Logo image
Logo image

Genitaalialueen nuorennushoito: kaikki mitä tulee tietää

4 minuuttia
Toistaiseksi genitaalialueen nuorennushoidosta terveysongelmien ratkaisemiseksi ei ole riittävästi näyttöä. Lääkärin konsultaatio on suositeltavaa.
Genitaalialueen nuorennushoito: kaikki mitä tulee tietää
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Genitaalialueen nuorennushoito on sellaisille toimenpiteille annettu nimi, joiden tavoitteena on tehdä naisten ulkoisista sukupuolielimistä nuoremman näköiset. Jotkut väittävät, että tällä olisi myös suotuisia terveysvaikutteita.

Tällaisia toimenpiteitä tehdään sisempiin häpyhuuliin, ulompiin häpyhuuliin tai molempiin. Viime vuosina genitaalialueen nuorennushoitojen kysyntä on kasvanut jyrkästi. Syyt tällaisiin operaatioihin ovat moninaiset.

Miksi genitaalialueen nuorennushoitoja tehdään?

Some figure
Genitaalialueen nuorennushoidoilla saattaa olla kosmeettisten vaikutusten lisäksi terveyshyötyjä.

Yleisesti ottaen genitaalialueen nuorennushoitoja tehdään löystyneen intiimialueen ulkonäön korjaamiseksi tai parantamiseksi. Genitaalialue löystyy, kun sen kimmoisuus häviää ja alueen lihasten hallinta heikkenee.

Emättimen löystyminen on ongelma erityisesti vaihdevuosi-ikäisten naisten keskuudessa. Syynä on se, että 30. ikävuodesta alkaen kollageenituotanto vähenee, ja tämä korostuu ajan myötä. Tämä tila voi aiheuttaa fyysistä ja psyykkistä epämukavuutta monille naisille.

Toinen emättimen löystymisen syy on synnytys, erityisesti jos siinä käytettiin pihtejä tai vauva oli hyvin kookas. Myös ylipainolla voi olla samankaltainen vaikutus. Tämä saa emättimen läpimitan kasvamaan ja aiheuttaa esimerkiksi seuraavanlaista haittaa:

  • Vähentynyt seksuaalinen nautinto
  • Virtsankarkailu
  • Kuivuus ja ärsytys
  • Vakavimmissa tapauksissa epämukavuutta esiintyy fyysisten aktiviteettien aikana.
  • Joskus epämukavuutta aiheuttaa tiettyjen vaatteiden, kuten uima-asujen tai housujen, käyttäminen.

Millaisia genitaalialueen nuorennushoitoja on olemassa?

Genitaalialueen nuorennushoitoja on useita. Sopivimman hoidon valinta riippuu halutusta lopputuloksesta ja tietysti lääkärin arviosta. Tärkeimmät on lueteltu alla.

Saatat pitää myös: Tunnetko kipua emättimessä?

Labiaplastia eli häpyhuulten muovausleikkaus

Tämä leikkaus tehdään sisempien ja ulompien häpyhuulien ulkonäön parantamiseksi silloin, kun ne ovat liian isot tai veltot. Ongelma voi vaikuttaa intiimihygieniaan ja yhdynnästä nauttimiseen. Leikkauksella häpyhuulia pienennetään ja kiristetään.

Häpyhuulten rasvaimu

Tämän toimenpiteen tavoitteena on poistaa ylimääräisiä rasvasoluja häpyhuulista, tarkemmin ottaen ulkoisten häpyhuulien yläosasta ja häpykummusta. Tämä antaa genitaalialueelle viehättävämmän ulkonäön.

Häpyhuulten suurentaminen

Tässä toimenpiteessä häpyhuulten ihon sisään injektoidaan rasvaa. Tavoitteena on vähentää ryppyjä ja silottaa sekä paksuntaa alueen ihoa, jotta genitaalialue näyttäisi nuorekkaammalta.

Perineoplastia

Tämä toimenpide tehdään perineumiin eli välilihaan; toisin sanoen ulkoisten sukupuolielinten alaosasta anukseen kulkevalle alueelle. Tämä alue kärsii usein synnytyksessä. Toimenpide palauttaa kudosten kimmoisuuden ja parantaa intiimialueen ulkonäköä. Tämä lisää mielihyvää yhdynnän aikana.

Vaginoplastia

Tässä leikkauksessa vahvistetaan emättimen lihaksia, poistetaan ylimääräistä kudosta ja pienennetään emättimen halkaisijaa. Myös ylimääräistä emättimen limakalvoa poistetaan ja lantionpohjaa vahvistetaan, jotta emättimestä tulisi tiukempi.

Hyvin vähän kajoavat toimenpiteet

Genitaalialueen nuorennushoito voidaan toteuttaa myös hyvin vähän kajoavilla toimenpiteillä, jotka saattavat olla joissakin tapauksissa kannattavin vaihtoehto. Ne ovat seuraavat:

  • Radiofrekvenssi. Nämä sähkömagneettiset aallot luovat lämpöä ja muotoilevat kollageenisäikeet uudelleen, mikä tekee intiimialueesta kimmoisamman.
  • Fraxel-laser. Edistää kollageenin ja elastiinin palautumista. Tämä auttaa vähentämään virtsankarkailua ja parantaa emättimen lubrikaatiota.
  • Yag-laser. Lisää emättimen kaulan ja virtsarakon kimmoisuutta ja parantaa lubrikaatiota.

