Guaranan käyttötarkoitukset, ominaisuudet ja vasta-aiheet
Guarana, tieteelliseltä nimeltään Paullinia cupana, on Amazonilla kasvava köynnöskasvi. Tämän alueen heimot ovat vuosisatojen ajan käyttäneet kasvin hedelmiä ja muita osia erilaisiin terapeuttisiin tarkoituksiin. Sitä arvostetaan erityisesti sen runsaan stimuloivien aineiden, kuten kofeiinin, teofylliinin ja teobromiinin, pitoisuuksien vuoksi.
Kuten Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -julkaisussa todetaan, sitä käytetään energia- ja urheilujuomissa, koska se tehostaa hermoston, sydämen ja lihasten toimintaa. Haluatko tietää siitä lisää?
Mitä on guarana?
Guarana (Paullinia cupana) on Amazonin alueelta kotoisin oleva kasvi, jota jo alkuperäiskansat käyttivät piristävien juomien valmistukseen. Tarkkaan ottaen sen siemenet sisältävät jopa 6 % kofeiinia, mikä tekee siitä yhden niistä lajeista, joissa on eniten tätä yhdistettä.
Se sisältää myös pienen prosenttiosuuden muita aineita, kuten teobromiinia ja teofylliiniä (jotka ovat samankaltaisia kuin kofeiini), ksantiineja ja flavonoideja. Nämä kaikki ovat vastuussa guaranan mahdollisista hyödyistä ja ominaisuuksista.
Juurta on vuosisatojen ajan käytetty yrttiteiden ja -juomien valmistukseen. Nykyään sitä kuitenkin jauhetaan ja myydään jauheena, kapseleina tai energiajuomissa ja -tuotteissa.
Journal of Ethnopharmacology -lehden tarjoamien tietojen mukaan 70 % kaikesta guaranan tuotannosta on tarkoitettu erityisesti tähän viimeiseksi mainittuun käyttöön.
Guaranan tärkeimmät ominaisuudet ja käyttötarkoitukset
Tämän ennen kaikkea energisoivista ja stimuloivista ominaisuuksistaan tunnetun kasvin käyttöä on tutkittu suhteessa muihin mahdollisiin hyötyihin elimistölle.
Se auttaa vähentämään väsymystä
Yksi guaranan tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kofeiinipitoisuus. Kuten Food Research International -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, tämän ainesosan siemenissä on 4-6 kertaa enemmän kofeiinia kuin kahvissa.
Siksi se on hyvä valinta energiatasojen nostamiseen ja väsymyksen vähentämiseen. Appetite -lehdessä jaetussa tutkimuksessa ryhmä ihmisiä, jotka käyttivät guaranaa sisältävää vitamiinilisää, ilmoitti tunteneensa itsensä vähemmän väsyneeksi erilaisten testien aikana.
Se edistää kognitiivista suorituskykyä
Guaranalla ei ole ainoastaan fyysisiä ominaisuuksia, vaan se voi vaikuttaa myös henkiseen toimintaan ja suorituskykyyn. Torresin, Pinaffy-Langleyn ja muiden kirjoittajien mukaan guaranan saanti voi vaikuttaa seuraavilla tavoilla:
- Parempi tarkkaavaisuus ja muisti.
- Vähentää vasteaikaa ja parantaa älyllistä suorituskykyä.
- Lisää valppautta ja keskittymiskykyä.
- Helpottaa tiedonkäsittelyä ja varastointia.
Nämä tulokset havaittiin ihmistutkimuksissa guarana-lisäravinteilla eri annoksina.
Se tukee laihtumista
Guarana-lisäravinteet eivät toimi kuin ihmeen lailla laihtumiseen.
Guaranan nauttimisesta osana terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota on kuitenkin joitakin etuja. Erityisesti koeputkitutkimukset viittaavat siihen, että guarana auttaa tukahduttamaan rasvasolujen tuotantoa tukevia geenejä.
Lisäksi sen korkea kofeiinipitoisuus nopeuttaa aineenvaihduntaa, jolloin elimistön kyky polttaa kaloreita levossa kasvaa. Vaikka lisää tutkimuksia ihmisillä tarvitaan, tuloksia pidetään lupaavina.
