Logo image
Logo image

Eroon huuliherpeksestä kotikeinoin

4 minuuttia
Huuliherpes eli yskänrokkonakin tunnettu virus osuu lähes kaikkien kohdalle jossakin elämän vaiheessa. Noin 90 prosentilla aikuisista on jossain vaiheessa elämää ollut yskänrokko. Yleisimmin tauti puhkeaa ensimmäisen kerran 3–5 vuoden iässä.
Eroon huuliherpeksestä kotikeinoin
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Huuliherpes johtuu helposti tarttuvasta viruksesta, joka siirtyy henkilöstä toiseen usein kosketuksen tai esimerkiksi suutelun aikana. Virus voi tarttua myös huulipunista, huulirasvoista tai kasvopyyhkeistä, mutta vain aktiivisen rakkulan aikana. Huuliherpes aiheuttaa inhottavia kihelmöiviä ja kirveleviä rakkuloita huuliin ja suuhun. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka päästä eroon huuliherpeksestä kotikeinoin.

Huuliherpes voi uusiutua, sillä kun virus on kerran päässyt elimistöön, se jää sinne pysyvästi. Suurimman osan aikaa virus on oireeton, mutta se voi aktivoitua esimerkiksi flunssan, auringonpaisteen, stressin tai tiettyjen kosmetiikkatuotteiden vuoksi.

Yskänrokko alkaa tavallisesti punoituksella, kutinalla ja pistelyllä siinä kohtaa, mihin rakkula on kehittymässä. Parin päivän sisällä huuleen puhkeaa rakkuloita, jotka ovat aluksi kirkkaita ja myöhemmin kellertävän värisiä. Rakkulat kehittyvät muutamassa päivässä vetistäviksi ruviksi, ja viikon-parin kuluessa ruvet irtoavat.

Huuliherpes on kiusallinen kosmeettinen haitta, josta haluaa päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Onneksi on olemassa helppoja hoitokeinoja, jotka karkottavat rakkulat kädenkäänteessä. Seuraavaksi esittelemme keinoja, joilla pääset eroon huuliherpeksestä luonnollisin keinoin.

Miten päästä eroon huuliherpeksestä luonnollisin kotikeinoin?

Jos et välitä kemikaaleja sisältävistä huuliherpesvoiteista tai laastareista, kannattaa kokeilla muutamia käteviä luonnollisia keinoja. Huuliherpestä ei ole pakko hoitaa millään, sillä se kaikkoaa lopulta itsekseen – nopeuttaaksesi paranemisprosessia voit kuitenkin kokeilla jotakin seuraavista menetelmistä. Jos kärsit jatkuvasti uusiutuvista tulehduksista, kannattaa keskittyä viruksen aktivoitumisen ehkäisemiseen esimerkiksi stressiä välttämällä ja poistamalla arginiinihappoa sisältävät ruuat ruokavaliosta.

Ennen seuraavia hoitoja suosittelemme puhdistamaan hoidettavan alueen huolellisesti antibakteerisella saippualla ja lämpimällä vedellä – näin estät viruksen leviämisen muualle. Pese pois meikki ja huulipuna.

Kokeile valkosipulin voimaa

Some figure

Yksi tapa päästä eroon huuliherpeksestä luonnollisin keinoin on valkosipuli.  Valkosipuli on luonnon oma viruksia tappava aines, joka sopii etenkin huuliherpeksen hoitoon. Kuori ja leikkaa yksi valkosipulinkynsi puoliksi ja hiero leikkauspintaa suoraan rokolle muutaman sekunnin ajan. Älä pese valkosipulia pois vaan anna sen imeytyä ihoon.

Hoida rokko maidolla

Maito on täynnä lysiiniä, joka estää arginiinihapon kertymisen – arginiini on aminohappo, joka aiheuttaa huuliherpeksen rakkojen syntymisen. Voit nopeuttaa rakon paranemisprosessia käyttämällä maitoa. Uita vanulappua tilkassa maitoa ja hiero se suoraan herpesrakkulalle.

Kylmähoito jääpalalla

Some figure

 

Heti kun tunnet kutinaa, kihelmöintiä ja poltetta huulessa, hae pakastimesta jääpalapussi tai kääräise muutama jääpala pyyhkeeseen ja paina se suulle muutamaksi minuutiksi. Muista suojata iho, äläkä laita jäätä suoraan iholle. Kylmä supistaa verisuonia ja voi ehkäistä rakon syntymisen kokonaan.

