Logo image
Logo image

Gefapixant: uusi lääke kroonisen yskän hoitoon

2 minuuttia
Kahdessa tuoreessa tieteellisessä tutkimuksessa saatiin äskettäin tietoa kroonisen yskän hoidossa käytettävän Gefapixant -nimisen lääkkeen tehokkuudesta. Sen etuna aiempiin lääkkeisiin verrattuna on mahdollisuus käyttää pienempiä annoksia saman vaikutuksen saavuttamiseksi.
Gefapixant: uusi lääke kroonisen yskän hoitoon
Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2021

Gefapixant on uusi lääke, joka lupaa lievittää kroonisen yskän oireita. Krooninen yskä on ärsyttävä vaiva, joka huonontaa monien ihmisten elämänlaatua. Kroonista yskää esiintyy kaiken ikäisillä ja sukupuolisilla ihmisillä, joten sekä miehet että naiset ovat yhtä alttiita sairastumaan siihen.

Kroonista yskää ei aina aiheuta hengitystieinfektio. On olemassa myös muita syitä, jotka voivat laukaista kroonisen yskän, mukaan lukien maha-suolikanavan ongelmat.

Tämä uusi tutkittu lääke, Gefapixant, voi parantaa merkittävästi tästä vaivasta kärsivien ihmisten elämänlaatua. On tärkeää jatkaa laajempia tutkimuksia, mutta saadut tulokset näyttävät jo lupaavilta. Myös ne henkilöt jotka ovat jo kokeilleet monia erilaisia lääkeaineita, voivat hyötyä Gefapixan käytöstä.

Tutkimukset Gefapixantin vaikutuksista krooniseen yskään

Kaksi äskettäin julkaistua tutkimusta raportoivat lääkkeen tehokkuudesta. Ensimmäinen tutkimus oli suurempi ja se toteutettiin suuremmalla tutkimusryhmällä, joten sen tieteellinen metodologia on vankempi. Toinen tutkimus oli pienempi, mutta sen havainnot sopivat yhteen ensimmäisen kanssa.

Suurempi tutkimus julkaistiin äskettäin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä. Siinä arvioitiin 50 milligramman Gefapixant-annoksen antamista 253 potilaalle. Tutkimus kesti 12 viikkoa ja se paransi kroonisen yskän 80 %:lla potilaista.

Artikkelissa kerrotaan, että myös pienemmällä annoskoolla saavutettiin positiivisia tuloksia joissain tutkimusryhmissä. Kun tutkimusryhmälle annettii 5,5 milligrammaa lääkettä, yli 50 % tutkimusryhmän jäsenistä ilmoitti kroonisen yskän oireiden helpottuneen.

Pienempi tutkimus sisälsi vain 57 henkilöä, ja tulokset julkaistiin European Respiratory Journal -lehdessä. Tämän tutkimuksen mukaan vain 30 milligramman annos Gefapixanttia riitti kroonisen yskän hoitoon.

Some figure

Mikä on krooninen yskä?

Kyseisen lääkityksen lisäksi on tärkeää ymmärtää, mitä tarkoitamme kun puhumme “kroonisesta yskästä”. Niiden, jotka eivät ole koskaan kärsineet kroonisesta yskästä, on vaikea kuvitella sen aiheuttamia ongelmia.

Lääketieteellisestä näkökulmasta krooninen yskä on jatkuva yskä, joka kestää yli kuusi viikkoa. Sen jälkeen tämä sairaus ilmenee jaksoina, jotka ovat joko jatkuvia tai toistuvasti samaan aikaan joka vuosi.

Noin 5 % väestöstä kokee kroonista yskää jossain vaiheessa elämäänsä. Se voi kehittyä spontaanisti jonkin ajan kuluttua tai jatkua hoidoista huolimatta. Varmaa on, että häiriön lievittämiseksi ei ole ollut uusia lääkkeitä useiden vuosikymmenien ajan.

Kroonisen yskän puhkeamiseen vaikuttavat syyt:

  • Hengitystieinfektiot
  • Gastroesofageaalinen refluksi (kun sairaus on vaikea)
  • Tupakointi
  • Sydämen vajaatoiminta
  • Lääkkeiden sivuvaikutukset (mm. enalapriili)
  • Krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (mukaan lukien krooninen keuhkoputkentulehdus ja emfyseema)
  • Ympäristön saastuminen

Jotkut kroonisen yskän tyypit saattavat aiheuttaa myös muita oireita. Lääketieteelliseen tilanteeseen voi sisältyä mm. epigastralgiaa, vatsakipua, närästystä (polttava tunne ruokatorvessa), hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta, hapen puutetta.

Some figure

Gefapixantin edut

Mielenkiintoista on, että tätä lääkettä ei alunperin kehitetty kroonisen yskän hoitoon. Sen aktiivinen ainesosa formuloitiin aluksi kipulääkkeeksi.

Sen toimintamekanismi häiritsee yskää säätelevien hermojen P2X3-reseptoreita. Lisäksi etuna on, että se vaatii todella pieniä annoksia saman vaikutuksen saavuttamiseksi. Näin ollen myös mahdollisten sivuvaikutusten riski pienenee.

Farmakologisella alalla kroonisen yskän tutkimuksiin ja mahdollisiin uusiin hoitomuotoihin sijoitetaan paljon rahaa. Tämä johtuu siitä, että kroonisen yskän hoidossa ei ole tapahtunut edistystä pitkään aikaan. Tämä on saanut aikaan sen, että markkinoille on tullut kaikenlaisia ​​lääkkeitä, joiden tehokkuutta ei tunneta.

Tarvitsemme edelleen lisätutkimuksia voidaksemme jatkaa Gefapixantin hyväksymistä ja validointia. Sitä tukeva lääkeyhtiö rahoittaa uusia tutkimuksia ja suorittaa parhaillaan kolmannen vaiheen kokeita. Kolmannen vaiheen kokeiden tavoitteena on saada uusi sertifikaatio Gefapixant -lääkkeelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Muccino, David, and Stuart Green. “Update on the clinical development of gefapixant, a P2X3 receptor antagonist for the treatment of refractory chronic cough.” Pulmonary pharmacology & therapeutics (2019).
  • Richards, David, et al. “Action of MK‐7264 (gefapixant) at human P2X3 and P2X2/3 receptors and in vivo efficacy in models of sensitisation.” British journal of pharmacology 176.13 (2019): 2279-2291.
  • Muccino, D., et al. “Rationale and Design of Two, Phase 3, Randomized Controlled Trials (COUGH-1 and COUGH-2) of Gefapixant, A P2x3 Receptor Antagonist, in Refractory and Unexplained Chronic Cough.” C37. SYMPTOMS, PLEURAL DISEASE, BEHAVIORAL SCIENCE, AND OTHER TOPICS. American Thoracic Society, 2019. A4700-A4700.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.