5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Jotta hampaiden valkaisulla saavutetut säteilevät hampaat säilyisivät kauniina, tarvitaan jonkin verran huolellisuutta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle siitä enemmän.
5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Viimeisin päivitys: 20 heinäkuuta, 2022

Ikääntyminen, ruokavalio, suuhygienian laiminlyönti ja tietyt haitalliset tavat, kuten tupakointi, voivat värjätä hampaita. Hampaiden valkaisu on yhä useammin käytetty vaihtoehto näiden vaikutusten torjumiseksi ja kauniin hymyn säilyttämiseksi. On kuitenkin tärkeää, että se tehdään oikein. Tässä artikkelissa kerromme 5 vinkkiä hampaiden valkaisuun.

Nämä toimenpiteet suoritetaan usein ammattimaisesti hammaslääkärin vastaanotolla tai kotona hammaslääkärin valvonnassa. On kuitenkin olemassa myös muita menetelmiä ja luontaistuotteita, joilla pyritään vaalentamaan hampaita.

Totuus on, että kun haluttu lopputulos on saavutettu, tulokset eivät kestä ikuisesti. Jotta hampaasi näyttäisivät valkoisilta ja kiiltäviltä pidempään, ​​sinun on huolehdittava niistä. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja siitä, kuinka taata hampaiden valkaisun tulosten kestävyys.

Mitä on hampaiden valkaisu?

Hampaiden valkaisu on toimenpide, jolla vaalennetaan hampaiden värisävyä. Näin hampaat näyttävät valkoisemmilta, kirkkaammilta sekä puhtaammilta. Samalla hymy saa nuorekkaan ja terveen ulkonäön.

Tämä on hyödyllinen hoitomuoto värjäytyneiden hampaiden ulkonäön parantamiseen. Se on myös kosmeettinen vaihtoehto niille, jotka haluavat parantaa hampaidensa ulkonäköä.

Toimenpide koostuu tiettyjen kemiallisten aineiden levittämisestä hampaiden pinnoille, jonka jälkeen niiden annetaan vaikuttaa tietyn aikaa. Yleisimmin käytettyjä ovat karbamidiperoksidi ja vetyperoksidi. Niitä käytetään eri pitoisuuksina käyttötavasta riippuen.

Kullekin potilaalle suunniteltuja erityisiä muotteja käytetään kemiallisen seoksen levittämiseen potilaan hampaisiin. Nämä muotit estävät tuotetta vahingoittamasta suuontelon pehmytkudoksia.

On tärkeää, että hammaslääkäri varmistaa ennen tämän hoidon aloittamista, että suusi on optimaalisessa kunnossa. Jos potilaalla on reikiä, ientulehdusta, murtumia, halkeamia tai muita suun patologisia sairauksia, ne tulee hoitaa ja ratkaista ennen valkaisua.

Kun hampaiden valkaisu tehdään ammattimaisessa ympäristössä, tulokset näkyvät hyvin lyhyessä ajassa. Toisaalta kotimenetelmät eivät yleensä ole yhtä tehokkaita tai nopeita, mutta voivat olla myös riskialttiita suun terveydelle.

Ennen kuin kerromme sinulle, miten huolehtia saavutetusta lopputuloksesta, selitämme sinulle lisää hampaiden valkaisuun suunnitelluista hoitovaihtoehdoista.

5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Hampaiden valkaisu: erilaiset hoitovaihtoehdot

Kuten olemme jo maininneet, on olemassa useita tekniikoita ja tapoja vaalentaa hampaita. Saadut tulokset, hoidon kesto ja odotusaika muutosten havaitsemiseen vaihtelevat valitusta menetelmästä riippuen. Erilaiset hoitovaihtoehdot voidaan luokitella neljään ryhmään.

Hampaiden valkaisu hammaslääkärin vastaanotolla

Tämän hoidon suorittaa hammaslääkäri. Ammattilainen puhdistaa hampaat, suojaa ikeniä ja levittää hampaiden pinnoille valkaisugeeliä.

