Logo image
Logo image

Hammaskipu

7 minuuttia
Hammassärky on ärsyttävä ongelma, joka voi johtua hammashermosta. Tässä artikkelissa kerromme mikä se on ja miten se on yhteydessä hammassärkyyn.
Hammaskipu
Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2022

Hammaskipu voi johtua vauriosta hammashermossa. Hammaskipu on ärsyttävä ongelma, joka voi saada meidät epätoivoiseksi ja viedä yöunet. Hampaat muodostuvat kovasta kudoksesta, jotka löytyvät kruunun ja juuren ulkopuolelta. Sisällä on hammasydin eli pulpa, jossa sijaitsee hammashermo. Tämä pehmeä alue, jossa on hermopäätteitä ja verisuonia, on usein vastuussa hammaskivusta.

Kun hammasydin tulehtuu, potilas tuntee herkkyyttä tai kipua hampaissaan. Tässä tilanteessa potilaan tulisi hakeutua hammaslääkäriin mahdollisimman pian, jotta ongelma voidaan hoitaa. Epämukavuuden lisäksi hammasytimen tulehdus voi edetessään aiheuttaa myös muita vaarallisia komplikaatioita.

On useita tekijöitä, jotka voivat johtaa siihen, että hammashermo aiheuttaa hammassärkyä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle yleisimmistä syistä ja mahdollisista hoidoista, jotka voivat ratkaista tämän ärsyttävän tilanteen.

Hammashermo ja hammaskipu

Kuten olemme jo maininneet, hammashermoa kutsutaan myös pulpaksi. Se on pehmytkudosta, jota löytyy hampaiden sisimmästä osasta.

Se koostuu sidekudoksesta, joka sisältää erikoistuneita soluja, verisuonia ja hermopäätteitä. Hermopäätteet ovat vastuussa tuskallisista tuntemuksista, joita tunnemme hampaissa.

Pulpa on pehmytkudosta siksi sitä ympäröivät kovat seinät. Hammashermoa ympäröi dentiini eli hammasluu, joka on hampaiden hammasytimen ja hammaskiilteen eli emalin välissä sijaitseva luukudos. Sitä seuraa hammasjuuren peittävä sementti. Nämä kovat kudokset suojaavat hampaan sisällä olevaa pehmytkudosta.

Hammasluussa on tuhansia mikrotubuluksia, jotka yhdistävät sen pehmytkudoksiin. Siten, kuten kerromme myöhemmin tässä artikkelissa, kun hammasluu on suojaamaton ja paljastunut, ulkoiset tekijät voivat stimuloida hampaan sisällä olevia hermopäätteitä ja aiheuttaa hammaskipua.

Miten hammaskipu ilmenee?

Terveissä hampaissa kiille ja hammasluu suojaavat hampaan sisällä olevia pehmytkudoksia ja ehkäisevät siten epämukavuutta. Mutta kun näihin ulompiin kerroksiin kohdistuu erilaisia ​​muutoksia, hammashermo vaurioituu ja hammaskipu ilmaantuu.

Kiilteen tuhoutuminen iskujen, reikien, kulumisen tai eroosion vaikutuksesta jättää hammasluun näkyviin. Mikroskooppisten tubulusten esiintyminen hammasluun sisällä on vastuussa siitä, että jotkut ulkoiset tekijät voivat stimuloida hammashermoa ja aiheuttaa hampaiden herkkyyttä sekä hammassärkyä. Tietyt kemialliset aineet, lämpötilan muutokset ja jopa paine voivat aiheuttaa tämän epämiellyttävän tunteen.

Mikäli bakteerit pääsevät pulpaan tai haitalliset ärsykkeet jatkuvat pitkään, hampaan pehmytkudos reagoi tulehdusprosessilla. Tätä kutsutaan pulpiitiksi eli hammasytimen tulehdukseksi.

Kuten kaikissa tulehduksissa, lisääntynyt vaskularisaatio ja eritteet johtavat kudoksen turpoamiseen. Koska hampaan pehmytkudos on kuitenkin suljettu kovaan onteloon, se ei voi juurikaan turvota. Joten hampaan sisälle syntyy paljon painetta. Tämä aiheuttaa hammassärkyä ja se voi edetä hammashermon tulehdukseksi.

Hammashermon tulehdus johtaa pulpan kuolemaan ja bakteerien tuottaman mädän muodostumiseen. Nämä jäteaineet kohdistavat myös painetta koviin kudoksiin ja aiheuttavat kipua. Bakteerit voivat jopa levitä muhin hampaisiin ja muodostaa mätäpaiseita.

