Suositeltavia harjoituksia huimaukseen

Ympäristön pyörimisen tunne, päänsärky ja pahoinvointi ovat yleensä huimauksen tavallisimmat oireet. Tässä artikkelissa kerromme erilaisista harjoituksista, jotka auttavat lievittämään huimauksen oireita.
Suositeltavia harjoituksia huimaukseen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Espanjan otorinolaryngologian ja pää- ja kaulakirurgian yhdistyksen mukaan noin 80 % ihmisistä saa huimauskohtauksen jossain vaiheessa elämäänsä, ja se on yleisempää yli 40-vuotiailla aikuisilla. Tässä artikkelissa jaamme joitakin suositeltavia harjoituksia huimaukseen, jotka auttavat lievittämään oireita.

Vaikka huimausta on erilaista ja se voi johtua eri syistä, yleisin muoto, hyvänlaatuinen asentohuimaus, johtuu ongelmasta sisäkorvassa. Tavallisesti se ilmenee pienten asentomuutosten tai pään liikuttamisen seurauksena.

Periaatteessa hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa on kyse siitä, että sisäkorvassa sijaitsevat pienet kalkkikiteet, jotka auttavat tasapainon ylläpitämisessä, siirtyvät paikaltaan korvan puolipyöreisiin kaarikäytäviin. Tällöin ne aiheuttavat tuntemuksen siitä, että kaikki ympärillä pyörii.

Suositeltavia harjoituksia huimaukseen

Huimaukseen tarkoitetut harjoitukset auttavat väärään paikkaan joutuneita kiteitä palaamaan takaisin sisäkorvaan, jossa ne eivät aiheuta huimauksen oireita. Ennen näiden harjoitusten tekemistä on kuitenkin tärkeää selvittää, kummasta korvasta ongelma johtuu.

Helpoin tapa selvittää tämä on kääntää päätä oikealle ja sitten vasemmalle katsoen olkapään yli. Tämän jälkeen sinun tulisi osata sanoa, kumpi suunta aiheuttaa enemmän huimausta. Jos huimauksen tunne voimistuu esimerkiksi silloin, kun kallistat päätäsi vasemmalle, tämä on luultavasti se ongelmallinen puoli.

Korvaperäiseen huimaukseen olemassa harjoituksia, jotka lievittävät oireita
Valtaosassa tapauksia huimauksen oireet ovat peräisin korvasta.

Epleyn manööveri

Epleyn manööveri koostuu useista pään liikkeistä, joita tehdään yleensä lääkärin tai fysioterapeutin opastuksella. Se tehdään seuraavalla tavalla:

 • Potilaan istuessa tutkimuspöydällä lääkäri kääntää tämän päätä 45 astetta kohti ongelmallista korvaa.
 • Sitten lääkäri pyytää potilasta käymään makuulle niin, että pää pysyy kallistuneena ja roikkuu tutkimuspöydän reunan yli. Tässä vaiheessa potilasta todennäköisesti huimaa. Pää tulisi pitää tässä asennossa niin kauan, kunnes huimaus menee ohi.
 • Tämän jälkeen lääkäri kääntää potilaan päätä 90 astetta kohti tervettä korvaa, siirtäen näin kalkkikiteet taas oikealle paikalleen.

Itse tehty versio Epleyn manööveristä

Vaikka ammattilaisen tulisi valvoa tätä liikettä, kerromme seuraavaksi kotona tehtävästä versiosta:

 • Istu vuoteella jalat ojennettuina suoriksi eteesi tyyny niiden alla.
 • Laita toinen tyyny taaksesi niin, että se on hartioidesi alla kun käyt makuulle.
 • Käännä päätä 45 astetta kohti ongelmakorvaa.
 • Nojaudu taaksepäin nopeasti laskien hartiat tyynylle ja odota puoli minuuttia.
 • Käännä päätäsi 90 astetta katsoen vastakkaiselle puolelle ja odota taas puoli minuuttia.
 • Palaa takaisin istuma-asentoon.