Se jätetään vaikuttamaan hampaan pinnalle. Joskus valkaisugeeli aktivoidaan erityisellä valolla. Kaksi käyntiä voi olla tarpeen, vaikka muutokset voivat näkyä jo ensimmäisen kerran jälkeen.

Hampaiden valkaisu avohoidossa

Hammaslääkäri suorittaa hampaiden puhdistuksen ja tekee räätälöidyn muotin potilaan suuhun. Kotona henkilö käyttää tätä välinettä ammattilaisen antaman valkaisugeelin levittämiseen.

Potilas levittää valkaisugeelin hampaiden päälle ja jättää sen vaikuttamaan hammaslääkärin määräämän ajan. Tämän jälkeen potilas toistaa prosessin asiantuntijan määrääminä päivinä. Yleensä hampaiden valkaisu avohoidossa vie 3 tuntia päivässä viikon ajan, vaikka se vaihtelee käytetyn tuotteen mukaan.

Joskus tämä hoito yhdistetään hampaiden valkaisuun hammaslääkärin vastaanotolla. Henkilö suorittaa tekniikan kotona, sitten hammaslääkäri tekee istunnon ja lopuksi potilas toistaa muutaman lisähoidon kotona.

Hampaiden valkaisu kotona

Hampaiden kotivalkaisutuotteita löytyy apteekeista ja supermarketeista. Erikoistyyppiset hammastahnat, suuhuuhtelut, valkaisunauhat ja jopa hampaiden maalauskyniä on saatavilla.

Nämä menetelmät eivät ole yhtä tehokkaita ja tulosten saaminen kestää kauan. Lisäksi on olemassa riski vaurioittaa suun kudoksia, jos näitä tuotteita ei käytetä oikein.

Kotitekoiset vaihtoehdot ja luonnolliset reseptit

Kotitekoisten reseptien käyttöä hampaiden valkaisuun ei suositella. Usein ne sisältävät hankaavia (ruokasooda, savi, aktiivihiili) tai happamia (sitrushedelmien mehut, mansikat tai etikka) aineita, jotka todella vahingoittavat hammaskiillettä.

Kuinka kauan hampaiden valkaisun tulokset kestävät?

Kun hampaiden valkaisu on suoritettu ja haluttu kirkas hymy on saavutettu, monet miettivät, kuinka kauan tulokset kestävät. Tämä riippuu valitusta valkaisumenetelmästä ja jälkihoidosta.

Ammattimaiset hoidot, sekä toimistossa että kotona, kestävät pisimpään. Hyvin huolellisilla potilailla vaikutukset voivat kestää 1-3 vuotta.

Koti- ja käsikauppamenetelmillä sitä vastoin saadaan aikaan hienovaraisempi vaaleneminen, eivätkä tuokset kestä kauaa. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset käyttävät niitä liikaa ja vahingoittavat hampaitaan.

Ja kuten sanoimme, luonnollisten hankausaineiden tai happojen käyttö kuluttaa hammaskiillettä. Tämä jättää alla olevan dentiinin paljaaksi, mikä johtaa hampaiden kellastumiseen. Siksi tulos ei yleensä ole odotusten mukainen, ja tässä tapauksessa hammaskudoksen menetys aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa.

Valitun tekniikan lisäksi kirkkaan hymyn pysyvyys riippuu kuitenkin paljon myös henkilön käytöksestä. Se, kuinka hoidat hampaita valkaisun jälkeen, vaikuttaa lopputuloksen pysyvyyteen.

5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Hammaslääkäri kertoo hampaiden valkaisun jälkeen potilaalle jälkihoidosta ja kuinka kaun lopputulos säilyy. Näiden ohjeiden noudattaminen on välttämätöntä kauniin hymyn säilyttämiseksi. Mitä sinun pitäisi siis pitää mielessä?

1. Pidä yllä hyvää suuhygieniaa

Suuhygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää lopputuloksen säilyttämisen kannalta. Mikäli et huolehdi suuhygieniasta, bakteeriplakki, hammaskivi ja tahrat saavat hampaat näyttämään jälleen tummilta.