Some figure

Lue myös: “Bleachorexia”: Pakkomielteenä valkoiset hampaat

Pulpiitin eri tyypit

On hyvä tietää, että pulpitiittia on kahta eri tyyppiä: hoidettavissa oleva ja peruuttamaton. Tämä on tärkeää diagnoosin yhteydessä, koska se määrää hammaslääkärisi suositteleman hoidon.

Hoidettavissa oleva pulpiitti on sellainen, jossa tulehdus on lievä ja massa pysyy riittävän terveenä, jotta se voidaan pelastaa. Asianmukaisilla hoidoilla hampaan elinvoimaisuus voidaan säilyttää.

Toisaalta hoitamaton pulpiitti on sellainen, jossa tulehdus on erittäin vakava, kipu on voimakasta ja pitkittynyttä. Siksi massaa ei voida säilyttää. Tämäntyyppinen tila voi edetä hermotulehdukseksi ja aiheuttaa hampaisiin mätäpaiseita.

Syyt

Olemme jo kertoneet sinulle, että hammaskipu johtuu usein hammashermon vauriosta. On kuitenkin useita tilanteita, jotka voivat johtaa hampaan pehmytkudoksen vaurioitumiseen. Alle olemme listanneet muutamia niistä:

  • Hampaiden reikiintyminen: Tämä tarkoittaa emalin ja hammasluun kulumista, joka paljastaa hampaan syvimmän pehmytkudoksen. Tässä tapauksessa bakteerit, lämpö- ja kemialliset muutokset ärsyttävät, tulehduttavat ja saastuttavat hampaan pehmytkudoksia.
  • Trauma: Hampaaseen kohdistuva isku voi rikkoa sen jättäen hammasluun tai jopa hampaan pehmytkudoksen paljaaksi. Trauma voi myös vaurioittaa hampaan verisuonikimppua. Ilman verenkiertoa hermo muuttuu nekroottiseksi ja alttiimmaksi infektioille.
  • Hampaiden kuluminen: Tietyt haitalliset tavat voivat kuluttaa kiillettä suojaavaa kerrosta ja paljastaa alla olevan hammasluun. Bruksismi on ilmeisin esimerkki. Usein esineiden pureminen voi myös aiheuttaa tämäntyyppisiä vammoja.
  • Ientulehdus ja parodontaali: Bakteerit, jotka aiheuttavat vaurioita hampaiden tukikudoksissa, voivat päästä hampaan pehmytkudoksiin parodontiumin vuoksi. Tämä aiheuttaa hammashermon tulehduksen ja infektion sekä hammassärkyä. Näissä tapauksissa on välttämätöntä hoitaa molemmat sairaudet mahdollisimman pian.
  • Ikenen pakeneminen: Jos ikenet sijaitsevat apikaalisemalla alueella, ne jättävät osan juurista paljaaksi, mikä aiheuttaa hampaan vaurioitumisen. Ienkudos voi vetäytyä ientulehduksen tai erittäin traumaattisen hampaiden harjauksen seurauksena.
  • Täytteet: Uuden täytteen asettaminen voi aiheuttaa hampaiden herkkyyttä ja hammassärkyä. Syväpuhdistus ja tiettyjen kemikaalien käyttö hoidon aikana ärsyttävät massaa. Vanhat ja suuret täytteet voivat huonontua ajan myötä ja niissä voi olla vuotoja, joiden kautta bakteerit ja ulkoiset aineet vaikuttavat hammashermoon.
  • Eroosio: Tämä tarkoittaa emalin eli hammaskiilteen menetystä kemiallisten aineiden käytön vuoksi. Hiilihapotetut juomat, happamat ruoat ja hampaiden valkaisutuotteiden käyttö voivat aiheuttaa tämäntyyppisiä vaurioita.

Hammashermon vauriosta johtuvan hammassäryn ominaisuudet

Kun hammaskipu on peräisin hammashermosta, vaivan voimakkuus vaihtelee sen aiheuttavan tilan mukaan. Hoidettavissa olevan pulpiitin aiheuttama herkkyys ei ole sama kuin palautumattoman prosessin tai infektion aiheuttama kipu.

Vaiheessa, jossa vaurio on vielä lievä, kipu on yleensä akuuttia ja tilapäistä. On yleistä, että potilaat ilmoittavat herkkyydestään syödessään jotain kylmää, kuumaa tai makeaa.

Jos pulpitiittia ei hoideta ajoissa, tulehdus jatkuu ja aiheuttaa voimakkaampaa, sykkivämpää ja jatkuvaa sekä säteilevää kipua. Sitten henkilö raportoi usein, että epämukavuus voimistuu makuu asennossa ja kuumien ruokien syömisen yhteydessä; päinvastoin, kylmä voi helpottaa tilannetta.

