Logo image
Logo image

Eroon nesteen kertymisestä - 5 neuvoa

4 minuuttia
Yksi avainasioista on vähentää suolan määrää ruoassa. Teollisesti käsiteltyjä ruokia tulisi myös välttää, sillä niissä tuppaa olemaan paljon suolaa, mikä lisää nesteen kertymistä kehoon.
Eroon nesteen kertymisestä - 5 neuvoa
Viimeisin päivitys: 21 maaliskuuta, 2019

Tiesitkö, että on monia tapoja hankkiutua eroon nesteen kertymisestä kehossa?

Elimistömme on monimutkainen järjestelmä, jossa on useita toisiinsa yhteydessä olevia systeemejä, ja se tarvitsee kunnollista hoitoa ja huoltoa, jotta voisit pitää koneen toiminnassa harmonisella tavalla. Jos et pidä huolta elimistöstäsi, tuloksena on tietysti ongelmia.

Näin käy silloin, kun siihen kertyy nestettä, mikä on hyvin tavallinen ja monelle myös melkoisen epämiellyttävä vaiva.

Nesteen kertyminen voi olla pitkäaikainen ilmiö, ja koska se on myös tavallinen muiden vaivojen oire, on tärkeää kysyä neuvoa lääketieteen ammattilaiselta niin pian kuin tämä ongelma huomataan.

Nyt siis kerromme tarkemmin, mitä tässä ilmiössä on kyse ja kuinka pääset eroon nesteen kertymisestä – tässä tulee viisi parasta vinkkiä!

Mitä nesteen kertyminen oikeastaan on?

Some figure

Kuten nimikin kertoo, nesteen kertyminen (joka tunnetaan myös nimitykselle edeema) on ilmiö, jossa nestettä kertyy eri osiin kehoa.

Yleisesti ottaen tämän aiheuttaa huono nesteiden poistuminen elimistön kudoksista.

Jalat ja vatsa ovat ne alueet, joissa kaikkein yleisimmin tätä vaivaa esiintyy.

Kun kaikki kehossa toimii siten kuin sen kuuluu, imusuonijärjestelmä hoitaa sen, että kudoksista poistetaan nesteet, ja siten tämä järjestelmä varmistaa, että nestettä ei kerry. Jos tämä imusuonijärjestelmä on kuitenkin jostakin syystä huonossa kunnossa, se ei pysty käsittelemään sitä suurta määrää nestettä, joka kudoksissa on.

Mikä aiheuttaa nesteen kertymistä?

On monia mahdollisia syitä sille, että edeema kehittyy. Kaikkein yleisimpiä aiheuttajia ovat seuraavat asiat:

 • maksasairaudet
 • munuaisten vajaatoiminta
 • korkea verenpaine
 • sydämen ongelmat
 • raskaus
 • vaihdevuodet

Nämä ongelmat ilmenevät yleensä eräiden oireiden kera, mutta raskas olo ja kipu raajoissa, kuten myös tulehtuneisuus, ovat myös tavallisia yleisiä oireita.

Näin pääset eroon nesteen kertymisestä

On eräitä tapoja, jotka kannattaa ottaa osaksi arkea silloin, kun haluat päästä eroon nesteen kertymisestä. Nyt kerromme kaikkein suositelluimmista vaihtoehdoista.

Jos siis olet huomannut, että kehossasi on kertynyttä nestettä, älä jää paikoillesi ihmettelemään – ala toteuttaa näitä neuvoja arjessasi aivan heti, jotta voisit lievittää ongelmaasi!

1. Syö runsaasti nestettä poistavia ruokia

Kannattaa nauttia sellaisia tuotteita, jotka poistavat vettä, jota on päässyt kerääntymään kehoon liiallisesti. Ne ovat loistava apu taistelussa nesteen kertymistä vastaan, ja tietysti ne ovat hyväksi muidenkin myrkyllisten tekijöiden poistamiseksi kehosta.

Nestettä poistavat ruoat ovat hyvin usein osa sellaisia ruokavalioita, joiden tarkoitus on pudottaa painoa terveellisellä ja hallitulla tavalla.

Jotta voisit nauttia näistä vaikutuksista, sinun tarvitsee vain lisätä seuraavien tuotteiden kulutusta:

 • tomaatit
 • parsa
 • ananas
 • artisokka

2. Pidä ruokavalio terveellisenä

Tässä ei kuitenkaan ole kyse vain siitä, että syödään nestettä poistavia ruokia. Ongelman hoito tehokkaasti vaatii nimittäin sitä, että muutetaan aivan täysin käsitystä siitä, mitä ruoka on ja mikä sen tarkoitus on.

