Hoida maksaasi kirpeillä luonnontuotteilla
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Puhuttaessa elimistön tärkeimmistä elimistä, maksan tulisi olla keskustelun keskipisteessä. Liian usein ihmiset eivät kuitenkaan pidä tätä mielessään, ja he jatkavat sellaisten ruokavalioiden ja tapojen noudattamista, joita saatetaan luulla terveellisiksi, mutta jotka vahingoittavat maksaa. Vasta ongelmien ilmetessä maksan hyvinvointiin aletaan sitten kiinnittää tarkempaa huomiota. Hoida maksaasi jo ennen kuin ongelmia ilmenee!
Yleisin maksaan liittyvä sairaus on maksatulehdus. Jos tätä sairautta ei hoideta kunnolla, sen seuraukset terveydelle voivat olla hyvinkin vakavat.
Sellaiset dieetit, jotka sisältävät paljon rasvaa, valkaistua sokeria ja muita haitallisia tekijöitä, voivat olla maksalle vaaraksi ja saattavat estää sitä hoitamasta tärkeitä aineenvaihdunnan toimintoja ja kehon puhdistusta.
Tämänkertaisessa artikkelissamme kerromme kahdesta tavasta, joilla voit edistää maksan tervehtymistä ja säilymistä terveenä. Hoida maksaasi syömällä sekä sellaisia ruokia jotka sisältävät runsaasti kuitua, että kirpeitä kasviksia. Lue lisää!
Kuidun rooli maksan terveyden kohentamisessa
Lääkärit ja ravitsemusalan asiantuntijat sanovat, että tärkein asia maksan tervehtymisen kannalta on sellaisen terveellisen ruokavalion noudattaminen, jossa on vain vähän rasvaa, etenkin eläinrasvaa. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla valmistat ruokasi.
Parhaat ruoanlaittotekniikat maksan kannalta ovat grillaus, keittäminen, höyryttäminen ja uunissa kypsentäminen.
Eräs avainasia, joka tulisi ottaa huomioon päivittäisessä ruokavaliossa on kuitu. Seuraavassa kerromme tarkemmin kuidun roolista elimistön terveyden ylläpitämisessä.
Kuidun puute voi aiheuttaa kolesteroli- ja verensokeritason nousua
Saatat nyt miettiä, miksi kuitu on niin kovin tärkeää terveydelle.Ensinnäkin tässä tulisi muistaa, että kuitu on oleellista kehon kyvylle imeyttää itseensä ravinteita syömästäsi ruoasta.
- Liukenematon kuitu toimii laksatiivisena tuotteena, joka hoitaa suolistoasi. Jos suolistosi on puhdas, tämä varmistaa ravinteiden pääsyn verenkiertoon ilman haitallisten aineiden läsnäoloa.
- Liukeneva kuitu sen sijaan auttaa säätelemään kolesterolitasoja, ja se edistää tervettä suoliston bakteerikantaa sekä alentaa niin kutsutun “huonon” kolesterolin määrää kehossa.
- Toinen asia, joka tulisi muistaa, on rasvamaksaan liittyvä. Jos kärsit tästä sairaudesta, sinulla saattaa olla taipumusta hyperglykemiaan, eli kehosi voi vastustaa insuliinia. Sinun täytyy siis syödä sellaista ravintoa, joka hidastaa sokerin imeytymistä kehossasi, ja joka sisältää runsaasti kuitua. Luontaistuotteista saat tehokkaasti tämän terveyttä edistävän vaikutuksen.
- Muista myös, että kannattaa syödä sen tyyppistä ruokaa jossa on runsaasti kuitua, mutta ei paljon sokeria.
- Suositeltu päivittäinen määrä kuidulle on 30 grammaa. Oletko sitä mieltä, että saat jo ravinnostasi tämän verran? Jos vastaus on ei, ja jos haluat parantaa maksasi terveyttä, tee tästä asiasta ensisijainen kysymys ravintoa miettiessäsi.