Semontin manööveri

Epleyn manööverin tavoin Semontin manööverikin tulisi tehdä lääkärin tai fysioterapeutin opastuksella. Se tehdään näin:

 • Potilaan istuessa tutkimuspöydällä asiantuntija kääntää tämän päätä 45 astetta terveen korvan puolelle.
 • Sitten asiantuntija laittaa potilaan makaamaan ongelmakorvan puoleiselle kyljelle pään pysyessä kääntyneenä. Potilas pysyy tässä asennossa puoli minuuttia.
 • Myöhemmin potilas voi palata lähtöasentoon.

Fosterin manööveri

Fosterin manööveri on yksi helpommista toteuttaa, koska se ei edellytä makuuasentoa sängyssä eikä kenenkään muun apua. Sinun tulisi noudattaa näitä vaiheita:

 • Käy polvillesi miellyttävälle alustalle ja laita kämmenesi lattiaa vasten. Liikuta päätä ylös ja alas, kunnes tunnet huimauksen lievittyneen.
 • Vie tämän jälkeen päätä kohti lattiaa yrittäen koskettaa polviasi.
 • Nostamatta päätäsi lattiasta käännä sitä 45 astetta ongelmakorvan puoleiselle sivulle katsoen hartiaa.
 • Pysy tässä asennossa puoli minuuttia.
 • Kun pääsi on kallistuneena 45 asteen kulmaan, nosta se samalle tasolle hartioiden kanssa. Odota tässä asennossa toiset puoli minuuttia.
 • Puolen minuutin jälkeen nosta pääsi suoraksi.

Jotta tämä manööveri olisi tehokas, sitä on toistettava kolmesta viiteen kertaan pitäen 15 minuutin tauko jokaisen harjoituksen välillä.

Brandt-Daroffin liikesarja

Brandt-Daroffin harjoituksia on hyvin helppo tehdä kotonakin. Sinun on istuttava sängyllä ja noudatettava näitä vaiheita:

 • Käy kylkimakuulle pää kohotettuna 45 asteen kulmaan sänkyyn nähden.
 • Pysy tässä asennossa puoli minuuttia tai ainakin niin kauan, kunnes huimaus häviää.
 • Palaa tämän jälkeen istuma-asentoon.
 • Käy makuulle vastakkaiselle kyljelle ja toista sama kuin äsken.

San Antonio de Murcian katolisen yliopiston fysioterapian lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Brandt-Daroffin harjoitukset ovat hyvin tehokkaita, kun potilas tekee viisi sarjaa vähintään kolme kertaa päivässä kahden peräkkäisen viikon ajan.

Muita suositeltavia harjoituksia huimaukseen

On olemassa myös muita asiantuntijoiden suosittelemia harjoituksia huimaukseen, jotka voivat auttaa selättämään vaivan. Nämä harjoitukset on tärkeää tehdä huolellisesti, jotta että putoa vai satuta itseäsi pyörtymisen seurauksena, jota kyseiseen oireyhtymään voi liittyä.

Harjoituksia huimaukseen: tasapaino ja asennonhallinta

Näiden harjoitusten tavoitteena on antaa tarkoituksenmukainen motorinen reaktio tietyille aistiärsykkeille tasapainon parantamiseksi. Jaamme tässä joitakin helpoimpia harjoituksia:

