Logo image
Logo image

Helpotusta hammaskipuun: viisi nopeaa hoitokeinoa

3 minuuttia
Kokeile näitä hoitokeinoja saadaksesi helpotusta hammaskipuun, mutta käy myös hammaslääkärissä. Hammaskipu on erittäin ärsyttävä ongelma, joka haittaa normaaleja päivärutiineja.
Helpotusta hammaskipuun: viisi nopeaa hoitokeinoa
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa jaamme viisi luontaishoitoa, jotka tuovat helpotusta hammaskipuun.

Hammaskivulla on monia aiheuttajia. Ymmärtääksesi mikä sen aiheuttaa, tulee sinun käydä hammaslääkärissä. Hän pystyy tekemään oikeanlaisen diagnoosin.

Tarkastele sillä aikaa näitä helppoja kotihoitokeinoja. Ne antavat sinulle nopean helpotuksen hammaskipuun.

Helpotusta hammaskipuun kotihoitokeinoin

Näiden kaikkien ainesosien etuna on se, että niiden löytäminen on helppoa, eikä niillä ole sivuvaikutuksia.

Käy kuitenkin aina lääkärissä ennen kuin kokeilet mitään hoitoa, varsinkin jos olet jollain lääkityksellä.

1. Neilikat

Some figure

Tämä on yksi suosituimmista luontaishoidoista, jota käytetään sen tulehduksen vastaisten ja rauhoittavien vaikutusten vuoksi.

Neilikat ovat tunnettuja hammaskivun lievittäjiä. Esi-isiemme oli tapana laittaa neilikka vahingoittuneelle hampaalle tehdäkseen alueen tunnottomaksi.

Nykytutkimukset ovat todistaneet tämän kasvin kipulääkemäiset vaikutukset. Voit myös käyttää eteeristä öljyä (laimennettuna) tai muita neilikkauutteita tähän tarkoitukseen.

Neilikka ei ole ainoastaan tulehduksen vastainen hoitokeino, vaan myös antibakteerinen. Se on siis äärimmäisen tehokas hammaskipuun, jopa silloin kun kyseessä on infektio.

Käytä neilikkahaudetta suuvetenä epämukavan hammaskivun lievittämiseksi.

2. Kurkuma

Kurkuma on toinen keittiöön tai luontaishoitoihin kuuluva ainesosa. Se on hyvä apu monien sairauksien hoitoon. Se sisältää kurkumiinia, aktiivista ainesosaa, joka koostuu antioksidanteista, tulehduksen vastaisista ja kipulääkemäisistä ominaisuuksista.

Kurkuma on myös ihanteellinen mauste mihin vain ruokavalioon, sillä se auttaa hallitsemaan haavaumia sekä kolesterolia ja se toimii myös antibakteerisena ja sienten vastaisena aineena.

 • Voit ottaa kurkumaa lisäravinteena.
 • Vaihtoehtoisesti voit myös juoda kurkumateetä tai vain raastaa sitä keittoihin, patoihin ja mehuihin.

Lue myös: Kolme hoitokeinoa mintusta pahanhajuiseen hengitykseen

3. Inkivääri

Some figure

Inkivääri ja kurkuma ovat hyvin samankaltaisia. Inkiväärin sisältämällä gingerolilla on monia ominaisuuksia ja se voi muun muassa lievittää hammaskipua. Se johtuu siitä, että tällä aktiivisella ainesosalla on myös tulehduksen vastaisia ja kipulääkemäisiä vaikutuksia.

Inkivääri on myös hyvä hoitokeino ruoansulatushäiriöihin. Se on myös yksi yleisimmistä luontaishoidoista, joka pysäyttää oksentelun ja pahoinvoinnin. Parasta on se, että inkivääri ei aiheuta mitään sivuvaikutuksia!

 • Valmista inkivääriteetä ja juo sitä usein.
 • Vaihtoehtoisesti voit lisätä inkiväärijuurta patoihin, jälkiruokiin, mehuihin, smoothieihin ja niin edelleen.
 • Itse asiassa voit jopa valmistaa teetä kaikista kolmesta luontaishoidosta: neilikasta, kurkumasta ja inkivääristä. Se on todella tehokas lääketee.

4. Helpotusta hammaskipuun suolavedestä

Kenellä ei olisi suolaa kotona?

Tämä on yksi nopeimmista ja helpoimmista tavoista lievittää hammaskipua, olipa sen syynä mikä tahansa.

Suola on mahtava antiseptinen aine ja melko tehokas suuvesi vedellä laimennettuna. Se auttaa vähentämään tulehdusta sekä puhdistaa ja lievittää hammaskipua.

Ainesosat

 • 1 tl merisuolaa (Huom: suosittelemme merisuolan tai himalajansuolan käyttöä tavallisen pöytäsuolan sijaan. Nämä raakasuolat eivät ole jalostettuja ja niissä on yhä runsaasti mineraaleja.)
 • 2,5 dl vettä

Valmistus

 • Liota suola ensin kupilliseen kiehuvaa vettä.
 • Sekoita hyvin ja anna jäähtyä, kunnes pystyt pyörittelemään sitä suussa.
 • Huuhtele sillä suuta vähintään 30 sekunnin ajan. Varmista, että se pääsee kivuliaalle alueelle.
 • Toista 15 minuutin välein tai kunnes huomaat parannuksen.

Lue myös: Luonnollisia keinoja ehkäistä hampaiden reikiintyminen

5. Jää

Some figure

Kylmä haude johtaa vasokonstriktioon vähentäen siten tulehdusta ja kipua.

Tämä hoitokeino on nopein ratkaisu hammaskivun lievittämiseen, jota akuutti tulehdus aiheuttaa.

 • Laita jäähaude poskelle sille alueelle, jolla kivulias hammas on ja pidä sitä siinä usean minuutin ajan. Tämä tuo väliaikaista helpotusta kipuun.

Nyt tiedät joitakin helppoja, luontaisia hoitokeinoja nopeaan hammaskivun lievittämiseen. Varmista kuitenkin, että käyt hammaslääkärissä, jotta hän löytää syyn tähän epämukavuuteen ja voi tehdä diagnoosin.

Joissakin tapauksissa saatat tarvita antibiootteja ja vain lääkäri voi määrätä niitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kamkar Asl, M., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Ross, I. A. (2003). Curcuma longa L. In Medicinal Plants of the World, Volume 1. https://doi.org/10.1385/1-59259-365-8:227
 • Kumar, M., Shete, A., & Akbar, Z. (2010). A Review on Analgesic: From Natural Sources. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
 • Shrishail, D., Handral Harish, K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., & Shruthi, S. D. (2013). Turmeric: Nature’s precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.