Logo image
Logo image

Kitkan aiheuttama hiertymä iholla: miten sitä hoidetaan?

4 minuuttia
Kitkan tai hankaamisen aiheuttama ihoärsytys on hyvin yleinen vamma kaikenikäisten ihmisten keskuudessa.
Kitkan aiheuttama hiertymä iholla: miten sitä hoidetaan?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2023

Kitkan aiheuttama hiertymä ilmenee tuskallisina vaurioina iholla, joihin usein liittyy kutinaa ja verenvuotoa.

Useimmissa tapauksissa vaurio häviää, kun vältetään kosketusta kitkaa aiheuttavan asian kanssa ja annetaan ihon levätä. Joskus paraneminen on kuitenkin vaikeaa infektion vuoksi. Onkin suositeltavaa hoitaa sitä kunnolla sen paranemisen nopeuttamiseksi ja infektion ehkäisemiseksi.

Mikä on kitkan aiheuttama hiertymä iholla?

Offarm- lehden julkaisun mukaan kitkan aiheuttama hiertymä on vaurio tai vamma, joka esiintyy ihon pinnallisimmissa rakenteissa.

Se vaikuttaa erityisesti marrasketeen, eli orvaskeden uloimpaan kerrokseen, joka suojaa kaikenlaiselta aggressiolta. Vaikka tämä kudos on joustava ja kestää erilaisia ympäristön fysikaalisia ja kemiallisia tekijöitä, se voi mennä rikki jatkuvalla hankauksella. Tämä johtaa melko epäspesifiseen ihovaurioon, eli se vaihtelee ihmisestä, aiheuttajasta ja ihoalueesta riippuen.

Some figure
Ihon jatkuva hankaus esimerkiksi vaatteita vasten voi aiheuttaa hiertymiä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kotitekoinen saippua herkälle tai tulehtuneelle iholle

Miten kitkan aiheuttama hiertymä ilmenee?

Kuten nimestä voi päätellä, se johtuu ihon suorasta ja jatkuvasta hankaamisesta jotain esinettä vasten. Tämä voi tapahtua missä tahansa kehonosassa. Se tapahtuu esimerkiksi, kun iho hankaa vaatteita tai kenkiä vasten. Sitä esiintyy tyypillisesti myös reisissä.

Riskitekijät

Hiertymän aiheuttaja on helposti selvitettävissä, ja monet tekijät voivat aiheuttaa tämän. Tyypillisimmät tapaukset ja riskitekijät ovat seuraavat:

  • Liikunta, kuten juoksun tai pyöräilyn harrastaminen. Nämä ovat liikkeitä, jotka saavat usein kehon eri osat hankautumaan polkupyörää, vaatteita tai jopa iho ihoa vasten.
  • Tiukat vaatteet.
  • Kestävyysurheilu tai pitkäaikainen toiminta.
  • Liiallinen hikoilu.

Imeväiset ja pienet lapset ovat alttiimpia hankaukselle, varsinkin jos he käyttävät vaippaa, koska se lisää alueen kosteutta ja kitkaa liikkuessaan.

Kitkan aiheuttaman hiertymän oireet

Tällaiselle hiertymälle on ominaista punoitus vaurioituneella alueella. Se on yleensä lievää eikä aiheuta paljoakaan kipua. Jos hankaus kuitenkin jatkuu ja vamma syvenee, voi muodostua rakkuloita tai iho voi mennä rikki. Jos näin on, saatat kokea enemmän kipua, verenvuotoa ja pistelyä.

Tämä tapahtuu usein alueilla, joilla iho on ohutta tai alueilla, jotka ovat usein kosteita tai hikisiä, kuten nivuset, jalat (erityisesti kantapäät), reidet, kainalot ja nännit.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Valkoiset läiskät iholla – mikä niitä aiheuttaa?

Mahdolliset komplikaatiot

Ilman asianmukaista hoitoa hiertymät voivat johtaa komplikaatioihin. Kuten sanottu, voi esiintyä verenvuotoa, rakkuloita tai ihon rikkoutumista.

Tämän seurauksena bakteerit lisääntyvät alueella ja tunkeutuvat syvemmälle. Voi kehittyä ihotulehdus, mikä johtaa muihin oireisiin, kuten kuumeeseen, turvotukseen, kipuun ja mätään.

