Kuinka kauan hampaiden valkaisun tulokset kestävät?

Kirkkaamman hymyn saamiseksi on olemassa monia erilaisia ​​hampaidenvalkaisumenetelmiä. Tässä artikkelissa kerromme niistä yleisimmistä, ja siitä kuinka kauan niiden tulokset yleensä kestävät.
Kuinka kauan hampaiden valkaisun tulokset kestävät?

Viimeisin päivitys: 02 elokuuta, 2021

Meistä hyvin monet ovat joskus ainakin harkinneet hampaiden valkaisemista. Kaunis ja säteilevä hymy, tai oikeastaan sen puuttuminen, on yleinen huolenaihe monille ihmisille. Kauniin ja valkean hymyn saaminen on melko helppoa nykyaikaisilla hampaidenvalkaisuhoidoilla.

Suun ulkonäön parantamiseksi on yhä enemmän vaihtoehtoja. Hampaiden valkaisu on menetelmä, jossa käytetään kemiallisia aineita, jotka kykenevät poistamaan pigmentit sekä tahrat hampaiden pinnoilta. Hammaslääkärit tekevät ammattimaisia hampaiden valkaisuja, mutta on olemassa myös kotona käytettäviä hampaidenvalkaisutuotteita.

Näiden tuotteiden tulokset ja kesto vaihtelevat. Tässä artikkelissa kerromme yleisimmin käytetyistä menetelmistä ja kuinka kauan hampaiden valkaisun tulokset normaalisti kestävät. Annamme myös vinkkejä, joiden avulla voit saada hampaiden valkaisun tulokset kestämään pidempään.

Erilaiset hampaidenvalkaisumenetelmät ja niiden tulosten kesto

Hampaiden valkaisu poistaa tahrat hampaiden pinnoilta ja antaa siten esteettisesti miellyttävämmän hymyn. Tahratyypit, käytetyt tuotteet ja menetelmät sekä potilaan tottumukset määräävät tulosten keston.

Vaikka hampaiden valkaisun vaikutukset ovatkin pitkäaikaisia, ne eivät ole pysyviä. Katsotaanpa joitakin yleisimmin käytettyjä hoitoja ja kuinka kauan niiden tulokset yleensä kestävät.

Kotona tehtävä hampaiden valkaisu

Tällä tarkoitetaan tuotteita, joita potilas voi ostaa apteekeista ja käyttää kotona. Tämänkaltaisia tuotteita ovat valkaisugeelit tai -tahnat, joiden vaikutus on usein rajallinen.

Näihin tuotteisiin ei kuulu ammattimaiset hampaidenvalkaisuhoidot, joita potilas tekee kotona, mutta hammaslääkärin ohjeiden ja seurannan alaisuudessa. Luonnollisia menetelmiä tai kotitekoisia reseptejä ei myöskään kuvata, koska ne eivät sovi kaikille.

Valkaiseva hammastahna

Tämä on hammastahna päivittäiseen hampaiden harjaukseen, mutta siihen on lisätty ainesosia, jotka tarjoavat valkaisevan vaikutuksen. Ne sisältävät yleensä hankaavia aineita, vetyperoksidia ja karbamidiperoksidia.

Hankausaineet vaikuttavat vain hampaiden pinnalla oleviin tahroihin, muuttamatta itse hampaiden väriä. Peroksidia sisältävät aineet valkaisevat hampaat ja poistavat tahrat.

Valmistajat suosittelevat päivittäistä käyttöä kahdesti päivässä useiden viikkojen ajan. Tulokset voivat kuitenkin näkyä vasta 2-6 viikon käytön jälkeen ja kestävät 3-4 kuukautta.

Vaikutuksia voidaan pidentää jatkamalla valkaisutahnan käyttöä, mutta tätä ei suositella. Niiden sisältämiä ainesosia ei ole suunniteltu toistuvaan käyttöön ja ne aiheuttavat peruuttamattomia vaurioita hampaan pinnalle. Lisäksi ne voivat ärsyttää pehmytkudoksia, kuten ikeniä, ja aiheuttaa hampaiden herkkyyttä.

