Kertakäyttöiset muovit: miksi niitä pitäisi välttää?

Arjen tavarat, kuten ostoskassit ja vesipullot, ovat kertakäyttötuotteita, joiden hajoaminen kestää vuosikymmeniä. Ota selvää, mitkä muovituotteet ovat kertakäyttöisiä ja miten voit vaihtaa ne ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon.
Kertakäyttöiset muovit: miksi niitä pitäisi välttää?

Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2022

Päivittäistavarakaupan ostoskassit, muoviset juomakupit juhlissa ja muoviset juomapullot näyttävät usein harmittomilta esineiltä. Kuitenkin suurissa mitoissa, joissa niitä valmistetaan ja kulutetaan, nämä kertakäyttöiset muovit vahingoittavat ekosysteemiä peruuttamattomasti. Tässä artikkelissa kerromme, miten kertakäyttöiset muovit vahingoittavat maapalloamme.

Tiedot muovijätteen määrästä ovat hälyttäviä ja asettavat maapallon meret sekä valtameret erittäin haavoittuvaan asemaan. On jo tiedossa, että ympäri maailmaa on viisi muovijätteen muodostamaa saarta, joista osa on suurempia kuin Ranska ja Espanja. Tämän seurauksena meren ekosysteemi ja linnut kärsivät vakavasti.

Kertakäyttöisten muovien käytön sekä tuotannon rajoittaminen on suurten yritysten ja hallitusten vastuulla. Se on kuitenkin myös toimenpide, jota yksityiset henkilöt voivat toteuttaa maapallomme saastumisen vähentämiseksi.

Mitä ovat kertakäyttöiset muovit?

Nämä ovat muovimateriaaleista valmistettuja esineitä, jotka on tarkoitettu käytettäväksi kerran ja sitten heitettävä pois. Muoveja valmistetaan fossiilisista polttoaineista, kuten maakaasusta, öljystä sekä hiilestä, ja ne edustavat jatkuvasti kasvavaa tuotantoa. Tämä tietysti pahentaa planeetan saastumista, koska materiaali on erittäin haitallinen ympäristölle.

Vaikka muovintuotantoa on ollut olemassa 1800-luvulta lähtien, sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti vasta viime vuosikymmeninä. Suuret yritykset ymmärsivät, että kustannuksia voitaisiin alentaa esimerkiksi käyttämällä juomapullojen valmistamisessa lasin sijaan muovia. Tämä on vain yksi esimerkki monien joukossa.

Totuus on kuitenkin, että tuotanto on kasvanut dramaattisesti. Sen ohella myös jätteen syntyminen.

YK:n raportin mukaan muovijätteen määrä lisääntyi vuoden 1950 2 miljoonasta tonnista lähes 350 miljoonaan tonniin vuonna 2017. Ennusteet eivät myöskään ole suotuisat tuleville vuosille, jos tottumuksiamme sekä tuotantotapojamme ei muuteta.

Kertakäyttöiset muovit: vaikutus maapallon meriin

Muoviteollisuuden ympäristövaikutukset ovat kohtalokkaita ja vaikuttavat suorimmin valtameriin. Useiden asiantuntijoiden tekemä tutkimus Science -lehdessä paljasti, että valtameriin päätyy vuosittain 4,8–12,7 miljoonaa tonnia muovia.

Luvut voivat huonontua huomattavasti, jos välittömiin toimiin ei ryhdytä. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä muovikiertoon liittyvien kasvihuonekaasupäästöjen osuus kokonaispäästöistä on 15 prosenttia. Jätteen kerääntyminen meriin on synnyttänyt ennennäkemättömiä ilmiöitä planeettamme historiassa.

Tutkijat ovat myös havainneet viisi muovijätteen muodostamaa saarta. Tämä johtuu siitä, että tämän materiaalin hajoaminen kestää vuosisatoja.

Kun muovi heitetään pois ja altistetaan auringolle, se hajoaa palasiksi, jolloin syntyy mikromuoveja, jotka kerääntyvät mereen. Tunnetuin näistä saarista on Great Pacific Island, joka sijaitsee Yhdysvaltojen länsiosassa, lähellä Havaijia. Sen on arvioitu kattavan 1,8 miljoonan neliökilometrin alueen. Eli kolme kertaa isompi kuin Espanja.

Kertakäyttöiset muovit meressä.
Meressä oleva muovi vaikuttaa meren elämään ja muodostaa suuria saaria, jotka ovat usein valtavia.

Kuinka kulutamme kertakäyttömuoveja?

Käytämme muovia jokapäiväisessä elämässämme. Kertakäyttöisten muovien kulutus on niin luonnollista, että sitä on usein vaikea edes tajuta.

Tämä liiallinen kulutus, joka on myös lisääntynyt viimeisen viiden vuosikymmenen aikana, liittyy kertakäyttökulttuurin leviämiseen. Se liittyy myös läheisesti pikaruokaan ja take away -ruokaan.

YK:n tietojen mukaan ostamme jopa miljoona muovipulloa per minuutti. Kertakäyttöisiä muovipusseja käytämme vuosittain noin 500 miljardia. Nämä ovat joitain yleisimmin käytetyistä esineistä jokapäiväisessä elämässämme. Käertakäyttömuovia käytetään kuitenkin monessa asiassa.

Kertakäyttöiset kupit, ruokailuvälineet ja Unicel

Näitä tavaroita käytetään kaikenlaisissa juhlissa. Vaikka ne vähentävät tiskaamisen tarvetta, niiden poisheittäminen lisää muovijätettä, koska niiden hajoaminen kestää vuosikymmeniä.

