Mikä on ienhymy ja kuinka sitä hoidetaan?

Ienhymy voi olla vaivaannuttava siitä kärsivälle. Vaikka se ei ole terveysongelma, se voi olla esteettinen haitta. Tässä artikkelissa kerromme, mistä ienhymy johtuu ja kuinka sitä voidaan hoitaa.
Mikä on ienhymy ja kuinka sitä hoidetaan?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Hymyily on terveellinen teko – osoitus ilosta ja yhteydestä muihin ihmisiin. Mutta joillakin ihmisillä ienhymy voi vaikuttaa tähän eleeseen haitallisesti.

Kyseessä on vaiva, jossa henkilön hymy paljastaa normaalia enemmän ienkudosta. Siitä kärsivät ihmiset ajattelevat, että heidän ikenensä ovat liian suuret, että heidän hampaansa liian pienet, tai että heidän huulensa liikkuvat liikaa heidän nauraessaan.

Alla kerromme, mistä ienhymyssä on kyse ja mistä se johtuu. Kerromme myös, miten ienhymyä voidaan hoitaa.

Mitä pidetään ienhymynä?

Ienhymy on vaiva, jossa ienkudosta näkyy liikaa hampaiden yläpuolella hymyiltäessä. Se, miltä se näyttää, on yksilöllistä ja riippuu henkilön kasvojen piirteistä. Yleisesti ottaen ienhymystä on kuitenkin kyse silloin, kun yli 3–4 mm ientä näkyy hymyillessä.

Tämä hampaiden ja ienten välinen epäsuhta voi saada ikenet näyttämään hyvin suurilta tai hampaat ja huulet hyvin pieniltä. Vaikka se ei ole terveysongelma, se on esteettinen haitta, joka voi vaikuttaa haitallisesti siitä kärsivän hyvinvointiin.

Ienhymy voi aiheuttaa komplekseja siitä kärsiville
Hymyily on tärkeä sosiaalinen ele, minkä vuoksi jotkut ihmiset voivat tuntea olonsa vaivaantuneiksi sen suhteen, miltä heidän hymynsä näyttää.

Mistä ienhymy johtuu?

Ienhymyn syy voi olla hampaissa, luissa tai lihaksissa. Se voi johtua myös purenta- tai luupatologioista. Alla kerromme tarkemmin sen yleisimmistä aiheuttajista.

Liiallinen ienkudos

Tässä ienkudosta on enemmän. Ikenet näyttävät pitkiltä, ja hampaat, vaikka ne ovatkin kooltaan normaalit, näyttävät pieniltä johtuen näiden kahden kudoksen välisestä epäsuhdasta.

Joillakin potilailla ilmenee lisääntynyttä idiopaattista ienkudoksen kasvua (toisin sanoen sen syy on tuntematon). Ienten suureneminen voi toisaalta johtua myös ientulehduksesta eli gingiviitistä ja joidenkin lääkkeiden käytöstä.

Ienten liikakasvua voivat aiheuttaa myös kouristusta ehkäisevät lääkkeet, verenpainelääkkeet tai immuunijärjestelmän estolääkkeet. Ikenet kasvavat liikaa hampaiden ympärillä ja vaativat hoitoa, koska ne voivat peittää hampaat kokonaan ja aiheuttaa periodontaalisia ongelmia.

Lyhyt tai normaalia liikkuvampi huuli

Jos huuli on normaalia pienempi, se ei ylety peittämään ikeniä henkilön hymyillessä. Jos kyseessä on hypertoniset tai hyperaktiiviset huulet, jotka ovat normaalia liikkuvammat, ne venyvät ja nousevat hymyillessä liian ylös, minkä seurauksena ne paljastavat liikaa ienkudosta.

Erot hampaiden kasvussa

Joskus ienhymy johtuu tavasta, jolla pysyvät hampaat ilmaantuvat. Näissä tapauksissa ongelmaan liittyvät yleensä perintötekijät.