 • Mene ylös ja alas kymmenen askelta silmät auki useita kertoja. Toista tämä harjoitus sitten silmät kiinni.
 • Pidä jalkaterät erillään ja nilkat maton päällä ja siirrä painoasi eteen- ja taaksepäin, lantiota taivuttamatta, matkien heilurin liikettä. Toista tämä harjoitus sitten useita kertoja molemmille puolille. Kun olet valmis, toista sama silmät suljettuina.
 • Kävele varpaillasi eteen- ja taaksepäin suoraa linjaa. Tee tämä ensin silmät auki ja sitten silmät kiinni.
 • Seiso yhdellä jalalla puoli minuuttia. Tee tämä ensin silmät auki ja sitten kiinni. Toista viisi kertaa kummallekin jalalle.
 • Seiso lähellä sellaista alustaa, josta voit ottaa tukea, ja nosta yksi jalkaterä piirtääksesi sillä ilmaan aakkoset. Kun olet tehnyt tämän yhdellä jalalla, toista toisella jalalla.
Huimaus ilmenee joskus ympäristön pyörimisen tunteena
Häiritsevät huimausoireet voivat vähentyä, jos teet tässä artikkelissa jaettuja harjoituksia.

Harjoitus silmärefleksien parantamiseksi ja katseen vakauttamiseksi

Tämän harjoituksen tarkoituksena on parantaa silmien vuorovaikutusta pääliikkeitä tehtäessä ja parantaa katseen vakautta. Tee tämä kiinnittämällä kortti seinään ja seiso siitä noin 25 sentin päässä.

Liikuta päätäsi sitten hitaasti sivusuuntaan vasemmalta oikealle yrittäen pitää katseesi kirjaimissa. Tee tätä harjoitusta minuutin ajan, pidä tauko ja toista tällä kertaa pystysuuntaan.

Kysy lääkäriltä ennen kuin teet näitä harjoituksia huimaukseen

Vaikka nämä harjoitukset ovat yleensä avuksi, on silti tärkeää keskustella ensin lääkärin kanssa omasta huimauksestasi ja niistä harjoituksista, jotka ovat paras vaihtoehto juuri sinun tapauksessasi. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos sinulla on jokin niska- tai selkävamma.

Huimauksen tunne on normaalia näitä harjoituksia tehtäessä. Ne tulisikin tehdä rauhallisesti, pitää tauko sarjojen välillä ja odottaa muutama minuutti ennen kuin nouset seisomaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Foster C. Carol Foster, MD Vertigo Treatment Oct 11. Estados unidos : University of Colorado Denver; 2013.
  • Tratamiento Manual del vértigo posicional paroxístico benigno. Revista de Fisioterapia – Universidad Católica San Antonio de Murcia [Internet]. 2008 [citado 15 octubre 2020];1:43–52. Disponible en: http://193.147.26.104/handle/10952/376
  • Los trastornos del equilibrio, motivo frecuente de consulta en urgencias – Sociedad Española de Otorrinolaringología (SEORLCCC). [Internet]. 2018;. Disponible en: https://seorl.net/wp-content/uploads/2018/12/NP-Vertigo.pdf
  • Pérez P, Franco V, Soto-varelas A, Amor-Dorado JC, Martín E, Oliva M, López J. GUÍA DE PRÁCTICA CLÍNICA PARA EL DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL VÉRTIGO POSICIONAL PAROXÍSTICO BENIGNO. SOCIEDAD ESPAÑOLA DE OTORRINOLARINGLOGÍA Y CIRUGÍA DE CABEZA Y CUELLO [Internet]. 2016 [citado 13 octubre 2020];. Disponible en: https://seorl.net/wp-content/uploads/2016/05/Gu%C3%ADa-VPPB.pdf
  • Bernal Valls, Esther, Víctor Faus Cuñat, and Raquel Bernal Valls. “Presbivértigo: ejercicios vestibulares.” Gerokomos 17.4 (2006): 197-200.
  • Morera, Enrique Arce, et al. “Efectividad de los ejercicios de Brandt-Daroff en pacientes con vértigo posicional paroxístico benigno.” Revista Cubana de Medicina General Integral 36.3 (2020).
  • Aranda-Moreno, Catalina, and Kathrine Jáuregui-Renaud. “Las maniobras de Epley y de Semont em el tratamiento del vertigo postural paroxístico benigno.” Gac Méd Mex 136.5 (2000): 433-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.