Mikäli potilas päättää käyttää valkaisevia hammastahnoja säännöllisesti ja pitkään, on välttämätöntä yhdistää ne tahnoihin, jotka suojaavat ja vahvistavat hampaan pintaa. Näin pyritään välttämään pysyvien vaurioiden syntymistä.

Valkaiseva suuvesi

Toinen hampaiden valkaisuun tarkoitettu tuote on suuvedet, jotka sisältävät vetyperoksidia. Sinun tulisi käyttää tuotetta päivittäin pintatahrojen poistamiseksi.

Tulokset alkavat näkyä yleensä kolme kuukautta käytön aloittamisen jälkeen, eivätkä ne ole niin huomattavia tai pitkäaikaisia. Yleensä niitä käytetään pidentämään tai ylläpitämään ammattimaisilla menetelmillä saatuja tuloksia.

Yksi hampaiden valkaisun menetelmistä on erityinen suuvesi.
Valkaisevia suuvesiä käytetään ylläpitämään muiden hammaslääkärissä suoritettujen hoitojen vaikutusta.

Valkaisukynät

Nämä ovat pieniä muoviputkia, jotka sisältävät valkaisugeelin ja aplikaattorin, jotta tuotetta voidaan laittaa hampaan pinnalle. Tuotetta käytetään hieromalla ainetta muutaman sekunnin ajan hampaan tahroille, ikään kuin maalaisit hampaita. Tuote jätetään vaikuttamaan hampaan pinnalle ja syömistä tai juomista vältetään. Seuraa tarkasti tuotteen mukana tulleita ohjeita.

Vaikutukset näkyvät 2-7 päivän sisällä, mutta ne ovat vähäisiä. Lisäksi tulokset eivät ole pitkäikäisiä.

Valkaisuliuskat

Tämä on pitkäikäisin ja tehokkain kotona käytettävä hampaidenvalkaisumentelmä. Haluttujen tulosten saavuttaminen voi vaatia useita käyttökertoja ja tulokset kestävät jopa 6 kuukautta.

Nämä ovat liimanauhoja, jotka sisältävät peroksidigeeliä tahrojen poistamiseksi ja hampaiden valkaisemiseksi. Potilas poistaa ne kääreestä ja sijoittaa ne hampaisiinsa peilin avulla. Mitä tulee vaikutusaikaan, noudata valmistajan ohjeita.

Suositus on käyttää niitä 30 minuuttia päivässä vähintään 14 päivän ajan. Saatavilla on monia tuotemerkkejä; jotkut ovat tehokkaampia ja helpompia käyttää kuin toiset.

Niiden väärää tai pidempiaikaista käyttöä ei kuitenkaan suositella. Hampaan pinnan vaurioituminen, ikenien ärsytys ja herkkyys ovat joitain seurauksia, jotka liittyvät tuotteen väärinkäyttöön.

Hampaiden valkaisu hammaslääkärissä

Hammaslääkärin vastaanotolla ammattilaisen suorittamilla hampaidenvalkaisuhoidoilla on yleensä välitön ja kestävämpi vaikutus kuin kotihoidoilla. Lisäksi aiempi diagnoosi, jossa arvioitiin tahrojen syitä ja tyyppejä, antaa mahdollisuuden valita sopivin menetelmä kullekin henkilölle.

Ammattimainen hampaiden puhdistus ja myöhempi fluoridin levitys hampaisiin ovat yleensä osa hoitoa, parantavat tuloksia ja vähentävät hampaiden herkkyyttä sekä hoidon jälkeisten komplikaatioiden riskiä.

Alta löydät joitain hampaiden valkaisuvaihtoehtoja, jotka voidaan suorittaa ammattimaisesti.

