Logo image
Logo image

Ihokuolion diagnosointi ja aiheuttajat

2 minuuttia
Ihokuolio liittyy tavallisesti ulkoisiin tekijöihin, infektioihin ja – yleisemmin – verisuonten tukkeutumiseen.
Ihokuolion diagnosointi ja aiheuttajat
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ihokuolion diagnosointi on hankalaa, koska se ei ole spesifinen millekään tietylle patologialle. Monet eri syyt voivat johtaa siihen. Diagnoosin tekemiseksi lääkärin on siis huolellisesti tutkittava potilaan oireita.

Lääkärin tulee ottaa huomioon myös potilaan sairaushistoria sekä mahdolliset liitännäissairaudet ja muut oireet, kuten myös verikokeiden tulokset. Näiden kaikkien osa-alueiden analyysi auttaa pääsemään tiettyyn diagnoosiin.

Ihokuolio on joka tapauksessa hyvin vakava sairaus. Kun se puhkeaa ja kehittyy, se on peruuttamaton. Tästä syystä on oleellisen tärkeää toimia nopeasti sen syyn selvittämiseksi ja asianmukaisen hoidon valitsemiseksi.

Mikä ihokuolio on?

Some figure
Suurin komplikaatio syntyy mahdollisista kudosinfektioista.

Ihokuolio tarkoittaa solujoukon tai kudoksen kuolemaa patologisista syistä johtuen. Prosessi alkaa haitallisesta tekijästä, joka aiheuttaa riittävän vaikean vaurion, jota on mahdotonta parantaa.

Ihokuolio ilmenee tavallisesti värimuutoksina (violetti, sininen tai musta iho). Alue muuttuu tunnottomaksi, mitä joskus edeltää voimakas kipu. Lisäksi siitä voi vuotaa pahanhajuista eritettä.

Tavallisesti ihokuoliota peittää rupi. Se on eräänlainen musta kudoskertymä, jolla on tarkkarajaiset reunat. Se on myös kova ja täysin kiinni vauriossa.

Tämä prosessi voi johtaa kudoskuolioon suurella ihoalueella johtuen puutteellisesta verenkierrosta.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Tulehtuneen haavan hoito oikeaoppisesti

Ihokuolion diagnosointi: merkittävimmät aiheuttajat

Some figure
Puutteellinen verenkierto on yksi yleisimmistä syistä ihokuolioon.

Monet eri syyt voivat johtaa ihokuolioon, ja tämän vuoksi sitä on vaikea diagnosoida. Sen syntyyn vaikuttaa yleensä kuitenkin kolme tekijää:

 • Eksogeeniset eli ulkoiset tekijät. Esimerkiksi kemialliset tekijät, makuuhaavat, lääkkeet, palovammat ja pakkasenpuremat.
 • Infektiot. Tietyt infektiot johtavat ihokuolioon. Joitakin niistä ovat kaasukuolio, ektyyma, akuutti meningokokkitauti ja nekrotisoiva faskiitti.
 • Verisuonten tukkeutuminen. Tämä on kaikkein yleisin syy. Se voi olla peräisin lukuisista lähteistä, kuten kryoglobulinemia, vaskuliitti, tromboottiset ilmiöt ja muut hemostaasin muutokset.

Monet muutkin syyt voivat johtaa ihokuolioon. Usein myös monet eri tekijät vaikuttavat keskenään ja johtavat kyseiseen tilaan.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Veren hyytyminen ja sen ongelmat

Infektioprosessit, jotka ilmenevät kuoliona

Kaikki ihokuoliota aiheuttavat tekijät ovat rinnakkain esiintyviä patologioita. Infektiosta johtuvan ihokuolion tapauksessa siihen liittyvät prosessit ovat tavallisesti:

 • Ektyyma. Bakteeri-infektio, joka aiheuttaa haavoja ja rupia.
 • Nekrotisoiva faskiitti. Tämä vaiva aiheuttaa ihonalaisen rasvan ja faskioiden nopeaa kuoliota, joka tuottaa vetistä ja haisevaa nestettä.
 • Kaasukuolio. Lihasinfektio, joka leviää nopeasti ja saattaa johtaa kuolemaan.
 • Akuutti meningokokkitauti. Aiheuttaa iholla akuutin ihottuman, jossa on hiussuonipurkautumia, mitä saattaa seurata ekkymoosi ja iskeeminen nekroosi. Joskus se aiheuttaa verta vuotavia rakkulamaisia ihomuutoksia.

Verisuonten tukkeutumisesta johtuvat kuoliota aiheuttavat prosessit

Silloin, kun ihokuolio johtuu verisuonten tukkeutumisesta, nämä samanaikaiset prosessit ovat yleisiä:

 • Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä. Tämä on immuunihäiriö, jossa elimistö hyökkää vahingossa veren proteiineja vastaan.
 • Kryoglobulinemia. Tämä on harvinainen sairaus, joka liittyy usein C-hepatiittiin. Se saa potilaan veren proteiinit saostumaan matalissa lämpötiloissa.
 • Kolesteroliembolisaatio. Tämä on harvinainen sairaus, jota ilmenee pääosin yli 60-vuotiailla miehillä, joilla on yleistynyt ateroskleroosi. Sille on ominaista kolesterolikiteiden irtoaminen.
 • Kalsifylaksi. Tämä on harvinainen ja mahdollisesti hengenvaarallinen oireyhtymä. Se aiheuttaa verisuonten kalkkeutumista ja sille on ominaista asteittain etenevät ja kivuliaat haavaumat.
 • Nekrotisoiva vaskuliitti. Tarkoittaa ryhmää sairauksia, jotka aiheuttavat verisuonten seinämien tulehdusta.
 • Hemostaasin muutokset. Käsittää erilaisia vaivoja, joissa verihiutaleiden normaali toiminta muuttuu, mikä vaikuttaa verisuonten seinämiin.

Kuten näet, monet eri prosessit liittyvät ihokuolioon. Tästä syystä ihokuolion diagnosointi on hankalaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Martorell-Calatayud, A., Serra Guillén, C., & Sanmartín, O. (2010). Necrosis cutánea como factor predictivo de neoplasia en la dermatomiositis. Actas dermo-sifiliograficas, 101(5), 455-456.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.