Logo image
Logo image

Hyvän sohvan merkitys kotona ja vinkkejä ostamiseen

4 minuuttia
Oletko aikeissa ostaa sohvan? Älä nuukaile ajan ja budjetin kanssa! Tästä artikkelista löydät parhaat vinkit oikeanlaisen sohvan valintaan.
Hyvän sohvan merkitys kotona ja vinkkejä ostamiseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hyvä sohva on yksi parhaita investointeja elämässä. Tämän huonekalun ansiosta sinulla on miellyttävä paikka ystävien ja perheen yhteiseen ajanviettoon, nukkumiseen, opiskeluun, lukemiseen, syömiseen ja urheilun tai elokuvan katsomiseen. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on hyvän sohvan merkitys kotona.

Frederick Litchfieldin kirjoittaman “Illustrated History of Furniture: From the Earliest to the Present Time“ -kirjan mukaan vanhimmat löydetyt sohvat ovat assyrialaisten valmistamia puusta ja metallista. Mutta vasta kreikkalaiset ja roomalaiset nostivat tämän huonekalun kukoistukseensa.

Hyvän sohvan merkitys kotona

Sohva on usein kodin keskipiste, koska se erottuu muista huonekaluista kookkaudellaan. Se sijaitsee yleensä yhteisissä tiloissa, jonne vierailla on jatkuva pääsy. Se herättää aina huomiota missä tahansa huoneessa koosta riippumatta.

Sohvalla on monta käyttötarkoitusta, jotka vaihtelevat jokaisen perheen tai henkilön elämäntapojen mukaan. Sohvia ei ole ainoastaan olohuoneissa, vaan niitä voi sijoittaa myös makuuhuoneisiin, työhuoneisiin ja pelihuoneisiin.

Niitä voi käyttää muun muassa istumiseen ja vieraille juttelemiseen, videopelien pelaamiseen, päiväunien ottamiseen, lukemiseen, syömiseen, takasta nauttimiseen ja urheilun katsomiseen. Sohvan voi muuntaa jopa lisävuoteeksi.

Nykyajan sisustuksessa ei käytetä pelkästään sellaisia esineitä, joilla on esteettinen arvo; niiden on oltava myös mukavia, käytännöllisiä ja hyvälaatuisia. Hyvän sohvan tulisikin kuvastaa omaa tyyliäsi ja tuoda mukavuutta kotiin.

Tästä löydät muutamia sohvan käyttötarkoituksia, joita et välttämättä ole aiemmin tullut ajatelleeksi:

 • Jos kotonasi yöpyy usein vieraita eikä sinulla ole vierashuonetta, hyvä vuodesohva on iso apu.
 • TV-huoneessa on hyvä olla iso ja mukava sohva, jotta tilasta saa kaiken irti.
 • Jos sinulla on vauva, apusohva lastenhuoneessa tarjoaa hyvän paikan imetystä varten.
 • Jos makuuhuone on hyvin tilava, sohva voi tuoda sinne paljon ilmettä, ja siihen voi laskea myös vaatteita tai käyttää lukemiseen.

Vinkkejä hyvän sohvan valintaan

Olemme jo osoittaneet, mikä merkitys hyvällä sohvalla on käytännöllisyytensä vuoksi. Sohvan kohdalla tulee ottaa huomioon useita seikkoja, aina optimaalisen koon valitsemisesta yhteensopiviin sohvatyynyihin.

Sohvan valitseminen ei ole kevyesti tehtävä päätös. Siinä on otettava huomioon eri vaihtoehdot ja valittava sellainen, joka sopii parhaiten omaan sisustustyyliin, budjettiin ja tarpeisiin.

Some figure
Sohva on usein nukkuma- ja oleskelupaikka, joten sen tulee olla mukava.

Oikeankokoisen sohvan valinta

Usko tai älä, moni on ostanut unelmiensa sohvan ja sitten tajunnut, ettei se mahdukaan ovesta sisään tai on väärän kokoinen olohuoneeseen. Tästä syystä on tärkeää mitata tilat hyvin ja verrata niitä huonekalun mittoihin.

Pidä myös mielessä, että sohvan ympärille tulee muita huonekaluja, kuten istuimia, nojatuoleja, pöytiä ja lamppuja. Näidenkin mitat tulee ottaa huomioon.

Jatka lukemista: 6 tapaa yksinkertaistaa makuuhuoneen sisustusta

Määritä, mihin sitä tullaan käyttämään

Sohvalla voi olla monenlaisia käyttötarkoituksia. Siksi ennen ostamista onkin parasta määrittää, mihin sitä tullaan käyttämään.

Jos sinulla on lemmikkejä ja annat niiden kiivetä sohvalle, sen pitäisi kestää naarmuja, pysyä helposti puhtaana, eikä lemmikkien karvan tulisi näkyä kovin herkästi. Jos haluat sohvan toimivan myös vierasvuoteena, sen on hyvä olla tukeva.

Jos taas haluat ylellisen ja feminiinisen sohvan, voit valita heiveröisemmän sohvan tuomaan tyylikkyyttä sisustukseen, vaikka se ei olisikaan mukava nukkua. Jos sohva on tarkoitettu elokuvien katsomiseen perheen kesken, tarvitaan pehmustetta.