Kuitua paljon sisältäviä ruokia, joita kannattaa lisätä päivittäiseen ruokavalioon
- kaura
- täysjyväriisi
- täysjyväjauho
- ruisleipä
- omena
- päärynä
- linssit (lisää niitä salaatteihin, mutta vältä perinteisiä linssiruokia, sillä niissä voi olla runsaasti rasvaa)
- sokerittomat täysjyvätuotteet
Kirpeiden kasvisten hyödyt terveydelle
Endiivisalatti, parsakaali, ruusukaali… Nämä tuotteet eivät yleensä sisälly ihmisten lempiruokiin, ja juustohampurilainen voikin olla mieluisampi ateria useimmille. Kyseisiä kirpeitä tuotteita kannattaisi kuitenkin harkita, sillä niiden hyödyt terveydelle ovat suuret.Moni ei tiedä, että kirpeä maku, joka näillä kasviksilla on, johtuu yhdisteistä jotka edistävät monia tärkeitä prosesseja:
- Ne saavat aikaiseksi mahanesteiden tehokkaampaa erittymistä.
- Ne parantavat ruoansulatusta entsyymien tuotannon kautta.
- Ne edistävät ravinteiden imeytymistä kehoon.
- Ne suojaavat maksaa puhdistumisen kautta sekä edistävät tervettä aineenvaihduntaa.
Haluatko tietää lisää kirpeiden kasvisten syönnin hyödyistä? Jatka lukemista!
Kirpeät kasvikset ovat hyödyksi maksan puhdistumisen kannalta
- Kirpeät vihertuotteet, kuten esimerkiksi sikuri, sisältävät runsaasti fytoravinteita, jotka edistävät maksan puhdistumista myrkyllisistä aineista ja muista haitallisista tekijöistä.
- Ne auttavat pitämään kolesterolitasot alhaisina sekä edistävät rasvojen käsittelyä aineenvaihdunnassa ja verenkierron puhdistumista.
Luonnollinen vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien lähde maksan hoitamiseksi
Muista, että maksasi vaatii jatkuvaa antioksidanttien ja mineraalien saantia. Ne auttavat suojelemaan maksan soluja bakteerien ja myrkyllisten aineiden hyökkäyksiltä.
Esimerkiksi C-vitamiini on perustekijä, joka auttaa pitämään maksan vahvana ja terveenä.
Voivatko kirpeät kasvikset kattaa kaikki nämä tärkeät kysymykset? Vastaus on kyllä!
- Kirpeissä vihanneksissa on paljon A-, C- ja K-vitamiinia, kuten myös kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.
- Niissä on runsaasti kuitua ja foolihappoa.
- Niissä on hyvin vähän rasvaa tai natriumia.
Mitä kirpeitä kasviksia kannattaa sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon?
- rucola
- parsakaali
- ruusukaali
- salaatti
- kurkku
- kirpeä sinappi
- kukkakaali
- vesikrassi
- artisokka
- selleri
- sikuri
Kiinnostavaa on myös se, että tietyt juomat voivat auttaa kohentamaan ja pitämään yllä maksan terveyttä. Muista kuitenkin, että niitä ei kannata silti juoda ylenmäärin. Pidä mielessä nämä juomat:
- kahvi
- kivennäisvesi (siinä on runsaasti kiniiniä)
- virmajuuresta valmistettu hauduke
- ohdakkeesta valmistettu hauduke
- valkoinen tee
- sitruunamehu
- greippimehu (tai greippi sellaisenaan nautittuna)
Lopuksi haluamme vielä todeta, että maksalla on ällistyttäviä kykyjä: se pystyy itse uudistamaan itsensä. Jos vain annat sille tarvittavat ravinteet, maksasi hoitaa siis itse oman kuntonsa kohentamisen.
Hoida maksaasi syömällä terveellisesti jo ennen kuin kärsit ongelmista! Nämä ohjeet sopivat useimmille, mutta kannattaa aina ensisijaisesti kuunnella lääkärin neuvoja ja noudattaa sitä hoito-ohjeistusta, joka on räätälöity juuri omiin tarpeisiisi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Tsochatzis, E. A., Bosch, J., & Burroughs, A. K. (2014). Liver cirrhosis. In The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60121-5
- Petts, G., Lloyd, K., & Goldin, R. (2014). Fatty liver disease. Diagnostic Histopathology. https://doi.org/10.1016/j.mpdhp.2014.01.008
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.