Logo image
Logo image

Hiuksia vahvistavat ruoka-aineet

2 minuuttia
Hiuksia vahvistavat ruoka-aineet
Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2018

Mitä terveisiin hiuksiin tulee, tärkeää ei ole vain se, mitä laitat hiuksiisi, vaan myös se, mitä syöt. Aivan kuten mikä tahansa muukin kehon osa, terveet ja kiiltävät hiukset ovat riippuvaisia tasapainoisesta ravinnosta. Nämä 5 hiuksia vahvistavat ruoka-ainetta, joista kerromme tässä artikkelissa, on helppo nauttia säännöllisesti.

Ruokavalion muutosten näkyminen saattaa kestää hiuksissa kauemmin kuin ihossa. Esimerkiksi huonosta ruokavaliosta johtuva akne saattaa puhjeta vain viikossa ja kuiva, kellertävä iho jo muutamassa päivässä, ihotautilääkäri Cybele Fishman New Yorkista kertoo. Sitä vastoin yhtäkkiset muutokset ruokavaliossa saattavat näkyä hiuksissa vasta kuukausien päästä.

Tietenkin hiuksiin vaikuttaa useampi seikka kuin vain se, mitä syöt. Tupakointi, hormonaaliset vaihtelut ja riittävä tai riittämätön unensaanti vaikuttavat siihen, miltä hiuksesi näyttävät ja tuntuvat. Mikään yksittäinen ravinto-aine ei voi korvata tätä kaikkea, mutta syömällä säännöllisesti nämä hiuksia vahvistavat ruoka-aineet huolehdit hiustesti hyvinvoinnista.

Hiuksia vahvistavat ruoka-aineet

1. Lohi

Proteiinin ja D-vitamiinin (molemmat ovat elintärkeitä vahvoille hiuksille) lisäksi tämä kylmien vesien kala pursuaa Omega-3 -rasvahappoja. Keho ei kykene tuottamaan näitä rasvahappoja itse, mutta tarvitsee niitä hiusten kasvattamiseen. Se muodostaa 3 % prosenttia hiuksen rakenteesta. Omega-3 -rasvahappoja on myös päänahan soluissa sekä niissä luonnollisissa öljyissä, jotka varmistavat päänahan ja hiusten riittävän kosteutuksen.

2. Saksanpähkinät

Some figure

Saksanpähkinät sisältävät huomattavan määrän Omega-3 -rasvahappoja. Niissä on myös runsaasti biotiinia ja E-vitamiinia, jotka auttavat suojaamaan soluja DNA:han kohdistuvilta vahingoilta. Koska hiukset harvoin saavat kunnollista suojaa auringolta, tämä on erityisen tärkeää. Vähäinen biotiinin saanti puolestaan saattaa johtaa hiustenlähtöön.

Saksanpähkinät sisältävät myös paljon kuparia, mineraalia joka auttaa säilyttämään hiusten luonnollisen värin kirkkaana ja täyteläisenä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää saksanpähkinäöljyä salaatinkastikkeessa tai ruoanlaitossa.

3. Osterit

Osterit sisältävät runsaasti sinkkiä, jonka puute voi johtaa hiustenlähtöön (silmäripset mukaan lukien) sekä päänahan kuivuuteen ja hilseilyyn. 90 grammaa ostereita sisältää lähes 500 % päivittäisestä sinkintarpeesta. Jonkin verran sinkkiä voi saada myös rikastetusta täysjyvästä ja leivästä, mutta osterit tuovat mukanaan myös kiitettävän määrän proteiinia.

Hiukset ovat koostumukseltaan suunnilleen 97 % proteiinia. Ilman riittävää määrää proteiinia keho ei kykene korvaamaan päivittäin irtoavia hiuksia ja hiuksista tulee kuivat, hauraat ja heikot. Vaihtoehtoisia sinkin lähteitä ovat saksanpähkinät, liha ja kananmunat.

4. Bataatti

Bataatti on loistava beetakaroteenin lähde. Keho tarvitsee beetakaroteenia tuottaakseen A-vitamiinia, eikä mikään solu kehossa voisi toimia ilman riittävää A-vitamiinin määrää. Se myös auttaa suojaamaan ja tuottamaan öljyjä jotka pitävät päänahan terveenä. Muita vaihtoehtoja: porkkana, verkkomeloni, mango, kurpitsa ja aprikoosi ovat kaikki hyviä beetakaroteenin lähteitä.

5. Kananmuna

Some figure

Tämä upea proteiinin lähde sisältää lisäksi neljää eri elintärkeää mineraalia: sinkkiä, seleeniä, rikkiä ja rautaa. Rauta on erityisen tärkeä, koska se auttaa soluja kuljettamaan happea hiustuppeen. Alhainen rautataso (anemia) on yksi yleisimmistä syistä hiustenlähtöön erityisesti naisilla. Muita keinoja raudansaannin varmistamiseksi ovat eläinperäiset lähteet, kuten kana, kala sekä sian- ja naudanliha.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.