Se tukee ruoansulatuskanavan terveyttä
Guaranan sisältämiä yhdisteitä on valjastettu luonnonlääketieteessä vatsan terveyden liittolaiseksi. Tarkemmin sanottuna sitä pidetään lääkkeenä ripulin rauhoittamiseen. Tanniinipitoisuutensa ansiosta se toimii supistavana aineena ja rajoittaa suolistossa erittyvän nesteen määrää.
Samalla sen kofeiinipitoisuus auttaa stimuloimaan suoliston peristaltiikkaa, joka aktivoi suoliston ja paksusuolen supistuksia ummetusta lievittäen.
Lue lisää: Nuoret ja urheiluun tarkoitetut ravintolisät
Auttaa hoitamaan silmien terveyttä
Guaranan runsas antioksidanttipitoisuus on eduksi silmien terveydelle. Diseases –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä aineet auttavat hillitsemään oksidatiivisen stressin vaikutuksia, mikä vähentää kaihin, glaukooman ja ikääntymiseen liittyvän makuladegeneraation riskiä.
Journal of Functional Foods -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa osallistujilla, jotka nauttivat guaranaa säännöllisesti, oli omien arvioidensa mukaan parempi näkökyky verrattuna niihin, jotka eivät nauttineet guaranaa.
Lisäksi havaittiin, että tämä ruoka-aine auttoi vähentämään DNA:n vaurioitumista ja silmän solujen kuolemaa lumelääkkeeseen verrattuna. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia ihmisillä.
Se suojaa sydämen ja verisuonien terveyttä
Guaranan sisältämä kofeiini ja katekiinit vaikuttavat myönteisesti sydän- ja verisuoniterveyteen. International Journal for Vitamin and Nutrition Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan näillä yhdisteillä on verihiutaleita aggregoivia ominaisuuksia, ja ne vähentävät siten tromboosin ja sydänsairauksien riskiä.
Kuten Lipids in Health and Disease -lehdessä raportoitiin, guarana auttaa vähentämään huonon kolesterolin (LDL) hapettumista jopa 27 prosenttia.
Sillä on analgeettisia vaikutuksia
Guaranaa on käytetty apuaineena lievittämään erilaisia kiputiloja. Sen analgeettiset ominaisuudet johtuvat sen kofeiinipitoisuudesta, joka on stimulantti, joka salpaa adenosiinireseptoreita (jotka ovat vastuussa kivun tuntemisesta).
Cochrane Libraryn jakamassa katsauksessa kerrotaan yksityiskohtaisesti, että kofeiini tehostaa merkittävästi analgeettien vaikutuksia. Tästä syystä sitä käytetään yleisesti erilaisten lääkkeiden koostumuksessa tätä tarkoitusta varten.
Se edistää ihonhoitoa
Kosmetiikkateollisuudessa guaranaa käytetään tehostamaan voiteiden, voiteiden, saippuoiden ja anti-ageing -tuotteiden koostumusta, sillä sen sisältämät kofeiini, antioksidantit ja antimikrobiset ominaisuudet auttavat ihonhoidossa.
Skin Pharmacology and Physiology -lehdessä julkaistussa katsauksessa todetaan, että kofeiini stimuloi rasvan hajoamista ja edistää siten selluliitin vähentämistä. Se auttaa myös suojaamaan ihoa ultraviolettisäteilyltä (UV-säteilyltä) ja hidastaa ikääntymisprosessia.
Toisessa tutkimuksessa kerrotaan yksityiskohtaisesti, että guarana vähentää merkittävästi ikääntymiseen liittyviä ihovaurioita sen korkean antioksidanttisisällön ansiosta.
Sillä on antimikrobisia ominaisuuksia
Guaranan antimikrobiset ominaisuudet selittyvät suurelta osin sen tanniini-, katekiini- ja kofeiinipitoisuudella. Molecules –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tämän ainesosan uutteet auttavat torjumaan mikro-organismeja, kuten hammasplakissa esiintyvää Streptococcus mutansia.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että se vaikuttaa myös muihin bakteereihin, kuten Escherichia coli – bakteeriin, jotka liittyvät ripuli- ja ruoansulatuskanavan sairauksiin.
