Logo image
Logo image

Hummerin ravintoarvo ja käyttö ruoanlaitossa

2 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme sinulle hummerin ravintoarvon ja miten voit hyödyntää sitä ruoanlaitossa. Hummeri on merenelävä, joka sisältää paljon proteiinia, mutta vain vähän kaloreita.
Hummerin ravintoarvo ja käyttö ruoanlaitossa
Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2022

Hummeri on yksi gastronomiaan perehtyneiden henkilöiden eniten arvostamista merenelävistä. Sitä käytetään monien erilaisten ruokien valmistukseen aina riisistä erityyppisiin liemiin.

Sitä voidaan myös syödä sellaisenaan, grillattuna tai uunissa paistettuna. Sillä on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet ja sen ravitsemuksellinen arvo on erinomainen.

Usein hummerin korkea hinta rajoittaa sen käyttöä.

Meren antimia pidetään yleensä terveellisenä ruokana. On totta, että niitä ei ehkä suositella ihmisille, joilla on kihti tai korkea virtsahappopitoisuus, mutta nämä ovat hyvin erityisiä tapauksia. Yleisesti ottaen ne ovat merkittävä ravintoaineiden lähde.

Hummerin ravintoarvo

Ravitsemuksen kannalta on huomattava, että hummeri on varsin vähäkalorinen raaka-aine. Siinä on noin 84 kaloria per 100 grammaa tuotetta kohti. Tämä johtuu siitä, että se ei sisällä paljon rasvaa tai hiilihydraatteja.

Se on hyvä proteiinin ja mikroravinteiden lähde. Tässä mielessä se on sopii loistavasti vähäkaloriseen ruokavalioon, jonka tavoitteena on pudottaa painoa.

Tämä ruoka on kivennäisaineiden, kuten kaliumin, magnesiumin, natriumin, jodin, sinkin ja raudan, lähde. Tästä syystä se voi auttaa kattamaan näiden ravinteiden päivittäiset tarpeet.

Some figure
Kikherneet ja hummeri on klassinen resepti.

Lue myös: Mitä puriinit ovat?

Hummerin terveyshyödyt

Katsotaanpa hummerin terveyshyötyjä. Meidän on aloitettava korostamalla tämän ruoan voimaa vähärasvaisen lihaksen toiminnan parantamisessa. Tämä johtuu hummerin proteiinipitoisuudesta. Se on hyvä ruokalaji sekä henkilöille, jotka eivät juurikaan harrasta liikuntaa että urheilijoille, jotka ovat fyysisesti erittäin aktiivisia.

Emme saa unohtaa, että rauta auttaa välttämään anemiaa. Raudan puutostila johtaa väsymykseen ja krooniseen uupumukseen. Tämän todistaa Journal of Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus.

Jodi puolestaan ​​on välttämätön elementti kilpirauhasen asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Suositeltua annosta pienempi saanti voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Varmistaaksesi, että tämä rauhanen toimii oikein, sinun on saatava riittävästi alkuaineita, kuten rautaa, jodia ja seleeniä.

Käyttö ruoanlaitossa

Hummeria voidaan syödä grillattuna, paistettuna tai keitettynä. Sitä käytetään kuitenkin usein myös liemien valmistukseen tai riisiruokien maun parantamiseen sen voimakkaan “merellisen maun” ansiosta.

Se on erittäin arvostettu raaka-aine, ja siitä valmistetaan usein korkealaatuisia ja arvokkaita ruokia.

Esimerkiksi riisiliemi hummerilla on tyypillinen resepti Espanjan Välimeren rannikolla. Voit jopa yhdistää nämä kala- ja äyriäisruoat nuudeleihin, jolloin saadaan erilaisia ​​tekstuureja. On tärkeää varmistaa, että hummeri on tuore, jotta saat siitä kaiken irti sen mausta.

Lue tämäkin artikkeli: Kummeliturska-katkarapupyörykät viherkastikkeessa

Some figure
Riisi on ainesosa, joka sopii aina hyvin merenelävien kanssa niin ammattilaiskeittiössä kuin kotikeittiössä.

Hummerin erinomaiset ominaisuudet

Hummeri on merenelävä, joka erottuu edukseen ravitsemuksellisilla ominaisuuksillaan. Se sopii mainiosti vähäkaloriseen ruokavalioon, jonka tavoitteena on painonpudotus.

Henkilöt, joilla on sydän- ja verisuoniongelmia tai kihti, tulee olla varovainen merenelävien kanssa, koska ne sisältävät suuria annoksia natriumia. Ne lisäävät myös virtsahapon voimakkuutta, jos niitä syödään usein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.