Jälkiehkäisypilleri: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

heinäkuu 25, 2018
Oletko kuullut jälkiehkäisypilleristä? Opi kaikki siitä ja sitä ympäröivistä myyteistä ja totuuksista tässä artikkelissa.

Jälkiehkäisypilleristä on tullut suosittu vuosien saatossa, vaikkakaan kaikki eivät tiedä yksityiskohtia siitä.

Joka päivä jossakin päin maailmaa on naisia, jotka ottavat tällaisen pillerin. Sen tavoitteena on välttää ei-toivottu raskaus, kun jonkilainen erehdys tai huolimattomuus aiheutti sen riskin.

Tuhansien teinien ja aikuisten koko kohtalo lepää jälkiehkäisypillerin käsissä. Se on toisinaan ehkäisymenetelmäksikin määritelty keino, jota käytetään ”pelastuksena”. On varmaa, että sen ottamisen jälkeen monet naiset saavat värin takaisin kasvoilleen. Heistä tulee taas rauhallisia ja he voivat jatkaa elämäänsä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Suurimmassa osassa tapauksia naisilla oleva tieto on se, että jälkiehkäisypilleri estää ei-toivotun raskauden alkamista. Yleisesti ottaen tämä tieto on kaikki mitä he tietävät sen toiminnasta. Toisinaan he käyttävät kyseistä pilleriä, jottei heidän tarvitse ottaa vastuuta teoistaan sukupuoliyhdynnän aikana. On siis välttämätöntä tietää kaikki jälkiehkäisypillerin toiminnasta varmistaaksesi sen oikeanlaisen käytön.

Jälkiehkäisypillerin pääominaisuudet

mies ja nainen keskustelevat rannalla

  • Se on hätätapauksessa käytettävä jälkiehkäisymenetelmä. Sitä tulisi siis käyttää vain tilanteissa, jolloin jokin yllättävä asia tapahtui. Jos unohdat ottaa ehkäisypillerin tai kondomi hajoaa, on aika ottaa jälkiehkäisypilleri.
  • Se ei ole jatkuva ratkaisu. Se ei korvaa muita ehkäisymenetelmiä, vaan sitä pitäisi käyttää ennemminkin yksittäisissä tapauksissa. Sen säännöllinen käyttö voi aiheuttaa naiselle muita terveysongelmia.
  • Sen tehokkuus laskee ajan kuluessa. Jos sen ottaa 24 tunnin kuluessa siitä kun on harrastanut seksiä, on sen tehokkuus 95 %. Se vähenee 60 %:iin 72 tunnin jälkeen.
  • Se ei ehkäise seksin välityksellä leviäviä infektioita. Sen ainoa tarkoitus on ehkäistä ei-toivotun raskauden alkamista.
  • Ota se seksin jälkeen. Sitä käytetään vain seksin jälkeen, kun tajutaan että on riski tulla raskaaksi. Se ei toimi, jos otat sen ennen seksuaalista kanssakäymistä.
  • Jatka normaalin ehkäisymenetelmän käyttämistä. Tämä pilleri ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi lakata käyttämästä muita ehkäisymenetelmiä.

Lue myös: 4 hyvää neuvoa uskottomuudesta ylitse pääsemiseksi

Jälkiehkäisypillerin tehtävä

Saat yhden tai kaksi pilleriä otettavaksi 12 tunnin välein. Se estää hedelmöittymistä. Jos nainen on kuukautiskierron ensimmäisessä vaiheessa, se estää ovulaation. Jos munasolu on jo vapautunut, toimii se estona, jottei munasolu saavuta kohtua ja yhdisty sperman kanssa.

Onko sillä abortin kaltainen vaikutus?

nainen ottaa jälkiehkäisypillerin

Olemassaolevan raskauden tapauksessa jälkiehkäisypilleri ei aiheuta aborttia. On virheellinen oletus, että se olisi abortin kaltainen. Lisäksi, jos hedelmöittyminen tapahtuu pillerin ottamisen jälkeen, ei sillä ole vaikutusta sikiöön. Sillä ei ole mitään riskejä vammojen tai muun vauvan kehityksen suhteen. Se on yksinkertaisesti yksi vääristä käsityksistä, joita jälkiehkäisypillerin ympärillä on.

Suosittelemme sinua lukemaan: Verenvuoto kuukautisten välillä – mistä on kysymys?

Jälkiehkäisypillerin sivuvaikutukset

naisella pahoinvointia jälkiehkäisypillerin ottamisen jälkeen

Jälkiehkäisypillerin sivuvaikutukset ovat nykyään paljon kevyemmät kuin aikaisemmin. Aivan kuten muutkin pillerit, se voi kuitenkin aiheuttaa pahoinvointia ja oksentamista. Mikäli oireita on runsaasti sen ottamisen jälkeen, sinun pitäisi käydä lääkärissä välittömästi. Saatat tarvita uuden annoksen varmistaaksesi raskauden ehkäisyn.

Toisaalta sitä ei suositella naisille, joilla on vakava maksasairaus. Sitä ei myöskään suositella niille, joilla on sydän- ja verisuonisairaus tai joilla on ollut syöpä, sillä tämä pilleri muuttaa heidän hormonejaan. On vain muutamia tapauksia, joissa jälkiehkäisypillerin ottamista ei suositella hätätapauksessa otettavana ehkäisymenetelmänä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) valtuuttaa ja markkinoi tätä ehkäisymenetelmää. Sen voi saada sairaaloista tai apteekeista ilman reseptiä tai lääkärissä käymistä. Pidä mielessä, että tämän lääkkeen usein toistuva käyttö voi aiheuttaa sydänsairauksia.

Kaikki naiset voivat tarvita sitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Raiskaus, ehkäisypillerin unohtaminen ja suojauksen unohtaminen voivat johtaa jälkiehkäisypillerin tarpeeseen. Muista, että sen ottamisen jälkeen on tärkeää jatkaa normaalin ehkäisymenetelmän käyttämistä.

UUTISIA VERKOSSA