Musta tee

Helpottaaksesi polttelua ja kipua rakkulassa ja nopeuttaaksesi paranemista, voit käyttää mustasta teestä tehtyä haudetta ihoalueella. Keitä kuppi vettä ja anna teen hautua noin viitisen minuuttia. Kasta pyyhe teevedessä ja paina suulle, tai käytä viilentynyt teepussi.

Tomaatti ja aloe vera

Some figure

 

Puhdista rakkula ja sitä ympäröivä iho huolellisesti joka päivä ja lisää puhdistetulle iholle pikku nokare muussattua tomaattia. Anna tomaatin imeytyä hetkisen ajan, pyyhkäise se pois ja taputtele rokolle aloe veran geeliä. Yhdessä nämä kaksi auttavat kuivattamaan rakon ja helpottamaan epämukavaa kihelmöintiä.

Sitruunamehu

Sitruuna on luonnon oma desinfioiva aine, jolla on antiseptinen vaikutus. Sitruuna sopii siis hyvin virustartuntojen kuten huuliherpeksen hoitoon. Purista tuoreesta sitruunasta tilkka mehua pieneen astiaan ja levitä neljä tippaa rokolle kolme kertaa päivässä.

Jogurtti

Some figure

 

Jogurtti sisältää luonnollisia aineksia, jotka laannuttavat herpesvirusta ja puhdistavat alueen, jolla herpes esiintyy. Jos kärsit jatkuvista herpesrakkuloista, suosittelemme lisäämään maustamattoman jogurtin syömistä (kreikkalainen, turkkilainen tai luonnonjogurtti) vastustuskyvyn kasvattamiseksi. Kun rakkula on jo puhjennut, voit jatkaa jogurtin syömistä ja lisätä sitä myös suoraan huulelle. Käytä jogurttia ulkoisesti suoraan jääkaapista, sillä kylmä jogurtti vähentää turvotusta.

Vihreä tomaatti

Pese ja muussaa yksi vihreä tomaatti ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen ruokasoodaa. Levitä seos rakkulalle ja sitä ympäröivälle iholle vanulapulla.

Hunaja

Some figure

 

Sekoita ruokalusikallinen hunajaa pieneen määrään etikkaa. Levitä seos huulelle kolme tai neljä kertaa päivässä tarpeen mukaan. Hunajan käyttö huuliherpeksen hoidossa on yksi keino päästä eroon huuliherpeksestä luonnollisin keinoin.

Suola

Käytä karkeaa merisuolaa. Murskaa suolakiteet hienoksi jauheeksi lusikalla. Painele rokolle puhtain sormin tai vanulapulla. Toista kaksi tai kolme kertaa päivässä. Suola kuivattaa rakkulan nopeasti.

Muista myös nämä

Rakkulan täsmähoito luonnollisesti on helppoa, mutta kannattaa myös keskittyä rakkuloiden muodostumisen ehkäisyyn esimerkiksi hyvää hygieniaa ylläpitämällä. Hyvällä hygienialla varmistat, että virus pysyy kurissa, eikä uusia rakkuloita synny jatkuvasti.

