Logo image
Logo image

Gluteeniton kasvisruokavalio: mitä siitä on hyvä tietää

3 minuuttia
Annamme täällä vinkkejä, jotka tulee ottaa huomioon gluteenitonta kasvisruokavaliota aloitettaessa, jotta ongelmia ei pääse syntymään.
Gluteeniton kasvisruokavalio: mitä siitä on hyvä tietää
Viimeisin päivitys: 25 toukokuuta, 2023

Gluteenitonta kasvisruokavaliota noudattavat ne, joilla on keliakia tai gluteeniyliherkkyys ja jotka haluavat välttää lihan, kanan ja kalan syömistä. Mitä tällaisesta ruokavaliosta on hyvä tietää?

Ensinnäkin, gluteeni on proteiini, jota on monissa kasviperäisissä tuotteissa, erityisesti viljoissa, kuten vehnässä, ohrassa ja rukiissa. On kuitenkin mahdollista noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, joka täyttää päivittäiset ruokavaliovaatimukset.

Ennen kuin aloitamme, on huomautettava, että kasvisruokavalio tai vegaaniruokavalio ei sinänsä ole terveyden kannalta parempi kuin kaikkiruokaisuus. Kyse on valinnasta, joka perustuu syvään moraaliseen omaantuntoon, joka liittyy tarpeeseen välttää eläinten kärsimystä ja huonoa kohtelua.  Tällainen ruokavalion voidaan optimoida terveelliseksi, mutta siihen on usein tarpeen sisällyttää lisäravinteita.

Gluteeniton kasvisruokavalio

Kasvisruokavaliossa normaalisti esiintyvä gluteeni voidaan kyllä poistaa, kun sinulla on diagnosoitu keliakia tai yksinkertaisesti koet suolisto-ongelmia aina gluteiinin nauttimisen jälkeen.

Medicina –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on mahdollista kärsiä ruoansulatusongelmista, kuten turvotuksesta, kivusta, ilmavaivoista tai ripulista gluteenin nauttimisen jälkeen ilman, että henkilöllä on itse asiassa keliakiaa. Ongelman tarkkaa fysiologiaa ei tunneta, mutta sitä kutsutaan gluteeniyliherkkyydeksi.

Some figure
Jos kärsit epämukavasta olosta gluteenin syömisen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin.

Kaikilla gluteeniyliherkkyydestä kärsivillä ihmisillä ei ole yhtä voimakkaita oireita. Siksi jotkut pystyvät sietämään tietyn määrän gluteenia ruokavaliossaan. Tässä tapauksessa on parasta tarkistaa yksilölliset tuntemukset, jotta voit joko poistaa ravintoaineen kokonaan tai osittain ruokavaliostasi.

Keliakian tapauksessa on oltava paljon tiukempi. Sen lisäksi, että gluteeni on poistettava kokonaan, on myös elintärkeää varmistaa, ettei siitä ole ruoassa mitään jäämiä.

On olemassa joitakin tuotteita, kuten kaura, joita tietyt keliakiaa sairastavat henkilöt voivat nauttia. Kaura sisältää gluteenin kaltaista ainetta, aveniinia, mutta sen rakenne on erilainen. Yksilöllinen sietokyky on testattava ennen kuin elintarvike sisällytetään säännöllisesti ruokavalioon.

Lisätietoja: Keliakian eri tyypit ja niiden ominaisuudet

Gluteenittomat kasvisruoat

Gluteenin osalta kasvisruokavalion tuoreiden elintarvikkeiden yhteydessä riittää vehnän, ohran ja rukiin välttäminen. Tiettyjä prosessoituja elintarvikkeita, kuten lihankorvikkeita, sisällytetään kuitenkin usein ruokavalioon proteiinin saannin parantamiseksi.

Istumatyötä tekevien ihmisten tulisi taata vähintään 0,8 grammaa proteiinia jokaista painokiloa kohti päivässä, jotta kehon fysiologia toimisi kunnolla. Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän.

Tuotteen merkinnöistä on etsittävä takuu gluteenittomuudesta, etenkin kun kyseessä on keliakiaa sairastava henkilö. Jos näin ei ole, ruoansulatus voi häiriintyä, mikä lisää riskiä sairastua monimutkaisiin ja kroonisiin patologioihin, jotka voivat muuttua hengenvaarallisiksi.

Lihankorvikkeiden läsnäoloa on hillittävä. Proteiinin saanti on keskeistä, mutta lihankorvikkeet eivät aina ole paras vaihtoehto. Tätä varten kasviproteiinin sisällyttäminen päivittäiseen ruokavalioon voi olla parempi vaihtoehto.

Herneproteiini on hyvä vaihtoehto. Lisäksi nämä lisäravinteet korjaavat ruoansulatuskyvyn puutteita ja aminohappopuutoksia elintarviketekniikan avulla.

Some figure
Arvioi ravitsemusterapeuttisi kanssa, ovatko lihankorvikkeet sinulle paras vaihtoehto.

Näin vältetään myös keskipitkällä aikavälillä haitallisten elementtien, kuten transrasvojen ja keinotekoisten lisäaineiden, kulkeutuminen elimistöön. Jälkimmäisistä erityisesti keinotekoiset makeutusaineet ovat huomionarvoisia. Niiden vaikutus elimistöön on kiistanalainen, ja joidenkin todisteiden mukaan ne voivat ajan mittaan vahingoittaa suoliston mikrobistoa.

Saatat olla myös kiinnostunut: Vaihtoehdot eläinproteiinin korvaamiseksi ruokavaliossa

Gluteeniton vegaani- tai kasvisruokavalio on mahdollinen

Kuten huomaat, gluteenitonta kasvisruokavaliota on suhteellisen helppo noudattaa. Sinun on vain oltava varovainen sen suhteen, kuinka paljon syöt prosessoituja elintarvikkeita, ja tarkkailtava aina pakkausmerkintöjä.

Tiettyjen viljojen käyttöä hiilihydraattien lähteenä tulisi välttää. Päivittäisen sokerin tarpeen tyydyttämiseksi tulisi nauttia ennen kaikkea mukulakasveja, palkokasveja ja riisiä tai pseudoviljaa.

Lopuksi mainittakoon, että joskus gluteeniyliherkkyyden ongelma voi olla mikrobistossa. Mikrobiston laadun parantamiseen tähtäävän ruokavalion toteuttaminen voi johtaa erinomaisiin tuloksiin keskipitkällä aikavälillä, sillä se voi lisätä organismin sietokykyä proteiinia kohtaan. Sama ei päde keliakiassa. Tällöin henkilöllä on autoimmuuniongelma, ja gluteenia ei yksinkertaisesti voi nauttia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019;55(6):222. Published 2019 May 28. doi:10.3390/medicina55060222
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014;514(7521):181-186. doi:10.1038/nature13793

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.