Hyviä syitä alkaa syödä kvinoaa

Kvinoa soveltuu kaikenlaisiin ruokavalioihin, sillä se on terveellistä monin tavoin eikä sisällä gluteenia. Sitä voidaan syödä jyvinä tai versoina.
Hyviä syitä alkaa syödä kvinoaa

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko jo maistanut kvinoaa? Olet luultavasti huomannut, että kvinoasta on tullut melko suosittua viime vuosina. Mutta et välttämättä tiedä, että sen suosioon on erittäin hyviä syitä. Tässä artikkelissa esittelemme hyviä syitä alkaa syödä kvinoaa.

Joidenkin mukaan gluteeniton ruokavalio on hyväksi terveydelle. Yksi parhaista ruoista gluteeniherkille on kvinoa.

Kvinoaa voi syödä riisin korvikkeena kaikissa väreissä (punaisena, valkoisena ja mustana). Jos haluat saada siitä kaikki hyödyt, voi syödä myös sen lehdet käyttämällä ne pinaatin tavoin. Sinun ei tarvitse kuin istuttaa muutamia kvinoanjyviä.

Kvinoan ravintosisältö

Kvinoa koostuu monimutkaisista hiilihydraateista. 100 grammassa kvinoaa on:

 • 16 g proteiinia
 • 15 g liukenematonta kuitua
 • 200 kilokaloria
 • 39 g hiilihydraatteja
 • 4 g rasvaa

Tämä tekee kvinoasta erittäin täyttävää ravintoa, joka auttaa osaltaan hillitsemään painonnousua. Lisäksi sen koostumus sopii täydellisesti tyydyttämään himon pastaan tai riisiin.

Yllä olevan lisäksi kvinoassa on paljon:

 • Kivennäisaineita (magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kaliumia, kalsiumia, fosforia)
 • Vitamiineja (B-ryhmä, E)
 • Omega-3:a ja Omega-6:ta

Suosittelemme lukemaan: Herkullinen kvinoarisotto

Ala syödä kvinoaa!

1. Se auttaa painonpudotuksessa

Kvinoa auttaa painonpudotuksessa

Ensimmäinen syy alkaa syödä kvinoaa on se, että se sisältää suhteellisen vähän kaloreita. Lisäksi joidenkin ruokien tiedetään nopeuttavan aineenvaihduntaa sammuttamalla ruokahalun. Joidenkin mukaan kvinoa on yksi näistä ruoista.

Toinen syy siihen, miksi kvinoa auttaa pudottamaan painoa, on sen korkea proteiinipitoisuus. Proteiini auttaa vähentämään mielitekoja ja nälkää pitämällä kylläisenä pidempään. Lisäksi sen glykeeminen indeksi on matala, joten verensokeri pysyy tasaisempana.

2. Sisältää paljon antioksidantteja

Antioksidantit ovat erittäin tärkeitä ruokia terveydelle. Syy tähän on se, että ne taistelevat vapaita radikaaleja vastaan. Vapaat radikaalit nopeuttavat ikääntymisprosessia ja vaikuttavat mm. nivelreuman, Alzheimerin taudin ja syövän syntyyn.

Kvinoassa on paljon antioksidantteja. Eniten niitä on kasvin versoissa, joten lisää versoja salaatteihin mahdollisuuksien mukaan.

3. Sisältää runsaasti kuitua

syitä alkaa syödä kvinoaa

Yksi syy alkaa syödä kvinoaa on se, että se sisältää kuitua enemmän kuin muut viljat. Suosittelemme syömään kvinoaa säännöllisesti, etenkin jos sinulla on:

 • Toistuvaa ummetusta
 • Sydän- ja verisuoniongelmia, kuten korkea tai matala verenpaine
 • Peräpukamia

Runsaskuituinen ruokavalio pitää myös verensokerin tasaisena. Jos lääkäri on diagnosoinut sinulla esidiabeteksen tai diabeteksen, suosittelemme syömään kvinoaa pastan tai riisin sijaan.

4. Täydellistä gluteeniyliherkille

Gluteenille herkkien ihmisten voi olla vaikea saada syötyä monipuolisesti. Yksi vaihtoehto on syödä kvinoaa säännöllisesti. Se on aivan yhtä hyvä valinta kuin maissi tai perunat.

Itse asiassa suuremmista kaupoista sitä löytyy jopa pastan korvikkeeksi valmistettuna. Se on herkullista ja helppoa kuten tavallinen pasta, mutta ei aiheuta terveysongelmia.

5. Siitä saa mangaania

Kvinoaa voi käyttää riisin tai pastan tilalla

Vain parista desistä kvinoaa saa kolmasosan päivän mangaanitarpeesta. Mangaanista ei puhuta kovinkaan usein, mutta se on erittäin tärkeä aineenvaihdunnan hyvän toiminnan kannalta.

Mangaani auttaa entsyymejä ja antisoksidantteja imeytymään kehoon. Jos siis yrität parantaa ruokavaliotasi, kiinnitä erityistä huomiota mangaanin saantiin.

6. Siitä saa rautaa

Kaikki jo tietävät, että rauta on elintärkeää keholle. Se avustaa tärkeissä kehon toiminnoissa, kuten hemoglobiinin muodostuksessa ja hapen jakautumisessa elimistöön verenkierron kautta.

Rautapitoisten ruokien syöminen on siis oleellisen tärkeää, ja kvinoa on loistava vaihtoehto. Jotta et kyllästyisi siihen, voit syödä myös sen versoja ja lehtiä. Lisää niitä salaatteihin pinaatin kanssa tai sen tilalla.

7. Siinä on paljon magnesiumia

Kuitu- ja mineraalipitoisuus ovat hyviä syitä alkaa syödä kvinoaa

Parissa desissä kypsennettyä kvinoaa on lähes kolmasosa päivän magnesiumtarpeesta. Tämä välttämätön kivennäisaine auttaa yli 300:a entsyymiä tekemään työnsä, ja sitä on terveissä soluissa.

Magnesiumin alhainen pitoisuus voi aiheuttaa:

 • Suonenvetoa
 • Sydänongelmia
 • Diabetesta
 • Migreenejä
 • Osteoporoosia
 • Korkeaa verenpainetta

Tässä oli hyviä syitä alkaa syödä kvinoaa, jos se ei vielä kuulu ruokavalioosi. Sitä on helppo valmistaa ja se sopii lähes kaiken kanssa. Kvinoasta on helppo pitää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
 • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020
 • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018 Sep 21;10(10):1354

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.