Käytä käsiäsi ruoka-annosten mittaamiseen

Käsiä käytetään usein esimerkiksi riisiannoksen mittaamiseen, mutta tiesitkö, että käsiä voi käyttää myös muiden ruoka-aineiden mittaamiseen?
Käytä käsiäsi ruoka-annosten mittaamiseen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko jo kuullut tästä tavasta käyttää käsiä ruoka-annosten mittaamiseen? Se on hauska, helppo ja terveellinen tapa!

Yksi tärkeimmistä asioista terveellistä ruokavaliota suunniteltaessa on annoskoko ja ruuan määrä päivän aikana. Monet ovatkin tottuneet jakamaan ruokansa annoksiin, mutta osalle tämä aiheuttaa päänvaivaa. Lautasen koko voi hämätä helposti ja huomaamatta tulee syötyä enemmän kuin olisi tarvetta – tämä voi johtaa ensin ylipainoon ja muihin terveysongelmiin myöhemmin elämässä.

Ravitsemusalan ammattilaiset suosittelevat pienempien annosten nauttimista lyhyin väliajoin, ja välttämään suuria, raskaita aterioita. On parempi antaa keholle polttoainetta noin kolmen tunnin välein kevyesti, kuin ahtaa maha täyteen kaksi kertaa päivässä. Suuret ruoka-annokset tekevät olosta hitaan ja raskaan, kun taas pienempi annos tehostaa kehon toimintakykyä ja pitää olon virkeänä. Tästä huolimatta monet eivät osaa syödä terveellisesti.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse käyttää monia kymmeniä euroja keittiövaakaan tai tuhlata kallista aikaasi laskemalla annoskokoja. Tarvitset sopivan ruoka-annoksen mittaamiseen vain käsiäsi.

Kyllä vain, käsiä käyttämällä määrität helposti ja nopeasti täydellisen annoskoon.

Näin käytät käsiäsi ruoka-annosten mittaamiseen

On hyvin mahdollista, että käsiä tutkimalla saat itsestäsi ja muista selville uutta tietoa. Kädet voivat paljastaa tiettyjä asioita ammatistasi ja persoonastasi, ja käsistä on luettavissa myös merkkejä terveydentilasta.

Jokaisen ruokaryhmän mittaaminen käsien avulla on vielä toistaiseksi tuntemattomampi keino hyödyntää käsiä. Alta löydät ohjeet oikeaoppiseen ruoka-annosten mittaamiseen.

“Käsidieetti”

 

ruoka-annosten mittaaminen kämmenellä

Tämä dieetti julkaistiin amerikkalaisella Guard Your Health -sivustolla, ja siitä tuli nopeasti suosittu keino terveelliseen ruokailuun. Käsidieettiä käyttämällä saat tarvitsemasi ravintoaineet, eikä kyseessä ole nk. ihmedieetti.

Usein ylipaino johtuu suurten ruoka-annosten nauttimisesta, ylensyönnistä. Käsiä käyttämällä voit helposti mitata juuri itsellesi sopivan annoksen, sillä pienempikokoiset ihmiset tarvitsevat vähemmän ravintoa kuin suurikokoiset.

Käsidieetin mukaan nautitun lihamäärän ei tule olla kooltaan kämmentä suurempi ja että hiilihydraattien määrän ei tule ylittää suljetun nyrkin läpimittaa. Käsidieetti on herättänyt ravitsemusasiantuntijoiden ja tutkijoiden mielenkiinnon, ja monet heistä kokevat sen olevan mielenkiintoinen keino säädellä ruokamäärää ja varmistaa kuitenkin, että ravinnosta saa kaipaamansa ravintoaineet ja kalorit.

Suljetun nyrkin koko

 

pähkinät kämmenellä

Käyttämällä suljettua nyrkkiä apunasi määrität etenkin hiilihydraattien sopivan määrän. Näin vältät liian suurten annosten nauttimisen ja ylimääräiset kalorit.