Tutustu: Kodin sisustuksen perusteet: 6 hyvää ohjetta

Optimaalisen verhoilun ja värien valinta

Verhoilun valinta riippuu sohvan käyttötarkoituksesta ja siitä, millaista tyyliä haluat. Tässä yleisimmät vaihtoehdot hyvään sohvaan:

 • Nahka: Nahka mukautuu erittäin hyvin eri tyyleihin, sekä klassiseen että moderniin, teolliseen, nykyaikaiseen, brittiläiseen ja boheemiin tyyliin. Nahka on kestävä materiaali ja helppo puhdistaa.
 • Puuvilla: Tämä on viileä materiaali, joka sopii hyvin lämpimiin ilmastoihin ja auttaa luomaan luonnollista tyyliä. Se vaatii kuitenkin yleensä tarkempaa huoltoa.
 • Chenille: Tämä on vahvaa, tiivistä kangasta, jolla on sametin tapainen pinta. Se on pehmeää ja kestävää.
 • Mikrokuitu: Tämä on optimaalinen materiaali sellaisiin sohviin, joita käytetään paljon. Se on helppo puhdistaa, kestää hyvin nestettä ja on lähes rypytön.
 • Canvas: Tämä on ekonominen ja kestävä kangas.
 • Silkki: Silkki on ylellinen verhoilukangas, joka luo hienostuneen ja elegantin tyylin. Se on kuitenkin sentyyppinen kangas, joka tarvitsee eniten huoltoa.

Ostohetkellä kiinnitetään yleensä eniten huomiota väriin, mutta myös jalkojen mallilla on suuri merkitys. Niiden tulisi sopia yhteen lattian kanssa, erityisesti jos kumpikin on puuta.

Arvioi sohvan mukavuus ja kestävyys

Kun olet ostamassa sohvaa, testaa sen mukavuus ja kestävyys istahtamalla ja käymällä siihen pitkäksesi rohkeasti. Mukavuus kannattaa arvioida istumalla siinä eri tavoin. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Katso, ettet uppoa liian syvälle istuutuessasi sohvalle, koska tällöin on vaikea istua pystysuorassa.
 • Istuinosan tulisi yleensä olla jämerämpi kuin selkänojan.
 • Varmista, että jalat on kiinnitetty sohvan päärunkoon, erityisesti jos tulet käyttämään sitä paljon. Jos ne on pultattu, ne yleensä löystyvät liikkeen myötä.
 • Taaksepäin nojautumisen tulisi tuntua miellyttävältä ja tukevalta. Jos sohva tuntuu mielestäsi hankalalta istua, älä ajattele korjaavasi asiaa ylimääräisillä tyynyillä. Sohvan tulisi olla riittävän mukava sellaisenaan, niin että tyynyt ovat vain lisä.
 • Testaa kädensijoja; niiden tulisi olla mukavat ja istua hyvin kyynärpäiden kohdalta.
Some figure
Sohvatyynyt ovat koristeita, eikä niiden tehtävänä tulisi olla tuen antaminen. Tämä tehtävä kuuluu itse sohvalle.

Hyvän toppauksen valinta sohvaan

Toppauksia on erityyppisiä, ja ne antavat joko pehmustusta tai jämäkkyyttä. Siinä missä jotkut suosivat pehmeää, upottavaa toppausta nukkumiseen, toiset valitsevat jämäkän toppauksen voidakseen istua kunnolla pystysuorassa. Kaupoista löytyy muistivaahto- tai polyesteritoppauksia.

Joissakin sohvissa on sisäiset jouset samaan tapaan kuin patjoissa. Ne tekevät kyllä sohvasta jämäkän, mutta jos niiden vaahtomuovipehmusteessa ei ole kunnon vahvistusta, ajan myötä jouset voivat alkaa tuntua.

Varo, jos ostat sohvan netistä

Netistä ostamisella on monia hyötyjä, mutta sohvaa ostaessa kannattaa olla varovainen. Isot ostokset on aina hyvä nähdä ja kokeilla itse paikan päällä.

Nyt kun tiedät, mikä on hyvän sohvan merkitys kotona ja mitä onnistunut valinta edellyttää, olet kenties valmis hankkimaan sohvan luottavaisin mielin.

Varmista ensinnäkin se, että sohvan mitat, materiaalit ja värit sopivat kotiisi tai aiottuun käyttötarkoitukseen. Kannattaa myös ottaa selvää palautus- ja takuukäytännöistä sekä lukea muiden ostajien arvioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Furniture – History. (s. f.). En Encyclopedia Britannica.
 • Gramaje, J. M. (2012). Guía práctica de interiorismo y decoración. Recuperado de http://www.obrapropia.com/ebooks.ashx?sid=OTU0JjYzNDg0MTYzMzM0NzM0NjI1MA==
 • Litchfield, F. (2004). Illustrated history of furniture from the earliest to the present time. Recuperado de https://www.gutenberg.org/files/12254/12254-h/12254-h.htm
 • Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA S.L; 2012 Recuperado de: http://www.obrapropia.com/ebooks.ashxsid=OTU0JjYzNDg0MTYzMzM0NzM0NjI1MA==
 • Saruwono, Masran & Zulkiflin, Nur & Mohammad, Nik. (2012). Living in Living Rooms: Furniture Arrangement in Apartment-Type Family Housing. Procedia – Social and Behavioral Sciences. 50. 909–919. 10.1016/j.sbspro.2012.08.092.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.