Pitääksesi suusi puhtaana, sinun tulee harjata hampaitasi vähintään 2 minuuttia jokaisen aterian jälkeen. Tai sinun pitäisi tehdä tämä vähintään 3 kertaa päivässä. On huolehdittava oikean tekniikan käyttämisestä ja käytettävä hammasharjaa, jossa on pehmeät harjakset, jotka eivät vahingoita ikeniä.

Lisäksi on välttämätöntä käyttää fluorihammastahnaa ikenien ärsytyksen välttämiseksi, joka joskus ilmenee näiden hoitojen jälkeen. Hammaslangan käyttö kerran päivässä viimeistelee puhdistuksen, sillä se poistaa hampaiden väliin jääneet bakteerit ja ruokajätteet.

Jos hammaslääkärisi suosittelee sitä, voit myös käyttää suuvettä. On kuitenkin tärkeää valita suuvesi ja tahna, joka ei sisällä hampaita värjääviä pigmenttejä tai väriaineita.

2. Pidä huolta ruokavaliostasi

Tiettyjen ruokien ja juomien nauttiminen lisää hampaiden värjäytymisen todennäköisyyttä. Näiden elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen auttaa pitämään hymysi kirkkaana.

On tärkeää kiinnittää  huomiota ruokavalioon hoidon aikana ja sen jälkeen. Tämä on erityisen tärkeää hampaidenvalkaisun aikana ja ensimmäisten 48–72 tunnin aikana valkaisun jälkeen.

Tämä johtuu siitä, että valkaisun jälkeen hampaat poimivat herkemmin erilaisia ​​pigmenttejä ja myös värjäytyvät helpommin.

Tässä on joitain tuotteita, joiden kanssa sinun tulee olla varovainen hampaiden valkaisun jälkeen:

  • Kahvi
  • Tee ja muut pigmenttejä sisältävät infuusiot
  • Punaviini
  • Tumma suklaa
  • Marjat
  • Vihannekset, kuten punajuuret ja pinaatti
  • Värilliset mausteet, kuten paprika, sahrami, kurkuma, curry tai soijakastike
  • Punaiset ja vihreät kastikkeet
  • Virvoitusjuomat ja keinotekoiset mehut, jotka sisältävät väriaineita
  • Happamat hedelmät, kuten sitrushedelmät, kiivi ja ananas, sekä hiilihapotetut virvoitusjuomat kiilteen kulumisen ja herkkyyden vuoksi

Tärkeintä on noudattaa valkoiseen tai kevyeen ruokaan perustuvaa ruokavaliota, erityisesti hampaiden valkaisun jälkeisinä päivinä. Ja jos päätät käyttää värillisiä tuotteita, on tärkeää harjata hampaat ruokailun jälkeen.

Nämä vinkit auttavat sinua pitämään hymysi valkoisena pidempään. Juodessasi voit käyttää myös pilliä. Tällä tavalla juominen vähentää värillisen aineen kosketusta hampaiden kanssa.

3. Lopeta tupakointi

Tupakointi on tapa, joka uhkaa ihmisen terveyttä monin eri tavoin. Sillä on useita haitallisia vaikutuksia suuhun, ja hampaiden värjäytyminen on yksi niistä.

Kun olet käyttänyt rahaa ja aikaa kauniin hymyn saamiseen, on tärkeää, että et menetä tulosta tämän haitallisen tavan takia. Mitä vähemmän poltat, sitä pidempään lopputulos kestää. Näin ollen sinun tulisi ainakin vähentää tupakankulutustasi.

Jos päätät jatkaa tupakointia, on tärkeää välttää tupakointia ainakin ensimmäisten 48 tunnin aikana hoidon päättymisen jälkeen. Kuten jo kerroimme, hampaat ovat silloin herkempiä värjäytymiselle, joten tämä tapa saattaa pilata koko tuloksen.

Hammashoito voi olla erittäin hyvä syy yrittää luopua tästä haitallisesta tavasta. Hyötyjä ei havaita vain hampaissasi, vaan myös yleisessä terveydessäsi.

4. Käy hammaslääkärissä säännöllisesti

Hammaslääkärissä tulisi käydä säännöllisesti. Säännölliset tarkastukset 6 kuukauden välein auttavat pitämään suusi terveenä ja hymysi upean näköisenä.