Kun hermo tulehtuu ja periapikaalinen paise syntyy, kipu lisääntyy pureskeltaessa ja kosketettaessa hampaan lähellä olevaa aluetta. Suussa voi myös esiintyä ikenien ja lähialueiden turvotusta sekä punoitusta. Näissä tapauksissa voi myös esiintyä kuumetta, imusolmukkeiden turvotusta, pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa.

Diagnoosi

Kun henkilöllä on hammassärkyä, hänen tulisi mennä välittömästi hammaslääkäriin. Ammattilainen suorittaa sarjan tutkimuksia ja testejä, joiden avulla hän tietää, mikä ongelma on. Tämän perusteella he voivat valita oikean hoidon.

Hammaslääkäri tutkii hampaat määrittääkseen hampaan tilan. Hän ottaa myös yhden tai useamman röntgenkuvan.

Lisäksi näissä tapauksissa on yleistä tehdä hampaiden herkkyystesti. Sillä tarkoitetaan hampaan altistamista kuumille ja kylmille ärsykkeille, samalla kun tarkkaillaan sen vastetta.

Hampaita kosketetaan kevyellä, tylpällä instrumentilla, kuten peilikahvalla. Hammaselementin kruunua napautetaan vaaka- ja pystysuunnassa.

Hoidot hammashermon ongelmista johtuvaan hammassärkyyn

Hammashermoa hoidettaessa ja hammassärkyä ratkaistaessa oikea diagnoosi on perustavanlaatuinen asia. Valittu käsittely riippuu hampaan pehmutkudoksen tilasta ja tulehdusprosessin vakavuudesta.

Täytteet ja massan suojaus

Jos hammassärky johtuu reikiintymisestä tai yksinkertaisesta murtumasta ja hammashermo on terve, täyttö on yleisin ratkaisu. Se koostuu sairaan alueen puhdistamisesta ja sen jälkeen ontelon täyttämisestä täytteellä. Tällä tavalla hammasluu ja pulppa eivät enää altistu ulkopuolisille ärsykkeille.

Tapauksissa, joissa tulehdus on lievä ja vaurio palautuva, voidaan käyttää erityisiä materiaaleja, jotka auttavat hammasytimen palautumista.

Hammaslääkäri etenee samalla tavalla kuin täytteiden kanssa, puhdistamalla ensin sairaan alueen. Sitten ennen hampaan täyttämistä he laittavat lääkeaineita, jotka edistävät hermojen palautumista.

Jos hampaan pehmytkudos ei ole paljatunut, suoritetaan yleensä epäsuora hammasytimen suojaus, jossa syvälle hammasluuhun laitetaan erityistä täyttöämassaa. Sitten loput ontelosta täytetään väliaikaisella materiaalilla tai täytteellä tapauksesta riippuen.

Traumatapauksissa, jos massan altistuminen on vähäistä ja aseptista, voidaan suorittaa suora hampaan pehmytkudoksen suojaus. Tässä tapauksessa tahna asetetaan suoraan hermolle. Sitten hammaslääkäri toimii myös todennäköisesti aivan kuten epäsuorassa tekniikassa.

Endodontia

Jos hammashermon vaurio on vakavampi, tarvitaan endodonttisia hoitoja. Eli on tarpeen käyttää menetelmiä, jotka puhdistavat hampaiden sisäisen alueen.

Yleensä endodontia koostuu vaurioituneen hermon poistamisesta, alueen puhdistamisesta ja sen sulkemisesta erikoismateriaaleilla. Tekniikat vaihtelevat vaurion tyypin mukaan, onko kyseessä tilapäinen vai pysyvä hammas, ja jälkimmäisessä tapauksessa, onko se muodostunut kokonaan vai ei.

Näin ollen myös lapsille voidaan tehdä pulpotomioita tai pulpektomioita. Hammaslääkäri täyttää alueen erityisillä tahnoilla, jotka pysyvät hampaat voivat imeä kehittyessään.

Vahingoittuneiden pysyvien hampaiden, joiden juuret eivät ole vielä täysin kehittyneet, hoitoon voidaan käyttää apikomuotoisia hoitoja. Hampaiden sisäpuoli puhdistetaan ja täytetään säännöllisesti tahnoilla, jotka stimuloivat juurien sulkeutumista. Toinen vaihtoehto on revaskularisaatio, joka yrittää regeneroida nekroottisen massan niin, että se voi lopettaa juuren muodostumisen.

Lopuksi, aikuisilla, joilla on täysin kehittyneet hampaat, voidaan tehdä klassinen juurihoito. Hammaslääkäri poistaa vaurioituneen hermon, puhdistaa sekä desinfioi hampaan sisäpuolen ja täyttää sen bioyhteensopivalla materiaalilla, joka tiivistää ontelon.