Kylmävalaisimella valkaisu

Hammaslääkärit suorittavat tämäntyyppisen toimenpiteen vastaanotollaan. Ammattilainen eristää suun limakalvot erikoismateriaalilla niiden vahingoittumisen välttämiseksi.

Hammaslääkäri asettaa valkaisugeelin hampaan pinnoille ja altistaa sen siniselle valolle tai laserille, joka aktivoi sekä kiihdyttää tuotteen toimintaa. Tässä menetelmässä valkaisuaineita, kuten vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia, käytetään suurina pitoisuuksina.

Toimenpide voi kestää 30-90 minuuttia kliinisen tapauksen tarpeista riippuen. Yleensä yksi toimenpide riittää haluttujen tulosten saavuttamiseksi.

Tällä hoitomenetelmällä saavutetut tulokset ovat näkyviä ja heti havaittavissa.

Lisäksi tämän valkaisumenetelmän vaikutukset voivat kestää jopa 1-3 vuotta, mikäli potilas pitää huolen suuhygieniasta. 

Kotona suoritettava hampaidenvalkaisu muotit

Tällöin hammaslääkäri ohjaa hoitoa ja potilas suorittaa sen kotona. Ammattilainen antaa henkilölle avohoitopakkauksen, jossa on erityinen tarjotin, joka sopii potilaan suuhun, ja valkaisugeeli, joka asetetaan tarjottimeen kotikäyttöön.

Näissä tapauksissa käytetty tuote on paljon tehokkaampi kuin käsikaupan tuotteet. Hammaslääkäri kertoo, kuinka sitä käytetään oikein, kuinka kauan ja kuinka usein.

Joissakin tapauksissa potilaiden on käytettävä niitä useita tunteja tai jopa yön yli, muutaman päivän tai useita viikkoja. On muotteja, joissa on erilaisia ​​peroksidipitoisuuksia, joiden avulla voit valita parhaan vaihtoehdon.

Tuloksia alkaa näkymään viikon kuluttua hoidon aloittamisesta ja hoitotulos saavuttaa maksimilukeman 2–4 viikon kuluttua. Henkilöt jotka noudattavat ammattilaisten ohjeita ja pitävät yllä hyvää suuhygieniaa, valkaisuhoidon tulokset kestävät vähintään vuoden.

Yhdistetty hampaiden valkaisu

Tässä yhdistämme kaksi edellistä hoitoa. Se koostuu kolmesta vaiheesta:

  • Ensimmäinen avohoitopakkaus: Ammattilainen opastaa potilasta tekemään valkaisun kotona. Potilaan on käytettävä tuotetta vähintään 4 tuntia päivässä noin 15 päivän ajan.
  • Vastaanotolla tehtävä valkaisu: 15 päivän käytön jälkeen  potilaan on mentävä hammaslääkäriin valo hoitoon. Hoito kestää noin 45 minuuttia.
  • Toinen avohoitopaketti: Avohoitoprosessi toistetaan vielä 15 päivän ajan.

Tämäntyyppinen yhdistetty hoito tuottaa parhaat ja kestävimmät tulokset. Ammattilaisten ohjeita noudattavien potilaiden tulokset on havaittavissa jopa 3 vuotta myöhemmin.

Tavat, jotka voivat vahingoittaa valkaistuja hampaita

Tietyt tottumukset ja tavat voivat vaikuttaa hampaiden valkaisulla saavutettuihin tuloksiin. Joissakin tapauksissa voi syntyä vielä huomattavampia pigmenttejä tai tahroja kuin ennen hoitoja:

  • Tietyt ruoat ja juomat: Esimerkiksi keinotekoisten väriaineiden, kahvin, teen, punaviinin, suklaan, tomaattikastikkeiden tai mustikan nauttiminen voivat vaikuttaa hampaiden valkoisuuteen.
  • Tupakka: Tupakan käyttö kaikissa muodoissaan värjää hampaat keltaisiksi ja ruskeaksi.
  • Huono hammashygienia: Hampaiden riittämättömän puhdistuksen suorittaminen ja bakteeriplakin kertymisen edistäminen suussa on tekijä, joka vaikuttaa hymyn ulkonäköön. Hammaskiven, tulehtuneiden ikenien ja reikien muodostuminen ovat seurauksia suuhygienian laiminlyönnistä.
  • Isku tai infektiot: Iskun kärsiminen tai hampaan infektio voi muuttaa kruunun väriä. Keltaisia, sinertäviä, harmaita ja jopa mustia sävyjä voi esiintyä koko hammaselementissä.
  • Ikä ja genetiikka: Nämä ovat tekijöitä joita emme voi hallita. On kuitenkin hyvä tietää että myös nämä tekijät vaikuttavat hampaiden kuntoon. Hampaiden väri ja ajan mukanaan tuoma kuluminen, joka saavat aikaan keltaisemman sävyn hampaissa.

Vinkkejä hampaiden valkaisun lopputuloksen pidentämiseen

Olitpa valinnut kotona tehtävän valkaisun tai ammattimaisen hampaiden valkaisun, jälkihoito on välttämätöntä tulosten säilyttämiseksi. Jälkihoito pidentää saavutettujen tulosten pysyvyyttä.

Suuhygienia

Olemme jo maininneet, että bakteeriplakin kertyminen saa aikaan uusien tahrojen syntymistä, hammaskiven kertymistä ja karieksen muodostumista. Tästä syystä hampaiden pitäminen puhtaana on välttämätöntä valkoisen hymyn säilyttämiseksi sekä komplikaatioiden välttämiseksi.

Suositus on harjata hampaat perusteellisesti vähintään kahdesti päivässä, etenkin aterioiden jälkeen. Varsinkin jos nautit värillistä ruokaa.

Myös hammaslankaa tulisi käyttää kerran päivässä. Jotkut hammaslääkärit voivat suositella erityistä hammastahnaa tai suuvesiä valkaisun lopputulosten säilyttämiseksi.

Ruokavalio ja tottumukset

Tiettyjen elintarvikkeiden kulutukseen tulisi kiinnittää huomiota. Pigmentaatiota suosivien elintarvikkeiden ja juomien, kuten curry, sahrami, kolajuomat, kahvi, tee tai viini, kulutuksen välttäminen tai vähentäminen on suositeltavaa. Jos et voi välttää niitä, suosittelemme että juot näitä juomia pillin läpi. Näin vältetään liiallinen kosketus hampaiden pinnan kanssa.

Hampaiden pintaa vahingoittavien happamien elintarvikkeiden, kuten sitrushedelmien tai etikan, kulutuksen vähentäminen on myös suositeltavaa.

Potilaiden tulisi välttää tupakkaa, koska kuten olemme jo maininneet, se pigmentoi hampaat tyypillisellä ruskealla tai keltaisella värillä. Menetät nopeasti valkaisun lopputuloksen, jos jatkat tupakointia.

Hammaslääkärissä käyminen

Sinun tulisi tehdä seurantatarkastus hoidon jälkeen. On normaalia, että hampaiden valkaisuhoitoihin liittyy joitain komplikaatioita, kuten hampaiden herkkyys hoidon jälkeen. Nämä oireet ovat yleensä väliaikaisia ​​ja helposti hoidettavissa.

Hammaslääkärissä tulisi käydä kuuden kuukauden välein. Suun yleisen tilan tarkistaminen auttaa estämään komplikaatioita.

Juomat, kuten kahvi, voivat tahrata hampaat ja pilata hampaiden valkaisulla saavutetut tulokset.