Infektiot vaativat asianmukaista hoitoa, jotta ne eivät leviä muihin kehonosiin. Tämä on erityisen tärkeää ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Hiertymien hoito

Kitkan aiheuttama hiertymä häviää yleensä itsestään muutamassa päivässä, ainakin jos vaurio on lievä ja hankaus lopetetaan. Muussa tapauksessa on mahdollista, että vahinko syvenee ja mainitsemamme komplikaatiot ilmaantuvat.

Lisäksi, jos iho on jatkuvasti kostea, se todennäköisesti rikkoutuu tai vaurioituu uudelleen. Siksi on välttämätöntä yrittää pitää ärtynyt alue mahdollisimman kuivana.

Eräs tutkimus selittää, että sheavoide voi olla hyödyllinen tämäntyyppiselle hiertymälle sen anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi. Muutkin tuotteet, kuten aloe vera -geeli ja kookosöljy, voivat ajaa saman asian.

Jos iholla on rakkuloita, on suositeltavaa tyhjentää neste komplikaatioiden välttämiseksi. Voit tehdä tämän pistämällä varovasti rakkulan reunat steriloidulla neulalla. Tämän jälkeen alue tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti ja peittää tarttumattomalla sideharsolla.

On tärkeää seurata paranemisprosessia infektion tarkistamiseksi.

Milloin hakeutua lääkäriin

Yleensä ei ole tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Vamma paranee yleensä muutaman päivän kuluttua, kunhan vältät hankaamista jatkossa. Jos ilmenee infektion oireita, kuten mätää, punoitusta ja voimakasta kipua, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lääkärikäynti on tarpeen, jos vaurio on kasvoilla tai lähellä silmiä. Asiantuntija päättää, onko antiseptisten aineiden käyttö välttämätöntä paranemisen nopeuttamiseksi.

Kuinka estää kitkan aiheuttamia hiertymiä

On olemassa useita yksinkertaisia toimenpiteitä hiertymien ehkäisemiseksi. Ensinnäkin lopeta kaikki toiminta, jos alat tuntea ärsytystä tai pistelyä jollakin alueella kehoa.

Tee näin esimerkiksi, jos tunnet epämukavuutta kantapäässäsi kenkien takia. On myös suositeltavaa käyttää vaatteita ja kenkiä, jotka istuvat hyvin ja pystyvät imemään kosteutta. Jos harrastat urheilua, yritä suojella kitkalle herkimpiä alueita.

Tätä tarkoitusta varten voit käyttää pehmeitä siteitä näillä alueilla. Talkkijauhe voi vähentää kitkaa ja kosteutta. Jos kyseessä on nänni, käytä asianmukaisia rintaliivejä, pehmusteita tai ihoteippiä niiden suojaamiseksi.

Some figure
On tärkeää tunnistaa, mitkä tuotteet aiheuttavat ihovaurioita, jotta niiden käyttöä voidaan vähentää tai lopettaa.

Mitä tulee muistaa

Kitkan aiheuttama hiertymä on hyvin yleinen ihovaurion muoto. Tavallisin oire on punoitus alueella, jossa on kitkaa. Vaikka se on lievä ja itsestään rajoittuva, se voi monimutkaistua, jos kitkan aiheuttaja jatkuu hiertämistä.

Sen hoitamikseksi on välttämätöntä puhdistaa alue, tyhjentää mahdolliset rakkulat ja levittää tulehdusta ehkäiseviä tuotteita, jotka auttavat ihoa toipumaan. Jos infektion oireita ilmenee, on parasta käydä lääkärissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Verma N, Chakrabarti R, Das RH, Gautam HK. Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-κB pathway in LPS-activated J774 macrophage cells. J Complement Integr Med. 2012 Jan 12;9:Article 4. doi: 10.1515/1553-3840.1574. PMID: 22499721.
  • Garrote A. Escoceduras. Prevención y tratamiento. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-escoceduras-prevencion-tratamiento-X0212047X11276589.
  • Berke CT. Pathology and clinical presentation of friction injuries: case series and literature review. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2015 Jan-Feb;42(1):47-61. doi: 10.1097/WON.0000000000000087. PMID: 25549309.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.