Ekkymoosi – mikä se tarkalleen ottaen on?

Ekkymoosi on ihovaurio, eräänlainen mustelma, ja se on hyvin tärkeä oikeuslääketieteessä. Tänään kerromme kuinka se muodostuu ja mikä sitä voi aiheuttaa.
Ekkymoosi – mikä se tarkalleen ottaen on?

Viimeisin päivitys: 14 heinäkuuta, 2020

Ekkymoosi on yksi tavallisimmista ihovaurioista. Se on monien muiden sairauksien ja vaivojen perusoire yhdessä muiden dermatologisten oireiden kanssa.

Voisi sanoa, että ekkymoosi on ihonalainen verikertymä, sillä siihen ei liity haavoja tai muita ihovaurioita ihon pinnalla sen yläpuolella. Tämä kerääntynyt veri on seurausta rikkoutuneista verisuonista.

Veren purkautumista verisuonen ulkopuolelle kutsutaan ekstravasaatioksi. Ekkymoosi on peräisin koskemattoman ihon alaisesta ekstravaasiosta. Eli siellä on rikkoutuneita, aukinaisia verisuonia, jotka johtuvat joko iskusta, verisuonia sisältä päin tuhoavasta infektiosta tai alueella olevista revähtäneistä lihaksista.

Ekkymoosi on ihovaurio, mutta se ei vaikuta ainoastaan uloimpaan ihoon. Tämän tyyppinen vaurio voi kehittyä myös limakalvon alle, esimerkiksi suuontelon sisäiselle alueelle.

Ekkymoosin aiheuttajat

Ekkymoosia voivat aiheuttaa useat asiat. Lopputuloksena on verisuonten repeytyminen ja veren ekstravasaatio ihonalaiseen tilaan. Sen aiheuttajia voivat olla:

  • Fyysinen trauma, kuten ihoon kohdistuva isku, joka ei saa ihoa rikkoutumaan. Toisin sanoen sen aiheuttaa tylppä esine. Muista, että ekkymoosista on kyse vain silloin, kun ihossa ei ole pinnallisia haavoja.
  • Ekkymoosi on yleinen urheilijoilla. Joskus se johtuu fyysisestä traumasta ja toisinaan taas sellaisesta ylirasituksesta treenauksessa, joka voi vaurioittaa lihaksia.
  • K-vitamiini on oleellinen aine veren hyytymiselle. Tämän vitamiinin puutos edesauttaa ekkymoosien syntyä.
  • Tietyt infektioprosessit voivat heikentää verisuonia ja rikkoa ne sisältä päin, hajottamatta ihoa. Joskus ekkymoosit ovatkin ensimmäinen infektion oire. Ne voivat ilmaantua jopa ennen kuumeen nousua.
  • Kuten on K-vitamiinin puutteen kohdalla, verenhyytymissairauksista kuten von Willebrandin taudista kärsivät ovat alttiita ekkymooseille. Hyytymishäiriö voi lisäksi olla toisen sairauden, kuten syövän, toissijainen oire.
  • Jotkut sairaudet vaativat verenohennuslääkkeiden käyttöä. Niiden käytön haittavaikutuksena on ekkymoosien muodostuminen spontaanisti tai pienten vaurioiden seurauksena, jotka normaaleissa olosuhteissa eivät hajottaisi verisuonia.
Ekkymoosi voi johtua veren hyytymisongelmista

Kuinka ekkymoosi muodostuu

Ekkymoosi, kuten yllä kuvailtiin, on veren kertymistä ihonalaiseen tilaan koskemattoman ihon alla. Prosessi on itserajoittuva, ja tietyn ajan kuluttua veri imeytyy takaisin elimistöön.

Takaisinimeytymisen aikana, joka voi viedä viikkoja, vaurioituneen alueen ihon väri muuttuu. Värimuutokset paljastavat sen, missä vaiheessa paranemisprosessia ekkymoosi on.

Esimerkiksi veri on punaista ollessaan verisuonen sisällä. Kun se poistuu suonesta ja valuu ihonalaiseen tilaan, makrofageina tunnetut puolustussolut valtaavat sen. Makrofagien sisällä veren hemoglobiini menettää kuljettamansa hapen ja muuttuu väriltään tummemmaksi.

Hapettoman hemoglobiinin tummanpunainen väri näyttää kehon ulkopuolelta katsottuna violetilta. Tämä on se tyypillinen väri, josta ekkymoosin voi tunnistaa, eli mustelman väri.

Päivien kuluessa hemoglobiini muuttuu useiksi erilaisiksi pigmenteiksi hajoamisestaan johtuen. Violettia seuraa vihreä väri, sillä hemoglobiini muuttuu biliverdiiniksi.

Päiviä myöhemmin biliverdiini muuttuu bilirubiiniksi. Tässä vaiheessa ihon väri muuttuu vihreästä keltaiseksi. Sitten bilirubiini muuttuu hemosideriiniksi, joka näyttää ulospäin hailakan ruskealta.

Ekkymoosin viimeisessä vaiheessa verijäämät imeytyvät kokonaan takaisin. Taas kerran makrofagit puuttuvat prosessiin ja sulattavat kaiken jäljellä olevan hemosideriinin. Tässä vaiheessa iho palaa takaisin normaalin väriseksi.

Ekkymoosi vaihtaa väriä päivien kuluessa
Ekkymoosi vaihtaa väriä päivien kuluessa.

Ekkymoosin luokittelu

Termejä ekkymoosi, hematooma, mustelma ja petekia käytetään usein toistensa synonyymeinä, mutta ne eivät tarkoita samaa asiaa. Dermatologiassa jokaisella niillä on omat erityispiirteensä.

Tarkasti ottaen hematooma on ekkymoosi, joka saa ihon pinnan kohoamaan. Eli jos vaurioituneen alueen ihon pinta ei nouse koholle, kyseessä ei ole hematooma.

Sen sijaan petekiat määritellään pikemminkin ekkymoosin koon mukaan. Enintään kahden millimetrin vauriot ovat petekioita, mutta tätä isompien vaurioiden kohdalla puhutaan ekkymooseista.

Pidä mielessä, että ekkymoosi on tavallisesti ohimenevä ja se liittyy pääosin fyysiseen traumaan. Hakeudu lääkäriin, mikäli sinulla on jatkuvasti mustelmia, joiden aiheuttajaa et tiedä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.