Logo image
Logo image

Korvavahan aiheuttama tukkeuma ja sen oireet

3 minuuttia
Korvavahan muodostama tukos on ärsyttävä sekä epämiellyttävä tila. Sen syyt ovat moninaiset ja niitä on erilaisia, mutta ne on melko helppo hoitaa.
Korvavahan aiheuttama tukkeuma ja sen oireet
Viimeisin päivitys: 30 elokuuta, 2021

Korvavaha on yksi monista ihmiskehon puolustusmekanismeista vieraita aineita vastaan. Vahalla on todellakin tärkeä rooli korvien suojaamisessa ja kosteuttamisessa, mutta joskus sitä kerääntyy liikaa. Korvavahan aiheuttama tukkeuma onkin melko yleinen tila, mutta ärsyttävä ja niinpä se pitää hoitaa.

Vaha on kellertävän oranssi aine, joka syntyy talirauhasten ja hikirauhasten eritteistä. Sen tehtävä on auttaa korvan voitelussa, puhdistuksessa sekä puolustuksessa. Se on osa eliminaatioprosessia, joka korvaa pinnalliset ihosolut. Tähän prosessiin liittyy myös leuan ja pään liikkeet.

Joillakin ihmisillä korvavahan eritys on voimakasta ja se aiheuttaa tukkeuman syvälle korvaan. Yleisin oire on heikentynyt kuulo sairastuneella puolella. Varhainen diagnoosi ja nopea hoito voivat kuitenkin lievittää tilannetta.

Korvavahatukoksen oireet

Tämä on melko ärsyttävä vaiva ja voi vaikuttaa syvästi ihmisen elämänlaatuun. Arviot osoittavat, että tämä tila yhdessä välikorvatulehduksen kanssa ovat tärkeimmät kuulon heikkenemisen johtavista syistä nuorilla potilailla.

Ihmiset kärsivät vaikeudesta kuulla kaukaisia ​​ääniä ja se johtaa lopulta tukkeutuneen korvan kuulokyvyn täydelliseen menetykseen. Potilailla, joilla on korvavahan aiheuttama tukkeuma, esiintyy usein seuraavia oireita:

 • Kipu korvassa
 • Paineen tai turvotuksen tunne alueella
 • Soitto tai tinnitus
 • Kutiava korva
 • Pahoinvointi ja huimaus
 • Nestettä tulee korvakäytävästä
 • Epämiellyttävän hajun havaitseminen korvasta

Milloin kääntyä lääkärin puoleen?

Hakeudu erikoislääkäriin aina, kun koet epämiellyttäviä tai outoja korvan oireita, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämääsi. Lääkärit ovat yleensä päteviä arvioimaan korvan terveydentilaa tutkimalla ja kattavasti tutkimalla korvakäytävää.

On tärkeää, ettet viivytä lääkäriin menoa ja että otat yhteyttä asiantuntijaan mahdollisimman pian. Tämä johtuu siitä, että pitkittyessään se voi heikentää paranemisennustetta. Älä myöskään yritä poistaa korvavahaa yksin tai perinteisillä menetelmillä. Lähinnä siksi, että nämä tilanteet lisäävät komplikaatioiden riskiä.

Some figure
Ota yhteys lääkäriin vahvistaaksesi korvan tukkeuma ja sulkeaksesi pois kaikki muut sairaudet, jotka voivat aiheuttaa kipua sekä kuulon heikkenemistä.

Korvavahan aiheuttama tukkeuma: syyt

Vahan esiintyminen korvassa on normaalia ja osa ihmiskehon fysiologiaa. Se häviää itsestään pureskelun, puhumisen ja myös pään liikuttamisen yhteydessä tapahtuvien leukaliikkeiden ja ihon pinnan epiteelin muuttuessa.

Tässä suhteessa korvavahan aiheuttama tukkeuma johtuu tekijöistä, jotka lisäävät vahan tuotantoa tai estävät sen ulosvirtausta. Lisäksi tärkein siihen liittyvä mekanismi on isku, kun vanupuikkoja tai hiusneuloja käytetään osana päivittäistä hygieniaa.

