Logo image
Logo image

Hampaiden ultraäänipuhdistus: hyödyt ja haitat

5 minuuttia
Hampaiden ultraäänipuhdistuksella saa hyviä tuloksia nopeasti. Sillä on kuitenkin myös haittapuolensa. Tässä artikkelissa kerromme tästä hoidosta kaiken oleellisen.
Hampaiden ultraäänipuhdistus: hyödyt ja haitat
Viimeisin päivitys: 05 tammikuuta, 2023

Bakteeriplakin ja hammaskiven kertyminen hampaisiin voi aiheuttaa lukuisia suuongelmia. Hampaiden manuaalinen ja ultraäänipuhdistus ovat tehokkaita ja välttämättömiä tapoja poistaa nämä kertymät ja ylläpitää suun terveyttä.

Hampaiden päivittäinen harjaus kotona on erittäin tärkeää, jotta estetään bakteerien ja ruoantähteiden kertyminen hampaiden pinnoille. Kotihoito ei kuitenkaan yksin riitä, vaan näiden vaikeiden alueiden puhdistamiseen tarvitaan myös hammaslääkärin apua.

Suun terveydenhoitoon tulisikin kuulua säännölliset hammaslääkärikäynnit sekä ammattilaisen suorittama ennaltaehkäisevä hoito vähintään kerran vuodessa. Tässä artikkelissa kerromme hampaiden ultraäänipuhdistuksesta. Se on yksi niistä menetelmistä, joita hammaslääkäri voi käyttää suun perusteelliseen puhdistamiseen.

Lue täältä, mistä tämä ammattimainen puhdistus koostuu ja mitkä sen hyödyt ja haitat ovat.

Mikä on hampaiden ultraäänipuhdistus?

Yksi yleisimmistä hammaslääkärin vastaanotolla suoritettavista hoidoista on niin kutsuttu ammattilaisen profylaksia tai hampaiden puhdistus. Siihen kuuluu bakteeriplakin ja hammaskiven poisto kaikkialta hampaiden pinnoilta, erityisesti alueilta, joille hammasharja ei yllä.

Sillä voidaan poistaa myös hampaiden värjäymät ja vähentää ientulehdusta. Tämä ehkäisee yleisiä sairauksia, kuten hampaiden reikiintymistä, gingiviittiä ja parodontiittia.

Hampaat tulisi ihanteellisesti puhdistaa kuuden kuukauden välein tai vähintään kerran vuodessa. Näin hampaat ja ikenet saadaan pidettyä hyvässä kunnossa ja suu pysyy terveenä.

Hammaslääkäri voi valita manuaalisen puhdistuksen tai käyttää ultraääntä. Joissakin tapauksissa näitä menetelmiä voidaan käyttää yhdessä, jolloin saadaan yleensä parempia tuloksia.

Manuaalisessa puhdistuksessa käytetään erityistä instrumenttia nimeltä kyretti. Sen avulla hammaslääkäri saa raaputettua hampaiden pinnat ja poistettua niihin kertynyttä plakkia ja hammaskiveä.

Tässä artikkelissa kerromme kuitenkin hampaiden ultraäänipuhdistuksesta. Tässä tapauksessa käytetään erityistä korkeataajuuksisia aaltoja säteilevää laitetta, joka hajottaa hammaskiveä vahingoittamatta kiillettä.

Hampaiden ultraäänipuhdistus poistaa suuria hammaskivikertymiä nopeasti ja tehokkaasti. Mutta kuten jo todettiin, parempia tuloksia saa yhdistämällä sen manuaaliseen menetelmään, joka poistaa pienet kertymät tai vaikeapääsyisten alueiden kertymät.

Ultraäänipuhdistus

Hampaiden ultraäänipuhdistuksen tekemiseksi hammaslääkäri tarvitsee tätä tarkoitusta varten suunnitellun erityislaitteen. Tässä laitteessa on liitin, jonka avulla siihen voidaan kiinnittää metallinen ja käyristetty kärki, jota käytetään potilaan suussa.