Sillä on kasvainten vastaisia ominaisuuksia
Tutkimuksissa on arvioitu guaranan kasvainten vastaista potentiaalia. Sen on todettu suojaavan DNA-vaurioilta ja estävän syöpäsolujen kasvua. Nämä tutkimukset on kuitenkin tehty koeputkissa ja eläimillä, joten ihmiskokeita tarvitaan.
Miten guaranaa otetaan?
Guaranalla on yleisesti ottaen hyvä turvallisuusprofiili. Tutkimukset osoittavat, että sen myrkyllisyys on vähäistä, kun sitä käytetään pieninä tai kohtalaisina annoksina.
Liian suuria määriä käytettäessä siihen liittyy kuitenkin seuraavia haittavaikutuksia:
- Ahdistuneisuus
- Unettomuus
- Kohtaukset
- Hermostuneisuus
- Vatsakipu
- Päänsärky
- Sydämen rytmin muutos
Guaranan riskit ja vasta-aiheet
Edellä mainittujen lisäksi on muistettava, että kofeiini voi johtaa riippuvuuteen. Se on myös vasta-aiheinen raskaana oleville naisille keskenmenon tai sikiön poikkeavuuksien riskin vuoksi.
Muita vasta-aiheita ovat seuraavat:
- Kofeiiniallergia
- Alle 12-vuotiaat lapset
- Henkilöt, joilla on maha- ja pohjukaissuolihaava
- Potilaat, joita hoidetaan masennuslääkkeillä
On huomattava, että guarana ei korvaa terveellistä ruokavaliota tai lääketieteellistä hoitoa. Ennen lisäravinteiden käyttöä on parasta neuvotella lääkärin tai erikoislääkärin kanssa.
Lue tämäkin: 7 asiaa, jotka kannattaa tehdä ennen kuin juot päivän ensimmäisen kahvikupillisen
Mitä guaranasta tulee muistaa?
Guaranaa arvostetaan sen energisoivan voiman ja korkean antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Sitä käytetään nykyään laajalti urheilu- ja energiajuomien valmistuksessa. Sitä käytetään myös kosmetiikassa ja luontaislääkinnässä.
Piristävien aineiden pitoisuuksiensa, erityisesti kofeiinin, vuoksi sen nauttiminen on yhdistetty tuottavuuden ja mielialan paranemiseen sekä sairauksien riskin vähenemiseen. Sen kulutuksen tulisi kuitenkin olla kohtuullista, mieluiten ammattilaisen valvonnassa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. (28 de agosto de 2023). Guaraná. Medlineplus. Consultado el 20 de octubre de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/935.html#Dosage
- Bonadiman, B. S. R., Cadoná, F. C., Assmann, C. E., Weis, G. C. C., de Oliveira Alves, A., Frescura Duarte, M., Chaves, C. M., do Carmo Chaves, C., dos Santos Motta, K. M., Esteves Ribeiro, E., Dulce Bagatini, M., & Mânica da Cruz, I. B. (2017). Guarana (Paullinia cupana): cytoprotective effects on age-related eye disfuntion. Journal of Functional Foods. 36: 375-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464617304152
- Canadian Academy of Sports and Nutrition. (s.f.). Guarana. Consultado el 19 de octubre de 2023. https://www.caasn.com/guarana.html
- D’Angelo, S., & Ascione, A. (2020). Guarana and physical performance: a myth or reality? Journal of Human Sport and Exercise, 15(3), 539-551. https://www.researchgate.net/publication/344832416_Guarana_and_physical_performance_A_myth_or_reality
- Derry, C. J., Derry. S., & Moore, R. A. (2012). Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Systematic Reviews. 14 (3): CD009281. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22419343/
- De Lima, Portella, R., Pillon Barcelona, R., Flores da Rosa, E, Esteves Ribeiro, E., Mânica da Cruz, I. B., Suleiman, L., & Antunes Soares, F. A. (2013). Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids in Health and Disease. 12,12. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-12-12