Joskus ikenet peittävät normaalia enemmän hampaan pintaa hampaiden puhjetessa, mikä jättää osan hammaskruunusta ikenen peittoon. Tämä synnyttää ienhymyn.

Hampaan liiallinen ekstruusio syntyy yleensä silloin, kun hammas hakee kontaktia vastapurijaan eli ylä- tai alapuolen vastakkaiseen hampaaseen, joka on madaltunut johtuen liiallisesta kulumisesta tai jota ei enää ole johtuen hampaan poistamisesta. Ien seuraa tätä hampaan liikettä paksunemalla ja näkymällä hymyillessä. 

Purentaongelmat

Kun ylähampaat peittävät alahampaat lähes kokonaan purtaessa hampaat yhteen, puhutaan ylipurennasta. Näissä tapauksissa voi ilmetä ienhymyä, sillä hampaiden ja yläikenien pituus jää alle normaalin rajan ja ne tulevat näkyviin hymyiltäessä.

Ienhymyn syynä voi olla myös avopurenta. Kun etuosan korkeus kasvaa eikä purenta ole normaali, huulet eivät peitä ikeniä jättäen ne paljaiksi.

Luustolliset syyt

Kun yläleuka kasvaa normaalia suuremmaksi, ilmenee vaiva nimeltä vertikaalinen leukojen liikakasvu. Ikenet ja ylähampaat jäävät tällöin alemmas suhteessa kasvojen muuhun osaan, mikä tekee ikenistä näkyvämmät hymyiltäessä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun

Hoitovaihtoehtoja ienhymyyn

Tämän vaivan hoitamiseksi ja henkilön hymyn kaunistamiseksi on useita vaihtoehtoja. Hoidon valinta riippuu vaivan aiheuttavista syistä.

Tässä joitakin vaihtoehtoja tämän esteettisen ongelman korjaamiseen.

Ienleikkaus

Gingivektomia on suun alueen leikkaus, jossa ikenistä poistetaan ylimääräistä kudosta. Se on yksinkertainen paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, jonka kiinnityskudossairauksiin erikoistunut hammaslääkäri suorittaa vastaanotolla.

Ienten reunat leikataan skalpellilla tai laserilla, poistaen ylimääräisen kudoksen. Näin hampaista jää enemmän pintaa näkyviin. Myös luuta saatetaan joutua leikkaamaan.

Ikenistä saattaa vuotaa verta ja ne voivat olla kipeät leikkauksen jälkeen. Toipuminen on kuitenkin nopeaa, eikä arpia jää.

Huulten asennon muuttaminen

Kun ienhymy johtuu huulista, huulten asentoa saatetaan joutua muuttamaan leikkauksella. Tässä leikkauksessa ylähuulten alaosasta poistetaan osa sidekudosta, mikä estää nauramiseen osallistuvia lihaksia nostamasta ylähuulta liian ylös.

Tämäkin tehdään paikallispuudutuksessa. Sidekudoksen poistamiseksi huuleen tehdään leikkausviillot, jotka ommellaan sitten umpeen. Toipuminen on yleensä nopeaa ja tulokset pysyviä, vaikkakin joskus vaiva voi uusiutua.

Ortognaattinen kirurgia

Ortognaattista kirurgiaa hyödynnetään niissä tapauksissa, joissa ienhymy johtuu luiden kasvusta. Leukaleikkauksella leukojen korkeutta voidaan tasapainottaa.

Näissä tapauksissa hoito edellyttää monitieteistä lähestymistapaa, se vaatii paljon etukäteissuunnittelua ja se yhdistetään oikomishoitoon. Muutos potilaan kasvoissa on hyvin huomattava.

Toimenpide tehdään leikkaussalissa nukutuksessa. Kirurgi leikkaa osan ylä- tai alaleukaluusta ja kiinnittää sitten päät uudelleen levyillä tai ruuveilla.

Sairaalassa olo kestää useita päiviä ja toipumisprosessi on hidas. Leuka pidetään paikallaan kuminauhoilla ja kojeilla toipumisen ajan. Hoitoa täydennetään oikomishoidolla. Prosessi on hidas ja vie useita vuosia.