Tällaisessa puhdistuksessa käytetyssä ultraäänilaitteessa yhdistyvät värinä ja paineistettu vesisuihku, joka virtaa instrumentin kärjestä. Värinäaallot kulkevat hampaiden pinnoille kertyneeseen hammaskiveen hajottaen, irrottaen ja liuottaen sitä.

Lisäksi kastelujärjestelmä viilentää kaavinta ja estää sitä ylikuumenemasta. Tällä tavalla laitteen tuottama lämpö ei siirry hampaisiin ja aiheuta vaurioita. Samalla vesisuihku huuhtelee suuta ja poistaa jäljellä olevat kertymät.

Some figure
Jatkuva huuhtelu estää ultraäänilaitteen aiheuttaman vaarallisen lämmönnousun suussa.

Miten ja milloin hampaiden ultraäänipuhdistus tehdään?

Nyt kun tiedät, miltä hampaiden puhdistuksessa käytetty ultraäänilaite näyttää, kerromme itse prosessista. Hammaslääkäri käy laitteen kärjen avulla läpi kaikki hampaiden pinnat, hammasvälit ja ikenien ja hampaiden väliset raot. Värinät poistavat plakkia, hammaskiveä ja värjäytymiä hellävaraisin, harjaavin liikkein.

Toimenpide tehdään yleensä ilman puudutusta. Jotkut ientulehduksesta tai hampaiden vihlonnasta kärsivät potilaat saattavat kuitenkin tuntea epämukavuutta ja tarvitsevat puudutusta alueelle. Vaikka prosessi on kivuton, potilas aistii värinän ja saattaa tuntea kihelmöintiä hampaissa.

Puhdistuksen päätteeksi hammaslääkäri käy hampaat läpi sähköharjalla, jossa on erityistä tahnaa, mahdollisten jäljelle jääneiden värjäymien ja bakteeriplakin poistamiseksi. Tällä tavalla hampaat ja ikenet puhdistuvat hammaskivestä sekä näyttävät puhtailta, sileiltä ja normaalin värisiltä.

Hampaat kannattaa puhdistuttaa hammaslääkärissä kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Hammaslääkäri on paras henkilö neuvomaan potilasta tämän tarpeiden mukaisesti.

Esimerkiksi tupakanpoltto, hampaiden virheasennot, kuiva suu tai alttius runsaalle hammaskiven kertymiselle voivat edellyttää tiuhempaa puhdistusta. Hammaslääkärin suositusten huomioiminen auttaa ehkäisemään bakteeriplakin kertymisen aiheuttamia ongelmia.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: 5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Hampaiden ultraäänipuhdistuksen hyödyt

Hampaiden ultraäänipuhdistus on monin tavoin eduksi sekä potilaalle että sen suorittavalle ammattilaiselle. Sen pääasiallisia hyötyjä ovat prosessin lyhyt kesto, menetelmän kätevyys ja sen suorittamisen helppous.

Alla kerromme hampaiden ultraäänipuhdistuksen lisähyödyistä tarkemmin:

  • Se on tehokas. Sen avulla bakteeriplakkia ja hammaskiveä saadaan poistettua riittävästi vahingoittamatta hammaskudosta. Lisäksi se jättää hampaiden pinnat sileiksi, mikä ehkäisee uusia kertymien muodostumista.
  • Se on nopea: Menetelmällä voidaan poistaa paljon hammaskiveä ja puhdistaa laajoja alueita lyhyessä ajassa. Manuaaliseen puhdistukseen verrattuna hampaiden ultraäänipuhdistus mahdollistaa profylaksian paljon nopeamman suorittamisen.
  • Se on muita menetelmiä helpompi suorittaa: Ultraääni-instrumenttia käyttäessään hammaslääkärin ei tarvitse käyttää niin paljon voimaa kuin kyretin kanssa poistaessaan hammaskiveä. Sen avulla päästään helposti käsiksi vaikeapääsyisiin paikkoihin, minkä ansiosta se on kätevä tekniikka.
  • Potilaan mukavuus: Potilas tuntee ainoastaan värinää tai pientä epämukavuutta hoidon aikana, toisin kuin manuaalisessa menetelmässä, joka voi muuttua varsin epämiellyttäväksi potilaan tuntiessa voiman, jolla hammaslääkäri vetää hampaita poistaessaan hammaskiveä.
  • Intensiteettiä voidaan säätää: Laite mahdollistaa vesivirran, tehon ja kärjen värähtelytaajuuden säätelyn. Tällä tavalla hoito voidaan säätää potilaan herkkyyden mukaan.
  • Se poistaa värjäymiä: Tällä menetelmällä voidaan poistaa pinnalliset värjäymät hampaiden pinnoilta. Teen, viinin, kahvin tai tupakan aiheuttamat värjäymät häviävät hampaien ultraäänipuhdistuksessa.
  • Erikoispäitä voidaan käyttää keraamisiin kuoriin tai titaanisiin hammasimplantteihin.
Some figure
Ultraäänellä voi poistaa joitakin vaikeita värjäytymiä, esimerkiksi kahvista tai tupakasta johtuvia.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Miksi hammaskivi muuttuu mustaksi? Hoito ja ehkäisy

Hampaiden ultraäänipuhdistuksen haitat

Hampaiden ultraäänipuhdistuksella on monia hyötyjä. On kuitenkin syytä tietää, että toimenpidettä ei voi kaikissa tapauksissa tehdä. Ja joissakin tapauksissa siitä voi olla jopa haittaa.

Hampaiden ultraäänipuhdistusta ei suositella potilaille, joilla on herkästi vihlovat hampaat. Toimenpidettä ei myöskään voi käyttää tahdistinpotilailla, sillä värinä saattaa vaikuttaa tahdistimen toimintaan.

Yksi toimenpiteen haitoista on laitteen aiheuttama värinä. Vaikka nämä aallot kykenevät poistamaan hammaskiveä hampaista, ne voivat muuttua häiritseviksi hammaslääkärille, joka toistaa toimenpidettä jatkuvasti. Pitkällä aikavälillä siitä voi koitua hammaslääkäreille kuulovaurioita.

Lisäksi värinä voi estää hammaslääkäriä näkemästä tarkoin, onko kaikki plakki- ja hammaskivikertymät saatu poistettua. Yksityiskohdat näkee paljon tarkemmin käsi-instrumentteja käytettäessä.

Lämmöstä johtuva hammasmätä on myös yksi ultraäänipuhdistukseen liitetty terveysriski. Myös värinästä johtuva solujen rikkoutuminen ja mahdollinen kavitaatiosta johtuva verihiutaleiden vaurioituminen ovat vaarana.

Yksi huomioon otettava haitta prosessissa on vaarallisia bakteereita sisältävien aerosolien vapautuminen ilmaan. Ultraäänipuhdistuksen aikana leviävät pienet vesipisarat voivat sairastuttaa toimenpidettä suorittavan henkilön.

Tämä seikka on erityisen merkittävä korona-aikana. Tästä syystä Amerikan hammasyhdistys (ADA) on suositellut pandemian aikana manuaalista hammaskiven poistoa ultraäänen tilalla hammaslääkäreiden terveyden varjelemiseksi.

Suuterveyden ylläpito

Kun suun bakteereita ei poisteta ajoissa hyvällä suuhygienialla, hampaiden pinnoille kertyy plakkia. Ajan myötä se voi kalkkeutua, jolloin muodostuu hammaskiveä.

Hammasplakki ja hammaskivi ärsyttävät ikeniä ja aiheuttavat niissä tulehdusta, mikä saa aikaan gingviitin ja sitten parodontiitin. Ne aiheuttavat myös hampaiden reikiintymistä, pahanhajuista hengitystä ja infektioita.

