Hypoglykemian aiheuttamat oireet
Hypoglykemian oireet sekoitetaan joskus muihin sairauksiin, kun verensokerin lasku on lievää. Jos ihminen syö runsaasti hiilihydraattia sisältäviä ruokia, se saattaa jopa jäädä huomaamatta.
Hypoglykemia tarkoittaa sitä, että veren glukoositaso, eli toisin sanoen verensokeritaso, laskee. Jotta tämä tauti voidaan diagnosoida, tulee veren glukoositason olla alle 70 mg/dl.
Vaikka tässä artikkelissa tuletkin huomaamaan, että sen aiheuttajat vaihtelevat, on tärkeää ymmärtää ensin, kuinka keho saa glukoosia. Sen saamiseen käytettävä menetelmä selittää sen, kuinka kehon epäonnistuessa jossakin kohtaa hypoglykemian oireita alkaa ilmetä.
Ihmiset saavat glukoosia ruoasta. Kaikki glukoosia sisältävät ruoat eivät ole välttämättä sokerisia tai makeita. Keho ottaa glukoosimolekyylejä talteen myös hedelmistä ja vihanneksista.
Jotta se olisi tehokasta, glukoosin tulee siirtyä solukudoksiin. Siellä se muutetaan energiaksi, jotta solutoiminnot ovat mahdollisia. Insuliini säätelee tätä solujen siirtymisprosessia.
Insuliini on haiman erittämä hormoni. Se säätelee veressä kiertävän sokerin pääsyä solujen sisään. Tämä hormoni ei toimi oikealla tavalla diabeteksesta kärsivillä ihmisillä.
Glukagoni, toinen haiman tuottama hormoni, on insuliinin antagonisti. Glukagonilla on kyky stimuloida maksaa hajottamaan sen sisälle varastoituneen glykogeenin sekä laittaa veren glukoosi kiertämään. Laajasti sanottuna voimme todeta, että insuliini alentaa verensokeria, kun taas glukagoni lisää sitä.
Tässä hormonaalisessa “pelissä” yhdessä muiden tekijöiden kanssa voi ilmetä hypoglykemian oireita. Ne voivat olla lieviä tai vakavia veressä kiertävän glukoosin määrästä riippuen.
Lievän hypoglykemian oireet
Usein kun ihmisellä ilmenee lievän hypoglykemian oireita, jäävät ne yleensä huomaamatta. Kyseessä on verensokerin alentuminen, joka ei ole tarpeeksi voimakas vaikuttaakseen suuresti elintärkeisiin elimiin.
Oireisiin kuuluvat:
- Runsas hikoilu
- Päänsärky
- Huimaus, motorinen koordinaatiohäiriö sekä heikentynyt näkö
- Uneliaisuus. Toisinaan se esiintyy uneliaisuutta enemmän keskittymisvaikeutena aivan kuin ajatus ei enää kulkisi selkeästi.
- Lihasvapina
Vakavan hypoglykemian oireet
Kun hypoglykemia on merkittävä ja verensokeritaso on laskenut vakavasti, ilmenee seuraavia oireita:
- Kohtaukset. Ne tapahtuvat yleensä vakavien lihasliikkeiden muodossa, kuten nykiminen.
- Pyörtyminen tajunnanmenetyksen kanssa. Se voi kestää pitkään tarkoittaen sitä, että potilas ei ehkä toivu välittömästi.
- Syömiskyvyttömyys. Tapahtuu toisinaan erillisenä hypoglykemian oireena ja toisinaan osana kohtauksen tai pyörtymisen suurempaa kliinistä kuvaa.
Hypoglykemian aiheuttajat
Hypoglykemian oireiden aiheuttajana voi olla viisi syytä. Syyt ovat yleensä ehkäistävissä, insulinoomaa lukuun ottamatta (vaikkakin se on harvinainen sairaus):
- Diabetes. Paradoksaalisesti vaikka kyseessä on verensokeritasoa lisäävä sairaus, on diabetes tavallisin hypoglykemian aiheuttaja. Tämä johtuu diabeteksen hoitoon käytetyistä lääkkeistä. Hoidon alussa verensokeritaso voi alentua rajusti, kunnes oikea annostus löydetään tai jos rutiinissa tapahtuu muutoksia.
- Alkoholi. Alkoholisteilla hypoglykemian oireet eivät ole epätavallisia. Taustalla oleva mekanismi on se, että alkoholi estää maksaa vapauttamasta glukoosia. Tämä yhdistyy yleensä pitkiin paastoaikoihin tarkoittaen sitä, että alkoholisti ei syö riittävästi tai oikeaan aikaan.
- Pitkittynyt paastoaminen. Pitkään kestävät paastokaudet voivat myös aiheuttaa verensokerin alenemista, vaikka glukagoni toimiikin paaston alussa. Tämä johtuu siitä, että se ei vain jossakin vaiheessa riitä enää. Anoreksian kaltaiset sairaudet voivat myös aiheuttaa pitkittynyttä paastoamista. Jos ihminen ei syö, ei hänen kehonsa saa tarvitsemaansa glukoosia.
- Lääkkeet. Diabeteksen hoitoon käytettävien lääkkeiden lisäksi voivat myös muut lääkkeet aiheuttaa hypoglykemiaa sivuvaikutuksena. Voimme mainita esimerkiksi malarian hoitoon tarkoitetun kiniinin sekä gatifloksaaniantibiootin.
- Insulinooma. Haimassa oleva kasvain, joka on muodostunut insuliinia tuottavien solujen ylikasvun vuoksi. Luonnollisesti, jos kehossa on enemmän insuliinia, esiintyy hypoglykemiakausia.
Monet hypoglykemian aiheuttajat yhdistyvät haimaan.
Jatka lukemista: 10 haitallista ruokaa glukoositasapainolle
Mitä tehdä, jos kärsit hypoglykemiasta?
Kuten juuri kerroimme, voivat hypoglykemian oireet olla lieviä tai vakavia. Toimintamenetelmä riippuu siis tästä luokituksesta.
Jos hypoglykemia on lievä, on tehokkain menetelmä antaa nesteitä, jotka saavat ihmisen kehon imemään glukoosia nopeammin. Voit kokeilla muun muassa juoda lasillisen vettä, johon on sekoitettu kaksi ruokalusikallista sokeria tai sokerista juomaa, kuten virvoitusjuomaa tai 0,2 l hedelmämehua.
Vakavasta hypoglykemiasta kärsivät potilaat eivät pysty syömään mitään, sillä he ovat joko tajuttomia tai kouristelevia. Tällaisissa tapauksissa lääkäri antaa glukagonihormonin ruiskeen avulla keinotekoisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Freeland B. Hypoglycemia in Diabetes Mellitus. Home Healthc Now. 2017 Sep;35(8):414-419. doi: 10.1097/NHH.0000000000000584. PMID: 28857864.
- González EC., Herrera JL., García Fernández CR., Ross MF., Relación entre pacientes con diagnósticos de intoxicación por bebidas alcohólicas y presencia de hipoglucemia. Rev Haban Cienc Med, 2016.
- Douillard C, Jannin A, Vantyghem MC. Rare causes of hypoglycemia in adults. Ann Endocrinol (Paris). 2020 Jun;81(2-3):110-117. doi: 10.1016/j.ando.2020.04.003. Epub 2020 Apr 10. PMID: 32409005.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.