11 faktaa, joita et ehkä tiennyt luteista

Vaikka luteet ovat pieniä, ne ovat hyvin inhottavia. Nämä faktat on hyvä tietää näistä ötököistä, jotka voivat tehdä elämästä painajaista.
11 faktaa, joita et ehkä tiennyt luteista

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Luteet! Miten inhottavia pikku otuksia, joiden puremista sinäkin olet ehkä kärsinyt. Tämä pienikokoinen tuholainen iskee ihmisten nukkuessa ja saa heistä ravintonsa. Tässä on 11 mielenkiintoista faktaa, joita et ehkä tiennyt luteista!

Moni yhdistää nämä pienet ötökät hotelleihin, yömajoihin ja slummeihin. Todellisuudessa ne voivat kuitenkin oleskella lähes missä tahansa: esimerkiksi asuntoloissa, elokuvateattereissa, takseissa, junissa ja busseissa. Tässä lisää faktoja näistä inhottavista tuholaisista.

11 faktaa, joita et ehkä tiennyt luteista

1. Lude?

Luteilla on latinankielinen nimi: Cimex lectularius. Ne saavat ravintonsa ihmisestä yöaikaan, joten ne pesivät 70 %:sesti vuoteissa.

30 % lude-esiintymistä on huoneen muissa kolkissa, muun muassa sängyn päätylevyn halkeamissa ja ovenkarmeissa.

2. Luteet kohtelevat kaikkia samanveroisesti

Luteet voivat iskeä kenen tahansa kimppuun. On virhe yhdistää ne köyhyyteen tai puhtausongelmiin. Jos siis tiedät jonkun ludeongelmasta kärsivän, älä ajattele, että se johtuu huonosta hygieniasta.

3. Ei ole osoitettu, että ne tartuttaisivat vakavia tauteja

Toistaiseksi ei ole todistettu, että luteet aiheuttaisivat vakavia sairauksia. Suurin niiden aiheuttama ongelma ovat ärsyttävät puremat tai pahenevat astmaoireet tai allergiat.

On syytä olla sivuuttamatta sitäkään seikkaa, että osalle ihmisistä luteista voi tulla pakkomielle. He eivät pysty nukkumaan, jäävät pois töistä ja etsivät tuntien ajan tietoja näistä syöpäläisistä. Kaikki tämä voi vaikuttaa heidän fyysiseen ja psyykkiseen terveyteensä.

Luteet voivat tehdä elämästä painajaista.
Joillekin ihmisille kehittyy liiallinen loistartunnan pelko, mikä heikentää elämänlaatua.

4. Puremat eivät näytä samoilta

Tiedät luultavasti nettihaun perusteella, miltä luteiden puremat näyttävät. Mutta kuvat ovat vain suuntaa antavia, sillä todellisuudessa puremat eivät ole samanlaisia kaikilla, vaikka kahta ihmistä olisi purrut sama lude.

Pidä mielessä, että 30 % ihmisistä ei reagoi puremiin tavanomaiseen tapaan. Useimmissa tapauksissa ne ovat kuitenkin ryhmittyneet kolmen pureman ryppäiksi.

5. Luteet eivät ole yöeläimiä

Vaikka luteet ovat tavallisesti aktiivisimmillaan ennen aamunkoittoa, on absurdia ajatella, että ne voivat purra vain näiden tuntien aikana. Jos siis teet yötyötä, voit olla varma siitä, että ne iskevät päiväsaikaan, kun olet lepäämässä sängyssäsi. Ruumiinlämpösi ja kehostasi lähtevä hiilidioksidi houkuttelee niitä puoleensa.

6. Niitä voi olla kotona, vaikka niitä ei näkyisikään

Joissakin tapauksissa ludetartunta on vähäinen ja ihmiset sivuuttavat oireet. Vaatii tarkkaa etsintää, että luteet löytää. Joitakin merkkejä ovat mahdolliset mustat pisteet (uloste) patjan saumoissa.

Toinen merkki on luteiden jättämä nahka. Se voi vaihtua noin viisi kertaa ennen aikuisikää. Jos sinulla on suurennuslasi, voit nähdä vaaleanvärisiä ja ruosteenvärisiä luteita sen avulla; tämä riippuu niiden iästä.

7. Tavaroita ei tarvitse hävittää

Tavaroita ei tarvitse hävittää, jos kärsii ludeongelmasta. Käytä vain höyryä. Lämpö karkottaa ne tehokkaasti; toisinaan riittää syväpuhdistus kuivahöyryllä.

Vaatteet ja kaikki muut pesukoneeseen soveltuvat kankaat tulisi pestä lämpimällä vedellä ja kuivata. Toista toimenpide aina tietyin väliajoin, kunnes tuholainen on karkotettu.

8. Ne ovat erinomaisia anestesiologeja

Useimmiten luteet pitävät meidät unessa käyttäessään meitä ravinnonlähteenään. Syynä on se, että niiden sylki sisältää puuduttavia ja verenkiertoa vilkastavia aineita, mikä auttaa tekemään ruokailusta nopeaa ja kivutonta.

Syömisen jälkeen ne piiloutuvat 5–10 päiväksi.

9. Ne ovat sitkeitä

Luteet selviävät useita kuukausia ravinnotta, eli ne voivat oleskellä missä tahansa paikassa pitkäänkin, kunnes ne saavat lähelleen isännän. Ne sietävät 2–50 celsiusasteen lämpötiloja, joten ei ole mitenkään yllättävää, että ne voivat asustaa rautakaupassakin ilman sen suurempia ongelmia.

10. Ne ovat hyvin älykkäitä

Luteet ovat erittäin älykkäitä. Ne hiiviskelevät ja piileksivät patjojen saumoissa, elektronisten laitteiden takana, laukuissa ja muissa paikoissa, jotka eivät heti juolahda mieleen.

Päiväsaikaan ne piiloutuvat. Ja öisin hengityksen tuottama hiilidioksidi saa ne liikkeelle.

Luteet lähtevät liikkeelle yöaikaan.
Kun ihminen nukkuu, luteet havaitsevat hengityksen tuottaman hiilidioksidin ja lähtevät ravinnonhakuun.

11. Niillä on vakiintuneet tavat

Näillä inhottavilla otuksilla on osoitettu olevan ennakoitavissa olevia toimintatapoja. Löytäessään uuden isännän ne ravitsevat itseään 5–10 minuuttia, kunnes ne ovat kylläisiä. Sitten ne kaivautuvat sisään, parittelevat ja hedelmöittyvät.

Luteet: inhottavia otuksia

Ne, jotka ovat kärsineet ludeongelmasta kodissaan, ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että epätoivo ajaa meidät tekemään mitä tahansa päästäksemme niistä eroon.

Näiden ötököiden karkottamiseksi on parasta ottaa yhteyttä tuholaistorjujaan. Ole hyvin huolellinen kemikaalituotteiden kanssa, jos yrität päästä luteista eroon itse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Masciocchi, Maite. Chinche de la cama. Cimex lectularis. EEA Bariloche, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.