Mitä bitumi on ja mihin sitä käytetään?

Bitumi on tärkeä aine tee-se-itse -töissä. Opi käyttämään sitä vinkkiemme avulla.
Mitä bitumi on ja mihin sitä käytetään?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos olet jo ottanut ensiaskeleet tee-se-itse -maailmaan, olet jo saattanut joutua käyttämään eri menetelmiä työstettäviin pintoihin. Bitumi on yksi yleisimmin käytetyistä materiaaleista huonekalujen ja muiden esineiden tuunauksessa. 

Jos sinulla on jo bitumia, mutta arastelet sen tummuutta etkä ole uskaltanut kokeilla sitä huonekaluihisi, huomaa, että lopputulos näyttää täysin erilaiselta kuin purkin sisältö. Tässä artikkelissa perehdymme bitumiin ja sen käyttötapoihin, jotta saat erinomaisia tuloksia tee-se-itse -töissäsi.

Mitä bitumi on?

Bitumi on mustaa raakaöljystä saatavaa ainetta, jota voidaan tärpättiin laimennettuna käyttää entisöintiin ja kunnostustöihin. Se sopii muun muassa puuhun, posliiniin ja kipsiin.

Sitä voidaan käyttää eri tavoin ja sillä saa erilaisia efektejä pintoihin, esimerkiksi vanhan puun tyyliä tai lasitetun tai kiiltävän viimeistelyn.

Bitumia voidaan sekoittaa myös akryylimaaleihin tai vesipohjaisiin maaleihin, jolloin se voidaan yhdistää eri tee-se-itse -tekniikoihin. Ainoa haittapuoli bitumissa on sen pitkä kuivumisaika, joten lopullista tulosta on odotettava kärsivällisesti.

Maalaus on oleellinen osa tee-se-itse -töitä. Bitumilla tekniikkaa voi vaihdella kipsiseinissä tai huonekaluissa.

Mihin bitumia käytetään?

Bitumia käytetään siis antamaan erilaisia viimeistelyjä käsitöille tai entisöinneille. Vaikka pulloa avatessa näetkin mustaa tahnaa, käytettäessä sävy hälvenee ja muuttuu täysin. Jos haluat sen näyttävän vieläkin kevyemmältä, voit sekoittaa bitumia värittömään kiinteään vahaan.

Sillä annetaan usein viimeinen silaus töihin. Jos kohteena on puu, huomaat bitumia levittäessäsi, että esine alkaa näyttää vanhalta. Näin voit peittää materiaalissa olevat virheet.

Suurin hyöty on se, että bitumin kuivuessa voit vielä viimeistellä työn akryyli- tai vesipohjaisella maalilla.

Bitumia voi levittää sudilla tai liinalla, halutusta efektistä riippuen. Sitä voi laittaa esimerkiksi valoksiin, huonekalujen jalkoihin tai kaiverrettuihin kohtiin niiden korostamiseksi. Poista lopuksi ylijäämä liinalla, levitä sitä kohti huonekalun tai esineen muuta pintaa, kunnes sitä ei enää ole jäljellä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 7 yleisintä kodin remontointivirhettä

Huonekalujen korjaaminen bitumilla

Jos entisöit puuhuonekaluja, tarvitset ehdottomasti bitumia. Se korjaa erittäin kätevästi mahdolliset puun virheet tai vauriot. Jos pinnalla on naarmuja tai pinnallisia kolosia, voit täyttää ne bitumilla.

Syvempiin vaurioihin voi käyttää kovavahaa tai kittiä, joka on värjätty samalla bitumilla tummemmaksi. On tärkeää muistaa, että tämä materiaali on tarkoitettu tummille pinnoille, sillä vaikka sitä voikin vaalentaa värittömällä kiinteällä vahalla, siitä ei koskaan tule täysin vaaleaa.

Kun levität bitumia, voit kiillottaa pinnat hankaamalla niitä liinalla. Näin saat vaaleampia alueita.

Lasitteen tekeminen

Tämä tahna sopii ihanteellisesti lasitteiden tekemiseen ja sillä saa työstettävään pintaan hyvin erityisen efektin. Muista, että lasitusmenetelmässä levitetään ohuita maalikerroksia (tai tässä tapauksessa bitumia) niin, että edelliset kerrokset ovat edelleen näkyvissä. Seurauksena on tasainen seos lisättyjä värejä.

Kun lisäät bitumia, huomaat pinnan värin muuttuvan kellertäväksi, mikä jäljittelee vanhentunutta puuta.

Mielenkiintoinen fakta: Bitumia esiintyy luontaisesti Kuolleessameressä, alueella, jota muinoin kutsuttiin “Juudeaksi”.  Nykyään sitä saadaan maaöljyn tislauksesta.

Jos ensin hiot pintaa hieman ja sitten levität bitumia, luot kerrostetun lasite-efektin.

Bitumi on ehdoton tuote tee-se-itse -töissä

Toivottavasti rohkaistuit käyttämään bitumia töissäsi, sillä huomaat pian, että saat sen avulla erittäin hienoja viimeistelyjä pintoihin. Ja mikä parasta, sen käytössä ei tarvitse olla mestari, sillä lopputuloksen halutaan pikemminkin olevan rustiikkinen ja epätäydellinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez, A. R. (2008). Tríadas. Nuevas lecturas en ciencia y tecnología. Netbiblo.
  • Guerrero, R. (1998). Escultura y bricolaje. Quark17, 7-10.
  • Poggi, F. (2016). Bricolaje con madera. Parkstone International.
  • Fernández, M. (2008). Las 10 claves del consumidor español de bricolaje. Distribución y consumo, (102), 89-93.
  • Nuere, E. (2007). Madera, en restauración y rehabilitación. Informes de la Construcción59(506), 123-130.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.