Hyvän ruokavalion luonti ja noudattaminen on tietysti tärkeää koko kehon hyvinvointia ajatellen. Ihanteellista olisi, että ruokavalio koostuisi hedelmistä, kasviksista, kalasta ja joistakin täysjyväviljoista.

Tässä ei kuitenkaan ole kyse vain siitä mitä syödään, vaan myös siitä kuinka tämä tapahtuu. Jotkut asiantuntijat suosittelevat, että ruoka jaettaisiin kuuteen osaan, jotka sitten nautitaan päivän mittaan tasaisesti. Näin ruokaa voidaan nauttia rennommalla tavalla, eikä vaivana ole se tuttu halu tunkea suuhun aivan mitä tahansa ja täysin ilman hallintaa.

3. Vältä paljon natriumia sisältäviä ruokia

Some figure

Toinen loistava tapa poistaa tai vähentää kehoon kertynyttä nestettä on paljon suolaa sisältävien ruokien välttäminen.

Kun puhutaan paljon suolaa sisältävästä ruoasta, kaikkein selkein tuote on tietysti itse suola. Ikävä kyllä suolaa käytetään kuitenkin usein liian paljon mausteena ruoassa sen valmistuksen jälkeen, kuten myös suurin määrin valmisruoissa, jotka on valmistettu teollisesti käsittelmällä.

Siksi voikin olla melkoisen vaikeaa välttää liiallista natriumin saantia huolimatta siitä, kuinka suurta vaivaa tämän eteen nähdään.

Jos tämä on totta omalla kohdallasi, kannattaa kokeilla erilaisia tapoja aterioiden maustamiseksi, kuten esimerkiksi uusien mausteiden ja yrttien käyttö.

Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, kannattaa silti kokeilla suolan määrän vähennystä – yleisesti ottaen kehosi terveyden vuoksi sekä nesteen kertymisen oireiden vähentämiseksi.

4. Juo runsaasti vettä

Tämä saattaa tuntua kummalliselta neuvolta, sillä onhan kyse juuri nesteen poistamisesta. Jos yrität päästä eroon liiasta kehoosi jääneestä nesteestä, vedenjuonti on kuitenkin itse asiassa avuksi tässä prosessissa.

Kun nautit runsaasti vettä, pystyt stimuloimaan virtsateiden järjestelmää ja munuaisia. Lisäksi pystyt näin poistamaan myrkyllisiä aineita ja muita kehollesi haitallisia tekijöitä.

Varmista siis, että juot ainakin 5-6 lasillista vettä päiväsi aikana.

5. Harrasta liikuntaa

Some figure

Olet varmaankin jo kuullut, että fyysinen aktiivisuus on tärkeässä osassa elimistön yleisen hyvinvoinnin kannalta. Liikunta ensinnäkin auttaa lisäämään lihasten kuntoa sekä se tasapainottaa istuma-asennossa vietetyn ajan haittoja (tämä on tapa, joka lisääntyy koko ajan). Ja mitä tulee nesteen kertymiseen, liikunta poistaa kaiken tyyppisiä haitallisia tekijöitä kehosta hien kautta.

Parhaat liikunnan muodot ovat tässä mielessä sellaiset, jotka perustuvat aerobiseen liikkeeseen. Näin pystyt edistämään kovaa hikoilua, mikä auttaa saamaan kehon kudoksiin jääneet nesteet pois ajan kuluessa.

Miksipä et siis kokeilisi jotakin uutta liikuntarutiinia? Suurin osa urheilulajeista – olipa kyseessä tennis, jalkapallo tai zumba – sisältävät aerobista liikkumista.

Kaikkein tehokkaimpia muotoja ovat tässä mielessä pyöräily, uinti ja yleisurheilu. Nämä myös auttavat pudottamaan painoa terveellisellä ja nopeammalla tavalla.

Tiesitkö näistä perusneuvoista nesteen kertymisen lievittämiseksi? Ne kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi arkea, jos olet huomannut kärsiväsi tästä yleisestä pulmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kleiner, S. M. (1999). Water: An essential but overlooked nutrient. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00048-6
 • Yi, B., Titze, J., Rykova, M., Feuerecker, M., Vassilieva, G., Nichiporuk, I., … Choukèr, A. (2015). Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: A longitudinal study. Translational Research. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.11.007
 • Mayo Clinic Staff. (2014, November 25). Water retention: Relieve this premenstrual symptom
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/water-retention/art-20044983
 • Mayo Clinic. Sodio: cómo controlar la costumbre de agregar sal. Noviembre 2021.
 • Liver F. A, Vergutz Menetrier J, et al. Cellular and molecular mechanisms of diuretic plants: an overview. Current Pharmaceutical Design. 2017. 23 (8): 1247-1252.
 • Wright C. I, Van-Buren L, et al. Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. Octubre 2007. 114 (1): 1-31.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.