On syytä tietää, että hammaskiveä ei voi poistaa hampaita harjaamalla. Hammaslääkärin on poistettava se hammaspuhdistuksissa.

Terveyden varjelemiseksi suun kotihoito on yhtä tärkeää kuin hammaslääkärissä käynti. Säännöllinen hampaiden harjaus sekä fluorihammastahnan, hammaslangan ja suuvesien käyttö auttaa poistamaan bakteereita ja ruoantähteitä suusta ja ehkäisemään niiden kertymistä.

Lisäksi hammaslääkärin suorittamat puhdistukset, sekä manuaaliset että ultraäänipuhdistukset, poistavat hammaskiveä ja plakkia, jota potilas ei pysty hallitsemaan. Tällä ehkäistään yleisimpien suusairauksien kehittyminen ja ylläpidetään suun terveyttä.

Ammattilainen päättää, mikä on paras vaihtoehto potilaalle. Joissakin tapauksissa hampaiden ultraäänipuhdistus on parempi valinta; toisinaan taas manuaalinen menetelmä soveltuu paremmin.  Ja useimmiten näiden kahden toimenpiteen yhdistäminen antaa parhaan lopputuloksen.

Hyvä suun omahoito ja hammaslääkärissä käynti puolen vuoden välein ovat parhaat strategiat suun terveyden varjelemiseksi. Ultraäänipuhdistuksella voi saada puhtaat ja tahrattomat hampaat. Tulosten ylläpitämiseksi tarvitaan kuitenkin johdonmukaisuutta ja vastuullisuutta suun omahoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Caballero, A., Ricaurte, M., & Conrado, C. (2011). Cálculo dental: una revisión de literatura y presentación de una condición inusual. Acta odontológica venezolana49(3).
  • Quinche Maldonado, F. L. (2008). Análisis comparativo entre raspado y alisado radicular utilizando piezoeléctrico y curetas Gracey en dientes indicados para la extracción vistos al microscopio electrónico de barrido (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2008).
  • Trenter, S. C., & Walmsley, A. D. (2003). Ultrasonic dental scaler: associated hazards. Journal of clinical periodontology30(2), 95-101.
  • Singh, A., Manjunath, R. S., Singla, D., Bhattacharya, H. S., Sarkar, A., & Chandra, N. (2016). Aerosol, a health hazard during ultrasonic scaling: A clinico-microbiological study. Indian Journal of Dental Research27(2), 160.
  • Veena, H. R., Mahantesha, S., Joseph, P. A., Patil, S. R., & Patil, S. H. (2015). Dissemination of aerosol and splatter during ultrasonic scaling: a pilot study. Journal of infection and public health8(3), 260-265.
  • Roedig, J. J., Shah, J., Elayi, C. S., & Miller, C. S. (2010). Interference of cardiac pacemaker and implantable cardioverter-defibrillator activity during electronic dental device use. The Journal of the American Dental Association141(5), 521-526.
  • Ou, Q., Placucci, R. G., Danielson, J., Anderson, G., Olin, P., Jardine, P., … & Pui, D. Y. (2021). Characterization and mitigation of aerosols and spatters from ultrasonic scalers. The Journal of the American Dental Association152(12), 981-990.
  • Pierre‐Bez, A. C., Agostini‐Walesch, G. M., Bradford Smith, P., Hong, Q., Hancock, D. S., Davis, M., … & Mitchell, J. C. (2021). Ultrasonic scaling in COVID‐era dentistry: A quantitative assessment of aerosol spread during simulated and clinical ultrasonic scaling procedures. International journal of dental hygiene19(4), 474-480.
  • Esmaeilnejadganji, N. S. (2020). Periodontal Tissue Response to Scaling and Root Planing with or without Ultrasonic Instrumentation in Periodontitis Patients (Doctoral dissertation, Tufts University School of Dental Medicine).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.