Jalostettujen jauhojen syömisestä aiheutuvia seurauksia

Tiesitkö, että jalostettujen jauhojen nauttiminen voi liittyä lisääntyneeseen masennuksen riskiin?
Jalostettujen jauhojen syömisestä aiheutuvia seurauksia
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2023

Jalostetut jauhot ovat osa miljoonien ihmisten säännöllistä ruokavaliota ympäri maailmaa, ja vaikka niiden kulutuksesta onkin varoitettu, monet eivät vieläkään tiedä, kuinka haitallista jalostettujen jauhojen syöminen voi olla terveydelle.

Kun jauhot käyvät läpi useita teollisia prosesseja, niiden ravitsemuksellinen laatu ja ominaisuudet heikkenevät valtavasti.

Vaikka ne eivät pieninä määrinä aiheuta merkittäviä vaikutuksia, niiden liiallinen ja toistuva nauttiminen voi aiheuttaa joitakin ei-toivottuja reaktioita kehossa.

Huolestuttavinta on, että niitä löytyy monista markkinoilla olevista elintarvikkeista ja sen vuoksi niiden kulutusta on vaikea hillitä.

On kuitenkin tärkeää, että kaikki tietävät jalostettujen jauhojen syömisen mahdolliset seuraukset, jotta he voivat ainakin yrittää rajoittaa niitä mahdollisimman paljon ruokavaliossaan.

Jalostettujen jauhojen syömisestä aiheutuvia seurauksia

1. Ne lisäävät diabeteksen riskiä

Puhdistetut jauhot voivat aiheuttaa diabetesta.

Ihmisillä, jotka syövät pitkälle jalostettuja jauhoja päivittäin, on suurempi riski sairastua diabetekseen verrattuna niihin, jotka valitsevat täysjyväjauhoja.

  • Ne sisältävät runsaasti yksinkertaisia hiilihydraatteja, jotka tuottavat korkeita sokeripiikkejä, kun niitä ei käytetä kehon energialähteenä.
  • Erityisesti amylopektiini, yksi näiden jauhojen hiilihydraateista, muuttuu helposti sokeriksi ja vaikuttaa verensokeritasoihin.

Tutustu tähänkin artikkeliin: 2-tyypin diabetes ja ruokavalio

2. Ne voivat nostaa painoa

Jalostetuista jauhoista ja/tai puhdistetusta sokerista valmistetut tuotteet ovat suurin syy kehon painonnousuun ja aineenvaihduntaongelmiin Madridin La Pazin sairaalan tekemän tutkimuksen mukaan.

  • Näiden jauhojen kulutus on yksi suurimmista esteistä niille, jotka haluavat laihtua terveellisesti.
  • Niiden hiilihydraatit hidastavat aineenvaihduntaa ja lisäävät verensokeria lisäämällä rasvan kertymistä erityisesti vatsan alueelle.
  • Lisäksi, koska ne eivät tuo kylläistä oloa, ne lisäävät ruoanhimoa.

3. Ne estävät ruoansulatusta

Jalostettujen jauhojen riski aiheuttaa vatsanpuruja.

Yksi tämäntyyppisten jauhojen ominaisuuksista on, että suurin osa niiden ravintokuidusta katoaa jalostusprosessin vuoksi. Tämän seurauksena voi esiintyä ruoansulatuskanavan ja paksusuolen sairauksia.

  • Alhainen kuidun määrä vaikeuttaa ruoansulatusta, mikä aiheuttaa ummetusta ja tulehdusta. Hospital Clínico Universitario de Valladolid (Espanja) mukaan näitä jauhoja ei suositella ollenkaan ihmisille, joilla on ruoansulatusjärjestelmän ongelmia.
  • Lisäksi ne aiheuttavat muutoksia suoliston bakteerifloorassa, mikä lisää kaasun määrää, ruoansulatushäiriöitä ja kipua.

4. Ne lisäävät tulehdussairauksien riskiä

Ihmisten, jotka ovat alttiina tulehduksellisten sairauksien, kuten niveltulehduksen, riskitekijöille, tulisi jättää jalostetut jauhot kokonaan pois ruokavaliostaan, kuten Yhdysvaltojen niveltulehdussäätiö Arthritis Foundation on todennut.

  • Vaikka pieninä annoksina ne eivät tuota merkittäviä reaktioita, niiden säännöllinen nauttiminen voi laukaista immuunijärjestelmän tulehduksellisia vasteita.
  • Tämä johtuu niiden tuottamasta epätasapainosta verensokerissa, mikä häiritsee toimintoja, jotka muuttavat proteiineja kehon energialähteiksi.
  • Kun ne kerääntyvät kehoon, syntyy reaktio, jota kutsutaan glykaatioksi, joka tuottaa tulehdusprosessin terveissä kudoksissa.

5. Ne voivat aiheuttaa intoleransseja

Jalostettujen jauhojen kieltäminen.

Ruokaintoleranssit aiheuttavat kehossa tulehdusreaktioita ja monenlaisia ruoansulatusoireita, jotka vaikuttavat elämänlaatuun. Nämä voivat johtua pitkäaikaisesta altistumisesta jalostetuissa elintarvikkeissa oleville lisäaineille ja kemikaaleille, kuten tässä Centre Mèdic Atlàntidan (Barcelona) raportissa todetaan.

Jalostetut jauhot sisältävät runsaasti gluteenia, proteiinia, jota on vaikea sulattaa ja joka voi aiheuttaa tämän tyyppisiä ongelmia.

6. Ne voivat lisätä masennuksen riskiä

Jalostettujen ruokien syöminen tuottaa lievän hetkellisen nautinnon tunteen, mutta niiden sisältämien hiilihydraattien kertyminen liittyy masennukseen ja huonovointisuuteen, kuten tässä Nuevo Leonin autonomisen yliopiston (Meksiko) tekemässä tutkimuksessa todetaan.

  • Nämä verensokeria nostavat aineet muuttavat aivojen kemiaa ja aiheuttavat fyysisen ja henkisen väsymyksen tunteen.
  • Ne liittyvät unihäiriöihin ja heikentyneeseen tuottavuuteen päivittäisten tehtävien aikana.
  • Ne eivät suinkaan anna keholle energiaa, vaan luovat väsymyksen ja uneliaisuuden tunteen.
  • Tämä selittää, miksi jotkut ihmiset tuntevat olonsa hieman masentuneeksi niiden syömisen jälkeen ja tarvitsevat torkut.

Ovatko jalostetut jauhot osa normaalia ruokavaliotasi? Jos näin on, yritä ryhtyä toimiin aloittaaksesi niiden syönnin rajoittamisen mahdollisimman pian.

Vaikka niitä on vaikea poistaa kokonaan ruokavaliosta, on monia terveellisiä vaihtoehtoja, jotka auttavat korvaamaan ne monissa erilaisissa resepteissä.

Vaikka saatat ajatella, että jalostetut jauhot eivät ole sinulle huonoksi, niiden kulutuksen vähentämisen jälkeen huomaat hyödyt kehossasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Febles, C. I., Arias, A., Hardisson, A., Rodríguez-Alvarez, C., & Sierra, A. (2002). Phytic acid level in wheat flours. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2001.0441
  • Robin, F., Théoduloz, C., & Srichuwong, S. (2015). Properties of extruded whole grain cereals and pseudocereals flours. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.12893
  • Bhatt, S. M., & Gupta, R. K. (2015). Bread (composite flour) formulation and study of its nutritive, phytochemical and functional properties. ~ 254 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.