Logo image
Logo image

Etkö pysty pudottamaan painoa? Ota selvää miksi!

3 minuuttia
Päästäksesi perille tästä mysteeristä sinun tulee selvittää onko ongelma perinnöllinen vai seurausta huonosta ruokavaliosta. Joskus voi olla kyse hormonaalisesta epätasapainosta.
Etkö pysty pudottamaan painoa? Ota selvää miksi!
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Olet saattanut kokeilla tusinoittain eri dieettejä, käydä ravitsemusneuvojalla tai harjoittaa erilaisia liikuntamuotoja, mutta et ole onnistunut pudottamaan painoa, tai  et ainakaan haluamissasi määrin. Ihmettelet varmaan, miksi onkin niin hankala saada painoa putoamaan ja mitä voisit tehdä muuttaaksesi tilanteen.

Lue syitä siihen, miksi paino ei putoa dieetistä huolimatta.

Painonpudotusongelmiesi syy saattaa olla esimerkiksi perimässäsi tai epäterveellisissä elämäntavoissa. Jopa hormonisi saattavat olla syynä siihen ettet kykene karistamaan kiloja.

On aika löytää ratkaisu, jotta voit lopettaa toimimattomat dieetit ja liikuntarutiinit. Ne aiheuttavat turhautumista, masennusta, vihaa, ahdistusta ja paljon muuta.

Ota selvää, missä ongelma piilee

Mikäli liikut säännöllisesti ja syöt oikein, etkä siltikään pysty pudottamaan painoa, on syytä ensimmäiseksi selvittää missä ongelma voi piillä.

Arvioi yksilölliset ominaisuutesi, jotta voisit paremmin arvioida aineenvaihduntaasi; aineenvaihdunta saattaa myös olla ongelman aiheuttaja.

Hyvä metodi siihen on tämä lyhyt mutta tarkka kysely:

  • Onko sinusta hankalaa pudottaa painoa vaikka yhdistät terveellisen ruokavalion säännölliseen liikuntaan?
  • Otatko kilpirauhaslääkitystä, masennuslääkitystä, insuliinilääkitystä, verenpainelääkitystä, steroidilääkitystä tai kouristuksenestolääkitystä?
  • Oletko äskettäin tuntenut olevasi erityisen herkkä kylmälle, kärsinyt äkillisistä ruumiinlämmön muutoksista, ummetuksesta, uupumuksesta, kuivasta tai kalpeasta ihosta, huonosta muistista, ohenevista hiuksista tai keskittymisvaikeuksista?
Some figure
  • Kun mittaat vyötärönympäryksesi, onko se enemmän kuin 89 cm (naiset) tai 96 cm (miehet)?
  • Onko sinulla jotain seuraavista: korkea verenpaine, kohonneet verensokeriarvot tai normaalia korkeammat triglyseridiarvot?
  • Kertyykö sinulle eniten rasvaa lantiolle ja reisiin?
  • Oletko kärsinyt mielialanvaihteluista, epäsäännöllisistä kuukautisista, rintojen arkuudesta, kuumista aalloista, liiallisesta hikoilusta tai genitaalialueiden kuivuudesta?

Jos vastaat myöntävästi vähintään kahteen ylläolevaan kysymykseen, sinun on todennäköisesti hankalampaa pudottaa painoa.

Ota selvää, miksi et pysty pudottamaan painoa

Jotkut yllämainituista lääkkeistä saattavat kerryttää painoa tai estää painonpudotusta, huolimatta siitä kuinka paljon kaloreita syöt tai kulutat. Keskustele lääkärisi kanssa, hän voi mahdollisesti suositella jotakin vaihtoehtoista hoitoa.

Mahdolliset kilpirauhasongelmat kannattaa myös ottaa huomioon. Monille ihmisille käy selväksi että heillä on kilpirauhasongelmia siinä vaiheessa, kun heidän on mahdotonta pudottaa painoa (tai sitten he menettävät painoa liikaa ja liian nopeasti).

