Kuinka naiset voivat suojautua sukupuolitaudeilta?

marraskuu 11, 2017

Mielihyvä ja tyydytys, jota seksielämä tarjoaa, ovat hyväksi jokaisen naisen terveydelle. Seksi on mahtava tapa vähentää psyykkisen stressin tasoja, ja se on usein yhdistävä kokemus joka auttaa vahvistamaan ihmissuhteita. 

Lisäksi se on hyvin hauska aktiviteetti.

Seksillä on kuitenkin riskinsä. Esimerkiksi sukupuolitaudit voivat aiheuttaa psyykkistä tai fyysistä epämukavuutta. Ne voivat myös johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin, kuten lapsettomuuteen.

Sukupuolitautien perusteet

 

pariskunnalla ei mene hyvin sängyssä

Krooninen lantion kipu, jota sukupuolitaudit aiheuttavat, voi vaikuttaa niin ettet nauti seksistä, tai kipu voi olla kroonisempaakin ja se voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.

Kykenemättömyys nautti seksistä voi saada sinut näkemään yhdynnän ”toimeksiantona” nautinnollisen asian sijaan.

Terveellinen seksielämä vaatii paljon ajattelua ja sen eteen tulee tehdä töitä. Se kaikki on kyllä hyvän seksielämän arvoista!

Mutta muista: jos olet seksuaalisesti aktiivinen nainen, sinulla on sukupuolitautien riski. 

Mitä enemmän kumppaneita sinulla on ollut, sitä suurempi riski. Tämä ei silti tarkoita, ettet voi saada sukupuolitautia jos harrastat seksiä harvoin, sillä et ole täysin turvassa edes ensimmäisellä kerralla.

Hyvät uutiset ovat, että on aina tapoja suojella itseäsi sukupuolitaudeilta. Kaikki eivät ole idioottivarmoja, mutta ne vähentävät riskiä huomattavasti.

Älä unohda lukea: Mitä sinun tulisi tehdä kun kumppanisi on bipolaarinen?

Käy rokotettavana

Nykyisin on olemassa kahdenlaisia sukupuolitauteja, jotka voidaan ehkäistä rokotuksella: ihmisen papilloomavirus (HPV) ja hepatiitti. 

On olemassa kaksi rokotetta, jotka ehkäisevät HPV:ta: Cervarix and Gardasil. Cervarix suojaa HPV 16:ta ja 18:aa vastaan, jotka ovat useimpien kohtusyöpien aiheuttajia. Gardasil taas suojaa kahdelta edellämainitulta HPV:lta sekä muilta, jotka aiheuttavat suurimman osan genitaalisyylistä.

Kummatkin rokotteet ovat kaikista tehokkaimpia, kun ne annetaan naisille jotka ovat juuri aloittaneet seksin harrastamisen. 

Toinen rokote, jota emme voi unohtaa, on rokote B-hepatiitille.

Harrasta suojattua seksiä

kondomi on paras tapa suojautua sukupuolitaudeilta

Suojattu seksi on kaikista tehokkain tapa ehkäistä sukupuoliteitse tarttuvia tauteja, jotka leviävät tulehtuneiden eritteiden myötä.

Vaikka kondomin käyttö ei ole yhtä tehokasta ihokosketuksen kautta leviävien sairauksien kohdalla, se vähentää riskiä.

Suojattu seksi on aina etu itsesi suojelemiseksi. Jatkuva suojauksen, kuten kondomien käyttö, vähentää sairauksien leviämistä seksuaalisten toimien kuten anaali-, oraali- ja vaginaaliseksin aikana. 

Muista, että sairaudet kuten kuppa, HPV ja herpes voivat tarttua jopa oraaliseksin kautta. 

Käy testeissä

Sukupuolitautitesteissä käyminen voi vähentää tulehduksen pitkäaikaisia vaikutuksia. Esimerkiksi bakteeritaudit kuten tippuri voivat johtaa vakaviin seurauksiin, kuten lapsettomuuteen.

Ajan varaaminen testeihin uuden kumppanisi kanssa ennen seksuaalisen suhteen aloittamista on hyvä ajatus. Tällä tavalla kumpikin teistä varmistaa, ettette laita toisianne riskialttiiksi. 

Sukupuolitaudit voivat vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin. Vaikka sinulla on ollut yksiavioinen avioliitto tai olet vanhus, on aina riski sukupuolitaudin saamiseen jos olet uuden kumppanin kanssa.

Käy papakokeessa säännöllisesti

lääkärin vastaanotolla

Tämän tulisi olla rutiiniosa terveystarkastuksiasi. Tämä testi etsii merkkejä kohtusyövästä. Syövän esiasteiset muutokset voidaan hoitaa ennen kuin niistä tulee vakavampi ongelma.

Useimmat kohtusyövät aiheutuvat HPV:stä. Siten suojattu seksi ja rokotuksen hankkiminen voivat auttaa sinua vähentämään tätä riskiä.

On olemassa useita eri HPV-tyyppejä jotka aiheuttavat syöpää, ja kaikki niistä eivät ole rokotuksen hoitamia. Siksi papakoe on tärkeä vaikka sinulla olisi jo HPV-rokotteet.

Lisäksi kohtusyöpä voi olla hyvin häiritsevä ja leviävä, ja sen vastaisilla hoidoilla voi olla hyvin negatiivinen vaikutus seksielämääsi ja hedelmällisyyteesi.

Muista aina, että on parasta että tiedät mitä kohdun muutoksia kehossasi on tapahtunut ajan myötä. Miksi odottaa peruuttamattomia vahinkoja?

Voidaanko sukupuolitauteja todella välttää?

Ainoa taattu tapa suojella itseäsi sukupuolitaudeilta on olla harrastamatta seksiä. Kuitenkin monet asiantuntijat sanovat, että seksi on korvaamaton osa elämästä nauttimiseen täysillä.

Siksi on tärkeää, että otat tarvittavat varotoimet saadaksesi kaikki seksin tarjoamat hyödyt samalla, kun minimoit riskit ja todennäköisyyden saada sukupuolitauti.

Lopulta neuvomme, että unohdat tabut etkä häpeä käydä testeissä, ja että otat vastuun omasta seksuaalisuudestasi

Kukaan muu paitsi sinä ei voi suojella kehoasi sukupuolitaudeilta. Siksi sinun täytyy aina tehdä parhaat päätökset itsellesi ja ympärilläsi oleville ihmisille.

Kaiken kaikkiaan, jos sukupuolitautien ennaltaehkäisevät toimet ja testaus tehtäisiin useammin, sukupuolitautitapaukset olisivat vähemmän yleisiä.

UUTISIA VERKOSSA