Kierokaula: oireet ja hoito

Oletko koskaan herännyt niskä jäykkänä ja kokenut sietämätöntä kipua niskan alueella? Jos näin on, on hyvin mahdollista, että sinulla on ollut kierokaula. Lue lisää sen oireista ja mahdollisista hoitokeinoista.
Kierokaula: oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kierokaula on supistuma, jota esiintyy niskan alueella ja joka ilmestyy huonon nukkumisasennon takia. Huono niskan asento voi johtaa jäykkyyteen sekä kovaan kipuun liikkuessa. Kierokaula voi myös ilmestyä ilmanvedolle altistumisen tai pakottavien liikkeiden seurauksena. Sinun tulee siis huolehtia niskasta ehkäistäksesi tätä kivuliasta tilaa syntymästä.

Synnynnäinen kierokaula

Synnynnäinen kierokaula

Ennen kierokaulalle ominaisten piirteiden paljastamista haluamme tuoda esiin synnynnäisen kierokaulan termin. Sillä viitataan tämän sairauden olemassaoloon siitä hetkestä lähtien, kun vauva syntyy. Tutkimukset osoittavat myös, että sairaus voi syntyä tietyistä epämuodostumista syntymän yhteydessä. Vauvan päännyökkääjälihas on lyhyempi syntymän aikana ilmenevien ongelmien takia.

Tällaisissa tilanteissa ainoa ratkaisu on käydä kirurgisessa toimenpiteessä niin pian kuin mahdollista. Tämä johtuu siitä, että keho yrittää kompensoida lihaksen lyhyyttä aiheuttamalla ongelmia esimerkiksi selkärangassa.

Kun vastasyntynyt kasvaa, tulee hänen päänsä olemaan enemmän kallellaan toiselle puolelle. Kun se pakotetaan suoraksi, aiheuttaa se vastusta ja pientä kipua.

Vaikka leikkaus voidaankin välttää joissakin tapauksissa, on se useimmiten ainoa ratkaisu, jos lapsi syntyy tämän sairauden kanssa. Joka tapauksessa on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita, jotta se kehittyy kaikista parhaimmalla tavalla vauvan kannalta.

Kierokaulan oireet

Nyt kun olet oppinut enemmän synnynnäisestä kierokaulasta, voimme tarkastella oireita, jotka liittyvät kaikista tavallisimpaan kierokaulaan – siihen, josta olemme kaikki tietoisia, sillä kaikilla meillä on varmasti ollut se jossakin vaiheessa elämää. Kerromme sinulle myös, kuinka tätä tilaa lievennetään.

Rajoittunut pään liike

Kierokaula on sitä, kun nouset sängystä yön yli nukuttuasi ja tunnet voimakasta kipua niskassa, kun yrität liikuttaa sitä vähänkään. Pää voi olla ehkä kallellaan toiselle puolelle tai alueen liikkuvuus on huonontunut. Jos kosket sattuvaa kohtaa, huomaat, kuinka jäykkä lihas on.

  • Tällaisissa tapauksissa tulee vältellä äkkinäisiä liikkeitä ja lämmitellä niskaa alueen lämpötilan hallitsemiseksi.
  • Voit antaa itsellesi hellän hieronnan epämukavan tunteen lievittämiseksi (vaikka se onkin ehkä vain hetkellistä).

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 merkkiä siitä, ettet juo riittävästi vettä

Päänsärky

Kierokaula voi aiheuttaa päänsärkyä, varsinkin jos sinulla on taipumusta siihen. Näin tapahtuu alueen jäykkyyden takia ja voit kokea myös niskakipua.

Tällaisissa tapauksissa tulisi vältellä äkkinäisiä liikkeitä ja yrittää tehdä alueesta toimintakyvytön. Jos se ei ole mahdollista ja työsi vaatii liikkumista, käytä niskatukea. Sinun täytyy kuitenkin laittaa se paikoilleen välittömästi, eikä sitä saa missään tapauksessa käyttää, mikäli se lisää kipua.

Hartiat eri korkeudella

Naisella on niskakipua.

Yksi kierokaulalle ominainen piirre on se, että toinen hartia on hieman korkeammalla kuin toinen. Tämä johtuu voimakkaasta supistuksesta, jota lihaksessa esiintyy ja joka pakottaa pään kallistumaan toiselle puolelle.

Tällaisessa tapauksessa voit tehdä hyvin hellän ja hallitun venytyksen lievittääksesi epämukavaa oloa. Sinun tulee myös vältellä äkkinäisiä liikkeitä. Parasta mitä voit tehdä on levätä niin paljon kuin mahdollista.

Jos päätät käyttää niskatukea, muista, että sen ei pitäisi olla liian tiukka. Niskan ei tulisi olla jäykempänä kuin mitä se jo on, sillä on tärkeää voida liikuttaa sitä hitaasti ilman suurta kaltevuutta.

Pidä myös mielessä, että kierokaula kyllä paranee päivien kuluessa. Se kestää yleensä noin kolme päivää. Hyvällä hoidolla ongelma siis katoaa nopeammin kuin odotitkaan. Hyvän nukkumisasennon ylläpitäminen nukkuessa sekä oikeanlaisen tyynyn hankkiminen voivat vähentää kierokaulan ilmestymisen mahdollisuutta. Kaikki kuitenkin kokevat sen jossakin vaiheessa elämää, eikä siitä tarvitse olla huolissaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.