Kestovaippojen hyödyt ja haitat

Pitäisikö vauvan käyttää kertakäyttö- vai kestovaippoja? Kestovaippojen tuomat säästöt ja mahtavat ympäristöystävälliset vaikutukset voivat luoda sellaisen kuvan, että kyseessä on paras vaihtoehto. On kuitenkin muutamia pieniä haittoja, jotka on hyvä pitää mielessä kestovaippojen suhteen.
Kestovaippojen hyödyt ja haitat

Kirjoittanut Virginia Martínez

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Monet äidit ovat viimeaikoina päättäneet käyttää kestovaippoja. Kestovaipat ovat paljon halvempi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin kertakäyttövaipat, ja niillä on paljon muitakin hyötyjä. Niillä on kuitenkin myös monia haittoja, joita sinun pitää pohtia kun valitset mitä vaippaa haluat käyttää vauvallasi.

Kestovaipat olivat tavallisia ennen kertakäyttöisten selluloosavaippojen ilmestymistä. Nyt, vuosia myöhemmin, monet naiset yrittävät tuoda ne takaisin kahdesta pääsyystä:

Vaikka aluksi täytyykin tehdä merkittävä sijoitus niiden hankkimiseksi, niiden pestävyys ja uudellenkäytettävyys tarkoittavat pitkäaikaisia säästöjä.

Kestovaipat ovat myös muokattavia ja allergiaystävällisiä. Ne on valmistettu luonnonkuitukankaasta (joten älä siis ajattele meidän tarkoittavan isoäitimme käyttämiä vaippoja!). Näiden uusien vaippojen peseminen on suhteellisen helppoa, eivätkä ne aiheuta mitään suurempia hygieniaongelmia.

Kuten kaikella, on myös kestovaippojen käytöllä haittoja niiden hyötyjen lisäksi. Tarkastelemme nyt kestovaippojen hyötyjä ja haittoja auttaaksemme sinua tekemään asiaan perehtyneen päätöksen.

Kestovaippojen hyödyt

Kertakäyttövaippa

Kestovaipat ovat pitkällä aikavälillä halvempia ja ympäristöystävällisempiä.

Ne ovat parempia vauvan iholle

Tällaisten vaippojen ensimmäinen hyöty on niiden terveellisyys vauvalle. Itse asiassa ne on valmistettu 100 % luonnollisista tuotteista, kuten puuvillasta ja bambusta, jotta ihoärsytyksen riski minimoituu.

Kestovaipat eivät myöskään sisällä kemikaaleja, jotka voivat johtaa allergiseen reaktioon. Niitä käyttävillä vauvoilla on myös vähemmän ihotulehdusta.

Ne ovat mukavia

Koska kestovaipat ovat luonnollisia ja hengittäviä kankaita, mahdollistaa niiden käyttö lämpöisinä päivinä ihon hikoilun, eivätkä ne pidä hikeä ja liiallista lämpöä sisällä. Niin ikään kankaan tuntua ja pehmeyttä ei voi verrata kertakäyttöisiin vaippoihin.

Ne ovat parempia ympäristön kannalta

Kestovaippojen käyttäminen on ympäristöystävällistä. Monet meistä ovat oikeastaan hyvin tietoisia siitä, että kaatopaikoille heitetään noin 20 biljoonaa kertakäyttöistä vaippaa vuosittain, mikä vastaa yli 3,5 miljoonaa tonnia jätettä. Kertakäyttöisten vaippojen maatuminen kestää noin 500 vuotta ja prosessi vapauttaa metaania ilmaan. Suuri määrä tätä kaasua voi olla räjähtävää ja syttyvää. Metaanin hengittäminen on myös vaarallista.

Käyttämällä kestovaippoja autat suojelemaan ympäristöä.

Ne ovat halvempia pitkällä aikavälillä

Kuten mainitsimme aikaisemmin, voit säästää paljon rahaa käyttämällä kestovaippoja, ainakin pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu siitä, että vaikka ensimmäinen ostokulu on korkeampi kuin kertakäyttövaippapaketin, voit käyttää ne uudelleen, eikä sinun tarvitse käyttää valtavasti rahaa viikoittain niiden korvaamiseksi. Voit itse laskea eron.

Niin ikään voit myös saada kestovaippoja ystäviltä tai antaa ne edelleen uusille äideille, kun et enää tarvitse niitä. Tällä tavoin joidenkin äitien ei tarvitse edes sijoittaa niihin alun alkaenkaan.

Voit koristella ja muokata kestovaippoja

Kestovaipat eivät ole kertakäyttöisiä ja ne on valmistettu kankaasta. Voit siis kirjoa ne tai koristella jollakin muulla tavoin. Kaupoissa myytävät tulevat jo kauniiden, omaperäisten ja jopa hauskojen tyylien kera.

Voit jopa tehdä niistä yhteensopivat vauvan vaatteiden kanssa!

Kestovaippojen haitat

Pieni vauva nukkuu

Kestovaippojen hyödyistä huolimatta ne voivat olla epäkäytännöllisiä tietyissä tilanteissa. Varsinkin silloin, kun olette poissa kotoa.

Ne vaativat enemmän huoltoa

Koska ne ovat uudelleenkäytettäviä, täytyy sinun pestä ne, antaa kuivua ja pitää viikattuna ennen niiden uudelleenkäyttämistä. Tämä ei tietenkään ole yhtä nopeaa ja helppoa kuin niiden kerran käyttäminen ja hävittäminen. Sinun täytyy myös pestä ne usein riippuen siitä kuinka monta kestovaippaa omistat, jotta ne eivät lopu kesken.

Sinun täytyy myös huolehtia niiden pesusta erityisen hyvin, sillä jos et pese niitä asianmukaisella tavalla, pysyvät hajut vaipoissa ja aiheuttavat ongelmia. Käytä neutraaleja pesuaineita ja vältä valkaisuaineen sekä muiden desinfiointiaineiden käyttöä, sillä ne voivat ärsyttää vauvan ihoa.

Ne lojuvat ympäriinsä, ennen kuin olet valmis pesemään ne

Kun käytät kertavaippoja, heität ne yleensä vain roskiin. Kestovaippoja taas pitää säilyttää jossain pesuun saakka, mikä on erityisen epäkäytännöllistä kun olet poissa kotoa. Jos sinun silloin täytyy vaihtaa vaippa, joudut pitämään likaista vaippaa laukussa, kunnes palaat kotiin ja voit pestä sen.

Jos olet poissa lyhyen aikaa, ei se luultavasti tule olemaan ongelma. Jos taas olet poissa monen tunnin ajan tai haluat matkustaa, voi haju olla melko epämiellyttävä.

Jotkut päiväkodit eivät hyväksy niitä

Useimmat päiväkodit eivät ole halukkaita toimimaan kestovaippojen kanssa. Se on ymmärrettävää, sillä he eivät halua säilyttää likaista pinoa siihen asti, kunnes vanhemmat hakevat ne. Useimmat päiväkodit siis vaativat, että tuot kertakäyttövaippoja.

Kuten huomaat, kestovaippojen käytöllä on monia hyötyjä. Niiden käytöllä on kuitenkin myös muutamia haittoja, joten ota nämä kaikki asiat huomioon. Pidä mielessä, että sinun ei tarvitse olla kummankaan suhteen puhdasoppinen ja että voit aina vaihdella kerta- ja kestovaippojen käytön välillä.

Kun on kyse ympäristöstä, vauvan ihosta ja lompakosta, suosittelemme käyttämään kestovaippoja. On kuitenkin paljon helpompaa valita kertakäyttövaipat, kun olet poissa kotoa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.