- Da Silva, N., Numata E. P., Mendes, L., Dias P. H., Vilegas, W., Gambero, A., & Lima, L. (2017). Modulatory effects of Guarana (Paullinia cupana) on adipogenesis. Nutrients, 9(6) 1-11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490614/
- Patrick, M., Kim, H. A., Oketch-Rabah, H., Marles, R. J., Roe, A. L., & Calderón, A. I. (2019). Safety of guarana seed as a dietary ingredient: A review. Journal of agricultural and food chemistry, 67(41), 11281-11287. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31539257/
- Peixoto, H., Roxo, M., Röhrig, T., Richling, E., Wang, X., & Wink, M. (2017). Anti-Aging and antioxidant potential of Paullinia cupana var. sorbilis: findings in Caenorhabditis elegans indicate a new utilization for roasted seeds of Guarana. Medicines. 4 (3):61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28930275/
- Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
- Schimpl, F. C., da Silva, J. F., Gonçalves, J. F. de C., & Mazzafera, P. (2013). Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon. Journal of Ethnopharmacology. 150 (1): 14–31. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113005771
- Torres E. A., Pinaffi-Langley, A. C., de Souza Figueira, Silva Cordeiro, K., Dias, Negrao, L., Jurema Soares, M., Pereira da Silva, C., Zsigovics Alfino, M. C., Rodrigues Sampaio, G., & Costa de Camargo, A. (2021). Effects of the consumption of guarana on human health: a narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21, 272-295. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1541-4337.12862
- Van Schaik L., Kettle, C., Green, R., Irving, H. R., & Rathner, J. A. (2021). Effects of caffeine on brown adipose tissue thermogenesis and metabolic homeostasis: a review. Frontiers in Neuroscience. 15. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2021.621356/full
- Smith N, Atroch AL. Guaraná’s Journey from Regional Tonic to Aphrodisiac and Global Energy Drink. Evid Based Complement Alternat Med. 2010 Sep;7(3):279-82. doi: 10.1093/ecam/nem162. Epub 2007 Dec 5. PMID: 18955289; PMCID: PMC2887323.
- da Silva, G. S., Canuto, K. M., Ribeiro, P. R. V., de Brito, E. S., Nascimento, M. M., Zocolo, G. J., Coutinho, J. P., & de Jesus, R. M. (2017). Chemical profiling of guarana seeds ( Paullinia cupana ) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. In Food Research International (Vol. 102, pp. 700–709). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.09.055
- Kennedy DO, Haskell CF, Robertson B, Reay J, Brewster-Maund C, Luedemann J, Maggini S, Ruf M, Zangara A, Scholey AB. Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite. 2008 Mar-May;50(2-3):506-13. doi: 10.1016/j.appet.2007.10.007. Epub 2007 Oct 30. PMID: 18077056.
- Dulloo AG, Geissler CA, Horton T, Collins A, Miller DS. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50. doi: 10.1093/ajcn/49.1.44. PMID: 2912010.
- de Jesus NZ, de Souza Falcão H, Gomes IF, de Almeida Leite TJ, de Morais Lima GR, Barbosa-Filho JM, Tavares JF, da Silva MS, de Athayde-Filho PF, Batista LM. Tannins, peptic ulcers and related mechanisms. Int J Mol Sci. 2012;13(3):3203-28. doi: 10.3390/ijms13033203. Epub 2012 Mar 8. PMID: 22489149; PMCID: PMC3317710.
- Lohsiriwat S, Kongmuang P, Leelakusolvong S. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Dis Colon Rectum. 2008 Jun;51(6):928-31. doi: 10.1007/s10350-008-9271-y. Epub 2008 Mar 19. PMID: 18350336.
- Braakhuis A, Raman R, Vaghefi E. The Association between Dietary Intake of Antioxidants and Ocular Disease. Diseases. 2017 Jan 30;5(1):3. doi: 10.3390/diseases5010003. PMID: 28933356; PMCID: PMC5456332.