Some figure

Lue myös: Helpotusta hammaskipuun: viisi nopeaa hoitokeinoa

Eksodontia

Jos hammas on pahasti vaurioitunut eikä sitä voida rekonstruoida tai infektio on erittäin vakava, hammaslääkäri voi päättää poistaa hampaan. Tällöin eksodontian jälkeen suun toiminta ja estetiikka on kunnostettava proteesilla tai implantilla.

Kuinka lievittää hammaskipua?

Paras tapa päästä eroon hammashermosta johtuvasta hammassärystä on mennä hammaslääkäriin. Ammattilaisen sopivaksi katsoman hoidon lisäksi on joitain muita välittömiä toimenpiteitä, jotka voivat auttaa.

Huolellisen ja säännöllisen suuhygienian ylläpitäminen sekä makeiden, erittäin kylmien ja kuumien ruokien välttäminen on hyvä strategia epämukavuuden välttämiseksi.

Ammattilainen voi määrätä tulehduskipulääkkeitä hammaskivun ja hammasytimen tulehduksen oireiden lievittämiseksi. Lisäksi infektion tapauksessa antibiootit ovat tarpeen ongelman hoitamiseksi ja oireiden lievittämiseksi. Myös hampaiden huuhtelua lämpimällä suolavedellä suositellaan.

Aikuisten potilaiden kohdalla drenaatio on hyvin yleinen hammaslääkärin käytäntö, erityisesti ensiapukonsultaatioissa. Se koostuu potilaan nukuttamisesta ja ontelon tekemisestä hampaaseen, kunnes se saavuttaa hermon. Näin tulehduksen tai infektion aiheuttamaa painetta voidaan lievittää.

On tärkeää hakeutua hammaslääkäriin mahdollisimman nopeasti, jos sinulla ilmenee kipua tai herkkyyttä hampaissa. Infektiot voivat levitä muihin kehonosiin ja johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten Ludwigin angina pectorikseen tai jopa verenmyrkytykseen.

Ehkäise hampaiden hermovaurioita ja hammaskipua

Hammashermovaurioita ja niistä johtuvaa hammassärkyä voidaan ehkäistä yksinkertaisilla toimenpiteillä. Kunnollisen suuhygienian ylläpitäminen harjaamalla ja käyttämällä fluorihammastahnaa sekä hammaslankaa joka päivä, ehkäisee monia yleisiä ongelmia, jotka voivat tuhota hampaita.

Tasapainoinen ruokavalio, hampaiden suojaaminen urheilun aikana ja lastojen käyttö bruksismista kärsiessä ovat myös äärimmäisen tärkeitä. Lopuksi, viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, älä unohda hammaslääkärin tarkastuksia ja puhdistuksia 6 kuukauden välein. Tämän yksinkertaisen tavan avulla voit nauttia hymystäsi ja ehkäistä epämukavuutta suussasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Simancas-Escorcia, V. H. (2019). Fisiopatología de los odontoblastos: una revisión. Duazary16(3), 87-103.
  • Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 65-67.
  • Valladarez Olvera, E. N. (2021). Sensibilidad dental post-tratamiento aclarante: revisión sistemática.
  • Belén, E., & Medina, G. (2020). Factores asociados a la sensibilidad dental en procedimientos de aclaramiento vital (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo).
  • Pérez Ruiz, A. O., Roseñada Cepero, R., Grau León, I., & González Ramos, R. M. (2005). Interpretación fisiopatológica de los diferentes estadios de una pulpitis. Revista Cubana de Estomatología42(2), 0-0.
  • Muñiz López, K. I. (2021). Protectores pulpares directos e indirectos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Montoya Chalen, K. V. (2021). Materiales biocerámicos como protección pulpar (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Centeno, J. E. O., & Hernández, D. G. (2020). Pulpotomia o Pulpectomia: Éxito clínico y radiográfico en dientes temporales. Revista de Salud Pública24(3), 8-17.
  • Cabrera Merlo, A. (2021). Apicoformación con plasma rico en plaquetas: reporte de un caso.
  • Yáñez Pérez, E. (2020). Tratamiento en dientes con ápice inmaduro. Revascularización vs apicoformación.
  • Troilo, L., Kohan, M., Chinen, M., & Santángelo, G. V. (2020). Nuevas tendencias en técnicas de apicoformación utilizando biomateriales. In IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020).
  • Martínez-González, J. M., & Dorado, C. B. (2019). Tratamiento de las infecciones odontógenas. Donado. Cirugía bucal: Patología y técnica, 293.
  • Sorrel Medina, G. F. (2018). Drenaje en endodoncia: revisión sistemática (Doctoral dissertation, Universidad del Desarrollo. Facultad de Ciencias de la Salud).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.