Logo image
Logo image

Hyvät ja huonot öljyt ruoanlaitossa

3 minuuttia
Kookosöljy on saanut viime vuosina huonoa mainetta, mutta tämä luonnontuote antaa aivoillesi energiaa sekä auttaa sinua pitämään kehosi terveenä.
Hyvät ja huonot öljyt ruoanlaitossa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viime aikoina rasvat ovat keränneet paljon huonoa mainetta, sillä ne ovat yhteydessä ylipainon kertymiseen ja liikalihavuuteen. Lisäksi öljyt edistävät useiden vakavien terveysongelmien kehittymistä, joten moni suhtautuu niihin automaattisesti varauksella.

Tästä huolimatta tutkimukset ovat osoittaneet, että on olemassa myös terveellisiä rasvoja, joita kannattaisi nauttia tiettyjen määräsuositusten rajoissa. Näin pystyt edistämään elimistön ja sen lukuisten elinten kunnollista toimintaa.

Yksi tärkeimmistä rasvanlähteistä kehollesi ovat öljyt, jota käytät ruoanlaitossa. Useimmat tällaiset öljyt on valmistettu kasviperäisistä rasvoista, vaikka jotkut tuotteet ovatkin eläinrasvoihin perustuvia – näiden vaihtoehtojen on todistettu olevan haitallisempia ihmisen terveydelle kuin kasvirasvojen.

Moni ajatteleekin kasvirasvojen terveellisestä maineesta johtuen, että jos valitsee kasviperäisen öljyn, sen täytyy olla terveellistä. Totuus tästä on kuitenkin se, että toiset kasvirasvoista valmistetut vaihtoehdot ovat suositeltavia, kun taas toiset on tuotettu sellaisella tavalla, että ne ovat haitallisia.

Mikäli olet huolissasi öljyjen mahdollisista terveyshaitoista, hyödyt suuresti tämänkertaisesta artikkelistamme, sillä seuraavaksi kerromme erilaisista ruoanlaittoon tarkoitetuista rasvoista, jotka edistävät terveyttäsi tai ovat sinulle haitaksi. Jatka siis lukemista, jotta osaisit valita hyvän vaihtoehdon seuraavan kerran kaupassa käydessäsi!

Parhaat terveyttä edistävät öljyt ruoanlaitossa

Ruokaöljyistä terveyden kannalta ovat parhaimpia ne, jotka koostuvat monityydyttymättömistä ja kertatyydyttömättömistä rasvoista – nämä tunnetaan myös “hyvinä rasvoina”.

Oliiviöljy

Some figure

Tästä ei ole epäilystäkään: yksi terveellisimmistä ruokaöljyistä on oliiviöljySe on oikea klassikko ympäri maailmaa sekä olennainen osa Välimeren ruokavaliota. Oliiviöljy koostuu kertatyydyttömättömästä rasvasta, joka on hyväksi sydämen ja verisuonten toiminnan kannalta.

Paras oliiviöljytyyppi on sellainen, joka on raa’assa muodossa ja joka on kylmäpuristettu alhaisessa lämpötilassa. Tämä kylmäpuristuksen prosessi auttaa säilyttämään öljyn polyfenolit, jotka ovat hyväksi terveydelle.

Kookosöljy

Vaikka tämä öljy sisältääkin tyydyttyneitä rasvoja, kookosöljyn huonoa mainetta ei kannata ottaa ihan täysin tosissaan, sillä viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan melko hyväksi terveydelle.

Suurin osa kookosöljyn tyydyttyneistä rasvoista ovat triglysereitä, ja ihmisen elimistö pystyy muuntamaan nämä energiaksi rasvan sijasta.

Kookosöljy sisältää antibioottisia ja mikrobeja torjuvia ominaisuuksia, jotka suojelevat kehoa monen tyyppisiltä taudinaiheuttajilta. Kookosöljystä saa myös energiaa aivoja varten, ja se edistää kehon tervettä toimintaa. Vältä kuitenkin tämän öljyn voimakasta kuumentamista, älkä myöskään yhdistä sitä muihin öljyihin.