- Bonadiman, B. da S. R., Cadoná, F. C., Assmann, C. E., Weis, G. C. C., de Oliveira Alves, A., Duarte, M. F., Chaves, C. M., do Carmo Chaves, C., dos Santos Motta, K. M., Ribeiro, E. E., Bagatini, M. D., & da Cruz, I. B. M. (2017). Guarana (Paullinia cupana): Cytoprotective effects on age-related eye dysfunction. Journal of Functional Foods, 36, 375-386. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.07.027
- Subbiah MT, Yunker R. Studies on the nature of anti-platelet aggregatory factors in the seeds of the Amazonian Herb Guarana (Paullinia cupana). Int J Vitam Nutr Res. 2008 Mar;78(2):96-101. doi: 10.1024/0300-9831.78.2.96. PMID: 18791978.
- Portella, R.d.L., Barcelos, R.P., da Rosa, E.J.F. et al. Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids Health Dis 12,12 (2013). https://doi.org/10.1186/1476-511X-12-12
- Derry CJ, Derry S, Moore RA. Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;(3):CD009281. doi: 10.1002/14651858.CD009281.pub2. PMID: 22419343.
-
Herman A, Herman AP. Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23075568.
-
Peixoto H, Roxo M, Röhrig T, Richling E, Wang X, Wink M. Anti-Aging and Antioxidant Potential of Paullinia cupana var. sorbilis: Findings in Caenorhabditis elegans Indicate a New Utilization for Roasted Seeds of Guarana. Medicines (Basel). 2017 Aug 15;4(3):61. doi: 10.3390/medicines4030061. PMID: 28930275; PMCID: PMC5622396.
- Yamaguti-Sasaki E, Ito LA, Canteli VC, Ushirobira TM, Ueda-Nakamura T, Dias Filho BP, Nakamura CV, de Mello JC. Antioxidant capacity and in vitro prevention of dental plaque formation by extracts and condensed tannins of Paullinia cupana. Molecules. 2007 Aug 20;12(8):1950-63. doi: 10.3390/12081950. PMID: 17960098; PMCID: PMC6149164.
- da Fonseca CA, Leal J, Costa SS, Leitão AC. Genotoxic and mutagenic effects of guarana (Paullinia cupana) in prokaryotic organisms. Mutat Res. 1994 May;321(3):165-73. doi: 10.1016/0165-1218(94)90041-8. PMID: 7513067.
- Fukumasu H, Latorre AO, Zaidan-Dagli ML. Paullinia cupana Mart. var. sorbilis, guarana, increases survival of Ehrlich ascites carcinoma (EAC) bearing mice by decreasing cyclin-D1 expression and inducing a G0/G1 cell cycle arrest in EAC cells. Phytother Res. 2011 Jan;25(1):11-6. doi: 10.1002/ptr.3216. PMID: 20564499.
- Fukumasu H, Avanzo JL, Heidor R, Silva TC, Atroch A, Moreno FS, Dagli ML. Protective effects of guarana (Paullinia cupana Mart. var. Sorbilis) against DEN-induced DNA damage on mouse liver. Food Chem Toxicol. 2006 Jun;44(6):862-7. doi: 10.1016/j.fct.2005.11.010. Epub 2006 Jan 9. PMID: 16406177.
-
Fukumasu H, Avanzo JL, Nagamine MK, Barbuto JA, Rao KV, Dagli ML. Paullinia cupana Mart var. sorbilis, guaraná, reduces cell proliferation and increases apoptosis of B16/F10 melanoma lung metastases in mice. Braz J Med Biol Res. 2008 Apr;41(4):305-10. doi: 10.1590/s0100-879×2008000400008. PMID: 18392453.
-
Espinola EB, Dias RF, Mattei R, Carlini EA. Pharmacological activity of Guarana (Paullinia cupana Mart.) in laboratory animals. J Ethnopharmacol. 1997 Feb;55(3):223-9. doi: 10.1016/s0378-8741(96)01506-1. PMID: 9080343.
- Nehlig A. Are we dependent upon coffee and caffeine? A review on human and animal data. Neurosci Biobehav Rev. 1999 Mar;23(4):563-76. doi: 10.1016/s0149-7634(98)00050-5. PMID: 10073894.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.