Oikomishoito

Kiinteiden tai irrotettavien hammaskojeiden avulla voidaan saada esimerkiksi vinot hampaat oikeaan asentoon. 

Se on hyödyllinen myös purentaongelmissa, kuten avopurennassa ja ylipurennassa, jotka aiheuttavat ienhymyn.

Ienhymy voidaan korjata useilla menetelmillä syystä riippuen
Ienhymyä voidaan hoitaa tietyissä tapauksissa oikomishoidolla.

Botuliinitoksiinipistokset

Botuliinitoksiinipistokset (botox) voivat olla ratkaisu niissä tapauksissa, joissa ientä näkyy liikaa johtuen huulten liiallisesta ylösnoususta hymyiltäessä.

Pistokset laitetaan nenän tyveen. Tämä halvaannuttaa huulta nostavat lihakset, jolloin niillä ei ole niin paljon voimaa nostaa huulia kokonaan ihmisen hymyillessä.

Hoidon haittapuoli on se, että se joudutaan uusimaan aina 3-4 kuukauden välein tehon ylläpitämiseksi. Ja jos ainetta pistetään liikaa, hymystä tulee vääristynyt.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo auttaa ienhymyyn, joka johtuu yliliikkuvista huulista. Tässä hoidossa huuleen pistetään täyteaineita, mikä rajoittaa lihassäikeiden liikettä.

Vaikutus voi kestää jopa kahdeksan kuukautta. Vaikka pistettävät määrät ovat yleensä pieniä ja käytöstä johtuvat jälkiseuraukset harvinaisia, on tärkeää olla tietoinen kyseisen aineen haittavaikutuksista.

Älä nolostele hymyä

Ienhymy ei yleensä johdu suun terveysongelmasta, mutta se voi olla häiritsevä vaiva siitä kärsiville. Kompleksit, häpeä ja suun peittäminen kädellä nauraessa ovat yleisiä tapoja näillä ihmisillä.

Hoitovaihtoehtoja on monia, joten hammaslääketieteen asiantuntijan luona käyminen on ensimmäinen askel ongelman ratkaisemiseksi.

Hymyilyn ei tulisi olla vaivaannuttavaa kenellekään. Jos ienhymy estää vapautuneen hymyn, apua tulisi hakea ammattilaiselta. 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ogando, Mónica González, Nuno Gustavo d’Oliveira, and Josep Mª Ustrell Torrent. “Protocolo diagnóstico de la sonrisa gingival.” Revista Española de Ortodoncia 47.3 (2017): 136-145.
  • Pintado Barros, Ángela María. Diagnòstico y tratamiento para la corrección de la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Del Rey, Sulay Fonseca. “Sonrisa gingival. CaracterÃsticas, etiologÃa y opciones de tratamiento.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.1 (2018).
  • Briones Manzo, Scarlett. Efectividad estética del alargamiento de corona en casos de sonrisa Gingival. BS thesis. 2020.
  • Guaranda Acuña, Karen Michelle. Tratamiento quirúrgico para la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Falcón-Guerrero, Britto. “Tratamiento de la sonrisa gingival excesiva mediante reposicionamiento labial.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.2 (2018): 112-116.
  • Gregnanin Pedron, Irineu, and Patricia Verónica Aulestia-Viera. “La toxina botulínica como adyuvante en el tratamiento de la sonrisa gingival.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 10.2 (2017): 87-89.
  • Álvarez Romero, Cristina. “Papel de la toxina botulímica en el tratamiento de la sonrisa gingival.” (2018).
  • Mancheno Gálvez, Davis Nicolas. Gingivectomía en paciente con sonrisa gingival a causa de erupción pasiva alterada en dientes anterosuperiores. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Díaz, Deysi Desirée Domínguez, and Ana Isabel López Flores. “Tratamiento multidisciplinario mínimamente invasivo de la sonrisa gingival.” Revista Científica Odontológica 8.2 (2020): e008-e008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.