Kun kilpirauhanen ei toimi kunnolla, saatat kärsiä oireista kuten kylmäherkkyys, uupumus, ummetus, ohenevat hiukset ja muistin huono toiminta. Jos epäilet että sinulla on ongelmia kilpirauhasen toiminnassa tai suvussasi on kilpirauhasongelmia, voit testauttaa rauhasen toiminnan verikokeella.

Some figure

Metabolinen oireyhtymä on myös yleinen terveydentila, jossa verensokerin tasapaino häiriintyy, mikä aiheuttaa sen että rasvaa varastoituu kehoon normaalia enemmän.

On otettava huomioon myös muita tekijöitä: mikäli vatsan alueelle kertyy enemmän rasvaa kuin muualle, triglyseridiarvosi saattavat olla koholla. Kiinnitä huomiota verenpaineeseesi.

Perimä saattaa vaikuttaa paljon näihin tekijöihin, joten keskustele lääkärisi kanssa. Ja muista, että kehno ruokavalio, vähäinen liikunta sekä alkoholin ja tupakan liikakäyttö saattavat pahentaa tilannetta.

Yksi ylläolevista kysymyksistä oli suunnattu erityisesti naisille, sillä estrogeenitaso vaikuttaa siihen, kuinka helppoa naisen on pudottaa painoa.

Jos käytät ehkäisypillereitä tai hormonikorvaushoitoa, kehosi saattaa tuottaa normaalia enemmän estrogeenia, mikä kerryttää helposti rasvaa lantiolle ja reisiin. Muita mahdollisia oireita on mielialan muutokset, liiallinen hikoilu, kuivuus vaginan alueella ja rintojen arkuus.

Keskustele gynekologisi kanssa. Mikäli peilikuvasi muistuttaa päärynän muotoa – eli vartalosi levenee selkeästi lantion kohdalla, saattaa tämä olla viittaus siitä että estrogeenitasosi on liian korkea ja sinun on siksi hankalaa päästä eroon ärsyttävistä “ratsastushousuista”.

Some figure

Jokaiseen ongelmaan on ratkaisu

Kun olet selvittänyt miksi kamppailet painonpudotuksen kanssa, on aika tehdä suunnitelma tilanteen muuttamiseksi.

Kilpirauhasongelmaan

Oikeanlaisen lääkityksen lisäksi (jonka lääkärisi on määrännyt) sinun täytyy vähentää kalorien nauttimista, syödä enemmän kuitua, välttää jalostettuja ja prosessoituja ruokia, valita vähärasvaisia lihoja, syödä jodipitoisia ruokia, lisätä fyysistä aktiivisuuttasi ja vähentää stressiä.

Metaboliseen oireyhtymään

Vähennä jalostettujen ja prosessoitujen ruokien nauttimista, syö enemmän kuitua, liiku vähintään 30 minuuttia päivässä (maanantaista perjantaihin), lopeta tupakointi ja vähennä alkoholin käyttöä, vähennä stressiä ja käytä lääkärisi määräämiä lääkkeitä.

Sinun tulisi säännöllisesti tarkistuttaa verenpaineesi ja kolesterolitasosi, kuten myös triglyseridiarvosi ja verensokerisi.

Estrogeenitasojen ongelmiin

Jos estrogeenitasosi ovat korkealla, syö lisää kuituja, valitse soijatuotteita lihan sijasta (mieluiten orgaanisia) ja ota päivittäin monivitamiinia. Suorita kohtuullinen tai raskas aerobinen treeni vähintään kahdesti viikossa, ja täydennä treeni painoharjoittelulla kehittääksesi lihaksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Institute of Medicine (US) Subcommittee on Military Weight Management. Weight Management: State of the Science and Opportunities for Military Programs. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004. 3, Factors That Influence Body Weight. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221834/
  • Laurberg P, Knudsen N, Andersen S, Carlé A, Pedersen IB, Karmisholt J. Thyroid function and obesity. Eur Thyroid J. 2012;1(3):159–167. doi:10.1159/000342994
  • Alley DE, Chang VW. Metabolic syndrome and weight gain in adulthood. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010;65(1):111–117. doi:10.1093/gerona/glp177
  • Lizcano F, Guzmán G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;2014:757461. doi:10.1155/2014/757461

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.