Esimerkkejä hiilihydraateista:

Käden koko

Kämmentä voi käyttää menestyksekkäästi hedelmien päiväannoksen määrittämiseen. Usein esimerkiksi pähkinöitä suositellaan nautittavaksi kourallinen päivässä, sillä kourallinen pitää sisällään rajoitetun määrän kaloreita, mutta siitä saa runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja terveellisiä rasvoja.

Kämmentä voi käyttää myös proteiinipitoisten ruokien, kuten linssien mittaamiseen.

Kahden kämmenen mitta

Kun painat kädet yhteen ja muodostat kulhon, mittaat helposti kasvisten päivittäisen tarpeen.

Etusormen ja keskisormen mitta

Voit määrittää sopivan määrän juustoa käyttämällä etu- ja keskisormen yhteismittaa. Sormien koko kertoo, kuinka paljon juustoa voit nauttia.

Peukalon pään mitta

 

herkkuja kädet täynnä

Peukalon pää nivelestä sormenpäähän kertoo sinulle sen, kuinka paljon rasvaa ja sokeria ateriasi voi sisältää. On tärkeää muistaa, että sekä rasvaa että sokeria tulee nauttia kohtuudella ja etenkin sokeria tulee välttää. Suosi terveellisiä kasvirasvoja aina kun mahdollista.

Muita suosituksia ylensyönnin välttämiseksi

Vaikka käsiemme käyttäminen on hyödyllistä annosten mittaamisessa, on tärkeää kuitenkin muistaa myös yleiset ruokailuohjeet. Näihin kuuluvat:

  • Vältä prosessoitujen ruokien nauttimista. Suosi tuoreita kasviksia ja raaka-aineita, jotka valmistat itse alusta alkaen. Näin vältät lisäaineet, kuten suolan ja sokerin.
  • Lue pakkausselosteesta suositeltu annoskoko ja pidä se mielessä nauttiessasi ruokaa. Esimerkiksi perunalastujen suositeltu annoskoko on yksi kourallinen.
  • Vähennä sokeristen herkkujen nauttimista, sillä niillä on riippuvuutta aiheuttava vaikutus.
  • Nauti ateriasi pieneltä lautaselta ja jaa ruokasi neljään tai viiteen eri ruokailukertaan päivän aikana.
  • Vältä syömistä ärsykkeiden ympäröimänä: älä katsele telkkaria ja näpyttele tietokonetta tai puhelinta aterioidessasi. Kun keskityt ruokailuun huomaat herkemmin, kun vatsasi on täysi ja pystyt myös nauttimaan joka suupalasta.
  • Varaa aikaa jokaiselle ateriahetkelle: 20 minuuttia riittää. Nauti ruokasi hiljaisessa, rauhallisessa paikassa.
  • Harrasta säännöllistä liikuntaa.
  • Lisää veden ja vähäkaloristen, nesteyttävien juomien nauttimista.

Kuten tästä artikkelista käy ilmi, on monia asioita joita kannattaa ottaa huomioon ruoka-annoksia kontrolloitaessa päivän aikana.

Käsillä mittaaminen voi tuntua hankalalta aluksi, mutta siihen tottuu nopeasti. Mikäli olet tottunut syömään suuria annoksia, voi olo tuntua aluksi nälkäiseltä jatkuvasti, mutta elimistö tottuu pian uuteen rytmiin. Vältä rasvaisia, raskaita ruokia ja suosi hyvälaatuista proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja, sekä rasvoja ja hiilihydraatteja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fiolet T, Srour B, Sellem L, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: Results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 2018;
  • Benton D. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;
  • Gibson AA, Hsu MSH, Rangan AM, Seimon R V., Lee CMY, Das A, et al. Accuracy of hands v. household measures as portion size estimation AIDS. J Nutr Sci. 2016;
  • Young LR, Nestle M. Portion Sizes in Dietary Assessment: Issues and Policy Implications. Nutrition Reviews. 1995.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.