Ennakkoarviointi on tärkeää

Ennen hampaiden valkaisuhoitojen aloittamista tulee ottaa huomioon muutamia asioita. Hampaiden valkaisussa käytettävät ainesosat voivat aiheuttaa hampaiden sekä ikenien herkkyyttä. Tämä epämiellyttävä tunne, joka ilmenee erityisesti kylmiä tai kuumia ruoka-aineita nautittaessa, on yleensä väliaikaista ja häviää muutaman päivän kuluttua.

Myös muunlaisia komplikaatioita voi ilmetä. Alla on mainittu joitain:

  • Ikenien ja pehmytkudosten ärsytys: tapahtuu yleensä käytettäessä kotimenetelmiä. Ne ovat lieviä ja ohimeneviä.
  • Ikenien valkaisu: aine voi vaikuttaa ienkudokseen ja värjätä alueen. Ajan myötä ne palauttavat normaalin värinsä.
  • Hammaskudosten vauriot: jos hampaissa on halkeamia, halkeamia tai onteloita tai hampaan pinta on kulunut, valkaisuaine voi vahingoittaa hammaskudosta. Se voi jopa ärsyttää massakudosta ja aiheuttaa kipua.

Näistä syistä ja hampaiden valkaisussa käytettäviin kemikaaleihin liittyvän riskin vuoksi ammattilaisen tulisi suorittaa hampaiden valkaisu. Ennen hoidon suorittamista ammattilainen arvioi suun yleisen tilan ja valitsee kullekin henkilölle sopivimmat vaihtoehdot. Joskus potilaat uskovat tarvitsevansa valkaisua ja yksinkertainen suun puhdistus ratkaisee heidän esteettiset ongelmansa.

Mikäli suussa on joitain terveysongelmia, hammaslääkärin on ensin ratkaistava ne. Hammaslääkäri hoitaa ensin suun yleistä terveyttä, ennen kuin altistaa hampaat valkaisuaineille.

Potilaan hoito on tärkeää

Tiedät jo, että sinun ei tarvitse lopettaa hymyilemistä piilottaaksesi keltaiset tai tahratut hampaat, koska valkoisemman hymyn saavuttamiseen on monia vaihtoehtoja.

Hampaiden valkaisun lopputulos ja sen kesto riippuu monesta tekijästä. Olemassa olevat tahrat ja pigmentit, hampaiden väri, potilaan ikä, potilaan haluama sävy ja hoidon tyyppi vaikuttavat tuloksiin. Mutta myös potilaan tottumuksilla ja hoidolla sovellusten aikana ja jälkeen on paljon tekemistä sen kanssa.

Suositus on aina kääntyä hammaslääkärin puoleen ennen hampaiden valkaisun tekemistä. On joitain riskejä, jotka ammattilaisen neuvojen avulla voidaan välttää. Ja muista, että suun terveydenhoito on välttämätöntä, jotta hampaiden valkaisu toimisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
  • Jaramillo Moncada, Joel David. Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Begazo Gavilan, Brian Fernando. “Blanqueamiento dental a base de peróxido de hidrógeno al 35%.” (2020).
  • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
  • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.
  • Darriba López, Iria. “Factores técnicos que modifican el resultado del blanqueamiento vital ambulatorio, condicionando el grado de aclaramiento y los efectos secundarios.”
  • Bersezio, Cristian, et al. “Evaluación de la autopercepción de estética dental en pacientes tratados con dos modalidades distintas de blanqueamiento dental.” Revista Cubana de Estomatología 57.2 (2020).
  • Lantigua Palin, Carlos, and Alejandra Marie Rodríguez. Estudio sobre los daños físicos ocasionados en el esmalte frente a agentes químicos utilizados en las diferentes técnicas de blanqueamiento: revisión literaria. Diss. Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE), 2020.
  • Osorno Ruíz, Gema Jazmina. Estudio comparativo in vitro de la eficacia del blanqueamiento dental Clínico y Ambulatorio en piezas dentales extraídas realizado en las Clínicas Odontológicas UNAN-Managua en el periodo junio-octubre 2017. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.