Tämä johtuu siitä, että vanupuikot siirtävät vahan korvakäytävän takaosaan ja voivat jopa aiheuttaa vaurioita sen rakenteessa. Lisäksi korvavahan aiheuttama tukos voi johtua myös kuulolaitteiden ja korvatulppien käytöstä.

Lisäksi tutkimukset paljastavat, että ihmisen ikääntyessä seroosi- ja hikirauhaset surkastuvat ja tuottavat kuivempaa korvavahaa, joka pyrkii kerääntymään. Samoin joillakin kehitysvammaisilla potilailla on hypoplastiset tai pienemmät korvakäytävät, jotka estävät korvan vahan luonnollisen ulosvirtauksen.

Diagnoosi ja hoito

Yleislääkäri tai otolaryngologian asiantuntija voi helposti diagnosoida korvavahan aiheuttaman tukkeuman otoskoopilla. Tämä kädessä pidettävä laite käyttää valonsädettä ja suurentavaa linssiä korvakäytävän sisäpuolen visualisoimiseksi.

Korvan tutkiminen tämän laitteen kautta tunnetaan otoskopiana. Lääkäri tuo pienen kartion korvan aukkoon, mikä helpottaa vaurioiden diagnosointia. Tunnistettuaan tukoksen asiantuntija voi käyttää seuraavia lääketieteellisiä toimenpiteitä sen poistamiseksi:

 • Serumenolyyttisten aineiden käyttö tarkoittaa tiettyjen liuosten levittämistä korvakäytävän sisäpuolelle kosteuttamaan ja pehmentämään kertynyttä vahaa. He antoivat sen tehdä tehtävänsä 5-10 minuutin ajan, jonka ajan potilas pitää pään kallistettuna. Myöhemmin ammattilaiset poistavat laimennetun vahan.
 • Kastelu on tislatun veden, vetyperoksidin tai keittosuolaliuoksen levittäminen korvaan kohtalaisessa paineessa ruiskulla. Se pehmentää korvavahaa ja poistaa sen korvakäytävästä. Lääkärit käyttävät sitä usein yhdessä cerumenolyyttien kanssa helpottaakseen menettelyä.
 • Manuaalinen poisto vaatii kurettia tai pientä imulaitetta, joka etsii tukoksen ja vetää sen ulos.

Ehkäisy ja suositukset

Älä käytä vanupuikkoja korvakäytävän sisällä. Käytä niitä vain korvanpinnan ulkoiseen puhdistukseen. Samalla tavalla vähennä kuulokkeiden säännöllistä ja pitkäaikaista käyttöä.

Ammattilaiset suosittelevat luonnonöljyjen tai 70-prosenttisen alkoholin ennaltaehkäisevää käyttöä, jos sinulla on taipumusta tukkeutumiseen. Käytön tulee tapahtua tiukassa lääkärin valvonnassa. Lisäksi potilaiden, joilla ilmaantuu tukoksia toistuvasti, tulee käydä lääkärissä kuuden kuukauden välein molempien korvien terveydentilan arvioimiseksi.

Meidän on myös huomautettava, että erikoispuhdistus estää yleensä uusien tukoksien ilmaantumisen, joten asiantuntija voivat määrätä ennaltaehkäisevää hoitoa. Lisäksi on olemassa tapoja poistaa korvaa tukkiva tukos turvallisesti ja vahingoittamatta korvaa.

Some figure
Vain pätevä ammattilainen saa käyttää korvavahan poistoainetta.

Vältä perinteisten vahanpoistomenetelmien käyttöä

Tällä hetkellä on olemassa pitkä luettelo ei-lääketieteellisiä vaihtoehtoja korvavahan poistamiseksi. Useimmat perustuvat lämmön käyttöön kynttilöiden tai muiden onttojen instrumenttien kautta, joihin vaha tarttuu.

Nämä menetelmät ovat kuitenkin riskialttiita ja riskeihin liittyy mm. palovammat.  Ota siis yhteys lääkäriin jos epäilet, että sinulla on korvavahan aiheuttama tukkeuma. Ammattilainen osaa tunnistaa ja korjata tilanteen nopeasti sekä antaa tarvittavan hoidon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
 • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
 • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
 • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
 • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.