpia vaivoja ovat astma, kurkkukipu ja vilustuminen. Lisäksi kosteus voi aiheuttaa äärimmäistä väsymystä ja päänsärkyä.

Näin ollen asiantuntijat suosittelevat välttämään kosteaa ympäristöä. Samaan aikaan on tärkeää turvautua oikeaoppiseen menettelyyn kosteusongelmien ratkaisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Revista INVI, Vol. 20, Núm. 55. Evaluación de la humedad por condensación al interior de las viviendas sociales. Chile 2005; 154-165.
 • Universidad politécnica de Valencia.  Pipiraite, Toma. Humedades en edificación: estudio desde su origen hasta la actualidad, y aplicaciones contemporaneas. España 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.