Logo image
Logo image

Ero aivojen ja mielen välillä

3 minuuttia
Aivojen ja mielen välisen eron tunteminen auttaa sinua tuntemaan itsesi paremmin. Ne todellakin liittyvät läheisesti toisiinsa, vaikka niiden toiminnot ovatkin erilaiset. Haluatko tietää aiheesta enemmän?
Ero aivojen ja mielen välillä
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Aivojen ja mielen välillä on valtava ero, mutta monet ihmiset usein sekoittavat nämä termit ja  käyttävät niitä virheellisesti. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että he eivät tiedä näiden kahden välistä eroa.

Ymmärtääksemme näiden kahden kokonaisuuden välisen eron, on meidän ensin jaettava olemuksemme konkreettiseen ja ei-konkreettiseen todellisuuteen.

Aivot ovat konkreettisessa tilassa – voimme fyysisesti tutkia niitä.  Mielemme taas sijaitsee ei konkreettisessa tilassa tai se on jotain mitä et voi koskettaa.

Ihminen on monimutkainen olento. Tutkimukset osoittavat, että hermostomme koostuu sadasta miljardista neuronista, jotka kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. On myös tutkimuksia, jotka osoittavat pelkästään aivojemme monimutkaisuuden ja paljastavat niistä hämmästyttäviä yksityiskohtia.

Esimerkiksi kalloontelon luinen päällinen suojaa aivoja. Lisäksi aivot painavat noin 3 kiloa ja niitä ympäröivät erilaiset kalvot ja aivoneste. Aivojemme ansiosta voimme tuntea, ajatella ja tehdä asioita.

Aivojen ja mielen erot

Näiden yksityiskohtien valossa tiedämme että aivot ovat elin, kuten muutkin elimet, joita voimme fyysisesti tutkia. Sen sijaan emme voi nähdä tai koskettaa mieltä. Mieli muodostuu hermosoluista, jotka ovat osa aivojamme rakennetta, ja mieli auttaa meitä arvioimaan tilanteita, tunteitamme sekä ymmärtämään ympäröivää todellisuutta.

Aivomme koostuu kolmesta tärkeästä osasta: pikkuaivoista, aivorungosta ja enkefalonista. Se on myös jaettu kahteen kallonpuoliskoon, vasempaan ja oikeaan. Jokaisella näistä on etu-, ajallinen, parietaalinen ja niskakyhmy.

Harmaa aine” on itse asiassa aivokuori ja aivojen ulkoinen osa, joka mahdollistaa ajattelutoimintojen suorittamisen. Aivot antavat meille mahdollisuuden liikkua riippumatta siitä, kuinka vaikeita tai monimutkaisia liikkeet ovat, sekä suorittaa nämä liikkeet ilman jatkuvaa ajattelua ja keskittymistä.

Aivojen toiminnot

Some figure
Aivot suorittavat monimutkaisia toimintoja, jotka mahdollistavat selviytymisemme.

Tämä aivoverkko mahdollistaa selviytymisemme suorittamalla tärkeitä toimintoja, kuten:

  • Aivot säätelevät elintärkeitä toimintoja, kuten kehon lämpötilaa, hengitystä, verenpainetta, nukkumista ja syömistä.
  • Aivot vastaanottaa tietoa aisteista, mutta ne myös käsittelevät, integroivat ja tulkitsevat sitä, mitä havaitsemme maku, kuulo, näkö, haju ja kosketus aistien kautta.
  • Tämän lisäksi aivot luovat tunteiden ja käyttäytymisen maailman.
  • Se ohjaa liikkeitä, kuten juoksemista, kävelyä ja puhumista.
  • Aivojen ansiosta voimme ajatella, tuntea ja järkeillä.
  • Aivojen avulla voimme suorittaa kehittyneitä kognitiivisia toimintoja, kuten havainnointia, muistia ja oppimista.

Kaikki nämä saavat meidät miettimään, miten mieli ja aivot ovat vuorovaikutuksessa tai liittyvät toisiinsa.

Suhde aivojen ja mielen välillä

Nyt tiedämme että aivot ovat fyysinen elin, jota voidaan fyysisesti tarkastella, koskettaa sekä tutkia. Tiedämme myös, että mieli ei ole jotain mitä voimme fyysisesti tarkastella. Katsotaanpa mitä yhteisiä tekijöitä niillä on ja miten ne toimivat yhdessä.

Se miten aivot ja mieli yhdistyvät on ainutlaatuinen prosessi. Esimerkiksi sinä haluat koskettaa tiettyä esinettä ja ajattelet sitä. Tällöin aivot vastaanottavat tuon signaalin mielestäsi, aktivoi tarvittavat hermot ja käsivarsi suorittaa fyysiset liikkeet.

Mielesi synnyttää ajatuksesi, mutta aivot tekevät todellisen työn tai prosessin fyysisellä tasolla.

Mielesi on se, joka tekee sinusta ainutlaatuisen

Some figure
Toisin kuin muut elävät olennot, ihmiset voivat toimia tietoisesti tai tiedostamatta.

On uskomatonta, kuinka kaikki eläimet syntyvät vaistoilla joita ne tarvitsevat selviytyäkseen. Me ihmiset eroamme kuitenkin muista eläimistä. Ihmisten henkiset prosessit sekä kyky tehdä tietoisia päätöksiä on ainutlaatuinen ominaisuus. 

Eläinten aivot voivat suorittaa vain perustehtäviä, joita ne tarvitsevat selviytyäkseen. Toiminta on usein alkeellista ja eläimet seuraavat aistien määräämää käyttäytymismallia. Ihmisten mieli kuitenkin suorittaa prosesseja sekä tietoisesti että tiedostamatta.

Kuten näette, mielemme auttaa meitä analysoimaan ajatuksia sekä tulkitsemaan informaatiota. Voimme jopa rakentaa uskomuksia ja integroida ne tietoiseen tai tiedostamattomaan maailmaamme.

Aivomme ja mielemme ovat mahtavia kokonaisuuksia ja ne suorittavat vaativia tehtäviä. Ne työskentelevät käsi kädessä, ja niiden avulla voimme hyödyntää muun muassa intuitiota, mielikuvitusta, havainnointia ja keskittymistä.

Kuten olemme maininneet, mieli ja aivot ovat erillisiä kokonaisuuksia jotka kuitenkin toimivat yhdessä ja täydentävät toisiaan. On hyvä tietää aivojen ja mielen erot niistä puhuttaessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Evolución, cerebro y cognición. (2010). Psicología Desde El Caribe.
  • Peronard Thierry, M. (2009). Metacognición: mente y cerebro. Boletín de Filología. https://doi.org/10.4067/s0718-93032009000100010
  • Manes, F., & Niro, M. (2015). Usar el cerebro. Usar El Cerebro.
  • Searle, J. R. (1985). Mentes, cerebros y ciencia. Teorema.
  • Thagard, P. (2019). El cerebro. In La mente. https://doi.org/10.2307/j.ctvm7bd13.13
  • Vygotsky, L. S. (1964). Acción, Pensamiento y Lenguaje. In Mente y Cerebro. https://doi.org/10.1157/13094810

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.