Mitkä ovat riskit?

Moni lääkäri on ilmaissut huolensa genitaalialueen nuorennushoitojen kasvavan kysynnän vuoksi. Toistaiseksi niiden turvallisuudesta ja tehosta ei ole vahvaa näyttöä.

Mahdollisia komplikaatioita ovat muutokset tuntoherkkyydessä, infektiot, kiinnikkeet, kivulias yhdyntä ja arpeutuminen. Nämä voivat olla erittäin isoja riskejä, ottaen huomioon toimenpiteiden mahdollisen tehottomuuden.

Tällaisen toimenpiteen läpikäyvillä naisilla voi ilmaantua komplikaatioita heidän tullessaan vaihdevuosi-ikään. Vaihdevuosina alueen kudokset ohenevat luontaisesti. Jos prolapsi on hyvin vähäinen ja aluetta kavennetaan tai ohennetaan toimenpiteillä, vaihdevuosina kaikki voi pahentua.

Alueen kireys ja emättimen läpimitan pieneneminen johtavat toisinaan myös kivuliaaseen yhdyntään. Yleensä lääkärit suosivat vähemmän kajoavia menetelmiä, kuten Kegel-harjoituksia.

Genitaalialueen nuorennushoito: huomioitavaa

Some figure
Lääkäri määrittää sopivimman toimenpiteen tapauskohtaisesti.

On tärkeää kertoa selkeästi ne syyt, joiden vuoksi haluat genitaalialueen nuorennushoitoon. Sinun tulisi olla lääkärille rehellinen ja pitää myös odotukset toimenpiteestä realististina.

Sinun on otettava huomioon myös kaikki ne ongelmat, joita jokainen nainen kohtaa ennen ja jälkeen toimenpiteen. Näistä on keskusteltu alla.

Ennen toimenpidettä

Toimenpiteiden kesto vaihtelee, mutta keskimäärin se on noin tunti. Hyvin vähän kajoavia toimenpiteitä lukuun ottamatta nämä hoidot ovat päiväkirurgisia toimenpiteitä, jotka vaativat epiduraalipuudutusta tai yleisanestesiaa.

Seuraavat näkökohdat tulisi ottaa huomioon:

  • Lääkärin tulisi pyytää kliinisiä arviointitutkimuksia ennen leikkausta.
  • Leikkaus on parasta tehdä heti kuukautisten päätyttyäTämä helpottaa paranemista ja pienentää infektioriskiä.
  • Potilaan tulisi paastota 12 tuntia ennen toimenpidettä.
  • Infektioriskiä voi pienentää antibioottikuurilla.
  • Paraneminen kestää kolmesta neljään päivään.

Genitaalialueen nuorennushoidon jälkeen

On tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita tarkoin toimenpiteen jälkeen. Älä erityisesti jatka normaaleja aktiviteetteja, kunnes vaadittu aika on kulunut umpeen.

Alkoholi ja tupakka voivat vaikuttaa haitallisesti paranemiseen. Tupakointia kannattaa välttää muutamaa viikkoa ennen ja jälkeen toimenpiteen. Tämä ehkäisee paksumpien ja tummempien arpien muodostumista ja nopeuttaa paranemista.

Kannattaa käyttää väljiä ja mukavia vaatteita eli välttää tiukasti istuvia vaatteita. Lääkäri kertoo, milloin yhdyntöjä voi jatkaa – niitä täytyy yleensä välttää ainakin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen.

Lue lisää: Emätin naisen eri ikäkausina – tärkeät faktat

Genitaalialueen nuorennushoito ei ole riskitöntä

Jokainen leikkaus pitää sisällään riskejä, eikä genitaalialueen nuorennushoito ole poikkeus. Siksi syyt, joiden vuoksi potilas haluaa toimenpiteeseen, kannattaa arvioida huolellisesti. Potilaalla saattaa olla ylimitoitettuja ja epärealistisia odotuksia lopputuloksen suhteen.

Lääkäriltä kannattaa kysyä kaikista mieltä askarruttavista asioista epäröimättä. Tiedon hankkiminen on paitsi oikein, myös velvollisuus. Tietoa kannattaa hankkia riittävästi oikean päätöksen tekemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 41(2), 80-82.
  • Conde, J. L. D., & Pérez, S. B. (2001). Alteraciones vulvo-vaginales. In Manual de salud reproductiva en la adolescencia (pp. 465-490). Sociedad Española de Contracepción y Wyeth-Lederle Zaragoza.
  • Merino, R. R. A., Vizcaíno, J. M., Lara, D. Z., & Flores, D. A. (2012). Procedimientos cosméticos en ginecología. Acta Médica Grupo Ángeles, 10(2), 80-86.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.