Ammattimainen puhdistus 6–12 kuukauden välein on loistava tapa pitää hampaasi säteilevinä. Tällä toimenpiteellä hammaslääkäri poistaa hammaskiven, plakin ja mahdolliset pintatahrat.

Lisäksi sinulla on mahdollisuus ylläpitovalkaisuhoitoihin. Tämä varmistaa hampaiden värin ja kirkkauden pidemmäksi aikaa. Se koostuu muottien käytöstä muutaman päivän ajan kotona hammaslääkärin antaman miedon valkaisutuotteen kanssa.

Tämä on halvempi vaihtoehto kuin täysihoito, ja se suoritetaan noin 5 vuoden välein. Jotkut ihmiset, jotka ovat nirsompia ulkonäöstään, haluavat kuitenkin tehdä sen 2 tai 3 vuoden välein.

5 vinkkiä hampaiden valkaisuun
Hammaslääkärillä käynti pidentää hampaiden valkaisuhoidon kestoa.

5. Muita vinkkejä

On myös muita asioita, jotka voivat auttaa sinua huolehtimaan hampaistasi ja pitämään ne valkoisena pidempään. Tässä on esimerkiksi muutamia:

  • Suuvedet: Jotkut tietyt suuvedet auttavat säilyttämään värin hoidon jälkeen. Voit kysyä hammaslääkäriltäsi näiden tuotteiden käytön eduista osana suuhygieniarutiiniasi.
  • Hammastahna herkille ikenille ja hampaille: Jotkut ihmiset voivat kokea epämukavuutta hampaissaan hampaiden valkaisun jälkeen. Se yleensä häviää ajan myötä, mutta oikeanlaisen hammastahnan käyttö voi olla erittäin viisas päätös.
  • Oikeanlainen huulipuna: Huulipunaa käyttävien ihmisten on tärkeää tietää, että on olemassa värejä, jotka saavat hymyn näyttämään valkoisemmalta. Temppu kirkkaiden hampaiden korostamiseen on valita violetteja, violetteja, fuksiaa ja punaisia ​​sävyjä.

Nauti upeasta hymystä huolehtimalla hampaiden valkaisusta

Kun hampaiden valkaisu on suoritettu, hampaat pysyvät vaaleampina pidempään, kun huolehdit niistä asiaankuuluvalla tavalla. Tulosten säilymiseen vaikuttaa valkaisutekniikka ja jälkihoito. Jos noudatat tässä artikkelissa antamiamme vinkkejä, saat hymysi näyttämään puhtaalta ja kirkkaalta pidempään.

Hymysi ulkonäöstä huolehtiminen ei kuitenkaan vain tee sinusta houkuttelevampaa ja itsevarmempaa; se auttaa sinua myös pitämään huolta suun terveydestäsi. On hyvä muistaa, että suu näyttää hyvältä, jos se on terve.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jaramillo Moncada, J. D. (2019). Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
  • Pérez Villoslada, L. E. (2019). Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.
  • Zerón, A. (2018). Dejando las cosas claras. Revista de la Asociación Dental Mexicana75(1), 4-6.
  • Robalino Rosado, L. A. (2022). Técnicas de blanqueamiento dental, beneficio y efectos adversos.
  • Raciel, L. O. M. (2022, September). BLANQUEAMIENTO DENTAL Y BLANCOREXIA. In V Simposio académico sobre adicciones.
  • Bersezio, C., Zambrano, G., Gil, A. M. C., Estay, J., & Fernández, E. (2020). Evaluación de la autopercepción de estética dental en pacientes tratados con dos modalidades distintas de blanqueamiento dental. Revista Cubana de Estomatología57(2).
  • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
  • Moradas Estrada, M., & Álvarez López, B. (2018). Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes. Avances en odontoestomatología34(2), 59-71.
  • ADM, R. (2018). Aclaramiento dental: revisión de la literatura y presentación de un caso clínico. Órgano Oficial de la Asociación Dental Mexicana75(1), 9-25.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.