Seesamiöljy

Some figure

Tämä aasialaisessa ruoanlaitossa erittäin laajalti käytetty öljy on suuri kertatyydyttymättömien rasvojen lähde. Sen suurimmat hyödyt johtuvat runsaasta antioksidanttimäärästä, ja tämä ominaisuus ei muutu, vaikka öljyä kuumennettaisiin.

Seesamiöljyssä on myös fosfatidyylikoliinia, ja tämä ravinne liittyy olennaisesti aivojen pysymiseen terveinä. On kuitenkin hyvä muistaa, että seesamiöljyssä on Omega-6 -rasvahappoja, joten sitä ei tulisi nauttia kovin suuria määriä.

Vältä näitä – terveydelle haitallisimmat ruokaöljyt ja rasvat

Useimmat kasviöljyt myydään alhaisella hinnalla, ja supermarkettien tarjoamissa vaihtoehdoissa on mukana paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä tuotteita (näitä rasvoja kutsutaan myös nimityksellä transrasvat).

Tällaisten epäterveellisten rasvojen käyttö on yksi suurimmista syistä korkean kolesterolitason ilmenemiseen.

Soijapavuista valmistettu öljy

Some figure

Soijapavut altistetaan hydrausprosessille, jotta niiden säilyvyyttä voitaisiin parantaa ja niiden makua kohentaa. Ikävä kyllä, tämä sama prosessi tekee kyseisestä öljystä myös epäterveellisen vaihtoehdon.

Jotta soijapavuista valmistettua öljyä voisi nauttia ilman haitallisia vaikutuksia, sinun tulisi valita luonnonmukaisesti valmistettu tuote.

Margariini

Aikaisemmin uskottiin, että margariini on parempi vaihtoehto terveyttä ajatellen kuin voi, sillä se valmistetaan kasvirasvoista. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että margariini on itse asiassa paljon huonompi tuote tässä mielessä, sillä se sisältää runsaasti transrasvoja.

Jotta margariinia voitaisiin valmistaa, rasva altistetaan hydrausprosessille, jotta tuote säilyisi tuoreena, kermaisena ja herkullisena. Tämä prosessi tekee kuitenkin margariinista terveydelle haitallisen tuotteen, mikä pätee etenkin silloin kun sitä kuumennetaan ruokaa valmistettaessa korkeissa lämpötiloissa.

Laardi

Some figure

Laardi on rasvatyyppi, jota suositaan ruoanlaitossa monilla alueilla maailmassa (Suomessa ei enää niinkään), sillä sen maku on erityinen. Laardi on yksi vähiten suositeltavista rasvoista, sillä se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jotka voivat tukkia valtimot sekä nostaa huonon kolesterolin tasoa elimistössä.

Seuraavan kerran kaupassa ollessasi kannattaa valita jokin suosittelemistamme terveyttä edistävistä ruokaöljyistä, jotta voisit tukea tehokkaammin hyvinvointiasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Boskou Dr., D. (2011). Olive Oil. In Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781444339925.ch9
  • Psaltopoulou, T., Naska, A., Orfanos, P., Trichopoulos, D., Mountokalakis, T., & Trichopoulou, A. (2004). Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the Greek European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.4.1012
  • Fats and cholesterol. (n.d.). hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/
  • Nutrición y comida saludable. (2019). Clínica Mayo. Recuperado el 12 de marzo de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/canola-oil/faq-20058235
  • Hsu, E., & Parthasarathy, S. (2017). Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Sesame Oil on Atherosclerosis: A Descriptive Literature Review. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.1438
  • Fred A. Kummerow (February 20th 2013). The Effects of Hydrogenation on Soybean Oil, Soybean – Bio-Active Compounds, Hany A. El-Shemy, IntechOpen, DOI: 10.5772/52610. Available from: https://www.intechopen.com/books/soybean-bio-active-compounds/the-effects-of-hydrogenation-on-soybean-oil
  • DiNicolantonio, J. J., & O’Keefe, J. H. (2017). Good Fats versus Bad Fats: A Comparison of Fatty Acids in the Promotion of Insulin Resistance, Inflammation, and Obesity. Missouri medicine114(4), 303–307.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.