Kertakäyttöiset ruokailuvälineet on valmistettu usein polystyreenistä. Niiden tunnetuimpia valmistajia ovat Unicel ja Styrofoam. On suositeltavaa välttää tätä ainesosaa ruoka-astioissa ja pakkauksissa, koska sen hajoaminen kestää satoja vuosia.

Pullot ja korkit

Muovipullojen valtavan maailmanlaajuisen tuotannon ja kulutuksen lisäksi suuri ongelma on sen pitkä hajoamisaika. Tämä voi kestää lähes puoli vuosisataa.

Niiden valmistuksessa käytetty muovi on yleensä polyeteenitereftalaattia, joka tunnetaan myös nimellä PET. Kannet ja korkit on valmistettu polypropeenista. Plussaa on, että nämä ovat kierrätettäviä materiaaleja.

Ilmapallot

Vaikka ilmapallot ja niitä pitävät tikut tuovat iloa, ne ovat erittäin haitallisia ympäristölle. Euroopan unionin äskettäin hyväksymät rajoittavat toimenpiteet ovat rajoittaneet niiden käyttöä.

Muovipussit

Tämä on yksi ympäristölle haitallisimmista kertakäyttöisistä muoveista. Muovikasseja valmistetaan suuria määriä ja niiden hajoaminen voi kestää yli 100 vuotta.

Monet maat ovat jo ryhtyneet toimiin niiden korvaamiseksi; tämä on kuitenkin myös yksittäisten kuluttajien tehtävä. Toisaalta on olemassa matalatiheyksistä polyeteenistä valmistettuja roskapusseja, joita käytetään myös kelmu- ja pakastepusseissa.

Muut kertakäyttöiset muovit

  • Muoviset pumpulipuikot. Korvan puhdistamiseen käytetty esine on kertakäyttöinen muovi, jonka katoaminen kestää 300 vuotta.
  • Muovipullot. Näiden juomaesineiden katoaminen voi kestää jopa vuosisadan. Ne ovat myös yksi niistä elementeistä, jotka vaikuttavat eniten meren lajeihin.
  • Savukkeet. Selluloosaasetaatista valmistettujen tupakantumpien tai suodattimien hajoaminen kestää 1–10 vuotta.
  • Hygieniatuotteet. Vanupuikkojen lisäksi kertakäyttömuovista valmistetaan esimerkiksi tamponeja ja terveyssiteitä.
  • Käärepaperit. Pienet herkut ja karkit ovat haitaksi niin terveydellemme kuin ympäristöllemme.
Muovipullojen määrä maailmassa on valtava. Tietoisuuden puute niiden uudelleenkäytöstä vaikeuttaa niiden hävittämistä.

Vältä kertakäyttöisiä muoveja

Ongelman laajuus vaatii viranomaisilta pikaisia ​​ratkaisuja. Siksi Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2019 direktiivin näiden alkuaineiden kulutuksen vähentämiseksi. Vuonna 2021 voimaan tullut asetus kieltää joidenkin kertakäyttöisten muovien, kuten ruokailuvälineiden, pillien ja vanupuikkojen myynnin. Siinä vaaditaan myös jäsenmaita osoittamaan tietty prosenttiosuus muovista kierrätykseen.

Espanja puolestaan ​​hyväksyi vuonna 2022 uuden jätelain, joka on Euroopan unionin toimenpiteiden mukainen. Se myös verottaa kertakäyttöisiä muovipakkauksia ja jätteen syntymistä. Muita maita, jotka yrittävät päästä raiteilleen, ovat Bangladesh, jossa muovikassit ovat olleet kiellettyjä 20 vuoden ajan, ja Chile.

Muoviset kertakäyttöpussit ovat myös kiellettyjä tai tulossa kieltoon Uudessa-Seelannissa, useissa Afrikan maissa ja joissakin Yhdysvaltojen kaupungeissa. YK:n yleiskokous lupasi kehittää oikeudellisesti sitovan sopimuksen vuoden 2024 loppuun mennessä, johon yli 175 maata sitoutuu. Se on suunniteltu muokkaamaan koko muovikiertoa maailmassa sen tuotannosta hävittämiseen.

Yksittäiset toimenpiteet kertakäyttöisten muovien korvaamiseksi

Eri hallitusten toimenpiteiden lisäksi näiden muovien kulutuksen väheneminen edistää myös jätteen vähentämistä. Esimerkiksi kangaskassien käyttäminen tai uudelleenkäytettävien ruokailuvälineiden ostaminen voi todella auttaa. Bulkkituotteiden kulutuksella vältetään myös liiallisen pakkausmateriaalin kuluttaminen. Hygieniatarvikkeiden vaihtaminen uudelleenkäytettäviin vaihtoehtoihin on myös hyödyllinen ja saavutettavissa oleva toimenpide. Jotkut tällaiset esineet voivat olla kuulokkeet tai hammasharja. On aina parasta valita vähemmän saastuttavia materiaaleja, kuten puu, keramiikka tai bambu.

Tiettyjen yritysten asiakkaana on tärkeää vaatia, että he ottavat huomioon ympäristöstä huolehtimisen. Voimme tehdä tämän joko lähettämällä viestiä sosiaalisissa verkostoissa tai antamalla henkilökohtaista palautetta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Voiko muoviastiaa laittaa mikroaaltouuniin?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Voiko muoviastiaa laittaa mikroaaltouuniin?

Monet ruuat säilytetään muovisissa astioissa. Tässä artikkelissa kerromme lisää siitä, voiko muoviastiaa laittaa mikroaaltouuniin.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.