 • Jos haluat herpesrakkuloiden kuivahtavan nopeasti, sinun tulisi puhdistaa ne joka päivä.
 • Älä altista rakkuloita suoralle auringonpaisteelle. 
 • Älä puristele tai koskettele rakkulaa, äläkä revi irti kuivahtaneen rakkulan ihoa. Rakkula paranee itsekseen, ja räpläys voi hidastaa paranemisprosessia.
 • Kun rakkula on parantunut, heitä roskiin kaikki aineet ja välineet, joita käytit rakkulan hoitoon ja jotka olivat kosketuksessa rakkula-alueeseen. Vaihda hammasharja ja partaterä uuteen. Jos käytät meikkisiveltimiä esimerkiksi huulipunan levitykseen aktiivisen rakkulan aikana, voi virus siirtyä siveltimeen ja altistaa uudelle tulehdukselle. Älä siis käytä meikkivälineitä rakkula-alueella tulehduksen aikana – jos olet jo ehtinyt käyttää jotakin välinettä (esim. meikkisieni) rakkulan läheisydessä, tulisi sinun hankkiutua siitä eroon.
 • Vältä ruokia, jotka sisältävät arginiinia. Tämä aminohappo stimuloi herpesviruksen toimintaa ja antaa viruksen pysyä aktiivisena kehossa pidempään. Arginiinia sisältäviä ruokia ovat mm. suklaa, kolajuomat, herneet, maapähkinät, gelatiini, saksanpähkinät ja olut. Poista nämä ruuat ruokavaliostasi, jos kärsit jatkuvista huuliherpestulehduksista.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Allarakha, S., MD, & Mbbs, K. K. (2022, 11 marzo). Do cold sores mean you have an STD? How to kill cold sores naturally. MedicineNet. https://www.medicinenet.com/do_cold_sores_mean_you_have_an_std/article.htm
 • Astani, A., Reichling, J., & Schnitzler, P. (2010). Comparative study on the antiviral activity of selected monoterpenes derived from essential oils. Phytotherapy research : PTR, 24(5), 673–679. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19653195/
 • Camero, M., Lanave, G., Catella, C., Capozza, P., Gentile, A., Fracchiolla, G., Britti, D., Martella, V., Buonavoglia, C., & Tempesta, M. (2019). Virucidal activity of ginger essential oil against caprine alphaherpesvirus-1. Veterinary microbiology, 230, 150–155. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30827382/
 • Cantatore, A., Randall, S. D., Traum, D., & Adams, S. D. (2013). Effect of black tea extract on herpes simplex virus-1 infection of cultured cells. BMC complementary and alternative medicine, 13, 139. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698045/
 • Cold sores: Tips for managing. (s/f). American Academy of Dermatology. Recuperado el 5 de septiembre de 2023, de https://www.aad.org/public/diseases/a-z/cold-sores-self-care
 • Del Fresno, V., & María, Á. (2001). Hammamelis virginiana. Fitoquímica, farmacología y terapéutica. Farmacia profesional (Internet), 15(6), 86–91. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-hammamelis-virginiana-fitoquimica-farmacologia-terapeutica-13015466
 • De Oliveira, A., Prince, D., Lo, C. Y., Lee, L. H., & Chu, T. C. (2015). Antiviral activity of theaflavin digallate against herpes simplex virus type 1. Antiviral research, 118, 56–67. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25818500/
 • Herpes labial – síntomas y causas – Mayo Clinic. (2023, 2 agosto). https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/cold-sore/symptoms-causes/syc-20371017
 • Koch, C., Reichling, J., Kehm, R., Sharaf, M. M., Zentgraf, H., Schneele, J., & Schnitzler, P. (2008). Efficacy of anise oil, dwarf-pine oil and chamomile oil against thymidine-kinase-positive and thymidine-kinase-negative herpesviruses. The Journal of pharmacy and pharmacology, 60(11), 1545–1550. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18957177/
 • Lemon balm. (s/f). Mount Sinai Health System. Recuperado el 6 de septiembre de 2023, de https://www.mountsinai.org/health-library/herb/lemon-balm
 • Naik, P. P., Mossialos, D., Wijk, B. V., Novakova, P., Wagener, F. A. D. T. G., & Cremers, N. A. J. (2021). Medical-Grade Honey Outperforms Conventional Treatments for Healing Cold Sores-A Clinical Study. Pharmaceuticals (Basel, Switzerland), 14(12), 1264. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706154/
 • Propolis. (s/f). Medlineplus.gov. Recuperado el 6 de septiembre de 2023, de https://medlineplus.gov/druginfo/natural/390.html
 • Remedios caseros para el herpes labial. (2022). Plannedparenthood.org. Recuperado el 6 de septiembre de 2023, de https://www.plannedparenthood.org/es/blog/remedios-caseros-para-el-herpes-labial
 • Rezazadeh, F., Moshaverinia, M., Motamedifar, M., & Alyaseri, M. (2016). Assessment of Anti HSV-1 Activity of Aloe Vera Gel Extract: an In Vitro Study. Journal of dentistry (Shiraz, Iran), 17(1), 49–54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771053/
 • Rouf, R., Uddin, S. J., Sarker, D. K., Islam, M. T., Ali, E. S., Shilpi, J. A., Nahar, L., Tiralongo, E., & Sarker, S. D. (2020). Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends in food science & technology, 104, 219–234. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7434784/
 • Vilhelmova-Ilieva, N., Atanasov, G., Simeonova, L., Dobreva, L., Mancheva, K., Trepechova, M., & Danova, S. (2022). Anti-herpes virus activity of lactobacillus’ postbiotics. BioMedicine, 12(1), 21–29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9236710/
 • Watson, K. (2020, octubre 28). Essential oils for cold sores. Healthline. https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-cold-sores
 • Wińska, K., Mączka, W., Łyczko, J., Grabarczyk, M., Czubaszek, A., & Szumny, A. (2019). Essential Oils as Antimicrobial Agents-Myth or Real Alternative?. Molecules (Basel, Switzerland), 24(11), 2130. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6612361/
 • Rocha, M., Et al. (2022). Effect of honey and propolis, compared to acyclovir, against Herpes Simplex Virus (HSV)-induced lesions: A systematic review and meta-analysis. Journal of Ethnopharmacology. 6;287:114939. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34965458/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.